Pretražite pitanja i odgovore:

32 thoughts on “Rast i razvoj

 1. Poštovana Dr,
  Dečak od 13 godina ima deformitet grudne kosti, Pectus excavatum.
  Prvi put ste nam Vi na to ukazali pri sportskom pregledu juna meseca 2021.
  Ortoped nam je savetovao vežbe jačanja grudne muskulature i vežbe disanja.
  Da li kod vas postoji mogućnost da dete radi korektivne vežbe za ovaj problem?
  Unapred zahvalna

  1. Poštovana,

   postoji, ali samo da znate, mi smo sada na drugoj lokaciji na Dorcolu. U svakom slučaju, ukoliko ste zainteresovani, možete zakazati pregled na telefoon ordinacije (011 305 83 76), pa da na osnovu istog se prepiše tretman koji će u tom slučaju sprovoditi sa fizioterapeutom jedan na jedan.

   Srdačan pozdrav.

 2. Poštovani ,

  da li radite procenu konačne visine kod dece na osnovu rendgenskog snimka šake i ako radite da li su potrebne još neke analize ili pregledi.Dete ima 12 godina i trenira košarku.

 3. Postovani, molim vas za misljenje o relavantnosti procene konacne visine muskog deteta od 8 god na osnovu rengenskog snimka leve sake? Da li je data procena realna ili su moguca veca odstupanja?
  Unapred zahvalan.

  1. Poštovani,

   moguća su odstupanja i do 10cm. Metoda procene je jako subjektivna i puno zavisi od iskustva onog ko tumači nalaz.

   Srdačan pozdrav.

 4. Postovani. Otac sam djevojcice 10 godina, lijepose razvija , prosle godibe u Aprilu je pocela trenirati tenis. Pocela je od juna da se takmici i trenira dosta. Cijelo ljeto smo trenirali od 18 do 20 sati 3 do 4 pua sedmicno. Uvijek se lagano zagrije i polako prebacuju da bi poslije 15 minuta poceli igrati na spoljne linije terena. Juce je poslije 40 minuta ilala bol na lijevoj strani kod srca , malo je ponekad podrigivala, oko usta je bila blijeda i malo joj se vrtijelo u glavi ali je mogla stojati. Danas joj se na treningu javilo sve brze posli je 15 do 20 minuta. I bio je malo veci bol. Ovo sve lici na herniju zeluca. Sjutra cemo predati stolicu na analizu. Kada dobijemo rezultate vidjecemo da uradimo gastroskopiju ukoliko nema helikobakteriju. Interesuje me vas savijet kako rijesiti ovaj problem i sta raditi sa treniranje tenisa ukoliko se ustanovi hernija zeluca.

  1. Poštovani,

   ukoliko nije hiatus hernia u pitanju, u obzir može doći i bol koštano-mišićne prirode. Takođe, bilo bi dobro uraditi i maksimalni test fizičkim opterećenjem, tj. ergospirometrijsko testiranje. Kada završite sa gastroenterološkim pretragama, ukoliko ste zainteresovani, možete se javiti u našu ordinaciju da uradimo fizikalni pregled i gore pomenuti test i shodno tome procenimo odakle je poreklo tegoba i koje su preporuke za dalje lečenje.

   Srdačan pozdrav.

 5. Поштовање,
  Да ли представља проблем да дете тренира џудо у узрасту 5-7 године због доста падова и сл., и који је узраст препоручљив, ако је наведени узраст ран?

  1. Poštovani,

   ukoliko je trening prilagođen njegovoj/njenoj uzrasnoj grupi, onda nema bilo kakvih prepreka za ovu vrstu sporta. Bitno je da dete voli i uživa u treningu, kao i da treneri rade svoj posao adekvatno.

   Srdačan pozdrav.

 6. Postovana,moje pitanje je kojim sportom bi trebala da se bavi devojcica od 7 godina da bi izrasla sto vise?Cerka se bavi baletom od 4. godine i sad zeli na neki sport a zasada je rastom dosta ispod proseka iako nije nasledno i otac i ja smo prosecne visine,vidim da joj polako pocinje da smeta da je najniza od svih drugarica pa se nadamo da sport moze bar malo da pomogne,unapred zahvalna!

  1. Poštovana Manuela,

   Bavljenje sportom će svakako uticati na adekvatan razvoj skeletnog i mišićnog sistema, ali u ovom slučaju bi trebalo tačno utvrditi da li postoji zaostatak u rastu i koliki je, ukoliko je veći od tzv. dve standardne devijacije u odnosu na prosek za pol i uzrast, potrebno je utvrđivanje razloga. Kod dece je zaostajanje u telesnoj visini i/ili masi nespecifičan parametar, a uzrok može da varira od nedovoljnog lučenja hormona rasta, preko celijakije, pa do nekih težih stanja.

   Vidim da je Vaša poruka upućena preko nemačkog servera, te pretpostavljam da tamo i živite. Savetujem Vam da se obratite prvo pedijatru, ukoliko je potrebno da se odredi odgovarajući tretman, pa potom i nekom od mnogobrojnih udruženja, poput https://www.kinderplussport.de/

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 7. Poštovani,
  Imam devojcicu od 10 godina. Bavi se plivanjem već 4 godine. U poslednje vreme sam primetila da se lako zamara pri fizičkom naporu. Npr.ne može da istrči više od sto metara…gubi dah i lupa joj srce. Ponekad se taj zamor javi i pri plivanju. Zašto se to dešava i šta predlažete od dijagnostike ?

  1. Poštovana,

   za početak savetujem test fizičkim opterećenjem i da se urade sledeće analize krvne slike: KKS sa Le formulom, Fe, Feritin, TSH, fT4, pa da se nakon toga vidi da li će biti potrebno još nešto od dijagnostike. Testom opterećenja se prati rad srca u naporu, a predlažem da se uradi i kompletno ergospirometrijsko testiranje (gde se pored rada srca procenjuje i kondicija, pragovi zamora, oporavak, plućna funkcija i sl.). Analize krvne slike treba da pokažu da li ima anemije i da li postoji problem u radu štitne žlezde, a koji mogu biti potencijalni uzroci navedenih tegoba Vaše ćerke.

   Srdačan pozdrav.

 8. Poštovana,
  javljam se povodom problema mog 14-godišnjeg sina. Pre oko godinu je počeo intenzivno da raste i od tada ima velike probleme sa kolenima. Bolovi su toliko veliki da je morao prestati sa bavljenjem sportom a i oslobođen je časova fizičkog. Vodili smo ga par puta kod ortopeda i oni su konstatovali da je to posledica brzog rasta i da će proći za ”par meseci”. Pokreti nogu su mu vrlo ograničeni (savijanje noge u kolenu i kuku), veoma smo zabrinuti za pravilan razvoj mišiča nogu. Deluje i da mu se svod stopala delimično spustio. Možemo li zakazati detaljan pregled gde bi mu se odredio sistem vežbi radi rehabilitacije – jačanja mišića?
  Srdačan pozdrav

  1. Poštovani,

   ukoliko ste zainteresovani kod nas možete uraditi detaljan fizikalni pregled kolena, a ukoliko se ukaže potreba i ultrazvuk samih zglobova, a na osnovu pregleda i trenutnog stanja Vašeg sina u pogledu tegoba, prepisaćemo i odgovarajuću terapiju u smislu funkcionalnih vežbi za povećanje snage mišića donjih ekstremiteta i povećanja stabilnosti samih zglobova. Ukoliko želite, pregled možete zakazati na telefon ordinacije: 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

 9. Poštovani, imam jedno pitanje za Vas. Imam dečaka 13 g. trenira vaterpolo, u terminima od 21-23h. Kakvo je Vase mišljenje?

  1. Poštovani,

   ukoliko Vaše dete voli vaterpolo, onda je bolje da se bavi sportom, nego da ne trenira ništa, ili da trenira nešto što ne voli. Nažalost, danas je sport sve manje dostupan deci: mnogi roditelji su ograničeni članarinama, a mnogi klubovi terminima (koji su skupi i nažalost, obično se najmlađim selekcijama daju najgori termini za trening).

   Ukoliko se Vaše dete ne žali, dobro je u školi, dobro podnosi sve obaveze i napore, onda smatram da nemate razloga za brigu.

   Srdačan pozdrav.

  1. Poštovana,

   ukoliko su deca dobro obučena i ukoliko je uvodni deo treninga pravilno osmišljen, u smislu postepenog ulaska u glavni deo treninga i dobrog zagrevanja, onda ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema.

   Srdačan pozdrav.

 10. Moja cerka ima 12godina i zelela bi da se bavi nekim sportom koji bi joj sport najse odgovarao u tim godinama?Hvala

  1. Poštovana,

   bazični sportovi su obično atletika i plivanje, ali suštinski bilo koji sport koji ona voli je dobar i nikako ne može da joj škodi, može samo da koristi. Takođe, postoje i brojni testovi kojima se procenjuje koje dete je predisponirano za koji sport i u kojoj meri, ali suštinski ona to što radi treba i da voli.

   Srdačan pozdrav.

  1. Poštovani,

   preporuka je da se kreće od 18 godine, ali uz adekvatan nadzor i adekvaten vežbe, u teretanu se može krenuti i ranije (sa 15-17 godina), a sve i u zavisnosti od nečije građe, stepena razvoja u datom trenutku i slično. Ne mogu se na ovaj način, bez uvida u tvoje biološke godine (nivo razvoja) dati tačne preporuke kada je najbolje krenuti u teretanu i koje vežbe se smeju, a koje ne smeju raditi.

   Srdačan pozdrav.

 11. Postovana,
  Jos sam u pubertetu, rastem i imam ubacene grudi (pectus excavatum), i osetim bol u grudima sa leve strane jednom u 2-3 nedelje

  1. Poštovani,

   moguće je da su bolovi koštano-mišićnog porekla i da se javljaju zbog deformiteta grudnog koša koji imate. Savetujem, da ukoliko se tegobe nastave i/ili pogoršaju uradite detaljan kardiološki pregled (ekg, test opterećenjem i eventualno UZ srca) kako bi se isključilo srce kao uzrok Vaših tegoba. Ukoliko ovi pregledi budu uredni, onda nemate razloga za brigu.

   Srdačan pozdrav.

 12. Ja sam pre manje od mesec dana napunio 14 godina, treniram rukomet i karate. Visok sam 181 i tezak oko 60. Da li mozete da mi kazete koliko cu biti visok otrpilike, tata je oko 185 i mama 170

  1. Dragi Veljko,

   nemoguće je na ovaj način tvrditi koliko ćeš da rasteš. Procena konačne visine vrši na osnovu rendgenskog snimka leve šake i procene koliko su epifize (delovi tvojih kostiju) zatvorene, a koliko ne, a na osnovu toga se daje procena. Takođe, i ova metoda nije 100% sigurna i može biti većih odstupanja, tako da je moj savet da budeš strpljiv i da vidiš šta će genetika odraditi, jer na to svakako ne možes na bilo koji način uticati.

   Sve najbolje.

 13. Dete treba da vidi u sportu mogućnost da se pre svega zabavi, a potom da se izživi, istrese. Ako je mnalo starije dete može mu se ukazati na nekog idola, da će biti kao on. Da se motiviše.

 14. Pozdrav. Ja imam 13 godina, visok sam 170 cm, imam 57 kg. Treniram Rukomet i Karate vec oko 2 godine. Naglo sam izrastao. Imam problema zglobovima(vecinom me boli desni na nozi). Cesto pri nekom laksem skoku, nezgodom polozaju itd me zaboli zglob. Zanima me sta mi preporucujete da uzimam kako me ne bi boleli?

  1. Dragi Veljko,

   s`obzirom da si mlad i da rasteš i razvijaš se, onda su bolovi u pojedinim zglobovima normalni za ovaj period. Savetujem da, POD NADZOROM, trenera ili stručnog lica radiš vežbe balansa, kako bi se pripoji oko zglobova što više ojačali, a samim tim i bolovi smanjili. U prinicpu, to nije ništa strašno, samo treba da sačekaš da se rast i razvoj privede kraju.

   Sve najbolje.

 15. jako sam zabrinuta.imao je moj sin od 9 godina juce kontrolu šuma na 3 godine i dobili smo nalaz. postoji mali problem kaze doktorka ali ja brinem da nije nešto loše.da li bih ja mogla da stupim u kontakt sa vama i procitam vam ovaj nalaz.htela bih sve da saznam.konrolu smo dobili sada ne dve godine.molim vas izadjite mi u susret,jako sam zabrinuta .moj tel.je 0652421239 kruševac.zvacu ja vas ako treba .ali molim vas zelim da cuje vaše mišljenje.veliki pozdrav!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *