Pretražite pitanja i odgovore:

17 thoughts on “Lakat

 1. Zdravo pao sam na lakat nrma preloma ali ne mogu da ispruzim ni da savijes do kraja ruku da li bi mogle neke vezbe za rehabilitaciju ili ce s vremenom da prodje mazem gel biofrezee molim gas za savet i misljenje inace imam 17 godina.

  1. Poštovani,

   neophodne su vežbe. Ima ih dosta, svaka se radi u svoje vreme i shodno kliničkoj slici i trenutnom stanju pacijenta. Preporuka je da se rade uz asistenciju stručnog lica.

   Srdačan pozdrav.

 2. Poštovana Tamara,
  Danas mi je čista mira počeo boleti levi lakat, a ja sam dešnjak. Posle dva-tri sata pokreti su mi postali ograničeni, ruku ne mogu da ispružim, a pojavio mi se i veliki crveni otok. Lakat mi gori. Stavljala sam hladne obloge, ali ništa ne pomaže… Teško i savijam ruku…
  Videću ujutro situaciju, ali brinem i razmišljam kome da se obratim. Molim vas za savet i mišljenje.
  Unapred hvala

  1. Poštovana,

   verovatno je došlo do pojave akutnog artritisa (upale zgloba lakta) ili bursitisa (upale burse, tj. vrećice/jastučeta koja za cilj ima amortizaciju pokreta u zglobu lakta, sprečavanje trenja i sl.). Ukoliko su tegobe i dalje prisutne, možete se javiti u našu ordinaciju na pregled kako bismo videli o čemu se radi i shodno dijagnozi dali preporuke za dalje lečenje. Ili možete posetiti reumatologa i/ili ortopeda.

   Srdačan pozdrav.

 3. Poštovani,

  Pre 6 nedelja sam pao i dočekao se na levu ruku svom snagom i tom prilikom potpuno iščašio lakat. Bio sam na snimanju i nema preloma, posle sam išao kod neke bake na nameštanje kostiju. Nosio sam fiksacioni zavoj, imao sam velike podlive i otoke. Ruka se oporavila posle 4 nedelje i krenuo sam kod fizioterapeuta i sada radim vežbe. Ne mogu ruku skroz da ispravim ni da je savijem jer imam i dalje otok u predelu lakta. Snaga u ruci mi se vratila nekih 70%, ali me brine taj otok koji mi ne dozvoljava na ispružim ruku, a to što ne mogu da je skroz savijem verujem da su tetive koje su se stegnule.
  Da li treba da se brinem obzirom da je prošlo malo vremena a povreda je bila ozbiljna?

  Hvala…

  1. Poštovani,

   sve tegobe koje opisujete su normalne za ovakvu vrstu povrede i vreme koje je prošlo od povrede. Budite uporni sa vežbama, a ukoliko vidite da i uprkos terapiji i vremenu koje prolazi nema napretka u smislu otoka i zatezanja, svakako treba da uradite kontrolni pregled.

   Srdačan pozdrav.

 4. Postovana, juce sam pala na desnu ruku, povredila lakat, napukla je kost, snimila i stavili mi longetu, Subkapitalna fraktura radijusa desne ruke, sa lakom dislokacijom.
  Prisutan otok i bol u predelu lakta.
  Da li je normalno da me ruka boli, i ako imam taj polu gips, samo sa donje strane ruke,gore je samo zavoj, boli me kad god malo pomerim ruku, vise sa druge strane lakta, gde se savija. Ne boli jako, ali cesto zaboli.
  Hvala unapred na odgovoru

  1. Poštovana,

   s obzirom da je povreda sveža, normalno da je su bolovi prisutni. Ukoliko ne budu prolazili ili se budu pogoršavali u narednom periodu, možete se javiti ordinirajućem lekaru da proveri stanje gipsa, lakta i sl.

   Srdačan pozdrav.

  2. Ja sam juce pao na lakat dok sam igrao košarku, bio sam kod neke žene koja namešta kosti, rekla je da nje ništa opasno, ali još uvek ne mogu u potpunosti da savijem i ispruzim ruku, imam mali otok, ne boli me sve dok ne pokušam da je skroz ispravim ili savijem. Da li ima razloga da brinem i šta predlažte da uradim?

   1. Poštovani,

    možete uraditi Rtg snimak lakta kako bi se isključio prelom neke od kostiju. Ukoliko nema preloma, onda nemate razloga za brigu. Tegobe će proći vremenom, a ukoliko ne prolaze, možete se javiti na pregled kako bismo procenili težinu povrede i shodno tome prepisali adekvatnu terapiju.

    Srdačan pozdrav.

 5. Dobro vece postovani
  Opisacu vam ukratko moju situaciju i bio bih vam mnogo zahvalan na odgovoru i savjetu.
  -2016 sam imao iscasenje desnog lakta bez loma(s obzirom da se sumnjalo i na druge povrede radjen mi je CT i sve je bilo u redu)S obzirom da sam pao na dio zeljeza koji mi je i potisnuo kost,stavili su mi drenazu i nisu smijeli langetu ili gips,vec samo otvoreno fiksirali da nemam bolove prilikom pokretanja.Kasnije sam uradio slikanje lakta i doktor mi je rekao da je sve ok i da je lakat dobro namjesten i da je sve ok.Za oporavak je potrebno vremena.
  -Radio sam vjezbe ali moj lakat je i dalje zakljucan(ne potpuno ali ipak ne mogu ispruziti ruku skroz normalno).Nemam nikakvih problema sa snagom u toj ruci,kao ni problema sa prstima.Sve normalno funkcionise ali ne mogu skroz ruku pruziti.
  -Ranije sam imao povredu lijeve ruke(isto iscasenje u laktu).Oporavila se potpuno kada su me gurnuli u rijeku te sam u strahu zaplivao i tako mi se lakat potpuno otkljucao.Na zalost sa desnom rukom to nije slucaj.
  -Pricao sa sa par iskusnih fizioterapeuta i oni mi savjetuju da forsiram sam vjezbe lakta(pokazali su mi koje).
  -Pojedini poznanici me nagovaraju na operaciju?!
  -Fizioterapeuti mi opet kazu da je operacija opasna i da moze doci do povrede zivca, te da izgubim neku drugu funkciju u desnoj ruci.
  Bio bih vam zahvalan na vasem profesionalnom savjetu i misljenju.
  Sta da radim?Ruka mi funkcionise ali ne mogu je potpuno ispraviti,sto dovodi do tog da mi je malo desno rame nize od lijevog.
  Unaprijed zahvaljujem na vasem izdvojenom vremenu za moju poruku i moja pitanja.
  Srdacan pozdrav

  1. Poštovani,

   očigledno je došlo do tzv. kontraktura, tj. skraćenja pripoja u predelu lakta koje Vam ne dozvoljavaju da se lakat u potpunosti ispravi. Moj iskren savet je da potražite ortopeda koji se bavi problematikom lakta i da vidite da li je Vaš slučaj za hirurško rešavanje problema ili ne, s obzirom da je već prošlo 3 godine od povrede i da kineziterapija nije dala adekvatne rezultate. Ukoliko ortoped potvrdi da nije za operaciju, onda Vam preostaje da budete uporni sa vežbama i da jednostavno živite sa nastalim deformitetom. Bitno je da nemate bolove i da je funkcija ruke u većoj meri očuvana.

   Srdačan pozdrav.

 6. Pao sam na lakat , mogao sam ispraviti ruku samo 70% isao sam na slikanje i receno mi je da nema nikakvih lomova ni dislokacije.Isao sam 6 dana na terapije i sada mogu da je ispravim malo vise.Proslo je vec 13 dana od povrede i brine me sto je ne mogu jos u potpunosti ispraviti.

  1. Poštovani,

   ukoliko nema preloma onda nemate razloga za brigu. Verovatno se radi o težoj kontuzionoj povredi koja je dovela do izraženog bola, a bol posledično do kontraktura, tj. zatezanja tetiva/pripoja u predelu lakta. Morate biti uporni sa rehabilitacijom do potpunog vraćanja obima pokreta u laktu i jačanja muskulature i nadlaktice i podlaktice.

   Srdačan pozdrav.

 7. 28.03.2015 godine iščašio sa lakat lijeve ruke, Dg:Luxatio cubiti sin.cum avulsio epicindyli med.et.lat. stavljena mi je longeta. od tada a i sad mi jos uvijek trni mali prs i polovina domalog prsta kao i dio dlana. molim vas za savjet i misljenje.

  1. Poštovani,

   vrlo je verovatno da je došlo do oštećenja nerva (ulnarni nerv) koji inerviše deo ruke sa unutrašnje strane podlaktice, od lakta do prstiju koji Vam i trnu. Savetujem da dođete kod nas u ordinaciju na pregled kod neurohiruga/specijaliste za bol kako bi se procenilo o kakvom oštećenju se radi i koji su najbolji načini lečenja. Ukoliko ste zainteresovani, pregled možete zakazati na telefon: 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *