Pretražite pitanja i odgovore:

621 thoughts on “Skočni zglob

 1. Postovana doktorka.Pre dve godine sam operisala skocni zglob prilikom cega mi je ugradjena plocica sa 6 srafova.Oporavak je prosao u naj boljem redu i bez bilo kakvih komplikacija.Posle operacije ja jos uvek imam plocicu sa srafovima zbog koje imam kad dodirnem rukom skocni zglob kao da mi struja prolazi kroz tu plocicu i utrnuce malog prsta, pa kad hodam po ravnom bez carapa osecam nelagodu kao struju u malom prstu. Tu struju u malom prstu osecam i kad imam carapu i patiku ali samo kad silazim niz stepenice. Inace na kontrolama su bili svaki put drugi doktor, njih 4 . Tu struju osecam od operacije koja je u pocetku bila duzinom od kolena do skocnog zgloba, ali sada je na delu od skocnog zgloba do malog prsta.Zato vas molim za bilo kakav savet.Unapred zahvalna.
  Jelena

  1. Poštovana,

   vrlo je moguće da pločice koje imate vrše kompresiju nekog od nerava stopala, ili je tokom same operacije, a zbog složenosti iste, došlo do pritiska na nerv, pa mu sada treba vremena da se u potpunosti ili delimično oporavi. Mmožda je najbolje da se konsultujete sa ortopedom koji Vas je operisao ili da eventualno uradite EMNG pregled kojim će se utvrditi stanje nervnih vlakana koji inervišu mišiće stopala, a na osnovu nalaza se onda opredeliti za dalji tok lečenja, ukoliko za to bude bilo potrebe.

   Srdačan pozdrav.

 2. Postovana,

  Vec godinu dana imam problem sa petnim trnom u oba stopala , primljena blokada ali posle izvesnog vremena sve je isto .
  UZ razno razne uloske i hladjenje neka nikakvih rezultata , mislite li da je jedina opcija probati razbijanje udarnim talasom .

  Pozdrav
  Vladimir

  1. Poštovani,

   možete pokušati shock wave terapijom, a ukoliko i to ne pomogne, savetujem konsultaciju ortopeda i eventualnog hirurškog rešavanja problema.

   Srdačan pozdrav.

 3. MULTIFRAGMENTARNA FRAKTURA TALUSA – LINEARNE FRAKTURNE PUKOTINE KUPOLE TALUSA, BEZ
  SIGNIFIKANTNIH DISLOKACIJA KOŠTANIH FRAGMENATA OD KOJIH JEDNA EKSTENDIRA DO INTRAARTIKULARNOG
  PROSTORA TALOKRURALNOG ZGLOBA (u anterolateralnim aspektima), KAO I POSTEROMEDIJALNIH ASPEKATA
  TALUSA SA NAJMANJE DVA SLOBODNA OSTEOHONDRALNA FRAGMENTA KOJI ZAHVATAJU, ODNOSNO
  EKSTENDIRAJU INTRAARTIKULARNO U NIVOU POSTEROMEDIJALNIH ASPEKATA SUBTALARNOG ZGLOBA;
  2. RUPTURA ANTERIORNOG TALOFIBULARNOG LIGAMENTA I VISOKOSUSPEKTNA RUPTURA
  KALKANEOFIBULARNOG LIGAMENTA;
  3. PARCIJALNA LEZIUA (bez potpunog diskontinuiteta toka vlakana) ANTERIORNOG TIBIOFIBULARNOG LIGAMENTA,
  BEZ PATOLOŠKIH PROMENA U SMISLU DIJASTAZE, DISTALNE TIBIOFIBULARNE SINDESMOZE;
  4. MR SLIKA ISTEGNUCA POSTERIORNOG TALOFIBULARNOG LIGAMENTA;
  5. PARCIJALNA LEZIJA TETIVE M.FHL, PREDOMINANTNO U PLANTARNIM ASPEKTIMA, BEZ POPTUNOG
  DISKONTINUITETA TOKA VLAKANA;
  6. UMERENA KOLIČINA IA IZLIVA U ANTEROLATERALNOM RECESUSU TALOKRURALNOG, KAO I POSTERIORNOM
  RECESUSU SUBTALARNOG ZGLOBA UZ EKSTENZIVAN, NECIRKUMSKRIPTAN EDEM VECEG DELA PREGLEDOM
  OBUHVACENIH MEKIH Tkiva.
  Doktorka, dobila sam 5 nedelja gipsa, prošle su 2nedelje, bila sam na kontroli, medjutim dr je na godišnjem i dobila sam drugog koji na moj zahtev da se skine gips koji je poprilično postao labilan, on je rekao da mu deluje uredu i da nema potrebe, bojim se jer ima dovoljno mesta da mogu da pomeram nogu za 1cm suptilan osecaj, mirujem , ali opet …sl kontrola je za 3nedelje, a pad je bio sa 3m, nalaz u prilogu sa Magnetne!
  Da li cu moci opet normalno da funcionisem:(

  1. Poštovana,

   naravno da hoćete. Potrebno je samo vreme i strpljenje i Vaša ogromna motivisanost da, kada skinete gips, sve svoje snage usmerite na dobru rehabilitaciju: dobijanje punog obima pokreta, vežbe za jačanje tetiva, mišića i ligamenata u predelu skočnog zgloba. Što se gipsa tiče, ukoliko je ortoped procenio da gips ne mora da se skida, verujte da je tako. Vi svakako mirujte, nemojte se oslanjati na tu nogu, dok ne prođe tih 5 nedelja, kako bi skočna kost koja je prelomljena što pre i što bolje zarasla. Ukoliko imate dilemu, svakako se možete posavetovati i sa nekim drugim ortopedom i tržiti drugo mišljenje.

   Srdačan pozdrav.

 4. Pozdrav,molim Vas ako mi mozete odg.sin mi je prije 15 dana operirao ahilovu tetivu i jos nesto su mu na koljenu radili (nista puno,tamo ima mali rez) ali zbog toga ima gips skroz do iznad koljena,sada zadnjih 5 dana stopalo mu je pocelo trnuti i kako on opise bocka ga i koda ima grceve,zvala sam doktora on je rekao da je to uobicajeno i da se strpi jos par dana do skidanja gipsa,ali ja vise ne znam kako da ublazim te trnce u nogama,dal imate vi kakav savjet,jer tek za 3 dana ide skidat gips a mali je nenaspavan kako god se namjesti trne mu (ima 12god)

  1. Poštovana,

   ne mogu Vam puno pomoći na ovaj način. Očigledno je da gips vrši kompresiju neke od nervnih, vaskularnih i/ili tetivnih struktura. Možda da tražite drugo mišljenje i da vidite da li je gips adekvatno stavljen, odnosno, da li treba da se koriguje njegova pozicija. Drugog rešenja nema.

   Srdačan pozdrav.

 5. Pozdrav
  Imam prelom skocnog zgloba i skinuo sam gips posle 4 ipo nedelje nema otoka samo malo popucali kapilari pa da pitam da li je normalno da boli zglob i da li ipak treba da se idalje nosi gips. Pozdrav

  1. Poštovani,

   normalno je da boli s obzirom da 4 nedelje niste pomerali zglob. Sada je neophodna dobra rehabilitacija kako bi se zglob vratio u normalnu funkciju.

   Srdačan pozdrav.

 6. Dobar dan , imao sam prelom skocnog zgloba tacnije lat malleousa nosio gips 6 nedelja i sad uradio magnet .nemam pun pokret hvali df stopala , zakljucak magneta . Intrakapsularna efuzija i sinovitis
  Inveterirana ruptura skoro kompletnog latt coll ligamenta
  Inveterirana fractura latt mallelousa .
  Molio bih vas za misljenje . Hvala

 7. Postovana, prije 8 dana sam povredio skocni zglob prilikom pada sa bicikla , dijagnoza :
  luxatio art subtalaris I.dex, u roku sat vremena uradjena je repozicija zgloba i nakon toga je noga u langeti. Terapija je aspirin 100 i elevacija i lediranje stopala. Na jucerasnjoj kontroli doktor je napisao da je rtg nalaz uredan i da je i dalje prisutan edem. Langeta je i dalje na nozi i kontrola je za 30 dana.Takodje mi prsti i stopalo pomodre kada spustim nogu dok odem do toaleta ali kada je ponovo podignem vrati se normalna boja. Bol nikako nisam imao ni prilikom pada ni nakon repozicije stopala.Sta mi pored lediranja jos mozete jos preporuciti jer citajuci po internetu sam zakljucio da je langeta 4 sedmice “stari ” nacin lecenja i da se kod ovakvih “sportskih” povreda treba sto prije pristupiti rehabilitaciji. Hvala

  1. Poštovani,

   s obzirom da imate longetu, teško da bilo šta možete raditi sa nogom. Ukoliko nema preloma, a zglob je stabilan, onda možete razgovarati sa Vašim doktorom u vezi skidanja longete i započinjanja rehabilitacije koja podrazumeva dreniranje otoka, vraćanje punog obima pokreta u zglobu, snage mišića i ligamenata u predelu samog zgloba. U principu, ukoliko nema preloma, dugotrajna imobilizacija se ne preporučuje.

   Srdačan pozdrav.

  2. Poštovana, pre skoro 2 godine sam povredila skočni zglob na desnoj nozi na moru. Imala sam veliki otok, i otišla sam kod lekara. Snimili su mi kost i nije bila slomljena. Rekli su mi da stavljam led i mažem fastum gel. Međutim nisu mi pregledali ligamente niti dali longetu. Ostao mi je mali otok i nekad me zaboli kad brzo hodam. Oko 5,6 meseci je trebalo da prođe bol. Da li može nešto da se uradi da skroz spadne otok? Pozdrav

   1. Poštovana,

    savetuju se vežbe za jačanje mišića potkolenice i stopala, vežbe propriocepcije za povećanje stabilnosti zgloba i snage ligamenata. Vežbe su brojne, svaka se radi u svoje vreme, a shodno mogućnostima osobe koja ih sprovodi, neophodni su kontinuitet i strpljenje do postizanja efekata.

    Srdačan pozdrav.

 8. POSTOVANI JA IMAM CUKALJ NA NOZI JOS OD DETINJSTVA OD RODJENJA BIO JE MALI ALI JE VREMENOM RASTAO I SAD IMAM 21 GODINU I SAD JE POPRILICNO VELIKIIMAM BOLOVE PECKANJA KAO DA ME NEKO PROBADA UNUTAR S NOZEM I SVRAB PUCANJE KOZE NA CUKLJU TAKODJE MORALA SAM STAVLJATI GAZE NA SVOJU RUKU ALI MI RECENO JOSSA MOJIH 13 GODINA DA MORA DA OPERISEM CUKALJ JER MI NISTA NEPOMAZE OPERISACU SE SAMO CEKAM DA SE MALO STABILIZUJE OVO STANJE ALI ME PLASI OPERACIJA I TO KAKOCE POSLE BITI CAK SU MI REKLI AKO DODJE DO POGORSANAJ I RANIJE DA DODJEM ORTOPED JE REKAO DA MORA OPERACIJA PROBALA SAM SA SVIMSEPARATORIMA NISTA NIJE USPELO CAK MI NA MALOM PRSTU NA LEVOJ NOZI GDE JE CUKALJ POCRNEO NOKAT CUKALJ JE NA PALCU OKO 30/37 CM HVALA U NAPRED!

  1. Poštovana,

   ukoliko ništa drugo ne pomaže, a imate konstantno problema, onda operacija jeste najbolje rešenje i po tom pitanju treba da se konsultujete sa nadležnim ortopedom.

   Srdačan pozdrav.

 9. Postovani ,

  izvrnuo sam skocni zglob na fudbalu i pokidao ligamente . Odmah mi je stavljen gips koji sam nosio 7 dana i posle skidanja zglob je bio gori nego kad sam ga povredio . Stavili su mi zavoj i rekli da svako vece skidam i mazem gel i dali su mi tablete neke za smanjenje otoka . Posle 7 dana noga je bila malo bolja , otok je i dalje bio veliki . Poslali su me na fizioterapije , gde sam radio magnet , struju i vezbe za zglob . Odradio sam 20 terapija , zglob je bio bolje pokretljivosti ali ja i dalje nisam mogao da se oslonim bez staka i otok je i dalje bio tu , manje ali bilo ga je . Posle toga sam isao privatno kod fizioterapeuta 5 puta i on mi je uspeo da smanji otok i masiranjem dosta osposobi zglob , ali ja i dalje ne mogu da se oslonim bez staka , jer kako spustim nogu na zemlju tako zglob i stopalo krenu da crvene i osecam da noga se upali .

  Da li imate neki savet sta da radim ?

  Hvala vam unapred

  1. Poštovani,

   ukoliko niste uradili Rtg snimak zgloba onda je savet da uradite, kako bi se videlo da li ima preloma ili ne. Ukoliko nema preloma, onda je kineziterapija najbitnija u celoj priči, odnosno vežbe za vraćanje punog obima pokreta u zglobu, vežbe za vraćanje elastičnosti i snage povređenih ligamenata, kaoi pripoja mišića u predelu zgloba. Sa vraćanjem funkcije zgloba i otok i bolovi će polako nestati.

   Srdačan pozdrav.

   1. Poštovana,

    Pre deset dana sam uganuo skočni zglob leve noge, odmah se pojavio otok i posle par dana i podlivi. Na snimku nije bilo preloma ili naprsnuća kostiju. Rečeno mi je da mirujem i da što duže držim nogu u podignutom položaju, i da stavljam hladne obloge. Otok i dalje postoji pogotovo posle dužeg hodanja, bol ne osećam, samo imam osećaj zatezanja i dosta je ograničena pokretljivost. Postoji jedan problem, dok hodam primetio sam da mi je stopalo okrenuto ka levoj strani, takođe, pri hodanju stopalo mi je naslonjeno na desnu stranu, tako da levu stranu stopala gotovo i da ne spuštam na zemlju. Takođe, danas mi se pojavio bol u ahilovoj tetivi, na središnjem delu. Bol se pojačava prilikom propinjanja na prstima i boli na dodir posle hodanja, inače u stanju miovanja ne boli. Zanima me da li je to povezano sa položajem stopala pri hodu ili je možda upala ahilove tetive. Izvinjavam se na opširnom komentaru. Hvala.

    Srdačan pozdrav.

    1. Poštovani,

     moguće je da je zbog narušene biomehanike hoda došlo do kompenzatornog opterećenja Ahilove tetive. Ukoliko se tegobe i dalje nastave, savetujem da dođete na pregled kako bismo dobili uvid u stanje samog skočnog zgloba, ali i okolnih tetiva i shodno svemu dali savete za najadekvatniji vid lečenja.

     Srdačan pozdrav.

 10. Postovana,pre par dana sam pala na stepeniku.Bila sam kod ortopeda,uradjen he RTG.Ustanovljen je prelom lateralnog maleolusa.Stavljena mi longeta i imam terapiju cardiopirin,serapin i dolpirin .Molim vas nesto vise o tome i ,koliko to moze da potraje .Pozdrav i hvala.

  1. Poštovana,

   sada morate da budete strpljivi dok prelom ne zaraste (koliko treba da nosite longetu treba da Vam kažem ortoped koji je i prepisao stavljanje iste, jer on ima uvid u stanje i vrstu preloma). Kada se skine longeta, od Vas i Vaše motivisanosti zavisiće i dužina oporavka. Cilj je odgovarajućim vežbama i fizikalnom terapijom vratiti pun obim pokreta, snagu ligamenata i mišića u predelu zgloba i samim tim povratiti funkciju zgloba.

   Srdačan pozdrav.

   1. Hvala puno na izdvojenom vremenu❤.Bila sam na prvoj kontroli nakon 10 dana i doktor je rekao da se longeta nosi jos 3 nedelja,pa se stavlja neki cirkularni gips sa petom jos dve nedelje na koji mogu da se oslanjam.Da li to znaci da nakon skidanja mogu da hodam i oslanjam se na nogu l,da ce to zarasti tako?

    1. Poštovana,

     nakon skidanja imobilizacije je cilj da što pre vratite zglob u funkciju, a to podrazumeva i da počnete sa hodanjem, u početku sa manjim osloncem na nogu, a kasnije i punom težinom tela.

     Srdačan pozdrav.

     1. Postovana,gips je skinut posle 7 nedelja.Hodam,ne mogu bas normalno ali najvise me brine otok.Sta da radim osim sto masiram ledom,gavezom…Da li je opasan otok inace ?

 11. Poštovana,

  24.06.2021.god.silazeci iz autobusa nezgodno sam stala na levu nogu i povredila skocni zglob. Odmah nakon povrede pojavio se jak bol i otok. Sutradan sam otišla kod ortopeda koji je konstatovao, nakon rng snimka, da nema preloma, ali da je došlo do iscasenja, mada dijagnoza koju je naveo na izveštaju je uganuce desnog skočnog zgloba. Fiksiran mi je zglob zavojem, preporuka mirovanje, elevacija, lokalno hladne obloge, midol i serapin za otok. Kontrola po potrebi. Nije mi rečeno, ni navedeno u izveštaju koliko dugo se nosi zavoj, da li se skida u toku dana, pa ponovo stavlja, koliko traje oporavak i kada da se dođe na kontrolu?To bi bila moja pitanja. Inače noga je još uvek otecena, ali manje. Kada ustanem osećam veliki pritisak zbog zavoja (verovatno zbog vrućina), i pomodrela je čak do nožnih prstiju.Prijatelj mi je rekao da bi trebalo nocu dok mirujem da skinem zavoj, a ujutru da ga ponovo stavim, i da bi bilo dobro da držim nogu u slanoj vodi (inače on nije doktor).

  Hvala unapred na izdvojenom vremenu!

  1. Poštovana,

   ukoliko nema preloma, nema ni potrebe za zavojem ili bilo kojom drugom vrstom imobilizacije. Savetuje se lokalna primena leda, elevacija noge što duže u toku dana kako bi se otok drenirao i započinjanje rehabilitacije (vežbe za dobijanje punog obima pokreta i vežbe istezanja i snage povređenih ligamenata).

   Srdačan pozdrav.

   1. dobar dan imao sam lom skločnog zgloba I operisano mi je ima skro 1 god jos nosim plocu I strafove frotezu ali jos mi je prisutan otok dal je normalno I ceo obim noge nisam vratijo za 6.7cm pozz

    1. Poštovani,

     nakon ovakvih povreda uvek zaostaju odgovarajuće tegobe koje Vi i opisujute. Neophodna je duga i uporna rehabilitacija kako bi se zglob vratio u približno prvobitnu funkciju (nažalost, nikada ne može da bude 100% isto kao što je bilo i pre povrede, ali je cilj da se teži tome).

     Srdačan pozdrav.

 12. Postovana,

  Istrazujuci nesto vise o prelomu skocnog zgloba, naisla sam na ovu stranicu.
  Potrebne su mi neke informacije.
  Sestra mi je imala otvoren prelom skocnog zgloba, odradjena je operacija, ugradjene su neke plocice, kao i šina koja viri na dnu tabana.
  U bolnici je provela nedelju dana, zadnji dan po izlasku joj je skinuta longeta, i receno je da se svaki dan primaju injekcije protiv tromboze, kao i svaki drugi dan previjanje rane.
  Sve to i postujemo, kako je i receno. Ona nema bolova, ponekad malo, moze da mrda prstima. Patronaza kaze da odlicno zarasta rana i da je bas cista, medjutim po izlasku iz bolnice dobila je temperaturu, a u bolnici je nije imala. Urinarna infekcija od katetra nije, za to smo vadili nalaze.
  Doktor kaze to je moguce da se javi temperatura jer je bio otvoren prelom, a vrucine su. Meni nije jasno kako nakon 7 dana. Pomisljam da mozda organizam odbacuje strano tijelo, šinu? Svakako cemo i krvnu sliku provjeriti.
  Sta Vi mislite?

  Takodje, interesuje me koliko traje oporavak? Nakon koliko vremena se skida ta šina ( bas je nezgodna) i krece sa fizikalnim? Sve pazimo da se ne osloni na nogu jer viri joj dolje ta kao kukica.

  Pozdrav iz Crne Gore!

  Unaprijed hvala,

  1. Poštovana,

   neophodno je da uradite analize krvne slike i da se odatle proceni da li je u pitanju neka infekcija, da li ima potrebe uzimati antiobiotike i koje. Ovim putem teško je bilo šta tvrditi. Što se tiče vađenja šine, u vezi toga se morate konsultovati sa nadležnim ortopedom koji je radio operaciju. Oporavak umnogome zavisi od motivisanosti i načina sprovođenja rehabilitacije. Neophodni su strpljenje i upornost.

   Srdačan pozdrav.

 13. Postovana,
  Imao sam povredu skocnog zgloba pre tacno 7 dana, uradio sam magnetnu rezonancu; nema preloma, pokidan je jedan ligament..u medjuvremenu odmaram i koristim neke gelove i obloge. Podlivi i otok na nozi su bili ogromni, imam ih i dalje i bas tesko i sporo se povlace. Poceo sam lagano da se oslanjam na tu nogu cisto da testiram donekle stanje i mogu vrlo vrlo malo da podnesem pritisak.. Interesuje me da li je u redu da forsiram tu nogu pomalo ili time nazadujem u oporavku.. I otprilike, u proseku kod ovakvih povreda, koliko je vremena potrebno da mogu bar lagano samostalno da hodam?
  Hvala

  1. Poštovani,

   ukoliko nema preloma možete se oslanjati na nogu koliko Vam klinička slika, odnosno bolovi dozvoljavaju. Neophodno je započeti sa rehabilitacijom, odnosno vežbama za dobijanje punog obima pokreta u zglobu, vežbama snage i propriocepcije za vraćanje snage i elastičnosti povređenih ligamenata. Dužina oporavka će zavisiti od Vaše motivisanosti, načina na koji se sprovodi lečenje i sl.

   Srdačan pozdrav.

 14. Poštovana,
  21.04.2021. Izgubila sam ravnotezu dok sam htela da sednem na motor. Bila sam oslonjena samo na levu nogu i samo sam se srusila. Osetila sam kao da mi je casica od kolena ispala i vratila se nazad. Tokom noci koleno je oteklo. Sutradan otisla sam na snimanje, preloma nije bilo, odrzana tekstura izmedju zgloba, medjutim zbog otoka posalju me na dalje ispitivanje. Doktor me pregledao, stavio longetu, ispisao lek serrap 1x10dana, midol i nesto za bolove, kao i led na tom mestu. Juce na pregledu mi izvukao 60ml krvi iz kolena. Jos 2 nedelje sam u longeti do pregleda. Moj problem i strah je to sto dok sam na stakama kao da se sva krv spusti dole u stopalo. Stopalo bukvalno pomodri, cim podignem nogu na krevetu uz jastuk ispod ono vrati boju. Da li treba da se plasim ili da javim odmah lekaru. Bol sada retko imam, jedino tu gde me bocnuo iglom ali ne uvek. Hvala i oprostite na ovolikom objasnjavanju.

  1. Poštovana,

   ukoliko nosite longetu i dugo mirujete, normalno da je prilikom ustajanja pomodri stopalo. Ukoliko se to i posle dužeg vremena dešava, možete se javiti nadležnom ortopedu da se proveri da li je longeta dobro stavljena ili ne, ali u svakom slučaju savetujem da uradite magnetnu rezonancu kolena kako biste došli do tačne dijagnoze i shodno tome sproveli adekvatno lečenje.

   Srdačan pozdrav.

   1. Pri dijagnozu fr.maleooli lateralis cruris l.deht..mjesec dana mi je noga u gipsu,i na kontroli su mi zamenili samo u langeti..nisam dobila nikakve lekove,a pocela mi noga pomodrivati u prstima i stopalom…sta dalje??..dali treba fizikalnu tepapiju,sta da radim??..dajte mi savjet

    1. Poštovana,

     dok imate longetu, nažalost ne možete puno od rehabilitacije da sprovodite. Kada se skine imobilizacija, onda se kreće se intenzivnom fizikalnom terapijom kako bi se zglob što pre vratio u funkciju. Ukoliko je stopalo non stop plavo, onda treba da se obratite nadležnom lekaru kako bi se proverilo stanje longete i da li treba drugačije da se namesti. Ukoliko se promena boje dešava samo pri promeni položaja tela, kada ustanete, onda je to normalna pojava.

     Srdačan pozdrav.

     1. poštovana.. imala sam pre mesec dana prelom levog skočnog zgloba imala sam operaciju imam šraf unutra i logentu i sutra idem na snimanje nogu i koliko dugo može da ostane šraf i da li se sme spavati na drugu stranu nogu bas gde je rana da li sme.. jel ce biti nesto toj rani ili ne? smem da pomeram prste samo drugo ne osećam nista

     2. Poštovana,

      ortoped koji Vas je operisao će Vam reći koliko dugo šraf ostaje u zglobu, da li se i kada se vadi. Što se tiče spavanja, zauzimajte položaj koji Vam odgovara. Telo će Vam dati signale ukoliko mu neki od položaja ne bude prijao. Što se funkcije zgloba tiče, sada Vam sleduje dugotrajna terapija i vežbe koje će Vam omogućiti da vratite sve pokrete u samom zglobu, kao i snagu mišića i ligamenata povređene regije. Morate biti uporni i motivisani.

      Srdačan pozdrav.

 15. Moj sin je profesionalni sportista kad je uradio rendgen skočnog zgloba na njemu se videlo dosta kalcifikata ,dok seta ne smeta mu ali pri nekim pokretima u igri mu smeta šta treba da se uradi po rom pitanju unapred hvala.

  1. Poštovana,

   može se eventualno probati sa schok wave terapijom kako bi se kalcifikati razbili. Ukoliko to ne pomaže, savetujem pregled od strane ortopeda koji se bavi problematikom skočnog zgloba kako bi se procenilo da li ima indikacija za hirurško lečenje.

   Srdačan pozdrav.

 16. Dobro vece ima 7meseci nakon loma sklocnog zgloba na noogi i operisano mi je i jos mi je strafovi na nozi bijo sam na terapiji 30dana i jos nisam vratijo ceo obim noge za 5.6cm pozdrav

  1. Poštovani,

   sledi Vam dugotrajna kineziterapija, tj. vraćanje punog obima pokreta u zglobu, jačanje ligamenata i pripoja mišića u predelu zgloba. Puno zavisi od Vas i Vaše motivisanosti. Treba da se naoružate strpljenjem i da budete uporni u toku rehabilitacije.

   Srdačan pozdrav.

 17. Postovani,
  18og novembra sam imao povredu skocnog zgloba na fudbalu. Sam sam se dovezao kuci, stvorio se otok (bez podliva), na nogu sam mogao da se oslanjam, ali tesko. Snimio sam nogu sutradan, receno je da nemam preloma, da stavljam led, i da dodjem na ultrazvuk za par dana. Na ultrazvuku 26.11. stanje je bilo ovakvo –
  ATFL – znaci znacajne parcijalne rupture, i evidentna manja avulzija periosta na mestu kostane insercije maleolusa.
  CFL – zadebljan. Tetive fleksora i extenzora prstiju i stopala bez promena.
  Posto i dalje traju tegobe, bez ikakvih saveta sta da radim osim leda (ni zavoji, nista), odlazim 3.12. kod ortopeda na kontrolu, koji ignorise ultrazvuk, i dosta jakom palpacijom dolazi do iste dijagnoze ( izuzev bola u maleolusu koji je nestao), preporucuje malleolock ortozu, i salje me kuci. Nakon toga, meni noga otice opet malo, i javljaju se manji podlivi ( kojih ranije nije bilo ), i pojacanje tegoba.
  Posle toga odlazim kod fizioterapeuta/kiroprakticara, koji mi namesta nogu, stavlja kinezio trake + zavoj, i savetuje da odmaram, i kasnije nakon nekog vremena da hodam ( sto pravilnije bez kljakanja ), uz stav da bi terapije strujom,laserom itd bile bacanje para, i da posebne vezbe ne moram da radim – jer je hod najbolja vezba.
  Poboljsanja je tu i tamo bilo, ali ja se danas, 31.12. budim usled bola, koji se pojavio juce, i jedva se oslanjam na nogu, uz jake bolove. Sta da radim? Ne znam sta da mislim, postajem ocajan…
  P.S. Da napomenem da sam do sada mozda i najvece probleme imao prilikom spavanja, jer mi uglavnom nijedan polozaj nije odgovarao ( osim donekle kada podignem nogu na jastuke dok spavam, ali mi je lekar rekao da je previse da tako spavam vise od mesec dana ).
  Unapred sam zahvalan… Srdacan pozdrav

  1. Poštovani,

   neophodno je raditi vežbe za vraćanje punog i bezbolnog obima pokreta u zglobu, kao i vežbe za jačanje povređenih ligamenata i pripoja mišića u predelu zgloba. Sve to vraća zglob u normalnu funkciju i eliminiše tegobe. Vežbe su brojne, nemoguće ihi je ovim putem objašnjavati, a svaka se radi u svoje vreme i shodno tegobama koje neko ima ili nema. Savet je da se posvetite kineziterapiji sa ciljem vraćanja funkcije zgloba u normalu.

   Srdačan pozdrav.

 18. Postovani, polomila sam talus na pola, povreda 4. stepena. Odmah sutradan uradjena operacija, fiksiran talus sa 2 srafa. Imam 32 godine i sad sam u gipsu. Moje pitanje je da li postoji mogucnost da nekako poboljsam cirkulaciju noge dok sam u gipsu? Kako i sta mogu da uradim da ne dodje do odumiranja talusa i zapravo , ako dodje do toga, kako to izgleda? Da li ljudi mogu da hodaju i u tom sl? Da li ovakve povtede, pored oziljka, nakon oporavka, ostavljaju vizuelne posledice, pored vec veceg oziljka? Imate li neki savet kako da ubrzam oporavak, generalno? Hvala puno

  1. Poštovana,

   nažalost, nemate puno mogućnosti dok nosite imobilizaciju. Kada se skine gips, onda je bitno krenuti sa intenzivnim vežbama oporavka: vraćanje punog obima pokreta u zglobu, jačanje i istezanje svih pripoja u predelu zgloba i mišića kako bi se funkcija stopala i samog zgloba vratila u normalu. Sve zavisi od Vas, odnosno od Vaše upornosti i motivisanosti, ali i od stručnosti onih koji će Vas sprovesti kroz sam oporavak.

   Srdačan pozdrav.

 19. Postovani,
  Unapred prastajte na tome sto cu biti opsiran, jer prolazim kroz skoro mesec dana agonije.
  18.11.2020. sam na malom fudbalu povredio zglob, tako sto nisam video igraca s ledja, i na loptu sam krenuo lagano, dok je on isao svom snagom na sut, i tom prilikom je preko lopte “pokupio” i moje stopalo, pa mi se stoga uvrnulo klasicno, na unutra, pri cemu sam odmah osetio jak bol (kao neko istezanje, ali ne pucanje). Odmah sa stavio led, i bio sam u mogucnosti da hodam, uz bol naravno, ali sam se cak i odvezao kuci. Sutradan sam otisao na RTG, receno je da nema znakova frakture, da mirujem kod kuce uz elevaciju i led, i da dodjem sledece nedelje na ultrazvucni pregled ukoliko me ne prodje. Meni se stvorio otok, ali bez podliva i menjanja boje, koji je u nekoj meri opao nakon par dana. 26.11. – ultrazvuk ukratko : ATFL znaci znacajne parcijalne rupture, manja avulzija periosta na mestu kostane insercije maleolusa fibule, i CTL zadebljan. Tetive bez promena. I tu mi rekose – mirovanje i hodanje koliko mora, bez ikakvih dodataka, terapija, zavoja, itd. Moram da napomenem da od prvog dana imam problem sa spavanjem, i lezanjem generalno, jer u koji god polozaj da postavim nogu – sa ili bez jastuka, posle par minuta se javljaju bolovi, i sutradan nakon budjenja imam osecaj kao da jos vise povredjujem nogu. 15. dan od povrede usled iste situacije, i bez sna, odlazim kod ortopeda, koji ignorise ultrazvucni snimak, vec palpacijom ( poprilicno jakom ) sam zadaje istu dijagnozu(s tim sto tad maleolus nije bio bolan), preporucuje Bauer ortozu, i salje me kuci, uz reci – vidi pa se snadji za fizikalnu ako mozes kad bude bilo vreme(kad?). Od te palpacije meni malo otice zglob, i nakon spavanja po prvi put se pojavljuje i podliv, uz bolove, sto me totalno obeshrabruje. Nakon jos jedne neprospavane noci, odilazim kod kiroprakticara koji mi namesta zglob ( stvarno sam osetio promenu nakon toga, iako je mikroluksacija verovatno bila u pitanju), stavlja zavoj, kinezio trake, i kaze da odmaram, sto ja i cinim, i nakon toga po prvi put uz elevaciju noge na jastuk normalno spavam. 7 dana posle toga odlazim na kontrolu, gde mi se stavlja slabiji zavoj, i gde mi se preporucuje da hodam ( ne previse ), i sto normalnije ( sto ja ne mogu, i dalje kljakam ). Od tog momenta mene je noga pocela da boli vise, i evo danas, nakon neprospavane noci, jedva sam otisao do toaleta, i pri pokusavanju da zaspim, u kojem god da je polozaju noga – boli neugodno, mnogo mi vise odgovara sedenje i stajanje, cak i hodanje od lezanja i spavanja. Postajem ocajan, i ne znam sta da radim. Da li da odem privatno na terapije, kad, i kako? Apsolvirao sam ceo proces ovako teoretski putem interneta, ali mi nije jasno kada se rade terapije, vezbe, kada se hoda? Ja sepam/kljakam, drugacije ne mogu, od prvog dana, da li je pametno hodati tako? Da li mi je ortoped palpacijom pokidao ligament i da li je moguce tako napraviti jacu rupturu? Stvarno vise ne znam sta da radim i kome da verujem… Sportski sam tip, rekreativac, i stvarno mi je stalo da ostanem funkcionalan i nakon povrede (imam 28 godina).
  Hvala vam, i oprostite na ovolikom tekstu…

  1. Poštovani,

   neophodne su vežbe za dobijanje punog obima pokreta i vežbe istezanja i jačanja povređenih ligamenata i mišića koji se pripajaju u predelu skočnog zgloba. Pre toga, savetujem da se uradi i MRI pregled skočnog zgloba, jer je čudno da tegobe baš toliko dugo traju. Postoje dve moguće opcije da se to objasni: ili rehabilitacija u aktunoj fazi nije adekvatno sprovedena ili Rtg snimak i UZ pregled nisu adekvatno očitani, pa se na njima nešto propustilo. Zato bi bilo dobro uraditi MRI pregled, a ukoliko je i on uredan, onda se sposvetiti vežbama.

   Srdačan pozdrav.

 20. Dobar dan zanima me dali je moguca terapija strujom ili magnetom ako imam k iglu kod palca ispod koze, inace rucni zglob je u pitanju i skafoid (cunasta kost). Imao sam operaciju.

  1. Poštovani,

   po tom pitanju najbolje je da se konsultujete sa nadležnim specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije koji će i prepisivati ovu vrstu terapije.

   Srdačan pozdrav.

 21. Dobar dan imao sam prelom zgloba na nogu i operisali mi imam 5 meseci mesec dana isao sam na terapiju i jos nema ceo pokret na nogu za negde 10.15 stepena

  1. Poštovani,

   morate biti strpljivi i uporni sa vežbama. Kod ovakvih povreda, gubitak obima pokreta u datom zglobu je očekivana stvar. Trebaće meseci terapije da bi se skočni zglob vratio u prvobitnu funkciju.

   Srdačan pozdrav.

 22. Poštovana Dr. Tamara, imao sam naprsnuće cevanice ili tibije, imobilizacija u gipsu oko 14 nedelja.Na svu sreću skočni zglob nisam povredio, medjutim nakon skidanja gipsa, vidno je ukočenje odnosno smanjenje obima pokreta nastalo usled duge imobilizacije.Mesec dana idem na kineziterapije i praktikujem dosta vežbe kod kuće.Rezultati su vidni jer mogu da hodam bez pomagala, ali mi hvali oko 20 stepeni pokreta u smislu dorsifleksije da bi imao obim pokreta kao nekad, po vašem mišljenju koliko je još potrebno vremena da nadomestim i taj nedostatak? Takodjer imam nešto otoka na samom zglobu i stopalu ali se s vremenom umanjuje, što je verovatno i normalno s obzirom na imobilizaciju? Molim vas za vaše mišljenje i lep pozdrav

  1. Poštovani,

   tačno vreme potpunog oporavka Vam niko ne može reći, dužina oporavka umnogome zavisi od Vas i Vaše motivisanosti. Kod ovakvih povreda, praćenih dugotrajnom imobilizacijom, potrebni su meseci da se stvari vrate u normalu, tako da samo budite strpljivi i uporni. Otok, bol, nemogućnost potpunog obima pokreta, sve je to normalno kod ovakve vrste povrede i trebaće vreme da se ovi simptomi svedu na minimum i potom u potpunosti izgube.

   Srdačan pozdrav.

   1. Dr Dobar Dan Samo jedno pitanje ako je fraktura fibile moze li se lijeciti bez operacije a imam cizmu za mobilizaciju noge hvala

    1. Poštovana,

     ukoliko je ortoped procenio da treba da se stavi imobilizacija, a nije odmah indikovao imobilizaciju, onda sigurno može.

     Srdačan pozdrav.

   2. Vec godinu dana me boli skocni zglob jer sam pala sa bicikle i još par puta povređivala istu tu nogu.
    Išla sam kod lekara i neko kaže da nije nista, neko kaže da je uganuce i da ce trajati 9 meseci.
    Povremeno ne mogu da se oslonim na nogu i kad stavim steznik mi je lakše, a kad skinem steznik kasnije me zaboli i ponovo stavim steznik.
    A sa unutrašnje strane zgloba mi je modro i pomalo žuto.

    1. Poštovana,

     da li ste radili Rtg snimak skočnog zgloba, sprovodili neku vrstu terapije i sl.? Teško je ovim putem tvrditi o čemu se radi. Ukoliko i dalje imate tegoba, savetujem da dođete na pregled da vidimo u kakvom je stanju zglob, da prepišemo adekvatnu terapiju sa ciljem jačanja ligamenata i pripoja mipića u predelu zgloba i time probamo da eliminišemo tegobe koje imate.

     Srdačan pozdrav.

   3. Postovana Dr Tamara, mozete li mi reci kome da se obratim, pojavio se otok na zglobovima nogu, koji se siri ka potkolenici povremeno.Preko noci se u mirovanju tela povuce skroz, preko dana kad imam aktivnosti, pojavi opet i otezava hodanje
    Otok je na dodir mekan, udubljenja ostaju od dodira prstiju, zabrinulo me to sto se kad sam aktivna pojavi a kad mirujem vrati sve u normalu
    Otok nije bolan samo sto toliko naraste da ne mogu hodati
    Povremeno se javi i otok na zglobovima ruku pa se izgubi

    Anemicna sam unazad 5.g. stalno nadoknadjujem fe, nemam do sada problem ni sa cim drugim ali imam genetske predispozicije za probleme, sa stitnom zlezdom i sa srcem

    1. Poštovana,

     savetujem pregled kardiologa, a ukoliko bude bilo potrebe nefrologa.

     Srdačan pozdrav.

 23. Dobar dan,05.11.sam iskrivila skocni zglob i imam S826 Fractura malleoli lateralis dex.non dislocata.Nosila sam longetu 10 dana long e tu a onda je dr rekao gips jos 4nedelje.U gipsarnici su mi rekli da je bolja cizma i stavila sam.E sad ja se ne osecam bas sigurno u toj cizmi,jer mi se noga pomera pa se bojim da cu nesto pokvariti.Posavetujte me da li da ostavim to ili da odem da mi stave redovan gips.hvala

  1. Poštovana,

   ukoliko možete da mirujete što više, onda možete nastaviti sa čizmom. Takođe, možete uraditi i kontrolni Rtg snimak zgloba, videti kako prelom zarasta, pa ukoliko je sve to u redu, onda je čizma bolji izbor jer će gips napraviti kontrakture i produžiti poeriod rehabilitacije.

   Srdačan pozdrav.

   1. Dobar dan postovana doktorice.Javljam se posle duzeg vremena.Skinuta je cizma i zavrsavam trecu nedelju sa magnetnom terapijom.Lepo hodam ponekad osetim malu bol nema ni nekog otoka oko zgloba.Zelim da Vas pitamm da li mogu da se vratim normalnim aktivnostima kao sto je odlazak na posao(ja sam uciteljica)i da setam i da se vozim autobusom jer tako idem na posao.Da li da koristim elasticnu carapu kao neku sigurnost

 24. Poštovana, 26.9 sam pao i povredio skočni zglob. Na snimku bez preloma pa je dijagnoza distorzija skočnog zgloba.
  10 dana longeta potom 10 dana bez longete ali i bez oslonca uz mazanje liotona.
  Nakon toga sam krenuo na fizikalnu terapiju, struje, lediranje (koje radim 3 puta dnevno) i vezbe (koje radim 5 puta dnevno redovno i uporno).
  Posle dve ipo nedelje terapije meni nije puno bolje, otok je i dalje tu, pokret mi se malo povecao a bol malo umanjio ali je daleko od dobrog. Ne vidim neki veliki napredak, sto me malo plasi pa je moje pitanje da li je normalno da oporavak traje toliko dugo kod ovakve vrste povrede

  1. Poštovani,

   nošenje longete i “nekorišćenje” zgloba sigurno je napravilo kontrakture, tj. skraćenja ligamenata i tetiva mišića u predelu skočnog zgloba i sada je neophodno povratiti njihovu elastičnost i pokretljivost, a potom i snagu. Ne znam kakve vežbe sprovodite, ali one su ključne u celoj priči i morate biti uporni sa njima. Procenite kako ide oporavak, a ukoliko i dalje budete zabrinuti, možete doći u našu ordinaciju na pregled i shodno istom prepisivanje i sprovođenje programa rehabilitacije.

   Srdačan pozdrav.

 25. Postovana imam jednom pitanje 16.10 sam povredila skocni zglob radjena mi je mrt gde je ustanovljeno da nema preloma ali da mi je pukao ligament. Stavljena mi je plasticna sina i receno da je nosim 6 nedelja. Doktor je rekao da mogu da se oslanjam na nogu sa stakama ali ja ne smem imam veliki strah trudna sam 36 nedelja na stakama mi je tesko da se krecem.
  Zanima me da li je to predugo da se nosi sina. Zivim u Nemackoj pa ne mogu sama da odem kod drugog lekara hvala unapred

 26. Postovana,
  Polomio sam Metatarzalnu kost V pedis I. dex a.d.I.Bio sam 22.10 na kontroli kod specijaliste(polomio 15.10)zatvoren potkoleni gips 4 nedelje gips.Ostalo mi je nesto posle kontrole ne jasno.Pise na izvestaju Fraxiparin 0,3ml/24h s.c do kontrole hemostaziologa uz kontrolu trombocita.Bio sam kod lekara opste prakse danas ona mi daje uput za hemstozologa sutra mi zakazala(supruga je isla umesto mene kod opsteg).Zar to nisu inekcije koje se primaju i vadi se krv pre odlaska kod hemostaziloga ili posle.
  Hvala unapred

  1. Poštovani,

   injekcije se primaju zbog imobilizacije sa ciljem sprečavanja nastanka tromba, a kod hematologa idete na redovne kontrole kako bi se eventualno korigovala doza leka koji primate, a shodno broju trombocita. Vi krenite da primate lek, a hematolog će Vas voditi kroz terapiju i davati savete kada i koliko često treba da vadite krv i kontrolišete trombocite.

   Srdačan pozdrav.

 27. Postovana,
  Vec sam Vam se obracala u vezi otvorenog preloma skocnog zgloba,koji je operisan13.09.2020.Naime posto su me vratili iz banje jer su misljenja da nisam spremna za rehabilitaciju,pisem Vam tacan danasnji opis mog ortopeda.
  Velika otvorena rana sa unutrasnje strane zgloba potpuna luksacija istog sa visefragmentnim prelomom donjeg dela lisne kosti i prelomom unutrasnjeg zglobnog nastavka.Da li mi mozete reci
  o cemu se u stvari radi i koliko je kompovano,jer ja vec 40 dana od operacije imam samo zavoj,izvadjeni konci lokalni nalaz uredan jedino sto je zglob natecen.Preporucen je hod na stakama uz delimican oslonac na operisanu nogu.Preporuka doktora je da u banju mogu otici tek za polovinom novembra,Molim Vas za objasnjenje imisljenje koliko bi okvirno trajao bar donekli oporavak.
  Uz duzno postovanje na razumevanju veliki pozdrav!
  Olivera

 28. Pozdrav imam jedno.pitanje 16.10 sam povredila skocni zglob nemam preloma ali je jedan ligament pokidan stavili su mi plasticnu sinu i rekli da nosim ukupno 6 nedelja zanima me da li je ti predugo?

  1. Poštovana,

   ukoliko nema preloma, imobilizacija nije neophodna i može produžiti oporavak s obzirom da otok ne može da se drenira i nastaju kontrakture, tj. skraćenja ligamenata i pripoja mišića u predelu zgloba jer se zglob ne pomera.

   Srdačan pozdrav.

 29. Postovani , pre 10 dana sam pao niz stepenice i povredio zglob. Isao sam na rendgen i nisam imao nikakav prelom. Ortoped mi je rekao samo da sam poremetio ligamente ali nije rekao ni da li sam istegao ili pokidao. Stavili su mi longetu 10 dana , zglob je bio otecen ali bez podliva. Juce kada sam bio na kontroli , zglob je jos uvek otecen ali ne u onoj meri kao pre 10 dana i pojavili su se podlivi na 3 mesta. Vratili su mi longetu jos 10 dana rekli da hladim i najbitnije da mirujem. Takodje prepisali su mi palitrex da se podlivi ne bi upalili i pijem CH Alpha. Ako mozete da mi kazete da li ce biti sve uredu i jesu li ispravno postupili jer mene brinu ti podlivi , jos 10 dana moram cekati i mirovati a nisu mi dali nikakvu mast ili kremu za to. Unapred hvala Vam.

  1. Poštovani,

   ukoliko nema preloma, nema ni potrebe za tako dugom imobilizacijom. Do sada ste već mogli praktično da se oporavite i vratite zglob u funkciju. Otok i podlivi su normalna stvar usled povrede i plus longete koju jako dugo nosite, jer otok ne možete da tretirate zbog imobilizacije, on ne može da se drenira jer je noga u longeti i tako u krug. Savetujem da se konsultujete sa još nekim od ortopeda da li je longeta i dalje neophodna i da je skinete i što pre otpočnete sa rehabilitacijom.

   Srdačan pozdrav.

   1. Dobro vece , ponovo se javljam nadam se da ne smetam ali potrudicu se da budem kratak. Nakon 20 dana longte , konacno su mi stavili elasticni zavoj, preporucili mirovanje , hladjenje zbog otoka , sinedol kremu i kontrolu za 7 dana. Prekjuce sam bio na kontroli, ortoped je rekao da nosim i dalje zavoj , da se oslanjam na nogu pomocu staka do granice bola narednih 7 dana i da kupim neku sportsku kremu da mazem. Takodje je rekao da nema potrebe vise da dolazim sem ako se jave bolovi. Mene samo brine otok pa sam hteo Vas da pitam za misljenje , evo 30 dan je kako sam povredio zglob , sutra pijem poslednju dozu CH Alphe , hladim cesto , mirujem , probao sam i oblogu od luka i morsku so i kremu ali meni otok jos uvek ne spada. Da li je to normalno da otok traje duze od mesec dana ili ima razloga za brigu? (inace mogu normalno da hodam bol je skoro nerpimetan , malo vise boli samo ako se oslonim bez zavoja)

    1. Poštovani,

     nakon tako dugotrajne imobilizacije otok je uobičajena pojava i biće potrebni meseci da se sanira.

     Srdačan pozdrav.

 30. ovako ja sam pala u skoli iz stepenice i sve to ali pitanje ovako posto nije mi jasno posto sam uganula skocni zglob dali mogu kad sve proce za koliko godina trcati bez steznik za zglob

  1. Poštovana,

   ne znam kog stepena je povreda bila, da li je došlo samo do istegnuća ligamenata ili preloma neke od koštanih struktra. U svakom slučaju, uz adekvatnu rehabilitaciju povratak bilo kom trenažnom procesu, pa i trčanju je i više nego moguć.

   Srdačan pozdrav.

 31. Postovana, 06.09.2020 pala sam niz stepenice i povredila obe noge. U Urgentnom su mi na levoj nozi dijagnostifikovali fractura maleolli lateralis I. sin i uganuce na desnoj nozi. Na desnoj nozi su mi stavili fiksacioni zavoj, a na levu nogu su mi stavili gipsanu longetu, koju sam nosila do 23.09., odnosno do kontrolnog pregleda, kada mi je lekar skinuo longetu. Nije uradjen Rtg snimak, vec samo postavljeno pitanje da li mogu neke pokrete da napravim, sto jesam, doduse neke uz nelagodu i ograniceni pokret. Tada mi je receno da se na nogu ne oslanjam narednih 7 dana, da radim vezbe, mazem lioton i posle da mogu da se oslanjam postepeno i da idem da fizikalne terapije. Ja evo vec 2 nedelje sam isla na terapije magneta, struje, lediranja noge i vezbe. Sada hodam uz pomoc jedne stake. Medjutim od jucer me pocelo boljuckati u predelu levog zgloba kada se oslonim na njega i otok mi je bas bio veci nego inace, posto sam po kuci sa jednom stakom raspremala po kuci. Moje pitanje je da li je s obzirom na povredu tj fractura maleolli lateralis I. sin dovoljno bilo nosenje gipsane longete 17 dana, te neoslanjanje na istu narednih 7 dana, s obzirom da sam vec zadnjih par dana se bas pocela oslanjati na istu i pored otoka. Brine me da nisam nesto povredila. Unapred se zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav

  1. Poštovana,

   čim su Vam skinuli gips, znači da ste dovoljno dugo nosili imobilizaciju. S obzirom da navodite da ste se taj dan više kretali kada su se bol i otok javili, to objašnjava pojavu navedenih tegoba. Dok se zglob u potpunosti ne vrati u funkciju, pojava otoka i bola će biti, manje-više, redovna pojava svaki put kada duže stojite, hodate ili nešto više fizički radite. Morate biti uporni sa vežbama za vraćanje punog obima pokreta, snage, elastičnosti i rastegljivosti ligamenata i mišića u regiji skočnog zgloba. Kako se funkcija zgloba ovim vežbama bude vraćala u normalu, tako će i tegobe koje sada imate biti sve ređe.

   Srdačan pozdrav.

 32. Postovana,
  12.09.2020.imala sam otvoren prelom skocnog zgloba pod sifrom S827.Posle pet dana otpustena sa dijagnozom S819.Operisana,stavljeni gaza i zavoj.Isla sam na previjanje svaki treci dan.Juce na previjanju rana je bila suva,sa krastama i doktor mi je rekao da na previjanje dodjem jos jednom jer 16.10.2020. idem na banjsko lecenje 21 dan u Melence.Moj problem je sto bolujem od SLE,Hashimota i Bronhijalne astme,tesko se snalazim na stakama,i prosto ne znam kako cu se snaci.Ali naravno zelim da se sto pre oporavim.Mozete li mi reci koliko okvirno traje oporavak bar do momenta kada cu moci da stanem na nogu,svesna sam da cu morati puno da vezbam ali to mi nije problem.
  Unapred zahvalna,
  Olivera

  1. Poštovana,

   teško je reći koliko će tačno trajati oporavak, ali su sigurno u pitanju nedelje, pa i meseci. Dosta toga zavisi od Vas samih, Vaše motivisanosti tokom sprovođenja rehabilitacije, ali i od samog načina sprovođenja rehabilitacije, tj. njene adekvatnosti. Naurožajte se strpljenjem i voljom i sigurna sam da će sve biti u redu.

   Srdačan pozdrav.

  2. Poštovana,

   ukoliko nemate bolove nema razloga za brigu što se oslanjate na nogu bez štaka. Otok posle dugotrajnog nošenja gipsa je normalna stvar i može se javljati i mesecima nakon povrede. Sada je neophodno vratiti funkciju zgloba u normalno stanje, a to se postiže isključivo odgovarajućim vežbama koje za cilj imaju vraćanje punog obima pokreta u zglobu, kao i snagu i rastegljivost pripoja i ligamenta u predelu zgloba. Jedna od vežbi kojom se to postiže jeste i hodanje. Šest nedelja je sasvim dovoljan period da prelom zaraste, tako da sada morate da budete uporni sa rehabilitacijom. Od Vas puno toga zavisi.

   Srdačan pozdrav.

  3. Postovana,
   Vec sam Vam se obracala u vezi otvorenog preloma skocnog zgloba,koji je operisan13.09.2020.Naime posto su me vratili iz banje jer su misljenja da nisam spremna za rehabilitaciju,pisem Vam tacan danasnji opis mog ortopeda.
   Velika otvorena rana sa unutrasnje strane zgloba potpuna luksacija istog sa visefragmentnim prelomom donjeg dela lisne kosti i prelomom unutrasnjeg zglobnog nastavka.Da li mi mozete reci
   o cemu se u stvari radi i koliko je kompovano,jer ja vec 40 dana od operacije imam samo zavoj,izvadjeni konci lokalni nalaz uredan jedino sto je zglob natecen.Preporucen je hod na stakama uz delimican oslonac na operisanu nogu.Preporuka doktora je da u banju mogu otici tek za polovinom novembra,Molim Vas za objasnjenje imisljenje koliko bi okvirno trajao bar donekli oporavak.
   Uz duzno postovanje na razumevanju veliki pozdrav!
   Olivera

 33. Postovanje. Prilikom rendgena mi je utvrdjen prelom zgloba na nozi. Medjutim, noga mi nije u gipsu, vec mi je stavljena tkzv. šina. Na meni su ostavili odluku da li da operisem ili da ostavim ovako da zarasta. Da li moze doci do nekakvih komplikacija ako odlucim da ne operisem? Hvala

  1. Poštovana,

   teško je reći da li će biti komplikacija ili neće jer ne znamo kako će prelom da zaraste. Oporavak će u oba slučaja (sa operacijom ili bez nje) umnogome zavisiti od Vas samih, tj. Vaše volje i motivisanosti za sprovođenje odgovarajućih vežbi koje će za cilj imati vraćanje punog i bezbolnog obima pokreta i snage mišića i pripoja u predelu zgloba. Dodatno, moj savet je da se u vezi najboljeg mogućeg rešenja za lečenje Vaše povrede konsultujete sa još nekim od ortopeda koji se bavi problematikom skočnog zgloba i čujete još neko mišljenje u vezi toga.

   Srdačan pozdrav.

 34. Postovani,

  Na fudbalu sam povrijedio skocni zglob i dan nakon sam otisao na rtg i pregled kod ortopeda. Rekli su da ima mali udarac u kost i istegnuce ligamenata. Stepen 2. Imam gips longetu 7 dana i osjetim da nemam nikakvih bolova. Mogu i da se potpuno oslonim na tu nogu. Da li mogu sam skinuti langetu do petka kada je kontrola?

  1. Poštovani,

   ukoliko nema preloma, onda longeta nije neophodna. Ako Vam je kontrola uskoro, onda, kada ste je već stavili, možete je ostaviti i do kontrole i nakon skidanja iste odmah započeti sa rehabilitacijom. Ukoliko longetu treba da nosite duže od 7 dana, tj. kontrola nije uskoro, a nemate preloma, možete skinuti istu.

   Srdačan pozdrav.

 35. Poštovana dr,
  Boli me ispod vanjskog skočnog zgloba leve noge i otiče ispod istog i nazad prema ahilovoj tetivi. Osećam i pritisak na tom mestu kad dugo stojim ili hodam. Takođe sam primetila da otiče kad je toplije toj nozi (stajala na suncu ili mi bilo vruće u čizmama). Rashlađivanje (led) smanjuje otok ili podizanje noge. Ne sećam se da sam uganula ili povredila nogu na bilo koji način. Možete li mi molim Vas reći šta bi moglo biti? Unapred zahvalna

  1. Poštovana,

   teško je bez pregleda i dodatne dijagnostike bilo šta tvrditi. Za početak, uradite Rtg skočnog zgloba kako bi se isključile degenerativne promene koje potencijalno mogu objasniti Vaše tegobe.

   Srdačan pozdrav.

   1. Postovana doktorka, imao sam artoskopsku operaciju levog skocnog zgloba pre mesec dana, ugradnja mayoregens grafit hrskavica jedan deo i ciscenje nekoliko fragmenata iz skocnog zgloba. Doktor je bio u velikoj guzvi, nije mi objasnio kad ce biti od prilike potpuni oporavak, osecam ukocenost zgloba, radim staticke vezbe ali ekstenzija je ogranicena. Zanima me potpuni oporavak od prilike vremenski i ekstenzija zgloba?

    1. Poštovani,

     ne može Vam niko sa sigurnošću reći kada će se desiti potpun oporavak i koliko će on tačno da traje. Dosta toga zavisi od Vaše motivisanosti za sproveđenje vežbi, tj. same rehabilitacije. Takođe, dužina oporavka će umnogome zavisiti i od adekvatno ili neadekvatno odabranih vežbi, težine kliničke slike i sl. U svakom slučau, ukoliko ste dobili zeleno svetlo za sprovođenje kineziterapije, tj. vežbi, onda se na prvom mestu stavlja akcenat na vežbama za dobijanje punog obima pokreta, uz statičke vežbe snage koje ste već pomenuli. Kada se dobije pun ili gotovo pun obim pokreta prelazi se i na dinamičke vežbe, tj. sprovode se izotoničke mišćne kontrakcije i uvodi se proprioceptivni trening sa ciljem jačanja okolnih ligamenata i pripoja u predelu skočnog zgloba.

     Srdačan pozdrav.

   2. Postovanje doktorka. Interesuje me sledece, prilikom izlaska iz busa iskrivila sam sklocni zglob toliko da je on natekao i poplaveo. Medjutim prilikom odlaska kod doktora i snimanja, receno mi je da nije prelom ali da je istezanje zgloba 2 stepen povrede. Stavljen mi je gips do kolena ili cizma. Medjutim nakon 5 dana nosenja, a receno je da ga nosim 2 nedelje, prilikom ustajanja iz kreveta tj. Bilo kakvog kretanja na stake , a inace se ne oslanjam uopste na povredjenu nogu, osecam veliki pritisak i bol u predelu zgloba. A sada vidim i da je poplaveo deo izmedju prstiju i gipsa…ako bi ste mogli da mi kazete zbog cega se to desilo i da li treba da se javljam lekaru..hvala

    1. Poštovana,

     ukoliko nemate preloma smatram da gips nije neophodan i da će samo produžiti oporavak. Dugotrajna imobilizacija može dovesti do tegoba koje navodite. Takođe, savetujem da uradite kontrolni pregled i vidite da li je gips adekvatno postavljen i da se konsultujete se nadležnim lekarom o neophodnosti nošenja gipsa.

     Srdačan pozdrav.

 36. Postovanje,pre mesec dana sam pao sa bicikle,uvrnuo stopalo i kroz sat-dva krenuli bolovi i veliki otok-u urgentnom mi snimali i rekli da nista strasno samo istegnuce ligamenata stopala,usled bola mi stavili gips,na kontroli kasnije mi dali lek Tendocolin i da mazem gel Blokmax,i da ce kroz 14 dana sve da bude ok…ali eto proslo je 14 dana,sve ukupno mesec i dva dana a ja i dalje imam mali otok,crvenilo u predelu gde su ligamenti,bol i ne mogu da se oslonim na stopalo…vec me i panika hvata,molim vas neki savet

  1. Poštovani,

   neophodno je krenuti sa sprovođenjem kineziterapije, tj. vežbama koje za cilj imaju vraćanje funkcije zgloba u normalu. Ukoliko ste zainteresovani, možete se javiti u našu ordinaciju na pregled na osnovu kojeg možemo da Vam prepišemo program rehabilitacije i sprovedemo Vas kroz njega.

   Srdačan pozdrav.

 37. Postovani. Imala sam otvoreni prelom skocnog zgloba i operisana sam 18. Avg. Nakon saniranja rane i uklanjanja konaca na predlog lekara mi je postavljena ortopedska cizma koju sa danasnjim danom nosim 3 sedmice. 9. Okt imam zakazano vadjenje fiksacionog zavrtnja. Moje pitanje sta sledi nakon toga? Zbog velike guzve lekar ortoped mi nije dao odgovor. Unapred hvala.

  1. Poštovana,

   nakon toga sledi intenzivna kineziterapija, tj. sprovođenje vežbi za vraćanje funkcije zgloba u normalu. Morate biti uporni, strpljivi i motivisani kako bi oporavak bio što brži i efikasniji.

   Srdačan pozdrav.

   1. Postovanje doktorice.
    Nosio sam gips 12 dana. I kad sam ga skino poplavila je noga i natekla. Mazo sam kremama a najvise sam koristio crveni luk i spao mi je otok. Imao sam i udar prije uganuca noge. Pa eto vec 2 sedmice radim i malo opet sepam. A lakse mi jr kad dam u patika il po kuci kad hodam bos nego sto sma na poslu u radnim cipelama koje inaju zeljezo u sebi. Ali bez problema vozim auto, taf ne osjecam bol. Kad dodjem kuci natekla mi noga od steznjaka onaj sto se navuce ko carapa. Stavljam led i masirsm nogu. Okrecem je na lijevu stranu bez problema a na desno gdje me ssd boli malo teze, al ide bez lroblema gore dole noga..

    1. Poštovani,

     savetujem da budete uporni sa vežbama za dobijanje punog obima pokreta u zglobu i vežbama istezanja i snage koje za cilj imaju jačanje pripoja mišića i samih ligamenata u predelu zgloba. Sa ovim vežbama gore pomenute tegobe će se smanjiti i zglob će se vratiti u normalnu funkciju.

     Srdačan pozdrav.

 38. Probudio sam se jedno jutro sa blagim otokom zgloba leve noge i nmg da stanem na nju (sepam) a niti sam udario niti sam uganuo…sta bi to moglo biti? Hvala

  1. Poštovani,

   možda je u pitanju akutni artritis, tj. upalni proces u skočnom zglobu. Savetujem pregled od strane reumatologa.

   Srdačan pozdrav.

 39. Poštovani,
  Pre dvadesetak dana osetila sam bol u prednjem delu stopala sa spoljne strane, od risa ka zglobu. Ne sećam se da sam nogu iskrenula ili ružno stala. U tom periodu sam bas bila fizički aktivna. Taj deo i dalje boli, npr kada stanem na prste ili kruzim nogom, nekad i bez ikakvog kretanja, bol je oštar, noga blago, jedva primetno natecena, bez podliva ali osetljiva na dodir, tj. mesto je bolno pri pritisku.Da li ima potrebe javljati se lekaru ili će bol spontano proći?
  Hvala

  1. Poštovana,

   moguće je da ste nešto iziritirali u zglobu ili oko zgloba zbog aktivnosti kojoj ste bili izloženi. U svakom slučaju, ukoliko se tegobe ne smiruju u nekom razumnom periodu, možete se javiti na pregled u našu ordinaciju kako bismo videli o čemu se zaista radi.

   Srdačan pozdrav.

 40. Povredio sam skocni zglob otisao sam odmah kod doktora otok se stvorio kroz par minuta snimili su mu nogu i rekli da su nagnjeceni ligamenti stavili su mi gips i rekli da dodjem za 7 dana na kontrolu dosao sam naravno i rekli sve je dobro i produzili du mi gips mada nije ni moralo rekao je doktor i rekao mi je da sam skinem za 7dana e sada skinuo sam gips i otok mi stoji polako razmrdavam nogu u vrucu vodu ali me plasi taj otok da li treba da idem kod lekara i da li odmah da prohodam na nju ili ppstepeno i koliko ce trajati oporovak hvala

  1. Poštovani,

   otok je normalna stvar nakon ovake vrste povrede i imobilizacije koju ste imali. Savetujem lokalnu primenu leda 2-3 x dnevno, uz vežbe koje već sprovodite. Na nogu se oslanjajte koliko Vam “ona dozvoljava”, drugim rečima slušajte Vaše telo. Ukoliko bude problema, možete se javiti u našu ordinaciju na pregled kako bismo utvrdili kakvo je stanje zgloba i dali preporuke za dalje lečenje.

   Srdačan pozdrav.

 41. Postovana , unazad 2 godine imam konstantno skipanje stopala pogotovu kada idem uz i niz stepenice.Narocito ujutro to je praceno i otezanin hodom dok se ne rzradi zglob .mam 44 god.
  Sta da radim

  1. Poštovana,

   možda je u pitanju artritis zgloba ili neke degenerativne promene na istom. Za početak, možda da posetite reumatologa i uradite Rtg snimak kako biste došli do dijagnoze, a shodno istoj dobili savete za dalje lečenje.

   Srdačan pozdrav.

 42. Pošovanje, 4.9. imao sam uganuće desnog skočnog zgloba (na način da mi se zglob savio prema van a ne unutar) i ujutro 5.9 stavili su mi gips predostrožnosti radi iako se na rtg-u ne vidi lom. Komentar doktorice je bio kako se ne vidi najbolje da li postoji lom zbog velikog otoka. Kontrola je bila 10.9. kada su mi skinuli gips i rekli da mažem lioton gelom i lediram bolno i oteknuto mjesto. Znaci najvjerovatnije su upitanju ligamenti/tetive peroneus longus i peroneus brevis. I dalje me boli iako malo manje i otok je donekle spao, medjutim ne mogu napraviti čučanj, ne mogu pravilno drzati nogu već je okrenem prema van i šepam koristeći štap. Kad mirujem ne boli me ništa srećom. Da li je to normalno što ne mogu saviti zglob? I Vaše mišljenje koliko bi to moglo potrajati. Unaprijed hvala.

  1. Poštovani,

   tegobe koje imate su normalna pojava nakon ovakve vrste povrede + imali ste i gips koji je dodatno “ukrutio” zglob, tj. doveo do skraćenja pripoja i ligamenata povređene regije. Savetujem kineziterapiju, tj. vežbe za dobijanje punog obima pokreta u zglobu, vežbe istezanja i snage, uz obavezni proprioceptivni trening, kako bi se povređeni ligamenti vratili u funkciju, a tegobe se eliminisale.

   Srdačan pozdrav.

 43. Postovana doktorko.
  Pre tri dana sam iskrenuo stopalo. Nastao je otok, ali sam nastavio da hodam bez bolova, mada usporeno. Cak sam vozio automobil 140 km dok se nisam vratio u Beograd. Sutradan, po dolasku, uradjena je radiografija desnog skocnog zgloba i specijalista je zakljucio da se radi o fisuri na lateralnom maleolusu fibule. Molim Vas recite mi koliko je povreda hitna za intervenciju i sta bi intervencija mogla da podrazumeva, koliko bi oporavak mogao da traje, posto je dolazak do mog lekara otezan zbog trenutne situacije sa virusom.

  1. Poštovani,

   reč je o fisuri, ne o komplikovanom prelomu. Obično se preporučuje imobilizacija longetom ili se nosi čizma u trajanju od nekoliko nedelja kako bi prelom što pre zarastao.

   Srdačan pozdrav.

 44. Postovana,
  pocetkom juna sam povredio skocni zglob na poslu. U hitnoj mi je nakon rentgena receno da se radi o distorziji i da nema preloma, iako je bol bio uzasan pri hodu.Tek nakon 3 nedelje radim MR koja pokazuje, a CT (uradjen par dana kasnije) potvrdjuje frakturu skocnog zgloba. Ortoped mi preporucuje mirovanje i kretanje uz stake.Nakon 2 nedelje drugi ortoped mi prepisuje lekove (xarelto i fosamax) i nosenje VACOped cizme, koju sam nosio narednih 5 nedelja. Vec 3 nedelje sam na fizikalnoj terapiji ali bol u stopalu je pri hodu jos uvek prisutan, oslanjanje na levu nogu otezano. I nakon 13 nedelja ne mogu normalno da hodam, prilikom svakog savijanja prstiju i zgloba osecam kao da mi neko skace po nervima… da li je sve ovo normalno? Molim za savet.
  Srdacan pozdrav

  1. Poštovani,

   ne znam šta ste radili od fizikalne terapije, ali ako ortopedi nisu rekli da je prelom za hirurško lečenje, onda je sada od izuzetnog zanačaja tzv. kineziterapija, odnosno lečenje tegoba pokretom. Treba raditi na vežbama za dobijanje punog i bezbolnog obima pokreta u zglobu, kao i na vežbama istezanja i povećanja snage povređenih ligamenata, uz obavezan proprioceptivni trening. Ukoliko ste zainteresovani, u našoj ordinaciji Vas možemo sprovesti kroz proces rehabilitacije.

   Srdačan pozdrav.

 45. Poštovana Tamara,

  nakon urađene MR , na gornjem skočnom zglobu je dijagnostikovan kalcifikat (9mm) uz prateću upalu skočnog zgloba.
  Upala je smirena fizikalnom terapijom, a kalcifikat Shockwave terapijama.
  Međutim , bol u predelu talusa je ostao u smanjenom obimu.
  Da li takva bol može biti posledica Shockwave terapija?

  1. Poštovani,

   ukoliko bol pre započinjanja terapije nije postojao u regiji koju navodite, a shock wave terapija je primenjivana u predelu koji boli, onda je moguće da je to posledica terapije. Ako se tegobe prolongiraju, svakako se javite na kontrolni pregled, kako bi se videlo o čemu se tačno radi.

   Srdačan pozdrav.

   1. Postovana Tamara
    Zeleo sam vas pitati za jednu informaciju. Polomio sam skocni zglob i operisali su mi to ( fractura partium cruris aliarum) i postavili su mi plocice ali na unutrasnjem zglobu i dve zice jer je nezgodan prelom. Idem za par dana na vadjenje tih zica u KCS i rekli su mi da se to radi u lokalnoj anesteziji. Posto sam ja operisao to pod spinalnom anestezijom mene zanima da li je ova lokalna bas isto tako pouzdana tj da nece boleti taj zahvat i jel se radi o takozvanim blokatorima? Posto mi je receno da to uradim i idem u banju na rehabilitaciju

    1. Poštovani,

     ukoliko su Vam tako preporučili, onda verujem da je lokalna anestezija rutinska vrsta anestezije kod ovih intervencija.

     Srdačan pozdrav.

   2. Poštovana Tamara, 12.09.2020 sam povredila nogu, lekar je rekao da je to distorzija (ka unutrašnjosti) rekao da stavljam obloge, koristim tablete protiv bolova i lioton gel. Već prvog dana sam se mogla kretati sa umerenim bolovima. Noga je navečer baš natekla a ujutru sam primetila hematom na spoljnoj strani oko zgloba sve do pete. Već drugog dana mi je bilo lakše hodati i nije se osećao bol pri hodu. Sada 19.09. nemam probleme pri hodanju ali pri dugom stajanju noga mi otiče. Na prednoj strani zgloba i na zglobu delimično ima kao neka žila i bolna je na dodir. Otok se stvara sa obe strane pomalo. Više nisam bila lekaru jer nemam smetnje pri hodanju, da li ima neke vežbe koje mogu sama kod kuće raditi i da li može noga vremenom proći ako neidem ponovo kod lekara. Hvala vam unapred.

    1. Poštovana,

     oticanje posle dužeg stajanja i/ili hodanja može se javljati i do par meseci nakon povrede. Neophodno je da se sprovede dobra kineziterapija kako bi se funkcija zgloba što pre vratila u normalu, a samim tim i tegobe u smislu oticanja, zatezanja i sl. će proći. Vežbe idu u pravcu povećanja elastičnosti i snage povređenih ligamenata, brojne su, svaka se radi u svoje vreme i vrlo ih je teško ovim putem objašnjavati. Savetujem da dođete u našu ordinaciju na pregled kako bismo videli u kakvom je stanju zglob i shodno kliničkoj slici prepisali adekvatnu kineziterapiju.

     Srdačan pozdrav.

     1. Poštovana Tamara, hvala na odgovoru srdačan pozdrav i za vas. Evo sada već nakon mesec dana sam proverila website. Nemam bolove noga me ne boli mogu da se krećem bez problema ali i dalje postoji strah u meni. Plašim se da mi zglob slučajno nije bio napuknut negde, nekako zato što ja često dodirom pokušavam uočiti razliku od zgloba na desnoj nozi. Imam osećaj da mi je zglob na levoj nozi malo širi veći od zgloba na desnoj nozi. Možda sam ja samo umislila jer me je strah ali nisam sigurna. Zadnja 2-3 dna sam bila kroz prirodu da šetam noga je opet natekla. Možda oko prije 2 nedelje zglob mi je delovao kao da se vratio u normalu ali međutim, sada mi izgleda baš drugačije i natečeno. Strah me je da mi zglob bio na nekom mestu napuknut i da je neka kost sad krivo zarasla. Mislila sam da nije ništa strašno poštom mi doktor nije rekao da snimim nogu. Mada se sada plašim i idem ovih dana ponovo kod doktora da proverim. Bolove prilikom hodanja nemam ali kada pokušam da istegnem nogu što više mogu, osećam da je ograničeno nije kao kod zdrave noge, mada prije nisam ni toliko mogla ispružiti nogu. Evo baš sada sam pokušala da nogu, stopalo kako da kažem pomeram ili izvijam ka spolja ali javlja se bol. Nemogu tačno odrediti da li je bol unutar zgloba ali osećam da me boli. Ako je slučajno nešto bilo napuknuto i već možda zaraslo kakav je proces lečenja. Hvala vam na svemu Tamara. Ja bih vam čak i poslala nekoliko fotografija od noge ako ima neki email na koji možete otvoriti. Hvala vam❤

   3. Pozdrav,radio sam artroskopiju lijevog skocnog zg.tacnije vađen mi je “os trigonum” i usljed lose fizikalne terapije i posle 7-8 mjeseci nisam vratio pokretljivost na100%,na mjestu gdje je ahilova tetiva kad pokusavam da idem koljenima preko prstiju stopala ne mogu , osjetim blok ijako zatezanje
    Da li je moguce novom operacijom ili nekim drugim tretmanom vratiti stanje “zdrave noge” ili minimizirati razliku u nogama koja je sad pri savijanju 5-6 cm minimalno
    Hvala

    1. Poštovani,

     ukoliko je kost uspešno odstranjenja, onda Vam preostaje samo da budete uporni sa fizikalnom terapijom, odnosno kineziterapijom. Neophodno je raditi vežbe za dobijanje punog obima pokreta u zglobu, vežbe istezanja i vežbe snage. Vežbe su brojne, svaka se radi u svoje vreme, a ukoliko ste zainteresovani, možete doći u našu ordinaciju na demonstraciju istih. Takođe, ukoliko su tegobe izražene možete otići na kontrolni pregled kod ortopeda koji Vas je operisao i videti da li je postoperativno sve u redu.

  2. Uganula sam nogu pre 2 dana natekla mi je i pomodrila a slabo se oslanjam na nju je ne mogu pa da vas pitam da li ima potrebe da odem kod lekara

   1. Poštovana,

    ukoliko tegobe i dalje traju savetujem da dođete u našu ordinaciju na pregled da vidimo kakvo je stanje zgloba, da li ima potrebe da se uradi Rtg snimak i koja vrsta terapije shodno Vašoj kliničkoj slici bi Vam najviše odgovarala.

    Srdačan pozdrav.

  3. Postovanje,
   Pre 3 nedelje sam uganuo zglon na malom fudbalu. Svom tezinom sam stao na iskrivljeno stopalo i uganuo zglob. Natekao mi je zglob i to sam sve resio kroz 4-5 dana. Potom sam otisao kod lekara, a doktorka mi je rekla samo par dana 4-5 odmori i to ce proci. Medjutim vec 10 dana od posete lekara mene noga isto boli kao prvog dana. A da napomenem mogu i da hodam i da potrcim, ali se bavim fudbalom i ne mogu da ga igram. Ds li znate kako mogu da izlecim nogu, i da li bi mi pomogao kostolomac.

   1. Poštovani,

    savetujem da za svaki slučaj uradite Rtg snimak zgloba kako se ne bi potkrao neki prelom. Ukoliko nema preloma, možete doći u našu ordinaciju na pregled kako bismo Vam prepisali adekvatnu terapiju i vežbe za vraćanje funkcije zgloba u normalu što bi Vam omogućilo povratak u trenažni proces.

    Srdačan pozdrav.

 46. Postovani,
  Polomila sam petu metatalzarnu lost na levoj nozi. Nosila sam gips 10 dana, potom mi je skinut gips I stavljen elasticni zavoj I receno mi je Jos 7 dana bez oslanjanja na nogu. Posle 7 dana da odbacim jednu staku I da polako pocnem da se oslanjam na unutrasnji deo stopala do granice bola. Ujedno da krenem I na fizikalnu. Mene samo buni to sto sam nosila gips samo 10 dana. Sada sam trenutno sa zavojem I ne oslanjam se jos uvek na nogu. Doktorka je rekla da ne idem na posao do 1. oktobra, kada je kontrola. Da li je u redu takav tok oporavka?

  1. Poštovana,

   ukoliko su Vam tako savetovali, onda je sigurno sve u redu. Na osnovu snimka koji su Vam uradili mogli su da procene stepen frakture i shodno tome odrede vreme imobilizacije. Na kraju, uvek možete uraditi i kontrolni Rtg snimak kako bi se videlo dokle je stigao proces zarastanja kosti.

   Srdačan pozdrav.

 47. fractura zadnjeg talusa,gips dve nedelje….nakon toga dve nedelje bez oslonca,pa 50% oslonac…i posle dva meseca otok je i dalje prisutan.Osecam bolove u misicima pri pokretu,ustajanju…da li je moguce da su misici atrofirali usled duzeg mirovanja?Dok ne popijem neki lek za bolove,ja se jedva krecem.

  1. Poštovana,

   sigurno je da jesu. Sada su neophodne intenzivne kineziterapijske vežbe kako bi se funkcija zgloba i stopala, pa i cele potkolenice vratila u normalu (vežbe za dobijanje punog obima pokreta, vežbe snage, istezanja i propriocepcije).

   Srdačan pozdrav.

 48. Postovana,

  pre otprilike 25 dana sam izvrnula stopalo ka spolja. Prvih 10ak dana nisam odlazila doktoru jer sam mislila da je obicno uganuce, medjutim bol i otok nisu prestajali. Kada sam posla nakon toga kod doktora, na snimku su mi rekli da nije nista polomljeno, vec su naprsli ligamenti ali sam ja imala veliki otok i bolove u nozi. Stavili su mi gipsanu longetu 12 dana, posle cega mi je doktor rekao da ce mi staviti cizmu i posle fizikalna ide. Medjutim, skinuli su mi gips i rekli da nema potrebe ni za cim, jer nije nista polomljeno a na pregledu me nije bolela noga kada su opipali stopalo. Rekli su mi da od sutradan krenem da hodam pomalo. Kada sam se probudila, osjecam bol na dodir, kao i otok i modrina na nozi postoje. Da li je to normalnoi da li i Vi preporucujete hodanje? Hvala unapred. Pozdrav!

  1. Poštovana,

   s obzirom da ste nosili longetu i da ste bili imobilisani, tegobe koje sada imate nisu neuobičajene. Vi ste sada kandidat za kineziterapijsko lečenje, tj. rad na istezanju, snazi i izdržljivosti povređenih ligamenata. Vežbe su brojne, svaka se radi u svoje vreme, a prema trenutnoj kliničkoj slici, tj. tegobama koje neko ima ili nema. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći u našu ordinaciju na pregled kako bismo videli u kakvom je stanju skočni zglob i shodno svemu Vam prepisali adekvatnu terapiju.

   Srdačan pozdrav.

 49. Postovana, imam probleme sa skocnim zglobom vec par godina. Desava se da mi na neki nacin ispada zglob iz lezista kad nekako povucem desnu nogu. To mi se desava najcesce dok lezim, retko kad se desilo dok stojim i to. Dok mi je zglob u tom stanju ne mogu da ga pomeram gore-dole. Odnosno mogu, ali dosta ograniceno u odnosu na drugu nogu. Kad pokusavam vise da podignem stopalo zglob me boli. Pokusavam da nadjem nesto vise o ovom stanju, ali nisam cula da se jos nekome ovo desava. Zanima me sta je ovo i kako se leci, da li je potreban rengenski snimak ili moram da odem kod lekara da oni odrede sta je u pitanju? Inace ga nikad nisam ni uganula ni povredila, ovo se desava iz cista mira i nekad mogu i sama da ga vratim na mesto i to odmah nakon sto ispadne, dok nekad cekam da se samo od sebe namesti sto moze da potraje i dan-dva. Hvala unapred na odgovoru.

  1. Poštovana,

   možda se radi o previše “labavim” ligamentima i zglobnoj kapsuli koji jednostavno ne drži kosti koje formiraju zglob na svom mestu. Savetujem pregled od strane ortopeda, a on će Vas uputiti na dalju dijagnostiku ukoliko proceni da je potrebno.

   Srdačan pozdrav.

 50. Poštovana
  Imao sam povredu skočnog zgloba tako što sam pao i evo drugi mi je dan od povrede i malo je manjo bol imao sam otok a sada nemam i prolazi mi ali još uvek ne mogu dobro da se oslanjam na nogu jer me boli..nisam otišao kod doktora, šta Vi mislite o tome? I šta da radim? Hvala.

  1. Poštovani,

   ukoliko tegobe i dalje traju savetujem da dođete na pregled kod nas u ordinacuju da vidimo o čemu se radi. Ovim putem je teško bilo šta tvrditi bez pregleda i eventualne dodatne dijagnostike.

   Srdačan pozdrav.

 51. Postovana

  Imao sam povredu skocnog zglobaaa 05.07.2020 godineee. Bol u nozi ne postoji otok se smanjio ali ga jos ima i kad noga miruje on spadnee kad pocnem.hodati on se vrati sve funkcije imam.ne.boli me.nista e sada me zanima evo 29.07 ne prolazi otok stavljam.obloge leda stavljam isao sam.doktoru rekao je mirovanje samo e sada me zanima.hoce li ostat otok taj na nozi i sta ciniti da li ici na fizikalne razbijati taj otok

  1. Poštovani,

   pojava otoka nakon distorzije skočnog zgloba može biti normalna pojava i mesecima nakon povrede, naročito ukoliko je bila izraženijeg stepena. Ukoliko se rahabilitacije adekvatno sprovede, posledice najčešće ne ostaju. Savetuju se vežbe za dobijanje punog i bezbolnog obima pokreta, odnosno vežbe za vraćanje elastičnosti povređenih ligamenata, kao i vežbe propriocepcije za jačanje istih. Ukoliko tegobe i dalje perzistiraju, možete se javiti na pregled u našu ordinaciju da ustanovimo kakvo je stanje zgloba i damo savete u pogledu vežbi i daljeg lečenja. Takođe, kada god možete, nogu držite u uzdignutom položaju kako bi se otok manje stvarao i što efikasnije drenirao.

   Srdačan pozdrav.

   1. Postovana.
    Imam 24 godine,vec 5-6 dana imam problem sa lijevim stopalom,kada stojim na peti stopalo padne,a na prstima mogu da stojim,kada savijam lijevo stopalo,mogu da ga savijem odprilike do pola u odnosu na desno,isao sam ne nekoliko pregleda,kod ortopeda i neurologa,na snimku nema lomova,svi sumnjaju na diskusherniju ali ja nisam imao nikakvih bolova u ledjima prije ovoga,niti mi je bol silazio niz nogu,predlazu mi da odradim magnetnu ledja,ako moze vas savjet.Unaprijed hvala!

    1. Poštovani,

     treba da uradite MRI pregled LS kičme kao i EMNG pregled donjih ekstremiteta. Nešto se dešava sa tzv. peronealnim nervom koji omogućava inervaciju mišića koji su, između ostalog, zaduženi za podizanje stopala i prstiju stopala prema gore.

     Srdačan pozdrav.

   2. Slomijo sam zglob na nogu i operisali mi nogu i vezali mi nosi sam gips 3nedele i posle vadenja gipsa reko mi je da mogu gazit ali sat imam bol u peti i povis pete dali je normalno taj bol

    1. Poštovani,

     tegobe koje navodite jesu normalna pojava nakon dugotrajnog nošenja gipsa i držanja noge u jednom položaju. Ukoliko i nakon skidanja gipsa i sprovođenja rehabilitacije ne prolaze u nekom razumnom periodu, onda savetujem da uradite kontrolni pregled kod ortopeda koji Vas je operisao.

     Srdačan pozdrav.

  2. Postovana dr.Tamara pre 6 meseci imala sam povredu skocnog zgloba na desnoj nozi.Rengen snimak je pokazao da prelom nema…..Ali je bila jaca povreda mekih tkiva i posle 3 nedelje pocela sam sa fizikalnim terapijama 2 puta po 20 sam primala…..Stanje malo bolje kako je bilo.Ali jos uvek imam jak bol pri hodu i nemogucnost normalnog hodanja.Noga kao da klima nema stabilnost od bola.Vezbe takodje radim jos uvek.Juce sam radila magnetnu rezonancu na kome pise sledece.
   MANJA INTRAARTIKULARNA EFIZIJA U LATERALNOM ASPEKTU TALOKRURALNOG ZGLOBA IZMEDJU FIBULE I LATERALNE POVRSINE TALUSA.EDEM POSTERIORNOG TALOFIBULARNOG LIGAMENTA SA LOKALNOM NAKUPINOM SLOBODNE TECNOSTI.BEZ PREKIDA KONTINUITETA OSTALIH LIGAMENATA.
   ZAKLJUCAK-EDEM POSTERIORNOG TALOFIBULARNOG LIGAMENTA SA LOKALNOM EFIZIJOM.OSTALI NALAZ SKOCNOG ZGLOBA JE U REDU.
   Pa bih vas zamolila za misljenje.Pozdrav

   1. Poštovana,

    nalaz je uredan, sem manje količine otoka u zglobu, ostale strukture su uredne. Kada se ligamenti istegnu ili deo njihovih vlakana prekine, oni kompenzatorno ulaze u spazam, grč (tako se “brane” od povrede, daljeg istezanja i sl.) i na taj način gube na elastičnosti, što kasnije pri pokretu dovodi do pojave bola, jer oni treba da se istegnu, ali pošto su u grču to ne ide lako i daje tegobe. Cilj rehabilitacije je kineziterapija, tj. lečenje pokretom: treba raditi vežbe za dobijanje punog i bezbolnog obima pokreta u zglobu, vežbe za jačanje mišića i njihovih pripoja u predelu skočnog zgloba, kao i obavezni proprioceptivni trening za jačanje samih povređenih ligamenata. Vežbe su brojne i nemoguće ih je ovim putem objašnjavati. Ukoliko ste zainteresovani, možete zakazati pregled u našoj ordinaciji (011/305 83 76) kako bismo procenili stanje Vašeg zgloba i prepisali adekvatnu kineziterapiju, tj. vežbe koje trebate da radite. Takođe, u našoj ordinaciji postoji i mogućnost sprovođenja kineziterapije.

    Srdačan pozdrav.

  3. Postovanje,
   Pre nedelju dana pala sam sa stolice i povredila skocni zglob. Uradili su mi rentgen, i ima naprsnuce. Postavljen mi je gips, i na kontrolu treba da idem za 10 dana.. Sto je u utorak… Medutim kuci sam se saplela u udarila nogom od zemlju gde mi je napukao gips na peti. Sta sad? Dali je neophodno da se javim lekaru pre ili da cekam utorak…. Uz to taj na pukli deo me sada zulja i ne mogu nikako da namestim nogu hvala vam i izvinite na duzrm postu

   1. Poštovana,

    treba da se javite lekaru kako bi Vam proverili stanje gipsa i procenili da li treba da se gips skida i stavlja novi.

    Srdačan pozdrav.

 52. Poštovana dr Tamara,
  Pre nedelju dana sam na trčanju izvrnuto skočni zglob desne noge ka spolja, čulo se pucanje i odmah potom jak bol i otok zgloba. Na snimku nije bilo preloma ali mi je rečeno da sam verovatno pokidao ligamente i savetovan pregled magnetom. Kući sam otpušten sa gipsanom longetom koju su posle 5 dana skinuli i stavili gipsanu čizmu do kolena. Sve vreme krećem se uz pomoć para potpazušnih štaka bez oslonca na gips. Zanima me da li će iskidani ligamenti zarasti nakon 3 nedelje u gipsu i da li je neophodan pregled magnetnom? Takođe zanima me da li bih za ovu povredu umesto gipsa mogao da nosim Aircast čizmu na naduvavanje sa kojom bih mogao da se oslanjam na nogu i da li bi to poremetio zarastanje ligamenata?

  1. Poštovani,

   ukoliko nema preloma, a Vaše tegobe idu nabolje, onda savetujem započinjanje rehabiltacije, što bi podrazumevalo skidanje longete, tj. gipsa. Rehabilitacija bi podrazumevala vraćanje punog obima pokreta u zglobu, dreniranje otoka i vežbe za dobijanje na snazi i elastičnosti povređenih ligamenata. Smatram da u ovom trenutku magnetna rezonanca nije neophodna. O njoj treba rezamišljati tek ukoliko i nakon rehabiltacije ostanu izražene tegobe. Da li su ligamenti skroz pukli ili samo delimično ne menja vrstu terapije, tj. rehabilitacije, jedina razlika može biti u dužini oporavka. Od same rehabilitacije i Vaše motivacije, zavisiće i brzina zarstanja povređenih ligamenata. Ukoliko ste zainteresovani, u našoj ordinaciji možete obaviti pregled i dobiti preporuke za vežbe koje trebate sprovoditi kako bi se zglob što pre vratio u normalu.

   Srdačan pozdrav.

 53. Poštovana dr Tamara,

  povredila sam skočni zglob, tačnije prelom je u pitanju. Nakon dve nedelje nošenja gipsa i deset dana bandaže, bol i otok su prisutni još pomalo, mogu da hodam, ali je zglob izpupčen više nego levi. Da li je to normalno?

  1. Poštovana,

   otok nakon ovakve povrede, a naročito nakon nošenja gipsa, može biti prisutan i više meseci nakon iste. Uz adekvatnu rehabilitaciju: vežbe za dobijanje punog i bezbolnog obima pokreta, vežbe snage i elastičnosti povređenih ligamenata, otok i eventulani bolovi će u potpunosti nestati.

   Srdačan pozdrav.

 54. Dobar dan, doktorka. 12.06.2020.god povredio sam skocni zglob na basketu, prilikom doskoka sam stao na nogu coveku.Kada sam se izuo bukvalno odmah sam imao otok velicine pesnice ispod zgloba sa spoljasnje strane noge.Na Banjici sam snimio nije bilo preloma i stavljena mi je gipsana longeta koju sam nosio 10 dana. Svo vreme bolove u zglobu nisam imao ali bol u listu svakodnevno, dok ne popijem lek za bolove i dan danas. Vec 8 dana idem na fizikalnu magnet i struju ali nemam nekog poboljsanja, struju na max ne osecam, list mi je naduven i boli, kada stavljam led uopste ga ne osecam u predelu zgloba pa negde do vrha lista. Fizijatar, i tehnicari koji rade terapije kazu da tako mora da je ok i na konroli na Banjici isto. Dosta tesko se krecem, geljam na povredjenu nogu.Iako sam laik po ovom pitanju ne deluje mi ok da me list boli skro mesec dana i da je otecen i naduven, zanima me vase misljenje i koji pregled bi trebao uraditi da proverim stanje misica, ligamanata i krvnih sudova, hvala

  1. Poštovani,

   savetujem da se uradi UZ mišića lista, kao i dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta. Na taj način će se proceniti i stanje krvnih sudova i samih mišića potkolenice, a shodno tome daju se i saveti u pogledu najefikasnijeg načina lečenja povrede. Ukoliko ste zainteresovani, ove preglede možete uraditi i u našoj ordinaciji.

   Srdačan pozdrav.

 55. Postovani doktore,
  Uganula sam skocki zglob, uradila sam snimak u hitnoj nije ni napuknut. Otok jeste bio malo veci zato sam I otisla doktoru da slikam. Zamotali su mi nogu u langetu do koljena na 7 dana.
  Vise puta sam izvrtala zglob na obje noge nikad nisam Isla doktoru I uvijek se fino samo oporavljalo uz hladne obloge. Da li je ova langeta bas neophodna, s obzirom da zglob nije ni napuknut I da sam mogla hodati prije toga?
  Unaprijed hvala na odgovoru!
  Srdacan pozdrav.

  1. Poštovana,

   ukoliko nema preloma, longeta nije neophodna. Savetuje se što brže započinjanje rehabilitacije: lokalna primena leda i kineziterapijske vežbe za vraćanje snage i elastičnosti povređenih ligamenata.

   Srdačan pozdrav.

 56. Poštovana doktora! Dobar dan! Moja mama je polomila kost koja se naziva malleoli lateralis, To je kost kod skocnog zgloba. Njen lekar je operisao i stavio je neku plocicu i sraf koji je veoma tanak i spaja tu plocicu i glavnu kost , kost koja je odmah pored ove polomljene kosti. Za tačno nedelju dana , sledeći ponedeljak 13.06 .2020 , ima zakazano kod lekara na kontrolu. Ona miruje tu nogu već 5 nedelja kao što joj je i doktor rekao da treba da miruje i ne oslanja na nogu zbog šrafa da ga ne polomi 6 nedelja. Međutim ona je slučajno stala na prste te polomljene noge. Moje pitanje glasi da li treba da ona i ja brinemo za to što je slučajno stala na prste i da li to utiče na šraf? Srdačan pozdrav ❤️

 57. Operisala sam ruku tacnije imala sam premom radijus kosti leve ruke i ugradjena mi je plococa sa srafovima. Oporavak je bio brz i dobar ali posle tri meseca od operacije javio mi se otok i blazi bol tako da ruku slBije mogu koristiti. Mozete li mi reci o cemu je rec jer sam zadnji mesec normalno obavljala sve poslove. Da li ce to samo od sebe proci moram li da mirujem .

  1. Poštovana,

   teško je bez pregleda i drugih anamnestičkih podataka tvrditi bilo šta i da li je oticanje 3 meseca posle operacije normalna stvar ili ne, da li je vezano za samu povredu ili nešto drugo. Ukoliko tegobe i dalje traju možete se javiti na pregled kako bismo videli o čemu se tačno radi i dali preporuke za dalje lečenje, ispitivanje i sl. Do tada, probajte sa lokalnom primenom leda i mazanjem neke od analgetskih masti.

   Srdačan pozdrav.

 58. Postovani,
  peti put za redom cerka izvrce zglob a aktivmo se bavi rukometom. Uradili smo MR i ustanovljeno je Ruptura ATFL, ATTL, CFL i dubokog snopa deltoidnog ligamneta, edem kostane srzi na pripoju deltoidnog ligame ta. Treba da ide na maturu u ponedeljak pa necwmo sgici na pregeld samo ako moze pitanje da li sme malo da se oslanja na nogu ili nikako. Unapred hvala

  1. Poštovana,

   neka se ponaša shodno tegobama, što znači, neka se oslanja na nogu koliko joj bolovi dozvoljavaju. Bitno je da nema preloma. Postoje brojne vežbe koje se mogu raditi kako bi se tegobe olakšale i funkcija zgloba se vratila u normalu, tako da ukoliko i dalje ima simptoma povrede, možete se javiti na pregled kako bismo procenili stanje zgloba i dali savete u pogledu lečenja.

   Srdačan pozdrav.

 59. Postovana doktorka,

  moj muz je operisao skocni zglob pre tri nedelje, odmah su mu sutra dan stavili gips. Medjutim on je odmah posle nedelju dana krenuo da funkcionise sa stakama bez oslonca na nogu gde je gips. I svakog dana kad se vrati sa posla njemu je natekla noga iako se ne oslonja na nju. A na poslu ustane kako kad i uglavnom sedi. Pa imam pitanje je l moze to da bude nesto opasno?

  1. Poštovana,

   sam gips dovodi do povećanog stvaranja i težeg dreniranja otoka, a sila gravitacije uvek odradi svoje, tj. puni zglob tečnošću. Cilj je da noga bude što više u uzdignutom položaju kako bi se otok drenirao i manje akumulirao, a naročito tokom nošenja gipsa kada su metode lečenja i rehabilitacije vrlo ograničene.

   Srdačan pozdrav.

 60. Poštovana, pre oko 3 nedelje na fudbalu sam uganuo zglob, nakon te 3 nedelje bol se itekako smanjio, ali je i dalje prisutan i mogu se normalno oslanjati na tu nogu. Otok se takođe smanjio, ali nakon hodanja ili stajanja vrati se. Da li je to normalno i kakvu terapiju preporučujete?

  1. Poštovani,

   sve što se naveli je normalno. Savetujem kineziterapijske vežbe za vraćanje snage i elastičnosti povređenih ligamenata. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći u našu ordinaciju na pregled i prepisivanje istih.

   Srdačan pozdrav.

 61. Dobar dan. Moja mama je polomila kost koja se naziva malleoli lateralis, To je kost kod skocnog zgloba. Njen lekar je operisao i stavio je neku plocicu i sraf koji je veoma tanak i spaja tu plocicu i glavnu kost , kost koja je odmah pored ove polomljene kosti. Za tri nedelje treba da ide na kontrolu. A operisana je pre tri nedelje. Doktor joj je reako da miruje ovih sest nedelja. Moje pitanje kada ona kod svog doktora i kada streba da skine ovaj sraf da li ce doktor njoj skinuti samo sraf ili ce joj skinuti i sraf i plocicu.

  1. Poštovana,

   u pogledu ove informacije morate se konsultovati sa ortopedom koji je operisao Vašu majku. On najbolje zna šta je radio i koja je sledeća procedura u lečenju.

   Srdačan pozdrav.

 62. Poštovana Dr Tamara,

  1. juna sam imao otvoreno iščašenje zgloba. Kost je na dva mesta probila kožu. Na sreću, rane nisu bile toliko velike i skoro da su zarasle. Nakon retgena, ultrazvuka i CT skenera utvrđeno je da nema preloma niti oštećenja arterija i vena (na šta su lekari ovde (živim u Vijetnamu) sumnjali). Od tada sam u longeti, mirujem i pijem lekove za razbijanje trombova i skidanje otoka. Pre par dana sam imao kontrolu prilikom koje mi je ponovo radjen rentgen. Sve deluje ok i lekari misle da cu kroza par nedelja moći da skinem longetu. Zglob jeste otečen, ali ne preterano, i modrica je samo u predelu oko zgloba i pete.
  Ono što me brine je to što kada ustanem i hodam sa štakama stopalo krece da menja boju, kao da je cirkulacija lošija.
  Da li je to normalno kod ovakvih povreda ili je potrebno da se obratim lekaru?
  Hvala unapred

  1. Poštovani,

   to je normalno kod ovakvih povreda, kako zbog dugotrajne imobilizacije, tako i zbog nekorišćenja povređenog ekstremiteta, otoka u predelu zgloba i sl. Samo budite redovni sa kontrolama na kojima takođe možete da napomenete promene koje ste uvideli, a doktori će onda na licu mesta proceniti da li je potrebna neka dodatna dijagnostika (dopler krvnih sudova i sl.).

   Srdačan pozdrav.

 63. Postovana, muzu je zbog ranije povrede i trazenje polozaja da manje boli, doslo do krivljenja na spolja i stvaranja kalcifikacije na skocnom zglobu leve nogu. Terapije strujom samo privremeno ublaze bol. Koje su mogucnosti lecenja? Da li posle operacije dolazi do potpune pokretljivosti zgloba?
  Unapred zahvalna,
  Snezana

  1. Poštovana,

   ne znam koliki je kalcifikat i u kojoj je fazi formiranja, ali se potencijalno može probati sa tzv. schok wave terapijom. Ukoliko i to ne pomaže, a prisutni su bolovi koji remete normalan život, morate se posavetovati sa nekim od ortopeda sa ciljem eventualnog hirurškog lečenja i otklanjanja kalcifikata ovim putem.

   Srdačan pozdrav.

 64. Pozdrav… Uradio sam magnetnu rezonancu 5 meseci nakon povrede zgloba… Ustanovnjeno mi je parcijalna ruptura zadnjeg talofibularnog,potpuna ruptura talofibularnog, lezija hrskavice gradus 2-3 , i frakturni fragment oko unutrasnjeg maleolusa… Ja sam se od te povrede u novembru mesec dana oporavljao i “uspesno” vratio na teren… Nisam imao bolove,pun pokret,puna snaga ,jedino sto mi je otocalo … Sada posle snimka nosim longetu i ponovo idem na fizikalnu terapiju… Zanima me da li mogu da zalečim nesto od ovih stvari sada posle 5 meseci?ilip

  1. Poštovani,

   savetujem da budete uporni sa kineziterapijom, odnosno vežbama koje za cilj imaju jačanje ligamenta i pripoja u predelu zgloba (proprioceptivni trening), vežbama za povećanje elastičnosti ovoh pripoja, kao i vežbama snage i istezanja muskulature potkolenice i stopala, što je znatni rasteretiti sam zglob. Takođe, možete se posavetovati i sa ortopedom u pogledu eventualnog hirurškog rešavanja problema, u slučaju da pomenuta kineziterapija ne daje rezultate. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći u našu ordinaciju na pregled i demonstraciju/vođenje kineziterapije.

   Srdačan pozdrav.

 65. Imam dilemu oko načina oporavka povrede skočnog zgloba.Da li sa vežbama jačanja početi lagano odmah posle hlađenja,mazanja,dizanja noge u viši položaj,mirovanja…ili tek po potpunom prestanku bola? U pitanju je prvi stepen povrede.

  1. Poštovana,

   vežbe se trebaju prilagoditi tegobama i kliničkoj slici. Slušajte svoje telo, što znači, radite one vežbe koje Vam prijaju i ne provociraju previše bola. Inače, vežbe su brojne, svaka se radi u odgovarajuće vreme, a ukoliko imate dilemu kako sprovoditi kineziterapiju, možete doći u našu ordinaciju na pregled i demonstraciju/vođenje rehabilitacije.

   Srdačan pozdrav.

  2. Pre 10 dana sam slomijo nogu i napravili mi operaciju zgloba i i vezali mi kost i dale se vade te konci ili nestaju sami

   1. Poštovani,

    verovatno će Vam vaditi konce, ali po ovom pitanju se morate konsultovati sa ortopedom koji je radio operaciju.

    Srdačan pozdrav.

 66. Postovanje. Sredinom novembra sam imao distorziju zgloba 2 ili 3 stepena. Nisam odradio snimak jer sam i ranije imao istu povredu vise puta tako da sam znao sta mi je… Odmah sam započeo oporavak kroz vezbe i terapije… Sada je 1 april a ja i dan danas osecam da mi otice zglob…nemam nikakve bolove,pun polret , istu snagu kao i drugi zglob, ojacao sam sve misice potkolenice ali i dalje mi se javlja otok i to uglavnom u popodnevnim casovima…i dalje jacam i radim vezbe ali gubim strpljenje.. zanima me da li postoji mogucnost da je nešto sraslo nepravilno ili da sam polomio nesto? Ali ponavljam nemam nikakve bolove niti drugw tegobe osim oticanja… Hvala unapred !

  1. Poštovani,

   otok se može javljati i mesecima nakon distorzije, naročito usled većih opterećenja, dugog stajanja, sedenja ili hodanja. Ukoliko su tegobe i dalje prisutne, savetujem da dođete na pregled da vidimo o čemu se radi, popričamo o vežbama koje radite, kako ih sprovodite i vidimo kako možemo da Vam pomognemo.

   Srdačan pozdrav.

 67. Postovana Dr. Tamara !

  Pre 10 dana sam povredio skocni zglob na fudbalu tako sto mi je zglob otisao ka unutra.
  U pocetku se javio bol i blagi otok ali sam mogao da se oslonim na nogu. Nakon dva dana javio se veci otok i noga je pomodrela. Mirovao sam 5 dana. Sada hodam skoro normalno, ali otok i modre tacke su i dalje prisutne. Otok je najvise izrazen oko cukljeva i ne deluje mi kao da spada. Inace na poslu stojim 90 posto vremena. Stopalo mogu da pomeram u svim pravcima i ne boli me kad hodam osim kada stojim dugo. Da li je normalno da otok ne spada tolikk dugo iako je bol iscezao i hodam normalno ? Hvala.

  1. Poštovani,

   u potpunosti je normalno da otok i modrilo traje i duže od 10tak dana nakon ovakvih povreda, a naročito što stojite veći deo dana na poslu. Bitno je da nema bola i gubitka funkcije stopala. Ukoliko tegobe i dalje budu perzistirale možete doći u našu ordinaciju na pregled kako bismo videli o čemu se tačno radi.

   Srdačan pozdrav.

 68. Dobar dan.
  Povredio sam levi skocni zglob na fudbalu.Posle 10 dana mi nije bilo bolje otok je i dalje bio tu ogromna bol i otok koji nece da spadne pritom hladim svaki dan i mazim biofriz. Otisao sam na kontrolu receno mi je da sam pokidao ligamente i stavljen mi je gips. Da li je gips obavezan da se nosi? Jer preko ne mogu da ohladim zglob i ne mogu nista da namazem, inace bez gipsa sam mogao da se oslonim na nogu najnormalnije. Hvala unapred

  1. Poštovani,

   ukoliko nema preloma neke od koštanih struktura onda gips nije obavezan. Bitne su vežbe rehabilitacije. Ukoliko niste, onda savetujem da uradite Rtg snimak kako bi se videlo da li je došlo do frakture.

   Srdačan pozdrav.

 69. Poštovana dr T. Stojmenović,
  zamolila bih kao majka savet od Vas.
  Sin (13 god.) je u toku meča na džudo turniru imao prelom skočnog zgloba. U Tiršovoj su mu uz dijagnozu “Fractura fibulae S 82.4” imobilisali potkolenicu, zglob i stopalo longetom. Nakon tri nedelje isekli su mu gips, bez kontrolnog snimka i preteranog zagledanja jednostavno rekli “nije to ništa strašno, možeš da ideš, kreni odmah u školu”. Pokušao je da stane na stopalo, naravno da nije mogao, osetio je strašan bol u peti. Lekari to nisu komentarisali. On se vratio kući uz pomoć štaka, i dalje ne može da upotrebljava stopalo ni nogu, što je po meni očekivano i normalno…
  Nisam bila prisutna, ali bih lekara pitala isto što ću i Vas sada:
  – kojim tempom se vraća stopalo u funkciju?
  – na koji način u kućnim uslovima osnažujemo mišiće noge i kojim redom?
  – da li će mu se opteretiti neki od ligamenata naglim stajanjem i hodanjem? (mada to za sada i ne može i mislim i da ne treba)
  – da li je ipak potrebna rehabilitacija pod nadzorom fizijatra i lekara, a ne uz nestručnog roditelja u kući?
  – da li je potrebno nečim mazati zglob ili mišiće (gavez, aqua ice, fastum gel, sports cream vitalis..i dr..) ili ipak ništa od toga, jer je u pitanju dete?
  Najlepše hvala na odgovoru.

  1. Poštovana,

   ukoliko tegobe i dalje perzistiraju, savetujem da dođete na pregled kako bismo dobili uvid u stanje zgloba i dali preporuke za dalje lečenje. Bol, nemogućnost oslanjanja na nogu, smanjen obim pokreta, sve je to normalno nakon duže imobilizacije i nekorišćenja povređenog ekstremiteta. Rehabilitacija nakon skidanja gipsa je jako bitna, vežbe su brojne, svaka se radi u svoje vreme, ali bez direktnog uvida u samo stanje zgloba i kliničku sliku, nemoguće je ovim putem davati savete u pogledu lečenja i sprovođenja vežbi.

   Srdačan pozdrav.

 70. Poštovana,
  30.12.2019. god sam polomila skočni zglob S825 i S826. 8 nedelja sam nosila gips koji su mi skinuli 26.02.2020. god. Krenula sam na fizikalnu tdrapiju, struja, magnet, kineziterapija i kriomasaža. Otok se sporo povlači, noga mi je i dalje modra. Zanima me posle koliko vremena ću smeti da se oslonim na nogu bez štaka i koliko puta dnevno treba da radim vežbe i kriomasažu.
  Hvala unapred.

  1. Poštovana,

   teško je reći za koliko vremena će bilo šta da se desi. Oporavak umnogome zavisi od težine povrede i pre svega, Vaše MOTIVACIJE. Neophodno je biti uporan sa radom vežbi za vraćanje punog obima pokreta, elastičnosti i snage, kako ligamenata i pripoja, tako i samih mišića u predelu povređene regije. Bitno je da pod nadzorom stručnog lica sprovodite rehabilitaciju. Osoba sa kojom radite vežbe mora da proceni do koje mere može da Vas optereti, a shodno Vašim tegobama, napretku terapije i sl.

   Srdačan pozdrav.

 71. Poštova, potrebna mi je vaša pomoć. Kako se zbog studiranja nalazimo u Sloveniji, sve je dodatno komplikovano. Naime, momak je 25.01. pao sa stepenica koje su bile klizave i slomio zglob. Dijagnoza je Lom malleola. Opracija, kako je dr naveo, nije bila potrebna. Posle pune 4 nedelje, koliko je nosio ( za mene običnu) longetu, dobio je otvorenu, plastičnu longetu. Traumatolog je rekao da je video delić kosti u stapalu, ali nije video odakle se odlomila , tako da čekamo još CT. Posle 4 nedelje od povrede i te druge kontrole, končno se vidi neko poboljšanje. Otok je upola smanjen, a modrica više nema. Daleko je od dobrog, ali nam nije jasno koliko će sve to još trajati (znamo da je sve individualno, ali orjentaciono, uobičajeno). Kakav je proces oporavka i koja je preporuka za rehabilitaciju?

  1. Poštovana,

   brzina i uspešnost oporavka umnogome će zavisiti od njegove upornosti za sprovođenjem rehabilitacije, odnosno vežbi za dobijanje punog obima pokreta u zglobu, elastičnosti, rastegljivosti i snage, kako ligamenata i pripoja, tako i mišića u predelu povređene regije. Vežbe su brojne, svaka se sprovodi u određeno vreme i najbolje ih je raditi pod kontrolom stručnog lica.

   Srdačan pozdrav.

 72. Poštovana,

  Doživeo sam žestok pad sa bicikla pre 5 meseci,a u prethodna četiri meseca došlo je do značajnog bola u desnom sličnom zglobu.Otoka nije bilo,osećao sam bol sredini sropala.Pre tri meseca sam odlučio da odem kod ortopeda,a on je rekao da je verovatno malo oštećena hrskavica i da bi trebalo da prođe za dva meseca.U međuvremenu,bol je postajao sve jači do te mere da sam svaki dan pio dva brufena.Zakazao sam termin kod hirurg-ortopeda u Beogradu,on me je poslao na rendgen i nije video ništa.Tad mi je rekao da moram da uradim magnetnu rezonancu.Ovo su zaključci magnetne rezonance.

  1. KOŠTANE MODRICE MEDIJALNOG MALEOLUSA I PLAFONA TIBIJE;
  2. MALI INTRAARTIKULARNI IZLIV TIBIOTALARNO I SUBTALARNO;
  3. OSTALI NALAZ MR PREGLEDA SKOČNOG ZGLOBA JE U GRANICAMA NORMALE.

  Zanima me koliko su ozbiljni ovi zaključci,i šta da očekujem dalje,da li će biti potrebna operacija?

  1. Poštovani,

   u opisu magnetne rezonance nema ničega ozbiljnog. Moguće je da je nakon povrede rehabilitacija loše sprovedena, pa tegobe odatle potiču. Ukoliko su bolovi i dalje prisutni, savetujem da dođete na pregled da vidimo o čemu se tačno radi: da li je problem na nivou stopala ili skočnog zgloba, da li su tegobe tetivne, mišićne ili zglobne prirode i na osnovu svega toga damo savete u pogledu daljeg lečenja.

   Srdačan pozdrav.

 73. Zdravo, pre otprilike mesec danas sam dobio udarac u skočni zglob desne noge, imao sam otok samo sa spoljne strane zgloba bez hematoma otpilike 2,5nedelje I imao sam bol samo kad iskrivim zglob na unutra, I onda je skoro nestao otok, juče sam otišao na utakmicu i kada sam jutros pogledao, opet mi se javio otok, ne boli? Da li je došlo do preloma kostiju? Ja mislim da ako je prelom da ja ne bih mogao da pomeram nogu?

  1. Poštovani,

   teško je bez pregleda i eventualne dodatne dijagnostike bilo šta tvrditi. Savetujem da uradite Rtg snimak zgloba i time otklonite bilo kakvu sumnju.

   Srdačan pozdrav.

 74. Molim za pomoć.
  Ja sam pre nekih godinu dana uvrnula
  desno stopalo noge, nije bilo nikakvog otoka, samo bol kada se naslovnim na nogu, ali mogla sam da hodam samo pod uslovom da se naslovnim vise na petu i desni deo stopala, tj iskrivim nogu. Nisam isla kod doktora jer nije bilo strasno, tj nije ni oteklo, nije bilo ni modro, proslo me je nakon 2-3 dana. Ali od tada imam problem sa tim sto stopalo vise nije isto, navescu nekoliko primera:kada stopalo vrtim u krug noga mi puca non stop dok se to sa levom ne desava, zatim me boli kada stopalo vise nakrivim na desnu stranu, i npr ne mogu da hodam na stiklama, jer koleno ne mogu da ispravim kada stanem na potpetice i opet ponavljam to se ne desava sa levom nogom. Pa me zanima da li je kasno da se javim lekaru ili jednostavno da radim neke vezbe kako bih to malo popravila.
  Hvala unapred na odgovoru.

  1. Poštovana,

   ukoliko ste zainteresovani možete doći u našu ordinaciju na pregled kako bismo utvrdili o čemu se tačno radi i shodno tome dali preporuke vezane za lečenje.

   Srdačan pozdrav.

 75. imam ilizarov aparat na potkolenici vec mesec dana i zbog bolova u skocnom zglobu i otoka nikako da stanem normalno, a trebalo bi da imam pun oslonac…uspevam u tome ali uz uzasne bolove …sta raditi? hvala unapred

  1. Poštovani,

   morate se javiti Vašem ortopedu koji je i stavio aparat da vidite sa njim da li je aparat dobro postavljen, da li treba nešto korigovati, da li su Vaše tegobe normalne za vrstu povrede koju ste doživeli, da li je potrebno uvesti neku vrstu terapije i sl. Ovim putem teško je bilo šta tvrditi i/ili savetovati.

   Srdačan pozdrav.

   1. Dobro jutro ,pre godinu i po dana
    Imala sam fracturu tibie otvoren prelom.Uradjeno je spajanje kosti operacionim putem, sipkom duz cele poskolenicei sa 13 srafova.
    Oni su mi pravili veliki problem .
    Bolove sam imala stalno a najvise kada se krecem .Do te mere da setnja na malo duze staze od 400m.
    Izazivala bol i nemogucnost daljeg oslanjanja na nogu.Vrsena ispitivanja ,nista pronadjeno a bol sve jaca .Nocima nisam spavala od bola.sedimentacija malo povecana ostalo sve ok. Dana 09.01 2020 uradjena operacija vadjenja materijala .Tog bola vise nema ali imam drugi problem .rez me jos uvek boli imam otok hematom i utrnutost oko zgloba .Jos uvek unutrasnji konci vire iz rane .bila upala ,pila antib.Rana uredno srasla. Oslonac na nogu imam ali kada je malo duze opteretim ona pomodri i sija( boli naravno),receno mi mirovanje i zabrana sporta.kontrola 23 .03 2020.
    Unapred zahvalna.
    Srdačan pozdrav.

    1. Poštovana,

     sve tegobe koje ste naveli su normalne nakon operacije i ovakve vrste povrede. Sada morate biti uporni sa rehabilitacijom, odnosno vežbama za dobijanje punog obima pokreta u skočnom zglobu i zglobu kolena i vraćanjem snage mišića potkolenice i natkolenice, kao i njihove elastičnosti i rastegljivosti. Savetujem da vežbe sprovodite pod nadzorom stručnog lica. Od Vaše motivisanosti i njihove stručnosti umnogome će zavisiti i oporavak. Ništa se neće desiti preko noći, zato morate biti strpljivi i istrajni.

     Srdačan pozdrav.

   2. Pozdrav, pre mesec dana povredio sam skocni zglob tako sto sam trcao u fitnesu nakon mesec dana koristio sam gel algofren i reumaflex ali nema nikakvih poboljsanja, prestao sam sa fizickim aktivnostima ali osecam stalno bol kao da mi je nozem preseceno ispod same kosti u predelu misica preoneus longus i brevis. Bio sam kod ortopeda reko mi da uradim snimak MR ali nisam jos uvek uradio sta mislite da li moze da mi pomogne fizikalna terapija??

    1. Poštovani,

     savetujem da pre MR snimka uradite Rtg snimak skočnog zgloba i stopala kako bi se videlo da li ima koštanih preloma. Ukoliko nije bilo preloma, fizikalna terapija koja podrazumeva kineziterapiju na prvom mestu se itekako preporučuje. Ukoliko se zainterseovani, možete doći u našu ordinaciju na pregled i demonstraciju/vođenje kineziterapijskih vežbi.

     Srdačan pozdrav.

   3. Pozdrav Dr Tamara
    Pre 17 dana sam na fudbalu izvrnuo zglob nema vise bola samo otok pa da pitam sta mogu uciniti povodom otoka

    1. Poštovani,

     pokušajte sa češćom primenom leda. Savetujem i vežbe propriocepcije, snage i istezanja povređene regije. Ukoliko tegobe i dalje perzistiraju, savetujem da dođete na pregled kako bismo videli o čemu se tačno radi.

     Srdačan pozdrav.

   4. Postovana ja sam ustala I videla da ne mogu na nogu boli I natekla je oko zgloba I levog cuklja desna noga . Hladim ,uzdizem ,drzim kupus ,komovu rakiju . Mdjt nije prolazilo odem doktoru bez snimka mi da mast (greje) I rapten k I da je hladim 2 dana ,radial sam to ,otoka krajnje da nema koji se javi I nestane ,po nekad modrost blago izbije,gazim s njoj ali bola ima blagog ,utrnulost I nako 7 dana sada I nocu me muci iosetljiva je na dodir noga ,ne znam sta je I do kada ce tako molim vas recite mi sta moze biti to ?Kada ce se vratiti u normalu molim vas ? HVALA VAM

    1. Poštovana,

     moguće je da reč o artritisu, odnosno upali skočnog zgloba. Ukoliko su tegobe i dalje prisutne, savetujem da dođete u našu ordinaciju na pregled kako bismo videli o čemu je reč i shodno dijagnozi predložili dalje načine lečenja. Teško je bez direktnog uvida u stanje zgloba i eventualne dodatne dijagnostike tvrditi o čemu je reč i kada će tegobe proći.

     Srdačan pozdrav.

 76. 6.8.2019. sam operisala skocni zglob zbog preloma. Vadjenje plocica mi je zakazano za 19.2.2020. Zanima me, da li cu posle vadjenja plocica morati ponovo neko vreme da hodam bez oslonca na tu nogu (sa stakama) ili cu odmah moci normalno da hodam. Hvala. (JA vec hodam bez staka, imam potpuni oslonac na tu nogu)

  1. Poštovana,

   ortoped koji bude radio operaciju će Vam reći da li ćete moći odmah da se oslanjate na nogu ili ne. Bez uvida u stanje zgloba, vrstu povrede, postoperativnog toka i sl., ja Vam ne mogu dati odgovor na ovo pitanje.

   Srdačan pozdrav.

   1. Poštovanje
    Pre 10 dana sam imao dg. Fractura cruris multiplex, pars distalis S827. Doktor mi nije jasan da li je za operaciju ili ne. Imam bolove nekad manje nekad vece, mirujem ali kada krenem sa štakama do wc a , noga počne bas bolno da pulsira ispod gipsa, sačekam da se smiri pa nastavim… Da li je taj bol normalan?
    Da li radite operacije u ovo doba korone?

    1. Poštovani,

     usled imobilizacije i nekretanja bol, otok, promena boje kože jesu uobičajene pojave. Što se tiče operacije, mi u našoj ordinaciji se ne bavimo hirurškim lečenjem povreda, već prevencijom i rehabilitacijom istih nakon zadobijene povrede, operacije i sl. Savetujem da se po pitanju Vaše povrede konsultujete sa još nekim od ortopeda i čujete i njihovo mišljenje u pogledu neophodnosti operacije.

     Srdačan pozdrav.

     1. Poštovanje
      Evo mene opet. Posle 6 nedelje sam skinuo gips. Nije bilo za operaciju , posavetovao sam se sa vise ortopeda po vasoj sugestiji. E sada, receno mi je jos vde nedelje nakon gipsa , noga u levaciji ,dozvoljen ,,tuch oslonac,, i dat savet za vezbe ( stopalo gore dole ) a po tom na fizikalnu terapiju. Da li mogu ja ove dve nedelje dok cekam fizikalu malo da pojacam vezbe ?,recimo kružno okretanje zgloba, imam jos nekih ideja. Dosta mi je ogranicen pokret zgloba i ima malo otoka
      Hvala

     2. Postovana, ista dijagnoza kao i gospodin, operisana, stavljeni plocica i srafovi, posle 6 nedelja, izvadjena 3 srafa od 13 i dozvoljen oslonac do granice bola.. Sutra idem u RH Ivanjica,21 dan.. Koliko ce jos trajati moj oporavak, po Vasem misljenju? Hvala unapred

     3. Poštovana,

      ne može Vam niko reći koliko će trajati oporavak. Dužina oporavka umnogome zavisi od Vas samih, Vaše motivisanosti, istrajnosti i strpljenja tokom sprovođenja kineziterapijskih vežbi. Svakim danom će se postići neki stepen boljitka, tako da treba da budete uporni i strpljivi.

      Srdačan pozdrav.

 77. Pozdrav dr Tamara!
  Levi skočni zglob je počeo da otiče i boli pri hodu. Desi se da me toliko zaboli da ne mogu da stanem na njega. Rtg ne pokazuje ništa, mokraćna kiselina nije uvećana. Da li može da bude zbog ravnih tabana? Kostolomac mi je “vratio” na mesto to što se poremetilo, bude bolje pa opet otekne i više ne znam šta da radim. Pozdrav…

  1. Poštovana,

   ne verujem da ovakve tegobe mogu da se jave zbog ravnih tabana. Teško je ovim putem, bez pregleda, tvrditi o čemu se tačno radi. Možda nije problem u zglobu, već tetivama koje se pripajaju u predelu skočnog zgloba, pa upalni proces na njima stvara izliv tečnosti i pojavu otoka. Savetujem da dođete na pregled kako bismo videli o čemu se tačno radi i shodno tome prepisali adekvatnu terapiju.

   Srdačan pozdrav.

 78. Postovana,
  Dijagnoza mi je Fractura malleoli lateralis I. Dex. S82. 6
  Proslo je mesec i dve nedelje od povrede, za koji dan trebam na kontrolu, snimak i da se izvadi prvi sraf.
  Inace stavljena su mi 5 srafa i plocica.
  Rana je uredna, otok je veliki na stopalu, isto tako celo stopalo je modro.
  U zadnjih par dana sam primetila da mi je palac drasticno modriji od ostatka stopala, on je recimo plav dok je ostatak stopala tamno crveno. Da li je to normalno?!
  Da li se to otok spusta pa se iz tog razloga menja boja?!
  Inace, ne osecam bol u palcu, i pomeram ga kao i ostale prste.

  1. Poštovana,

   i otok i hematom (modra boja stopala) su normalna pojava nakon ovakve vrste povrede i operacije. Bitno je da nema bola i gubitka funkcije, a vremenom će se i otok i boja povući. Stopalo će sigurno menjati boje (kao modrica kada prolazi – od plave, preko crvene, braon, zelene i žute, dok se skroz ne izgubi). Sada je bitna rehabilitacija kako bi se vratio pun obim pokreta u zglobu, snaga i elastičnost ligamenta zgloba i samih mišića.

   Srdačan pozdrav.

 79. Poštovana,
  Molim Vas za pomoć. Moja mama je 02.12.2019 polomila V metatarzalnu kost na stopalu, nismo odmah otišli kod doktora, već posle nedelju dana, kad joj je stavljena longeta koju je nosila do 31.12.2019 godine. Imala je veliki otok i stopalo joj je bilo modro. Nakon skidanja longete nije napravljen novi RTG snimak, već joj je gumiranim zavojem bandažirana noga. S obzirom da nije mogla dobro da se osloni na nogu, 06.01.2020 godine je pala na tu nogu (leva noga) i polomila kuk koji joj je operisan 11.01.2020 godine. Sada se oporavlja od operacije kuka, međutim stopalo joj je sa velikim otokom i tamnije boje koji uspevamo malo da smanjimo samo sa oblogom od leda. A i ima jake bolove u prevoju stopala. Doktor nas je posavetovao da je mažemo sa Konjskim zelenim balzamom i da držimo nogu podignutu, međutim taj položaj joj ne odgovara zbog kuka.
  Molim Vas dali imate neki savet kako da smanjimo otok na stopalu, inače je ne boli kad zgazi na njega.
  Unapred hvala.

  1. Poštovana,

   ne preostaje Vam ništa drugo sem lokalne primene leda, 2-3 x dnevno u prvih 10-tak dana, a potom po potrebi, pa da vidite kako ide sa tim. Savetuju se i vežbe za vraćanje punog obima pokreta i elastičnosti ligamenata skočnog zgloba koje takođe efikasno dreniraju otok, ondnosno vraćaju zglob u funkciju, ali ne znam da li je u stanju da ih radi s obzirom na novonastali problem sa kukom. Zbog dugotrajne imobilizacije i nove povrede kuka, ležanja i sl., biće potreban duži vremenski period da se otok u potpunosti povuče. Bitno je da nema bolova u stopalu i većeg gubitka funkcije.

   Srdačan pozdrav.

 80. Dobro veče, pre mesec i po dana sam izvrnula zglob. Otisla kod lekara fiksirali zavojem mirovanje 8 dana podignuta noga i kvasiti alkoholom. Posle toga krenula na fizikalnu terapiju elektro i vezbe. Zavrsila sa tim i dalje imam problem otok i plavo u predelu ispod zgloba i dalje postoji bol. Mogu da hodam al cim krenem na duze relacije bol i otok se povecaju. Ne znam dal treba opet treba da posetim lekara ili je to normalno?

  1. Poštovana,

   ukoliko se radilo o dostorziji srednjeg do težeg stepena, onda je pojava otoka i bola, naročito nakon dužeg šetanja i stajanja normalna u odgovarajućem dužem periodu (1-2 meseca). U slučaju ovakve povrede, suštinski su najbitnije vežbe za jačanje i vraćanje na elastičnosti povređenihi ligamenata, jer kada se dobije na normalnoj funkciji ovih struktura, onda i tegobe prolaze. Ukoliko u narednom periodu ne dođe do redukcije tegoba možete se javiti na pregled kako bismo videli kakvo je stanje zgloba i shodno svemu prepisali adekvatnu terapiju.

   Srdačan pozdrav.

   1. Poštovani,
    Izvrnuo sam zglob prije 4 dana i slikao sam, na snimku se ne vidi nikakav prelom ni nista. Bio sam kod doktora stavili su mi langetu, i rekli da nosim 7 dana pa da dodjem da mi stave gips koji je potrebno nositi od 8-9 nedelja. Ja me osjecam nikakv bol u predjelu zgloba ni nista. Pa me zanima vase misljenje?

    1. Poštovani,

     ukoliko nema preloma ne vidim potrebu za nošenjem ni longete, ni gipsa, a naročito ne u tako dugom periodu od 8-9 nedelja. Za to vreme (a i znatno kraće) se možete u potpunosti oporaviti i vratiti normalnim dnevnim aktivnostima.

     Srdačan pozdrav.

     1. On mi je nesta pritiskao zglob i pitao me boli li te ovde ja reko da i pritisnuo dolje malo nize clanka kaze boli li ovde ja rekao da. I on mi rece ma slomio si ti ovo evo ti sad langeta i dodji za 7 dana da stavimo gips… Pa to meni nije jasno nikako da se na osnovu bola moze utvrditi lom

     2. Poštovani,

      jedini pravi način da se utvrdi da li je došlo do preloma ili ne, jeste da se uradi Rtg snimak skočnog zgloba, pa ukoliko želite da otklonite sumnju, a do sada niste radili Rtg, onda ga možete uraditi.

      Srdačan pozdrav.

 81. hvala Dr Tamara Stojmenović
  hvala evo sad 8 februara ce biti godinu dana kako sam slomila zglob
  imam 6 safova i plocicu
  dali moram da vadim plocicu ili nemoram
  vas savet oko vezbanja bi je pomogao
  unapred zahvalna leposava

  1. Poštovana,

   u pogledu potrebe za vađenjem šrafova morate se konsultovati sa ortopedom koji Vas je i operisao.

   Srdačan pozdrav.

 82. Poštovani,

  Imao sam prelom skočnog zgloba nakon kojeg je uspešno odradjena operacija i unutra je postavljena je pločica i 4 šrafa. Nosio sam gips do kolena 6 nedelja i juče skinuo gips. Ortoped mi je rekao da narednih 15ak dana vežbam, tako što ću stopalo podizati i spuštati koliko mogu, a nakon toga idem na rehabilitaciju i prave vežbe. Za sad mogu nekih centimetar, dva da podignem stopalo. Nije mi specijalno naglasio koliko često i koliko jako smem da pokušavam da podignem stopalo. Takodje mi ništa nije rekao po pitanju otoka koji se nalazi u zglobu. Treba li ga posebno tretitati sada, dok ne odem u banju? I treba li forsirati vežbanje pomeranja stopala ili raditi samo dokle mi ono samo dozvoljava?

  Pozdrav!

  1. Poštovani,

   sa vežbama morate biti uporni i redovni (15-20 min, 2-3 x dnevno), a sve pokrete u zglobu treba da radite do granice bola i malo preko, kako bi se obim pokreta polako vratio u prvobitno stanje. Najbolje bi bilo da vežbe radite pod kontrolom stručnog lica. Otok je normalna stvar nakon operacije i dugotrajne imobilizacije i može potrajati i mesecima, a kako budete vraćali funkciju zgloba u normalu i on će se brže drenirati.

   Srdačan pozdrav.

 83. Poštovana dr.Tamara, Na treningu sam pre tri nedelje povredila skocni zglob. Prvih nekoliko dana bol je bio minimalan, otok mali,ujutru se povlačio,nije me bolelo ni u toku hoda puno,mislila sam da je neko istegnuce stavljala hladne obloge i mazala mast. Pre nedelju dana je krenuo jaci bol ali samo u toku hoda, počela sam da osećam kao da mi noga ,,slabi” javio se blago bol i u ahilovoj tetivi i misicu,otok i dalje mali,koji se povlacio u toku noci.Otisla sam kod ortopeda i snimak je pokazao naprsnuce fibule sa spoljne strane blizu skocnog zgloba.Doktor je zakljucio da nema potrebe za gipsom jer je proslo toliko vremena i rekao da stavim steznik i mirujem. Da li je možda trebalo staviti gips zbog bržeg oporavka, koliko treba da prodje vremena da kost sraste? Koju vrstu fizikalne terapije treba da primenim da bih se sto pre vratila planinarenju i trčanju? Unapred hvala !

  1. Poštovana,

   pošto se radi samo o naprsnuću i pošto je prošlo oko mesec dana od povrede, nema potrebe za gipsom. S obzirom da se radi o naprsnuću, a ne klasičnoj frakturi, obično je potrebno 4-6 nedelja da fisura zaraste, tako da nakon tog perioda možete uraditi kontrolni Rtg snimak kako biste bili sigurni dokle je proces zarstanja stigao. Preporučuju se vežbe za održavanje punog obima pokreta u zglobu, vežbe za vraćanje elastičnosti ligamenata u predelu skočnog zgloba, a u kasnijim fazama i vežbe snage i propriocepcije. Vežbe su brojne i ovim putem ih je nemoguće opisivati. Obično se na nakon ovakve vrste povrede, uz adekvatno sprovedenu kineziterapiju, očekuje potpun povratak redovnim aktivnostima za oko 6 nedelja.

   Srdačan pozdrav.

 84. Poštovana,
  Pre 2 nedelje sam slomila 5. MT kost. Stavljena mi je longeta, a posle nedelju dana i gips. Pre par dana je počelo da me boli između malog i srednjeg prsta pri pomeranju, boli i na dodir, kao da nešto zateže. Da li je to normalna pojava zbog položaja u kom se noga nalazi?
  Hvala unapred.

  1. Poštovana,

   najverovatnije jeste s obzirom da se prsti nalaze u jednom te istom položaju i da su konstantno fiksirani. Ukoliko se tegobe pogoršaju i počnu da Vam remete san i normalne dnevne aktivnosti, savetujem da se javite nadležnom lekaru da pogleda kako je stavljen gips i da li treba drugačije da se fiksira.

   Srdačan pozdrav.

 85. Poštovanja, treninram odbojku i pre 5 nedelja na treningu sam skocila pala i izvrnula skocni zglob na levoj nozi, i 4 nedelje proslo normalno nastao je otok i predlivi krvi itd… Prosle nedelje sam pocela opet sa treninzima sve je uredu mogu da trcim i to sve, ali samo ne mogu da skacem kao pre molim za savet kako da ojacam skocni zglob. Hvala unapred.

  1. Poštovana,

   broj vežbi je ogroman, određene vežbe se rade u odgovarajućim fazama rehabilitacije i zaista je teško ovim putem davati savete i opisivati vežbe. Ukoliko su tegobe i dalje prisutne savetujem da dođete u našu ordinaciju na pregled kako bismo dobili uvid u trenutno stanje zgloba i shodno tome prepisali adekvatnu terapiju, dali preporuke i/ili sproveli kineziterapiju i sl.

   Srdačan pozdrav.

 86. Zdravo imam dva preloma skocnog zgloba na levoj nozi, nosim gips mesec dana od malog prsta do butine gore, prvo sam imala jedan pa su mi stavili dupli a peta me boli ne odozdole nego na gore zila neka i smeta mi taj bol ja nogu mogu da pomeram levo desno mogu prstima da radim.. A nemogu vise da podnesem gips od 8 novembra imam povredu.. Sta da radim ja bi da skinem skroz gips kod lekara dali nece bi ti posle toga nekih problema ili da se stvori mingrena.. Molim za odgovor.. Pozdrav Andrijana..

  1. Poštovana,

   savetujem da se po pogledu skidanja gipsa posavetujete sa lekarom koji je i predložio stavljanje gipsa. On će proceniti da li je gips dobro stavljen (možda se pomerio, možda je loše stavljen i sl., pa otuda i tegobe koje imate), da li treba da se uradi kontrolni snimak skočnog zgloba kako bi se videlo da li je prelom zarastao i sl. i shodno tome da li je neophodno nošenje gipsa ili ne, koje vrste, veličine… Bolovi koje opisujete verovatno idu u prilog skraćenja Ahilove tetive i njene upale zbog prinudnog položaja u kome se konstantno nalazi. Ukoliko nema potrebe za nošenjem gipsa, onda se nakon skidanja istog savetuju obavezne vežbe rehabilitacije kako bi se vratio pun obim pokreta u zglobu, odnosno kako bi se vratile snaga i elestičnost ligamenata i pripoja u predelu skočnog zgloba.

   Srdačan pozdrav.

   1. Hvala vam na odgovoru imam jos jedno pitanje posto pred ppstavljam, da ce mi gips staviti ispod kolena a imam za sada dva gipsa to je dupli gips i tezak je ma da mogu nogu da podignem i da je pomeram, dali postoji mogucnost da mi bude gips do clanka dole jer valjda je tu i skocni zglob sve zajedno.. Hvala na odgovoru..

    1. Poštovana,

     teško mi je da Vam odgovorim na ovo pitanje jer nemam direktan uvid u stanje povrede, zgloba i sl. Odluka o vrsti i načinu postavljanja gipsa mora biti doneta od strane ortopeda koji Vas je i pregledao.

     Srdačan pozdrav.

   2. Postovanje..imala sam operaciju pre 3meseca skocnog zgloba..sve je bilo polomljeno stopalo mi bilo na desno okrenuto jer je desna noga..imam 10strafa i plovice..krecemse vek puno vremena gazim oko50%na nozi uz pomoc staka a pomalo i jednu staku koristim..pitanje je moje ..jel potrebno banjsko lecenje..fizikalne radila 15 terapija jel potrebno da jos rafim…i dali bi mogla nosit neki stegac radi sigurnosti..i trebam li jos neka ispitivanja uradit jer ponekad u nekoj polozbi mi drhti noga..mislim da je neki nerv..hvala puno

    1. Poštovana,

     banjsko lečenje bi bilo poželjno, a ako ne banjsko lečenje, onda kineziterapija, odnosno vežbe pod kontrolom nadležnog lica svakako su neophodne jer će Vam one pomoći da u potpunosti vratite funkciju zgloba (obim pokreta, snagu, elastičnost). Nema potrebe da nosite steznik, bitno je da ligamenti, tetive i mišići polako jačaju kako bi povratili svoju funkciju, a što se tiče podrhtavanja, vrlo je moguće da se radi o slabosti muskulature zbog dugotrajne imobilizacije, pa će vežbe pomoći i da se ova tegoba eliminiše.

     Srdačan pozdrav.

 87. Poštovanja,
  Pre tri nedelje sam imao jaku povredu mekog tkiva u predelu skočnog zgloba. Dve nedelje sam nosio gips i skinuo ga pre šest dana. Ultrazvuk i rendgen pokazuju da nema ni preloma kosti ni pucanja ligamenata i sl. Otok se smanjio, a fizikalna terapija uveliko traje. Oporavak je izvanredan. Međutim , pre dva dana, počeo je jak bol, naročito ujutru, u predelu lista-mišića, dok hodam i osećaj zategnutosti u istom. Da li je to normalno za period posle imobilizacije?

  1. Poštovani,

   može biti posledica imobilizacije, može biti i posledica reakcije na sprovođenje rehabilitacije, ukoliko ste krenuli sa odgovarajućim kineziterapijskim vežbama. U svakom slučaju, ukoliko se tegobe nastave i/ili intenziviraju savetujem da potencijalno uradite ultrazvučni pregled lista, sa doplerom krvnih sudova donjeg ekstremiteta.

   Srdačan pozdrav.

 88. Postovana dr pre 5dana uganula sam nogu na trotoaru nakon toga sam ustala i posle min dva pocela sam hodati ali mi je zglob odmah otekao,vozila sam auto hodala i nakon dva sata poceo je jak bol. Vratila sam se kuci i vise nisam mogla na nogu,lezala sam nekoliko dana hladila,grejala,mazala gavez i konjsku mast zatim sam posle 4 dana polako oslonila nogu i videla sam da ne boli i da mogu ovlas uz pomoc staka ici medjutim brine me otok koji nikako ne spada otecen ni je i zglob i stopalo ali i list i koleno i vec me malo strah,pa me zanima da li je to uobicajno pri tim povredama?

  1. Poštovana,

   otok je normalna stvar kod ovakvih povreda i može biti veći ili manji u zavisnosti od stepena povrede. Ipak, nije uobičajeno da zbog povrede skočnog zgloba otekne list, a naročito ne koleno. Ne znam da li je prilikom uganuća skočnog zgloba došlo i do povrede kolena koja može objasniti pojavu otoka. U svakom slučaju, savetujem da se javite na pregled kako bi se utvrdilo o čemu se tačno radi, da li je potrebno uraditi dodatnu dijagnostiku i sl. Teško je ovim putem, bez direktnog uvida u stanje zgloba i pregleda tvrditi o čemu se tačno radi i da li je situacija bezazlena ili nije.

   Srdačan pozdrav.

  2. Poštovana,pre tri meseca imao sam distorziju skočnog zgloba bez znakova rtg preloma.Od terapije bilo je lokalno led,masti i mirovanje.Prisutan je bio jak otok i modrica.Polako i teško se gubio otok ali je i dalje prisutan

   1. Poštovani,

    otok može perzistirati i nekoliko meseci nakon povrede, naročito nakon dugog hodanja, sedenja, i sl. Takođe, jako je bitna činjenica da li ste ili niste sprovodili kineziterapiju, odnosno lečenje povrede pokretom. Ovakva vrsta lečenja drenira otok, vraća funkciju skočnog zgloba, vraća elastičnost i snagu ligamenata koje ste povredili. Apsolutno mirovanje nakon ovakve povrede je kontraproduktivno i obično produžava vreme oporavka. Stoga, ukoliko niste radili vežbe, savetujem da počnete. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći u našu ordinaciju na pregled i demonstraciju istih.

    Srdačan pozdrav.

  3. Dobro vece,muz je pre nedelju dana povredio skocni zglob,isao je na rendgen i na ultra zvucno snimanje nije nista slomio al su istegnuti ligamenti. Problem je sto otok polako splasnjava ali mu noga menja boju. Dok lezi svetlo crveno je oko zgloba a kad ustane u roku od minut noga jako pomodri. Da li je to normalno? Hvala,pozdrav.

   1. Poštovana,

    sve je to normalno nakon ovakve vrste povrede. Bitno je da nema preloma. Savetujem lokalnu primenu leda, držanje noge u uzdignutom položaju i započinjanje vežbi za vraćanje punog obima pokreta u zglobu, elastičnosti i snage povređenih ligamenata. Noga će promeniti mnogo boja (kao u slučaju modrice: od plavo-crvene, zelene, žute i braonkaste) i to ne treba da Vas brine.

    Srdačan pozdrav.

 89. Postovani,prije 5 mjeseci sam izvrno skocni zglob,pojavio se otok i bol.Nakon uradjenih snimaka,ustanovljeno je istegnuce ligamenata.Dijagnoza je bila distorsio art. TLC dex am.Nosio sam gips 2 sedmice.Kada sam skinuo,ubrzo sam poceo trenirati te se ponovo pojavila bol.Trenutni problem sam rjesio kod kiroprakticara ali nakon mjesec nakon umora ili sutiranja loptom punom nogom osjetim ukocenost u zglobu.Zanima me vase misljenje i savjet

  1. Poštovani,

   bolovi i otok nakon ovakve vrste povrede, a naročito nakon nošenja gipsa, mogu perzistirati i nekoliko meseci nakon povrede. U ovakvim slučajevima najbitnija je fizikalna terapija, odnosno vežbe koje treba raditi u cilju dobijanja punog i bezbolnog obima pokreta u zglobu, kao i u cilju jačanja i vraćanja elastičnosti ligamenata u predelu skočnog zgloba. Vrlo je važan i redovni tzv. proprioceptivni trening. Takođe, savetuje se i profesionalno bandažiranje zgloba tokom prvih nedelja treninga, kako bi se gore pomenute tegobe svele na minimum.

   Srdačan pozdrav.

   1. Dobro veče,
    Imao sam sličan problem, kada sam uganuo skočni zglob nakon mjesec dana sam krenuo na fizikalnu terapiju strujom, terapija se završila i napravio sam pauzu još mjesec dana i te prije nekoliko dana krenuo da treniram.Danas javio mi se umjeren bol u spoljašnjoj kosti skočnog zgloba i zategnutost istog.Molim vas mozete li mi odgovoriti sta bi to moglo biti?

    Hvala unaprijed.

    1. Poštovani,

     najverovatnije se radi o akutnoj reakciji na započinjanje fizičke aktivnosti. Ligamentima koji su bili povređeni treba određeno vreme da se vrate u formu. Ukoliko se tegobe i dalje nastave i/ili pogoršaju, savetujem da dođete na pregled kako bismo videli o čemu se tačno radi i kako bismo dali preporuke u pogledu lečenja tegoba.

     Srdačan pozdrav.

 90. Slomila sam skocni zglob, tacnije prelom je lateralnogmaleolusa sa minimalnom dislokacijom. Stavljen mi je gips i nista me nije bolelo..evo vec sedam dana..danas je bol prilicno jak..nisam se oslanjala na nogu,..mada je gips dosta olabavio, za dva dana idem na kontrolu.. Ne znam da li je to normalno da boli, ili je ipak doslo do duslokacije. Ako jeste, mora li se operativno vracati..ili ima mogucnosti samo.sa gipsom

  1. Poštovana,

   ukoliko ste mirovali i ukoliko se niste oslanjali na nogu, ne verujem da je bol prouzrokovan dislokacijom koštanog fragmenta. Moguće je da je gips napravio nagnječenje mekotkivnih struktura, takođe, verovatno su zbog imobilizacije nastale kontrakture, odnosno skraćenja pripoja u predelu skočnog zgloba, pa i to može prouzrokovati bol. Savetujem da odete kod Vašeg lekara pre kontrole, da se skine gips, naročito ukoliko se razlabavio, da se vidi kakvo je stanje zgloba, ukoliko treba da se uradi kontrolni Rtg snimak, eventualno dopler krvnih sudova donjeg ekstremiteta i sl. Brojni su uzroci koji mogu dovesti do pojave bola.

   Srdačan pozdrav.

  1. Poštovani,

   većina ortopeda savetuje da se u periodu od 6 nedelja u slučaju frakure fibule osoba ne oslanja na nogu kako bi se proces zarastanja što pre završio. Najbolje je da se posavetujete sa ortopedom koji je i postavio dijagnozu i verovatno stavio longetu/gips, kada je najbolje vreme da se krene sa hodanjem i rehabilitacijom.

   Srdačan pozdrav.

  2. Dobro vece,
   Ćerki od 15 godina, ustanovljen je pucanje ligamenata skočnog zgloba, drugi na treci stepen. Nosila je gips 18 dana, skinut.. Posle 6 dana otok postoji i noga je malo promenila boju tj. Oko skočnog zgloba.
   Samo da napomenem da ona ima problema vec sa koleno, ostecenu hrskavica..
   Doktori kazu samo mirovanje…

   1. Poštovana,

    ne savetujem mirovanje, već započinjanje vežbi koje za cilj imaju puno dobijanje obima pokreta u zglobu, vraćanje elastičnosti i snage ligamenata. Takođe, postoje i brojne vežbe koje mogu držati i probleme sa kolenom pod kontrolom. Ukoliko se Vaša ćerka bavi nekim sportom, apsolutno mirovanje je kontraproduktivno. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći u našu ordinaciju na pregled i shodno njemu prepisaćemo adekvatne vežbe rehabilitacije.

    Srdačan pozdrav.

 91. Pre dve nedelje sam skinula gips nakon povrede skočnog zgloba (fraktura malleoli laterali)s. Dobila sam fizikalne terapije, ali prve dve nedelje samo kinezi terapija, a tek posle interferentna struja i magnet. Da li je ovaj postupak ispravan u redosledu terapija?

  1. Poštovana,

   kineziterapija je u celom procesu rehabilitacije najznačajnija, tako da nemate razloga za brigu.

   Srdačan pozdrav.

   1. Postovana Dr Stojmenovic,moj sin (19 god) trenira fudbal .Dosta puta je imao razlicite manje povrede koje su se na srecu uvijek sanirale.Sinoc na treningu se okliznuo na vlaznom terenu i misli da je cuo da je nesto “puklo” .Sa strane ,iznad skockog zgloba desne noge.Boli ga na dodir,nema otoka.Moze li biti da je pokidao ligamente? Hvala vam unaprijed na misljenju i odgovoru⚽️

    1. Poštovana,

     savetujem da uradi Rtg snimak povređene regije. Najbitnije je da se isključi eventualni koštani prelom. Ukoliko njega nema, onda nemate razloga za brigu. Na osnovu tegoba koje opisujete, ne verujem da je došlo do pucanja ligamenata jer bi to bilo praćeno pojavom velikog otoka i gubitka funkcije stopala.

     Srdačan pozdrav.

 92. Dok sam trenirao fudbal imao sam nekoliko puta distorzije oba skočna zgloba (pre 20 godina). Tada sa počeo sa bandažiranjem skočnih zglobova prevencije radi. Danas mnogo godina kasnije rekreativno se bavim tenisom. Poprilično mi je dosadilo da bandažiram skočne zglobove. Ponekada kod laganih mečeva i treninga to i ne uradim ali kada igram malo ozbiljnije bandažiram jer se bojim da ako malo nezgodno stanem da će zglob popustiti. Moje pitanje je da li smem da prestanem sa bandažama?

  1. Poštovani,

   možete postepeno da prestanete sa bandažama (kako ste i do sada krenuli – na manje intenzivnim i zahtevnim treninzima/takmičenjima nemojte ih stavljati, a zatim postepeno isklučujte bandažiranje i pri intenzivnijem naporu). Problem kod dugotrajnog bandažiranje je taj što ligamenti i pripoji u predelu zgloba “nauče” da neko drugi radi posao umesto njih, pa mogu kompenzatorno da oslabe što im potencijalno može umanjiti funkciju. Stoga, uz prekid bandažiranja preporučujem i tzv.proprioceptivni trening za jačanje pripoja/ligamenta u predelu skočnih zglobova.

   Srdačan pozdrav.

   1. Postovani,pre 3 dana sam povredila skocni zglob,distorzija,bez preloma samo otok,stavljena mi je gipsana longeta koja je nakon dva dana naprsla jet sam se oslonila na nogu. Bez problema se oslanjam na povtedjenu nogu pa me interseuje da li ce biti posledica ako skinem sama gips i izbandaziram nogu, s obzirom da nemam jake bolove i da nije prelom? Veliko hvala

    1. Poštovana,

     ukoliko nema preloma ne morate da nosite gips. Čak nema potrebe ni za bandažom. Možete odmah započeti sa rehabilitacijom (vežbe za dobijanje punog i bezbolnog obima pokreta u zglobu, kao i vežbe za jačanje ligamenata i pripoja u predelu zgloba) uz lokalnu primenu leda i neke od krema za bolove.

     Srdačan pozdrav.

   2. Pozdrav. Ustanovljen mi je prelom skocnog zgloba(na rengenskom snimku izgleda kao mala pukotina, bez dislokacije ).Stavljen mi je gips i rečeno mi je da ću ga nositi 6 nedelja. E sad mene zanima da li postoji mogućnost prevremeno skidanja gipsa(idem za Dubai)? I ukoliko skinem gips sa nekih 4,5 nedelja kakva su posledice moguće? Da li preporucujete od gelova i krema za brzi oporavak i šta da pijem sem lekova za otok?

    1. Poštovani,

     teško je reći da li će biti posledica i kakve će one biti. Možete skinuti gips pre puta, uraditi kontrolni Rtg snimak, pa ukoliko je on uredan, onda otići na put bez gipsa. Ukoliko snimak pokaže da prelom i dalje nije zarastao dovoljno dobro, a ortoped savetuje da gips nastavite da nosite, onda možete razmotriti opciju da na put idete sa gipsom.

     Srdačan pozdrav.

     1. Skinut je gips. Prelom je zarastao a put sam odložio. Krenuo sam na terapije i rečeno mi je da se oslanjam na nogu do gornje granice bola. E sad prilikom pravilnog hoda osećam bol koji “seva” kroz zglob prilikom savijanja u hodu. Tj kad krenem da se oslonim na prste. Međutim kada stojim normalno moja procena je da je opterećenje na nozi veće od 50% ali i dalje ne osećam bol tek prilikom. Savijanja. A da imam i jednu tačku na peti koja boli tek prilikom oslanjanja preko 50%. Gips je skinut 20.11. I zanima me da li su normalni ovakvi bolovi i koliko će još trajati oporavak dok ne stanem na nogu normalno?(msm da malo sepam ali da bacim stake). I da li da bandaziram zglob prilikom hodanja? Hvala unapred.
      Srdačan pozdrav

     2. Poštovani,

      tegobe koje imate normalne su nakon ovakve povrede i duže imobilizacije. Sada se savetuju vežbe za vraćanje punog obima pokreta, snage i elastičnosti ligamenata i pripoja u predelu zgloba koje će umnogome uticati na smanjenje i konačno prolaženje tegoba koje trenutno imate. Ukoliko bolovi nisu izraženi, odnosno, ukoliko su podnošljivi, možete se polako oslanjati na nogu punom težinom. Bitno je da vežbe radite pravilno i redovno i da slušate svoje telo koje će Vam slati signale koliko i šta smete da radite.

      Srdačan pozdrav.

   3. Poštovanje, jedno pitanje.
    Da li posle preloma skocnog zgloba mogu da se nose stikle? Proslo je godinu dana od preloma.

    . Hvala puno unapred.

    1. Poštovana,

     ukoliko Vam to ne izaziva tegobe, ne vidim razlog zašto ne biste mogli.

     Srdačan pozdrav.

 93. Postovanje,

  Zanima me nakon dislokacije, uganuca i istegnuca skocnog zgloba, kako pise u mom nalazu bez ikakvih ostecenja kostiju skocnog zgloba i medjukostane mase, koliko je potrebno fizikalne terapije nakon skinutog gipsa, da bi se mogao vratiti treninzima,

  Hvala vam na odgovoru od srca.

  1. Poštovani,

   nemoguće je reći kolika će dužina oporavka biti, niti koliko će biti potrebno terapija. Dužina oporavka zavisi od više faktora: težine povrede, kliničke slike, motivisanosti pacijenta tokom sprovođenja rehabilitacije, i naravno od vrste, tj. adekvatnosti sprovedene rehabilitacije. U Vašem slučaju je definitivno najbitnija tzv. kineziterapija, odnosno lečenje povrede pokretom. Cilj je da se dobije pun obim pokreta u zglobu, da se vrati snaga i elastičnost ligamenata i pripoja u predelu zgloba. Vežbe su brojne, rade se odgovarajućim redosledom, a u zavisnosti od reakcije Vašeg organizma na terapiju. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći u našu ordinaciju na pregled i prepisivanje programa rehabilitacije.

   Srdačan pozdrav.

 94. Na treningu sam zadobio povredu stopala tako sto me pogodila lopta pri jakoj brzini. Nisam se mogao osloniti na tu nogu par dana. Sada mogu hodati normalno ali iz cista mira imam utrnuce stopala i podrucja oko lista.

  1. Poštovani,

   savetujem da uradite Rtg snimak stopala kako bi se isključio eventulani prelom neke od kostiju stopala. Takođe, prilikom udarca lopte moguće je da je došlo i do kontuzije, odnosno nagnječenja nekog nerva u toj regiji, pa otuda i osećaj trnjenja. Ukoliko tegobe ne prestanu u narednom periodu, možda se trebate konsultovati i sa neurologom.

   Srdačan pozdrav.

   1. Pitanje
    Kad sam imao 14 godina uganuo sam nogu, ali nisam isao doktoru.Sad imam 27 pa me zanimaju posljedice toga jer me je pocelo boliti u tom predjelu gdje sam uganuo i sta moram uraditi povodom toga.

    1. Poštovani,

     ne verujem da povreda koju ste imali pre više od 10 godina može da se poveže sa tegobama koje sada imate. Savetujem da se uradi pregled i eventualni Rtg snimak. Potencijalno, ukoliko je tada došlo do preloma neke od koštanih struktura, a tada to nije dijagnostikovano i prelom je neadekvatno zarastao, bolovi koje sada imate se možda mogu prepisati tome.

     Srdačan pozdrav.

 95. pozdrav javljam se u vezi saveta imam ranu na VLC REGIONIN MALLEOLI ET CALCANEI LATERALIS SIN I
  fRACTURA MALLEOLI LATERALIS SIN A.D. I STA RADITI JOJ ME BOLI RANA ISTO IMAM I STO BOLI JAKO KADA SE OSLONIM NA NOGU NE MOGU JOS UVEK DA SE OSLON9M NA NOGU KOLIKO VREMENATREBA DA PRODJE?? i DALI JE NORMALNO DA BOLI?

  1. Poštovani,

   po opisu ove dijagnoze došlo je preloma u predelu skočnog zgloba i u tom pogledu treba da konsultujete ortopeda kako bi se procenilo da li treba da nosite gips/longetu ili ne, kako bi prelom što bolje i što brže zarastao (verovatno Vas i zbog samog preloma boli noga). Ukoliko se gips ne može staviti zbog rane koju imate u toj regiji, onda je savet da se rana redovno previja i čisti kako bi što pre zarasla, a Vi do tada mirujte i držite nogu što više u uzdignutom položaju.

   Srdačan pozdrav.

 96. Polomio sam nogu na utakmici. Na snimku su utvrdili da mi je pukla fibula blizu skocnog zgloba. Doktor mi je rekao 6 nedelja gips. Ovo je 4 nedelja i osecam da mi je noga veoma dobro, nemam nikakve bolove i bukvalno nista ne osecam. Treba da idem na neko vazno putovanje. Da li da skinem gips i kakve mogu biti posledice? Doktor mi je rekao da ako hocu moze da mi skine na moju odgovornost, koliko je to dobro i da li bi moze biti ozbiljnijih posledica?

  Unapred hvala!

  1. Poštovani,

   potencijalno možete skinuti gips pre puta, napraviti kontrolni Rtg snimak da se vidi kako zarasta prelom, pa na osnovu toga proceniti da li ima i kakvi su rizici za prevremeno skidanje gipsa. U svakom slučaju, teško je reći da li može ili ne može biti većih posledica, svaki organizam drugačije reaguje na povrede i oporavlja se od iste.

   Srdačan pozdrav.

 97. Pre 4 meseca sam nezgodno stao i ispravio sma zglob pod 90 I nosio sam gips 3 nedelje a sad igram fudbal i posle fudbala osećam mali bol kad iskrivim zglob u više položaja, a tokom igre ništa ne osećam. Šta da radim

  1. Poštovani,

   možete primenjivati led nakon svakog treninga. Savetuju se i vežbe propriocepcije/balansa kako bi se ojačali ligamenti zgloba. Treba da prođe malo vremena kako bi se funkcija zgloba vratila u normalu.

   Srdačan pozdrav.

 98. hy.imam puknuti zglob u gipsu vec 6 tjedana .za par dana skidam gips.zanima me koliko dugo ce potrajati da na nogu stanem ?lp

  1. Poštovana,

   oslanjanje na nogu može da krene odmah nakon skidanja gipsa koliko Vam tegobe dozvole (ne mora odmah pun oslonac na nogu da bude). Jako je bitna rehabilitacija nakon skidanja gipsa kako bi se vratio pun obim pokreta, snaga mišića i ligamenta koji su atrofirali i skratili se. Kada se njihova snaga i elastičnost vrate i sam hod će biti olakšan.

   Srdačan pozdrav.

  1. Poštovana,

   operacija je upravo rađena iz tog razloga da se zglob vrati u funkciju. Dosta toga zavisi od Vaše motivacije i kvaliteta rehabilitacije koja sledi nakon toga.

   Srdačan pozdrav.

 99. Molim vas za odgovor.
  U gipsu sam 4 nedelje,doktor je rekao da imam prelom 5 metatarzalne kosti.
  Prste normalno pomeram od prvog dana i mogla sam pre gipsa da napravim ceo krug stopalom.Interesuje me da li je moguce da prelom postoji(snimak nisam videla) a da mi prsti i zglob normalno funkcionisu?

  1. Poštovana,

   moguće je. Kod preloma metatarzalne kosti bol se obično javlja kada se osoba čitavom težinom osloni na stopalo (hod, trčanje, skakanje).

   Srdačan pozdrav.

 100. Pozdrav.Snimao sam juce skocni zglob.Imao sam povrede pre 10 godina 3 puta izvrtanja zgloba i kidanja ligamenata.Juce kako sam snimio zglob, utrvdjeno mi je da imam u vodu u zglobu.Imam i snimak.Kako ja to mogu da resim na prirorad nacin nekim kremama gelovima i vezbama?Hvala unapred

  1. Poštovani,

   probajte sa lokalnom primenom leda i držanjem noge u uzdignutom položaju što više u toku dana. Postoji veliki broj vežbi koje se mogu raditi, a imaju za cilj jačanje povređenih ligamenata, pa sami tim i dreniranje otoka, ali je nemoguće opisati ih ovim putem. Savetuje se proprioceptivni trening i vežbe koje se koriste za dobijanje punog obima pokreta u zglobu.

   Srdačan pozdrav.

 101. Dobar dan, pre 2 nedelje sam operisao skocni zglob, ubacen mi je klin,treba da ga vadim za 4 nedelje, zanima me dali je normalno oko zgloba imati otok blag posle 2 nedelje od operacije , hvala

  1. Poštovani,

   naravno da je normalno, otok može trajati i mesecima. Nemate razloga za brigu.

   Srdačan pozdrav.

 102. Postovanje. Imao sam ulomke izmedju fibule i meteola nosio gips 5 sedmica skunuo gips i pomalo se oslanjam na nogu nekih 20 kg. Ali oteklina je prisutna pa me zanima dokada ce biti oteknuto i koliko ce mi trebati vremenski dok prohodam

  1. Poštovani,

   otok može potrajati i mesecima. Od Vaše motivacije i kvaliteta rehabilitacije zavisiće i dužina oporavka. Svaki organizam reaguju na povredu i oporavlja se od iste na drugačiji način. U svakom slučaju, najviše zavisi od Vaše upornosti.

   Srdačan pozdrav.

 103. postovani
  8 februara sam slomila skocni zglob istog dana otisla na ortopediju stavili mi gips lezala 12 dana i operisana 21 februara stavili mi plocicu i 6 safova ,8 aprila bila na kontroli i rekli mi da mogu da se oslanjam do bola ja se plasim da se oslonim jer imam utisak da ce nesto da pukne evo vec 5 dana idem na magnet i struju i radim vezbe za zglob intere su je me sta treba da radim da sto pre mogu da se oslonim na nogu
  neki put se toliko ukruti da nemogu da mrdam a neki put malo otpusti
  nisam upucena u to koliko treba da vucem prste napred pri vezbanju jer osecam ukrucenost u zglobu
  hva najlepse

  1. Poštovana,

   vežbe morate raditi i ukoliko su Vam lekari koji su Vas operisali rekli da možete da se oslanjate na nogu, onda to slobodno i radite. VEŽBE su najbitnije, a ne struje i magneti. Sve vežbe slobodno radite do granice bola i malo preko, a vremenom će pokret biti sve veći, a bol sve manji. Od Vaše motivacije i upornosti, zavisiće i dužina oporavka.

   Srdačan pozdrav.

 104. Pozdrav, imam problem sa zglobom noge, igrao sam ceo zivot fudbal i menjao sam dosta podloga non stop, trenutno zivim u americi i igram neku amatersku ligu ali planiram da predjem na neki veci nivo(profesionalni), medjutim imam problem sa delom stopala istrazivao sam malo i troumim se izmedju tri dela:astragalus, scahphoid ili cuboid, osecam bol posle svakog malo jaceg napora na primer sprinta ili promene pravca u toku trcanja ili prilikom nezgodnoh nagazaja, naskoka i onda sledi posle toga oporavak oko 3-5 dana kada mi je sledeca utakmica i sve tako iznova, bol se javlja u jednom od ta tri mesta ne mogu tacno da odredim koji je zglob… Koji bi vas savet bio, sta da radim neke vezbe, neko mirovanje, nisam pametan, hvala unapred…

  1. Poštovani,

   za početak možete uraditi Rtg snimak stopala kako bi se videlo da li je došlo do eventualne stres frakture neke od kostiju stopala. Ukoliko je Rtg snimak u redu, potencijalno se može uraditi MRI pregled stopala kako bi se videle mekotkivne strukture i njihovo stanje. Nemoguće je bez pregleda i bar neke osnovne dijagnostike bilo šta tvrditi.

   Srdačan pozdrav.

 105. Postovanje,Pre 25 god majka je uganula zglob desne noge i krivo je zaraslo to je sada boli,sta je resenje za to? unapred hvala

  1. Poštovani,

   možda konsultacija ortopeda u pogledu potencijalnog hirurškog lečenja problema. Ukoliko to nije rešenje, onda fizikalna terapija, kineziterapija, analgetici po potrebi, intrartikularne injekcije i sl.

   Srdačan pozdrav.

 106. Poštovanje, naime kada sam izlazila iz prodavnice, bila sam ometena i umorna i preskocila sam jedan stepenik i kako sam poletela da padnem stala sam na levu nogu i izvila je prema unutrasnjosti. Osetila sam uzasan i ostar bol kao da mi je stopalo bilo slomljeno. Nisam mogla da se pomerim od bola. Bol je bio ostar i kao da mi je neko uzareno baklju ubacio u zglob. Nakon nekih 15-ak minuta bol se smirio. Mogla sam da stanem na nogu i vratila sam se kuci. Tek nakon jedno sat vremena pocelo je da otice. Boli jako tek malo samo kad se oslonim na nogu ali mogu da je pomeram i sve. Osetim i mogu da je vrtim. Dakle leva noga je u pitanju i sa leve strane taj izbaceni zglob (skocni zglob) poceo je da otice. Nema modrica i crvenila nigde i mogu da hodam ali gledam se ne oslanjam previse. Jedino kad stanem imam cudan osecaj kao pritisak izmedju stopala i noge kako ide od stopala pa prema nozi taj sredisnji deo kao da mi je neki pritisak tu. Seva tako pomalo ali ne boli jako. Sta mi savetujete? Nisam isla kod lekara zbog brige o malom detetu ali ako je mogu pomerati i ako ne boli vise brine me samo sto otice skocni zglob. Nema modrica dakle ni podliva ni crvenila. Hvala vam najlepse i nadam se vasem odgovoru.

  1. Poštovana,

   bilo bi dobro da uradite Rtg stopala kako bi se isključio eventualni prelom neke od kostiju stopala i/ili skočnog zgloba. Do tada obavezno stavljajte led 2-3 x dnevno i koliko god je moguće, držite nogu uzdignutom položaju kako bi se otok drenirao. Pojava otoka je normalna nakon ovakve povrede, ali definitivno treba isključiti koštani prelom, a do istegnuća/rupture (određenog stepena) ligamenata koji čine unutrašnju vezu skočnog zgloba je sigurno došlo.

   Srdačan pozdrav.

 107. 4januara sam polomila skočni zglob nosila gips sedam nedelja. Posle skidanja gipsa otišla kod fizijatra dobila terapiju struje posle treće terapije otekne mi cela noga obustavi se i pošalju kod vaskularnog hirurga i na ultra zvuk . Ustanovi se tromboza gde mora da se miruje dve nedelje. Nesmem imati terapiju još mesec dana a nesmem posle imati ni magnet ni struju. Pretpostavljam da ću imati samo vežbe. Zanima me vaše mišljenje. Hvala

  1. Poštovana,

   vežbe su u celoj priči najbitnija stvar. One će vratiti pun obim pokreta zglobu, vratiće mu snagu i funkciju i smanjiti bol, a takođe i sprečiti nastanak tromboze, jer pokret pospešuje cirkulaciju i sprečava pojavu tromba.

   Srdačan pozdrav.

 108. Poštovana doktorka, pre 6 meseci sam povredila skočni zglob. Dijagnoza: ,,Fractura malleoli lateralis cruris lat sin”. Dnevno hodam oko 6-7 km i kad dugo hodam ili stojim, pojavi mi se mali otok. Zanima me da li je to normalno, pošto je prošlo dosta vremena od povrede?

  1. Poštovana,

   jeste normalno i potencijalno može da se dešava u dužem vremenskom periodu nakon povrede. Ukoliko je otok veći ili Vam smeta savetuje se lokalna primena leda i elevacija noge. Ove dve metode će brzo izdrenirati otok.

   Srdačan pozdrav.

 109. Postovana,

  Vec cetiri godine osecam bolove u oba skocna zgloba. Nekad jedan prednjaci u intenzitetu bola, nekad drugi. Pravila uopste nema kad ce poceti da bole, osim da kad radim oko kuce ili setam, nakon toga, ako sednem duze od minut, dva, ne mogu da ustanem. Kao da se sve ukoci u skocnim zglobovima. Bol je sa spoljne strane ispod same kosti. U mekom tkivu. Ako duze radim, pojavljuje se I otok. Interesantno je da, kad nastavim da radim I “isforsiram” se I preko tog bola, mogu da radim bez prekida. Pet sati, deset sati..
  Samo ne smem da se odmaram. Pod radom podrazumevam sve, od kosenja trave kosilicom preko kopanja zemlje ili setnje gradom. U poslednjih osam godina sam se ugojio sa 90 na 115 kilograma. Svakodnevno konzumiram alkohol, pivo ili redje zestoko pice. Ne pazim sta jedem. Ali, prosle godine, smrsao sam na 100 kilograma I bol tri meseca nije postojao. Ni u jednom zglobu. Izbacio sam bio secer, hleb I alkohol. Potpuno. Tako da kilaza ima udela u tome ali me zanima da li je ovo nekakva bolest mekih tkiva ili kostiju. Posto mi masaza pomaze, nakon te ukocenosti posle aktivnosti, ako izmasiram obe noge oko zglobova, tabane I do kolena, bola do jutra nema. Ako ne izmasiram, ujutro ne mogu da hodam I bol je neizdrziv. Kao da ce mi puci oba zgloba. Tek kad se malo rasklimam, bol postaje podnosljiv. Takodje, pre mesec I po dana su mi se pojavila dva mala podliva 2×2 cm, bledunjava, ne tamna, iznad pete sa unutrasnje strane obe noge.Peo sam se na neki zid koji je visok I jedna noga mi je podigla celu tezinu, onako kad par sekundi vagate da li da nastavite ili odustanete pa se napnete iz sve snage I uspete ali osetite da mozda nije trebalo to da uradite. Mene je na taj zid iznelo bukvalno stopalo. Prvo jedno pa drugo jer sam se penjao par puta. Nakon toga su se I ti podlivi pojavili. Nit bole, nit se sire ali ne prolaze. Malo su kao izbledeli ali su tu. Kao neka dva belega. Molim vas kazite mi koga bi trebalo da posetim od lekara I sta da snimam? Pregledam? Pitam? Hvala vam najlepse.

  1. Poštovani,

   savetujem pregled od strane reumatologa. Vrlo je verovatno da se radi o artritisu, tj.zapaljenju zglobova koje je reumatske prirode. U svakom slučaju, jasno Vam je da je kontrola težine najbitnija, jer ukoliko imate prekomernu težinu, zglobovi itekako trpe, preopterećeni su i stoga se tegobe i javljaju.

   Srdačan pozdrav.

 110. Poštovana,
  Prije 10 dana sam na stepenicama uganula članak, nakon čega je odmah nastupio veliki otok. U Urgentnom su mi posle par sati uradili snimak i konstatovali distorziju ali ne i prelom, pri čemu su mi stavili longetu i predložili kontrolu za nedelju dana. Ja sam se relativno dobro osjećala i opirala se i na toj nozi pri čemu sam slomila gips. Doktor na kontroli nije gledao nogu već je vidio slomljen gips i naložio da se stavi novi koji bi trebao da se skine posle nedelju dana. Tada su mi već bili jači bolovi i jak osjećaj pečenja pri spuštanju noge. Skinula sam gips jer me je prejako stezao i vidjela da je članak crven i topao. Sledećeg dana sam potražila mišljenje drugog ortopeda koji je rekao da je u pitanju fraktura trećeg stepena zbog čega ću morati da nosim longetu i mirujem još 4 nedelje ali moram naglasiti da ovaj osjećaj pečenja i bola kad se noga prebaci u vertikalu (koji traje skoro minut ili malo duže) je itekako prisutan. Je li to normalno?
  Izvinite na opširnom postu,
  Unaprijed hvala

  1. Poštovana,

   ukoliko ima otoka, onda ovakve tegobe nisu neuobičajene jer dolazi do preraspodele otoka u i oko zgloba pod dejstvom sile gravitacije. Samo cvrenilo i toplina koju osećate može biti znak i neke zapaljenske reakcije. Ukoliko su tegobe i dalje prisutne i/ili su se pogoršale savetujem da potražite i savet reumatologa ili vaskularnog hirurga, kako bi se otklonila sumanja na artritis i eventualno prisustvo tromba.

   Srdačan pozdrav.

 111. Postovana Dr Tamara,

  Pre godinu dana sam na kosarci iskrivio skocni zglob leve noge, istog trenutka je oteko i zglob i stopalo i prsti… Nakon par sati su se pojavili i hematomi po celom stopalu. Ja sam inace mogao da hodam izuzev nocnog ustajanja kada nisam mogao ni da stanem na nogu, tokom dana sam hodan sa manjim bolovima. Nakon 10 dana sve se povuklo i hodao sam najnormalnije, jedino je iznad spoljasnje kosti ostala mala, neprimetna mekana oteklina koja se teze uocava ali je prisutna trajno. Lekaru opste prakse sam se javio ali s obzirom da je termin za snimanje bio nakon mesec dana ja sam odustao jer se sve stabilizovalo. Danas sam nakon godinu dana prvi put otisao na kosarku i bilo koji sport uopste i kretao se bez ikakvih problema. Medjutim kad sam dosao kuci nakon par sati ta oteklina koja se teze uocava a stalno je prisutna je malo veca. Verovatno od opterecenja zgloba… Moje pitanje je sta mislite o ovoj situaciji i da li je potreban nekakav pregled?

  1. Poštovani,

   ukoliko nemate izraženijih tegoba, gubitak funkcije stopala i bolove, onda smatram da nije u pitanju bilo šta strašno. Otok se može javljati nakon većeg opterećenja i mesecima nakon povrede, naročito ukoliko je bila u pitanju teža distorzija kako izgleda prema gore pomenutim tegobama. Ukoliko se stanje pogorša, možete se javiti na pregled kako bismo videli kakvo je stanje zgloba i shodno tome prepisali adekvatnu terapiju.

   Srdačan pozdrav.

 112. Pre nedelju dyna sam slomila dkocni zglob na 3 mesta ostavili me u bolnici i lehim sa gipsom kso kotizo preko cele noge i preko kolena
  Receno mi je da treba da operisem kasnije posle 3 dana mi kazu nemoram moze ds pfofje i bez operycije dy mi styve gkps a nidu ni snimili ponovo ja pitym sta je bolje dokzor kaze pa narvno operacija ali i dalje obijaju da me operisu
  Onda su snimili i rekli da nemoram da opetisem neznam o cemu se tu radi mislim da doktor ocekuje cast
  Molim vas da mi napisete sta da radim
  Meni nedsju nikykvu terapiju samo ldzim u bolnici y mozda ce me za 3 dana i pustiti kuci
  Ja se strasno plasim sta ce biti sa mojom nogom ovde xvi imaju neke vezbe s terapeuti se cude sto meni nije prepisano nista

  1. Poštovana,

   nemoguće je bez uvida u stanje Vaše noge, kao i bez uvida u snimak tvrditi bilo šta po pitanju neophodnosti operacije ili druge vrste lečenja. U najmanju ruku, kada izađete iz bolnice možete tražiti mišljenje i drugog ortopeda. Pretpostavljam da se po pitanju Vašeg slučaja više ortopeda na odeljenju konsultovalo i shodno snimku i Vašem stanju su doneli odluku da operacije nije neophodna.

   Srdačan pozdrav.

 113. Postovana dr Tamara,

  Pre tei meseca sam slomila V metatarzalnu kost, izvrsena je operacija, a longeta i Kirsnerova igla izvadjene krajem oktobra. Od tada sam bila na terapijama u specijalizovanoj stacionarnoj ustanovi, nastavila lada sam se vratila. Sada vec ne osecam neke specijalne bolove u predelu zarasle kosti vec je problem skocni zglob koji je zbog ranijih distorzija sada slabije pokretan od zdravog, i bolan pri hodu. Terapije koje sprovodim sada kao da ne rade nikakav posao jer su koncentrisane na stopalo. Problematiku zgloba niko ne uzima za ozbiljno, a ja uporno mislim da je tu trenutni problem. Moje pitanje je vezano vezbe, s obzirom da je u lokalnom DZ prilicno nekontrolisano pa radim sta hocu i kako hocu, da li mi mozete preporuciti neku sportsku aktivnost, tip vezbi, bilo sta sto ga moze pre staviti u maksimalno funkcionalno stanje. Da li je nerealno sto ocekujem da zglob bude potpuno funkcionalan posle imobilizacije od 5 nedelja ili je to neki normalan tok oporavka?

  1. Poštovana,

   dugotrajna imobilizacija, ali i sama operacija, itekako mogu dovesti do kontraktura, tj. skraćenja pripoja i ligamenata u predelu skočnog zgloba, što umanjuje obim pokreta i izaziva bol. Postoje brojne vežbe koje služe kako za vraćanje punog obima pokreta u zglobu, tako i za jačanje ligamenata zgloba, ali ih je nemoguće ovim putem opisivati. Ukoliko ste zainteresovani, savetujem da dođete na pregled kako bismo dobili uvod u stanje Vašeg zgloba, a na osnovu istog i prepisali i demonstrirali odgovarajuće vežbe.

   Srdačan pozdrav.

 114. Pre pet dana sam pala na asfaltu i iskrenula levi skočni zglob, sa jakim bolom . Nisam se više oslanjala na nogu i stavljala sam kupus kako bih izvikla upalu, što i je veoma prijalo. Danas sam snimila Rtg u Domu zdravlja i dobila dijagnozu fr,malleoli lat. Šta mi je činiti, pošto ne želim da stavljam klasični gips, jer sa njim imam loše iskustvo.

  1. Poštovana,

   u principu se kod preloma savetuje imobilizacija kako bi isti šte pre i na prvom mestu, adekvatno zarastao. Posavetujte se sa Vašim ortopedom da li umesto gipsa mogu staviti longetu koja se po potrebi može skidati ili tzv. čizmu, koja će nogu držati u adekvatnom položaju koji će omogućiti zarastanje preloma.

   Srdačan pozdrav.

 115. Postovani,
  zadobio sam povredu ligamenata ili tetiva stopala. Izvrnuo sam skocni zglob ali sam skocni zglob je imao i nakon povrede gotovo pa puni obim pokreta( distorsio tarsometatarsalis).Nosio sam longetu 10 dana,otok se smanjio.Imam i dalje (nakon 2 sedmice) bolove prilikom hoda ,kad savijam stopalo i prebacim tezinu tijela na prste.Tako da hodam ali se oslanjam na petu… Idem na fizikalne ali situacija nije bas dobra..

  1. Poštovani,

   u Vašem slučaju je najbitnija kineziterapija, odnosno lečenje povrede odgovarajućim vežbama za dobijanje punog i bezbolnog obima pokreta u zglobu, kao i za jačanje povređenih ligamenata. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći u našu ordinaciju na pregled i demonstraciju, tj. davanje saveta u pogledu gore navedenih vežbi.

   Srdačan pozdrav.

 116. Poštovanje,imam fracturu tibiae,skinuo sam gips pre 6 dana radim vežbe kući,sa ledom kako mi je dr prepisao. kad odmaram pojavi se crvenilo na kolenu i bude jako vruće.šta da radim, inače idem kod fizijatra za 5 dana . Pozdrav Boris

  1. Poštovani,

   savetujem i pregled reumatologa i potencijalno vaskularnog hirurga kako bi se odstranila mogućnos pojave zapaljenskog procesa u samom zglobu ili pojave tromba. Teško je ovim putem, bez direktnog uvida u kliničku sliku, tvrditi o čemu je tačno reč.

   Srdačan pozdrav.

 117. Poštovana dr Tamara!
  Moje je pitanje: kakve su šanse da se smanji otok na desnom zglobu, nastao od sportske povrede pre 40-ak godina?

  Naime, pre 40-ak godina iščašio sam zglob desne noge prilikom lošeg doskoka na odbojkaškoj utakmici, kada sam celom težinom pao na izrvnuto stopalo. Rezultat je bio: užasni bolovi i natečen zglob, ali se to vremenom nekako saniralo. Međutim, dugo nisam imao sigurnost prilikom hodanja, pa sam nekoliko godina kasnije, nezgodno nagazio na ivičnjak i svom težinom se ponovo “dočekao” na izvrnuto stopalo! Rezultat: trajna uspomena u obliku jako natečenog zgloba! Pipanjem se oko koske čuklja oseća sa obe strane masna naslaga debljine do 1cm x 2cm. Sada imam 69 godina, i niz drugih tegoba, medju kojima i česta budjenja sa natečenim nogama. Tada je taj zglob izgleda kao krofna! Otok se smanjuje samo kada spavam sa podignutim nogama. Zbog nekih drugih tegoba, kupio sam bioptron lampu, i pošto je koristim za terapiju nekih delova nogu, odlučio sam da je 10 minuta držim i nad ovim zglobom. Računam: ako ne može da pomogne, neće ni da škodi. Interesuje me šta savremena medicina može da uradi u ovom mom slučaju?

  Srdačan pozdrav, i hvala vam unapred za odgovor!

  1. Poštovani,

   neophodno je da uradite magnetnu rezonancu skočnog zgloba kako bi se videlo u kakvom je stanju sam zglob. Verovatno su povrede, ali i godine života dovele do pojave odgovarajućih degenerativnih promena zgloba, pa se mora videti o kakvim promenama se radi i kog su stepena. Shodno tome se preporučuje odgovrajuća terapija. Što se tiče oticanja nogu koje se javlja nevezano za sam zglob i ranije povrede, neophodno je i kardiološko, nefrološko i reumatološko ispitivanje. U svakom slučaju, tegobe koje imate su zasigurno hroničnog karaktera i morate znati da tu nema magičnog rešenja, ali da postoje brojne metode: fizikalna terapija, lekovi, blokade direktno u zglob i sl., koje mogu olakšati simptome koje imate. Ipak, prvo moramo doći do tačne dijagnoze.

   Srdačan pozdrav.

 118. Postovana,

  Imala sam pre dva meseca parcijalnu rupturu ligamenata skocnog zgloba, velik otok i podlive,deset dana mirovala i stavljala led,pila tablete za otok,mazala lioton,fastum i sto krema,imala sam i 10 terapija laser,ultrazvuk,magnete,vezbe i bilo je bolje,ide na bolje jos uvek,ali i dalje mi se usled naprezanja vraca otok,npr krenula sam mesec i po dana od povrede vec u teretanu i mogu da radim staticke vezbe,preskakanje konopca, cucanj sa manjom kilazom i redovno vezbam malo i taj zglob pred trening,ali on natice nekad.mala bol se javi ako probam trcati ili nositi visoke stikle. Zanima me da li je to sve proces do oporavka,koliko dugo ti otoci mogu da se javljaju?Rekreativno trcim,zelela bih da se sto pre vratim na stazu,ali ne bih po cenu zdravlja. Unapred hvala.

  1. Poštovana,

   otok se može pojavljivati i mesecima nakon povrede, naročito nakon dužeg sedenja, stajanja, vežbanja i sl. Treningom se možete baviti, samo ga prilagodite tegobama koje imate. Savetujem i tzv. proprioceptivni trening koj služi za jačanje ligamenata u zglobu. Što su ligamenti jači, to je zglob stabilniji i tegobe koje Vam se javljaju su manje izražene. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći u našu ordinaciju kako bismo Vam prepisali program rehabilitacije.

   Srdačan pozdrav.

 119. Postovani,

  Pre skoro tri meseca sam imala rupturu spoljasnjih ligamenata skocnog zgloba, prilikom silaska niz stepenice. Dok su ostali ligamenti bili takodje nategnuti. Po preporuci vise lekara, zglob sam skoro dva meseca ” imobilisala” ortozom. Ali nisam strogo mirovala. Sada nakon tri meseca, postoji jos minimalan otok, ali je pokretljivost zgloba minimalna, bolje receno gotovo da ne mogu da pokrecem zglob. Savet lekara je i dalje da ne radim nista. Cak nikakve vezbe. Medjutim mislim da to nije ispravno. Sta je vase misljene, da li je to normalno? Nisam nazalost u prilici da vas posetim ali bih cenila vase misljenje i eventualno neki link sa vezbama.
  Zahvaljujem se unapred.
  Srdacan pozdrav.

  1. Poštovana,

   vežbe su neophodne. To je jedini način da vratite pun obim pokreta u zglobu i da se funkcija zgloba vrati u normalu nakon dugotrajne imobilizacije. Vežbe su brojne i zasita ih je nemoguće ovim putem opisivati.

   Srdačan pozdrav.

 120. Postovani interesuje me da li je posle skidanja gipsa neophodan ponovni rengenski snimak, mene nisu uputili na snimanje samo su me uputili na banjsko lecenje. U pitanju je fractura malleoli laterallis. Hvala

  1. Poštovani,

   verovatno ste gips nosili dovoljno dugo, pa je shodno tome i pretpostavka da je prelom zarastao. Sada je najbitnija rehabilitacija. Ukoliko Vi želite, radi Vašeg mira, uvek možete uraditi kontrolni Rtg, ali smatram da nemate razloga za brigu.

   Srdačan pozdrav.

  1. Poštovana,

   ne verujem da bol koji se sada javio ima veze sa povredom koja je bila pre godinu dana. Savetujem lokalnu primenu leda, mirovanje 1-2 dana, mazanje neke kreme protiv bolova, a ukoliko se tegobe i nakon toga javljaju, savetujem da dođete na pregled.

   Srdačan pozdrav.

 121. Prije 2 godine sa iscasio zglob na basketu,imao sma otok i cuo sam da je nesto pukle u zglobu ali nisam isao kod doktora.otok je prosao za jedno 5 dana ja sam brzo poceo da igram opet i kosarku i fudbal ali i salje osjecam bol ali samo prilikom suta lopte na fudbal.Sta moze biti?hvala

  1. Poštovani,

   verovatno se radi o klasičnoj distorziji skočnog zgloba kojoj treba vreme da u potpunosti zaceli. Neophodno je raditi odgovarajuće vežbe rehabilitacije kako bi se sam zglob što pre vratio u funkciju. Ukoliko i nakon rehabilitacije bolovi perzistiraju savetujem kontrolni Rtg skočnog zgloba.

   Srdačan pozdrav.

  2. Poštovana!
   Nisam nasao nacin kako da Vam se obratim pa se nadam da je i ovako u redu.
   Prosle subote sam takodje na basketu prilikom doskoka na samu ivicu terena uvrnuo nogu ka spolja i cuo sam kako je unutra nesto “puklo”.
   Doktor mi je rekao da sam samo iscasio i istegao ligamente medjutim stavio mi je longetu.
   Poprilicno dugo drzim nogu kako je rekao u vis ali kada je spustim prsti plave i osjecam bol te nakon par minuta moram ponovo leci i podici je.
   Da li je to normalna pojava nakon cak 7 dana?
   Unaprijed hvala

   1. Poštovani,

    u principu pojava plavljenja prstiju kod spuštanja stopala koje je imobilisano nije neuobičajena, ali ukoliko su tegobe izražene i bol jak, savetujem da uradite kontrolni pregled kod lekara koji je stavljao longetu. Moguće je i da longeta nije dobro postavljenja, previše Vas steže i sl. Takođe, ukoliko nema preloma, pitanje je i da li je longeta uopšte neophodna.

    Srdačan pozdrav.

 122. Postovani u saobracajnoj nesreci polomio sam nadlakticu, prelom je bio do samog lakta 2-3 cm od lakta i kost je pukla ravno. Izvrsena je operacija i stavljen je IM KLIN. Takodje sam i nosio gips 6 meseci. Posle skidanja gipsa receno mi je da krenem na rehabilitaciju. E sada je problem sto ja i dalje osecam da se ruka klati i da je nestabilna. Ja sve mogu da uradim ali me plasi ova nestabilnost. Interesuje me da li je to toliko sporo zarastanje?

  1. Poštovani,

   ukoliko je prelom dobro srastao, onda nemate razloga za brigu, jer ne verujem da osećaj nestabilnosti potiče od same kosti. To se vrlo lako može i proveriti jednostavnim rentgen snimkom (ne verujem da bi Vam skidali imobilizaciju ukoliko prelom nije u potpunosti srastao). Vrlo je moguće da nestabilnost koju osećate ima veze sa atrofijom mišića podlaktice i nedovoljno jakim tetivama i ligamentima u predelu lakta, tako da jačanjem istih tegobe će se verovatno spontano i povlačiti. Ukoliko tegobe ne prolaze sa trajanjem rehabilitacije onda savetujem kontrolni Rtg snimak ili eventualno MRI lakta i podlaktice.

   Srdačan pozdrav.

 123. Postovanje
  Igrao sam fudbal i pri blagom skoku sam ruzno stao na desno stopalo.Koje sam izvrno prema unutarnjem dijelu(vanjski skocni zglob desnog stopala).Nisam se skroz oslonio na nogu brzo sam vratio stopalo iz kose pozicije u normalnu.Nisam osjeco prevelike bolove cak nikakve jer mi je noga bila zagrijana.Dosao sam kuci bez problema uz veoma blage bolove pri hodu.Nakon sto mi je se noga oladila mogu idalje da se oslonim na nogu uz blage bolove prilikom aktivnosti su intezivni(ne mnogo).
  Oteklina mi je mzd 4-5mm, nema modrica ni crvenila.Zanima me da li moze biti u pitanju lom ili je samo teze uganuce?

  1. Poštovani,

   verovatno je u pitanju obična distorzija skočnog zgloba. Ukoliko se bolovi ne smiruju u narednih 7-10 dana, savetujem Rtg skočnog zgloba.

   Srdačan pozdrav.

 124. Postovana,
  Pre 3 god. sam iskrenula desno stopalo. Klasicno, na asfaltu. Sat vremena posle toga poceo je nenormalan bol, bez otoka i podliva. U toku tog dana previja sam crni luk na stopalo, a uvece namazala Deep Relief gel. Ujutru je sve bilo kao novo. Medjutim, sad 3 god. kasnije (a to traje oko godinu dana), osećam puckanje u kolenu dok radim blage vezbe, i uvece pocinje da se javlja nemir i tup bol u kolenu, stopalu i listu. Cini mi se čak da se poslednjih dana sve cesce javlja i u toku dana. Dakle, nije jak bol koji bi me ometao u funkcionisanju, već tup ali primetan. Mislim da ima veze sa tim uganucem stopala. A možda i nema… Šta Vi mislite, o cemu se radi?
  Srdacan pozdrav.

  1. Poštovana,

   ne verujem da bolovi u kolenu imaju bilo kakve veze sa povredom stopala koja se desila pre nekoliko godina. Savetujem da dođete na pregled kako bismo pogledali koleno i procenili da li ima nekih promena sa ovim zglobom ili ne, da li su bolovi možda nervnog porekla pošto se bol širi niz nogu i ide do stopala i sl. Bez pregleda i dodatne dijagnostike teško je tvrditi o čemu se radi ovim putem.

   Srdačan pozdrav.

 125. Pre tacno mesec dana sam pala niz stepenice. Prilikom pada mi je naprsao vrat kuka desne neoge i pukla ahilova tetiva. Kuk su mi kao hitnom slucaju operisali na banjici i taj deo su briljantno odradili. Da nema oziljka ne bih ni bila svesna operacije. Medjutim kod ahilove su mi stavili 1 gips koji mi je iskrivio nogu. Sledeci dan su skinuli isti i stavili drugi koji je bio nepodnosljiv. Cim sam izasla iz bolnice 7 -mi dan skinula sam isti koji je bio postavljen pod uglom od 180 stepeni . Na osnovu ultrazvucnog pregleda u jednoj klinici totalna ruptura oko 5 cm iznad spoja zjap 8mm lekar fizijatar mi je nastelovao ortozu cizmu za hodanje pod uglom od 120 stepeni. Ortoza me preporodila otok je nestao krv je normalno procirkulisala posle 4-5 dana blage masaze i obloga . Noga mi izgleda normalno mesec dana nakon povrede nema podliva nema otoka . Koristim bioptron lampu 1-2 dnevno po 8 min ahilovu mazem uljem od arnike a za nogu sada crvenu konjsku mast prvih 15 dana sam koristila lioton . Svojevoljno sam izasla iz onoga sto mi je ortoped savetovao medjutim prosle nedelje na kontroli mi nije rekao nista sem da se javim za 3 nedelje sa ultrazvukom da mi odredi terapije. Fizijatar mi je savetovao da sledece nedelje uradim ultrazvuk i na osnovu istog smanji ugao ortoze. Imam osecaj da je zarasla (ne spavam sa ortozom uglavim nogu u jatuke) ujutru se budim sa nategnutom nogom i misic mi vise ne visi ali je vidno atrofirao. Mislim da nisam pogresila sa skidanjem gipsa jer je bio lose postavljen do te mere da su mi ispod polomili mali i domali prst. Sta mislite o istom jer iskreno spasla sam sebe muka gipsa na istoj nozi mi je ugradjen i kuk. Pored toga radim laganu kinezi terapiju sa terapeutom cisto da ne atrofiram i da se krecem koliko toliko na stakama. Sta dalje nadam se da cu za 2 nedelje skinuti istu koje terapije slede i gde ih obaviti. Inace nemam problem sa viskom kilograma naprotiv fali mi kilaza i fizicki sam apsolutno zdrava.

  1. Poštovana,

   niste pogrešili kada ste skinuli gips, ortoza će pomoći da Ahilova tetiva polako zaraste. Jedino što Vam mogu savetovati jeste da budete strpljivi i uporni sa kineziterapijom pošto Vas čeka dosta posla (i u vezi kuka, i u vezi Ahilove tetive), ali svake nedelje osetićete mali boljitak koji će Vas motivisati da radite dalje. Cilj je dobiti pun obim pokreta i u kuku i u stopalu (kada UZ pokaže da je tetiva zarsla), pa posle polako vraćati snagu mišića cele noge.

   Srdačan pozdrav.

 126. Iskrenula sam zglob i ustanovljeno je da sam polomila vazu 5. metatarzalne kosti stopala. Stavljena mi je longeta i zakazana kontrola za 7 dana, pa me zanima koji je najkraći rok nošenja longete ili kasnije gipsa? I da li će biti posledica poput bola u tom delu, otoka i slično?

  1. Poštovana,

   na osnovu kontrolnih snimaka stopala, proceniće i koliko longeta treba da se nosi. Ukoliko se rahabilitacija adekvatno sprovede nakon skidanja imobilizacije ne očekuju se bilo kakve komplikacije povrede.

   Srdačan pozdrav.

   1. Imao sam lom pete pre 8 nedelja,nisam nosio gips samo mi je prvih deset dana stavljan elasticni zavoj nisam imao bola cak ni pri osloncu al sam je stedeo i lezao. imam uporan otok koji je veoma tvrd u predelu skocnog zgloba i oko ahilove tetive gde je mekan.kada stanem na desnu nogu i zelim da se izdignem na prste boli me predeo oko ahilove tetive a ne ona sama.koje vezbe bih trebao raditi sada i sta piti od lekova ili mazati?

    1. Poštovani,

     za otok možete primenjivati led lokalno, 2-3 x dnevno i što više u toku dana držati nogu u uzdignutom položaju. Što se vežbi tiče, teško je ovim putem opisivati iste, tako da, ukoliko ste zainteresovani, savetujem Vam da dođete u našu ordinaciju na pregled kako bismo videli u kakvom stanju je stopalo i shodno tome prepisali program rehabilitacije.

     Srdačan pozdrav.

 127. Postovani,povredio sam skocni zglob 22.aprila,otok se pojavio cim sam skinuo patiku i moze se reci da je bio bas veliki sa spoljne strane.Sutradan sam otisao kod lekara,snimili su mi nogu rendgenom i rekli da nema nikakvih preloma.Stavili su mi obican zavoj i rekli da mirujem i stavljam led i za 7 dana na kontrolu.Posle 3 dana pojavio se blagi hematom dole po duzini stopala sa spoljne strane.Kad sam otisao na kontrolu otok se smanjio ali nije totalno nestao,hematom je nestao i nije me toliko bolelo.Prepisao mi je lioton da mazem i rekao da ce sve biti u redu.Mazao sam lition ali mene je i dalje bolelo.I tako su prolazili dani ja sam mirovao i mislio da ce vreme da zaleci to,ali nije.29.jula sam otisao kod ortopoeda opet jer sam i dalje imao blagi otok i bol u nozi,on mi je prepisao hepatrombin.Posle 3 dana mazanja otok se povukao,ali bol nije.Nisam vise isao kod lekara,otisao sam kod fizioterapeuta.On mi je prepisao fizikalne terapije i do sad sam uradio 10.I dalje imam bol pri jakom osloncu na nozi,imam potpunu pokretiljivost zgloba bez ikakvih bolova,samo kad se jako oslonim na nogu imam dubinsku bol sa desne strane koju ne mogu da osetim na kom je tacno mestu,inace bavim se fudbalom.Zeleo bih da znam sta se tu desava,hvala unapred! 🙂

  1. Poštovani,

   u celoj priči najbinije su vežbe, tj. kineziterapija koje Vi niste naveli da ste radili. Sve ostalo što ste naveli je samo pomoćno sredstvo u vraćanju normalne funkcije stopala i zgloba. Savetujem vežbe za vraćanje punog obima pokreta u zglobu, vežbe snage i propriocepcije. Ukoliko ste zainteresovani, program vežbi možete uraditi i u našoj ordinaciji.

   Srdačan pozdrav.

 128. Поштовсна,
  Пре 2 месеца сам пао са мердевина и поломио скочни зглоб (fractura talus), скинули су ми гипс пре 20 дана и кренуо сам на физикалну терапију, али ми је нога још под отоком. Физијазар и ортопед ксжу да је то нормално и да само вежбам, без икаквих лековс, масти, гелова… Какво је всше мишљење? Хвала у напред.

  1. Poštovani,

   otok jeste normalna stvar nakon ovakve povrede i dugotrajne imobilizacije. Samo budite uporni sa vežbama, a otok i bolovi će vremenom proći.

   Srdačan pozdrav.

 129. Dobro veče.
  Uganula sam levu nogu pre nedelju dana tj u prosli cetvrtak. Nisam odmah nakon povrede otisla kod lekara nego tek posle par sati kad mi otela noga. Uradili su mi rengenski snimak i rekli da imam prelom na dva mesta. Skocni zglob mi polomljen I ispod malog prsta. Stavili su mi longetu. Medutim imam jake bolove i neprijatan osecaj u toj nozi. Sta da radim i zasto je to tako?

  1. Poštovana,

   bolovi mogu da budu prisutni i zbog same povrede, ali i posledica loše stavljenog gipsa, tj. longete. Ukoliko se bolovi intenziviraju, savetujem da odete na pregled samo da se proveri da li je imobilizacija adekvatno stavljena.

   Srdačan pozdrav.

 130. Postovana
  Na turniru sam nezgodno stao i izvrno desni zglob znaci stopalo mi je otiso unutra radi se o spoljnoj strani povredjivanja. Otisao sam kod covjeka da mi namjesti zglob , posle toga sam kuci stavljao led . Nakon 6 dana nista se nije promjenilo zglob je izgledao veliki kao i kad sam izvrno . Otisao sam da uradim Rengen , ortoped mi je rekao da nisam nista slomio . Ali mi je ipak stavio gips i to sam nosio 7 dana . Posle skidanja gipsa krenuo sam na fizikalne terapije ( magnet i struja TENS) , posle toga sam imao vjezbe gdje sam radio i istezanja zgloba . To mi je stvarno pomoglo kod stabilnosti zgloba i obima pokreta . E sada jedina stvar koja mi se javlja jeste to kad duze hodam ili stojim vrati mi se taj otok. A kad lezim 20 minuta i drzim led opet nestane taj otok. Mozete mi reci zasto mi se to desava i koliko ce to jos da traje ???

  1. Poštovani,

   otok može da se javlja jako dugo, čak i mesecima nakon povrede. Savetujem vežbe za jačanje mišića potkolenice, vežbe propriocepcije i vežbe istezanje ove regije, kako bi se stanje što pre normalizovalo, a samim tim i oticanje svelo na minimum.

   Srdačan pozdrav.

 131. Poštovanje!
  Šta može da bude uzrok bolnog ukocenog desnog zgloba,nemogućnost pomeranja skocnog zgloba preceno jakim bolovima u peti.Pri svakom nagazaju me boli cela noga i osecaj ukocenosti i bolnih potkolenica.Cela desna noga me boli u delu gde prolazi nerv isijadikus. Da li isijas može da utiče na pomeranju stopala.
  Hvala !

  1. Poštovana,

   može da bude u pitanju pritisak na nerv, može biti uzrok i zapaljenje fascije stopala, Ahilove tetive, sindrom tarzalnog tunela i sl. Teško je bez pregleda i eventualne dijagnostike ovim putem tvrditi o čemu se radi.

   Srdačan pozdrav.

 132. Postovana,
  pre 3 meseca sam povredio skocni zglob na desnoj nozi, dijagnoza je bila distorzija drugog stepena. Na zglobu sam imao otok ali ne i krvni podliv pa je lekar rekao da nema potrebe da se snima. Sada nakon 3 meseca i nakon odradjenih terapija i individualnih vezbi za jacanje zgloba imam problem prilikom treninga da kada prstima upirem u pod i pokusavam da ispravim zglob (stanem na prste) osecam bol u linijama iznad i ispod neposredno pored samog zgloba, dog bola u samom zglobu nema. Da li je moguce da sam ja ostetio neke kosti unutar samog stopala ili izmetnu polozaj tetiva i da li bi vredelo da sada to snimim mozda je sada kasno ?
  Srdacan pozdrav,
  Vladimir

  1. Poštovani,

   možete uraditi Rtg skočnog zgloba i stopala, ali sumanjam da je došlo do preloma. Moguće je samo da su tetive i ligamenti u predelu zgloba i stopala izgubili na elastičnosti i da to doprinosi pojavi bola, naročito pri krajnjim pokretima fleksije i ekstenzije stopala. Savetujem da probate sa radom vežbi za povećanje rastegljivosti ovih struktura.

   Srdačan pozdrav.

 133. Potrebno mi je par informacija, vezano za skocni zglob. Naime, pao sam sa motora i dobio prelom skocnog zgloba desne noge, ja to naravno nisam znao, mogao sam da mrdam prste, i zglob do nekog odredjenog mesta ali to je to. Po snimku su mi rekli da je slomljen i stavili su mi longetu (ja se nadam da to znaci da nije mnogo strasan prelom). E sad, ono sto mene brine jeste sto ce meni noga biti imobilizovana mesec dana u najboljem slucaju, a znam da ako su noge imobilizovane moze doci do stvaranja TDV, pa me interesuje sta mogu uraditi da sto vise sprecim stvaranje istog? Prelom se desio danas i zelim da se informisem na vreme i sprecim sve moguce tegobe i komplikacije unapred.

  1. Poštovani,

   u tom pogledu se morate savetovati sa lekarom koji Vam je stavljao longetu i koji prati Vaš slučaj. On će na osnovu dužine trajanja imobilizacije proceniti da li je neophodna neka preventivna terapija u tom pogledu ili ne.

   Srdačan pozdrav.

 134. Zdravo,pre 11 sedmica sam povredio nogu na fudbalu. Tacnije,napukla mi fibula. Uradio snimak,nosio gips 2 meseca. Donji deo fibule. Trenutno normalno hodam,ali i dalje je blagi otok na skocnom zglobu. Nisam u mogucnosti da trcim. Zanima me koliko moze da traje oporavak i koliko moze otok da se zadrzi.

  1. Poštovani,

   oporavak zavisi od težine povrede i Vaše motivisanosti tokom samog procesa rehabilitacije. Niko Vam ne može reći koliko sam oporavak, a i otok mogu trajati. Svaki organizam reaguje na terapiju drugačije.

   Srdačan pozdrav.

 135. Pre 8 meseci sam pao na fudbalskoj utakmici i malo izvrnuo zglob.Nakon toga sam stvar puno pogorsao tako sto sam nastavio da igram posle samo 2 dana mirovanja i te sam u opterecivao zglob sve vise i vise.Jako mi je oticao zglob pa sam stavljao puno leda.Nakon 2 dana otisao sam kod lekara i rekli su mi da treba da mirujem 2 meseca sto sam naravno i urdio.Posle 2 meseca otisao sam na utakmicu i malo sutnuo loptu i opet isto…Opet mi je oticalo.Od tada bandaziram nogu na svakoj utakmici i treningu.Ali zelim da znam kako da prestane da me boli noga kada sutnem loptu. Imam inace 12 godina i jos uvek nisam resio taj problem.Intresantno je to da me noga (zglob) boli samo kada sutnem loptu. MOLIM VAS POMOZITE!!!

  1. Dragi Atanasije,

   neophondno je raditi odgovarajuće vežbe za skočni zglob kako bi se tegobe smirile. Vežbe su brojne i ovim putem ih je nemoguće objašnjavati, tako da savetujem da se sa svojim roditeljima raspitaš u tom pravcu.

   Sve najbolje.

 136. Postovana dr, pre 7 dana sam nezgodno izvrnula levo stopalo ka spolja a nosila sam visoke potpetice, cula sam da je nesto puklo i odmah se video veliki otok,nisam smela da probam da hodam, u urgentnom su rekli da je distorzija ali se na RTG jasno vidi fisura na tibii. Stavili su mi longetu i dok cekam kontrolu mene jako brine da nije mozda trebalo da se stavi gips, ipak je fisura u pitanju koja je zanemarena. Cenila bih vase strucno misljenje. I da li biste mi mogli reci kako dalje treba da tece oporavak i kad cu moci da pocnem da se oslanjam na tu nogu? Unapred hvala.

  1. Poštovana,

   pošto je u pitanju fisura, što znači da nema dislokacije koštanih fragmenata, longeta je dovoljan vid imobilizacije (verovatno vam ne bi stavljali longetu da su smatrali da je u pitanju teži prelom kosti). Oporavak će umnogome zavisiti od Vas i Vaše motivisanosti tokom rehabilitacije koja je najbitnija nakon skidanja imobilizacije. Neophodno je vraćanje punog obima pokreta u zglobu, rad na elastičnosti ligamenata i pripoja u predelu zgloba, kao i vežbe propriocepcije za jačanje ligamenata.

   Srdačan pozdrav.

 137. Postovana,
  Pala sam sa bicikla pre mesec dana i zadobila blago uganuce noge. Uradila sam snimak i doktor mi je rekao da nema preloma i da odmaram nogu.medjutim posle mesec dana otok je jos uvek tu, ne osecam bol ali imam zatezanje zgloba.

  Hvala unapred na pomoci!

  1. Poštovana,

   ukoliko nije sprovedena adekvatna fizikalna terapija u vidu odgovarajućih vežbica, primene leda, odgovarajućih masti i sl., onda otok može perzistirati duži vremenski period i ponekad davati smetnje u vidu bolova, oslabljenih pokreta u samom zglobu i sl. Savetujem rad vežbi za povećanje elastičnosti samih ligamenata i pripoja u predelu skočnog zgloba, lokalnu primenu leda 1-3 x dnevno, držanje noge u uzdignutom položaju kada god je to moguće. Ukoliko ste zaintersovani, možete zakazati pregled u našoj ordinaciji kako bismo procenili samu stabilnost i funkciju zgloba i shodno tome Vam i demonstrirali i prepisali adekvatne vežbe kako bi se otok što pre izdrenirao. U svakom slučaju, bitno je da nije bilo koštanih preloma.

   Srdačan pozdrav.

   1. Poštovani,

    Prije 20 dana na fudbalu sam povrijedio skočni zglob, nisam posjetio doktora, otok mi jos uvijek ne spada iako nemam vise bolova, ni poteškoća prilikom hodanja ili oslanjanja na nogu. Postoji li neka opasnost zbog otoka?

    Unaprijed hvala

    1. Poštovani,

     otok može perzistirati i po nekoliko nedelja, pa i meseci. Stavljajte led, držite nogu što više u uzdignutom položaju i započnite sa vežbama rehabilitacije koje će ubrzati dreniranje otoka.

     Srdačan pozdrav.

   2. Zdravo,pre nedelju dana sam imala udes (vozila sam biciklu i isla na glavni usporila sam ali nisam ga videla).Imam ugradjenu plocicu u potkolenici..Imala sam prvo gips 3 dana,operisali su me 4 dan ì stavili plocicu…Mogu da savijam ponekad me nalo boli oko zgloba..Idem na stakama koliko ce meni oporavak biti?

    1. Poštovana,

     dužina oporavka zavisi od težine povrede, Vaše motivisanosti, načina na koji se sprovodi rehabilitacija, tako da je teško tvrditi koliko će oporavak trajati. Mnogo faktora utiče i na trajanje rehabilitacije.

     Srdačan pozdrav.

  2. Postovana,
   nezgodno sam stala na nogu prilikom doskoka i pojavio se otok posle kratkog vremena od svega par minuta. Medjutim, ne osecam nikakvu bol posle drugog dana, ali je otok jos uvek prisutan. Ne mislim da je nesto strasno zbog toga sto ne osecam bol, ali me zanima sta bih mogla da uradim da taj otok nestane i kad bih mogla da se vratim plesu?

   1. Poštovana,

    savetujem lokalnu primenu leda 2-3 x dnevno i držanje noge u uzdignutom položaju. Ukoliko se otok smiruje, a bola nema, plesu se možete vratiti i nakon par dana (savetujem bandažiranje zgloba pri treningu u trajanju od 10-15 dana: sunđer + tape traka).

    Srdačan pozdrav.

  3. Pozdrav..javljam se u vezi saveta ..Povredio sam skocni zglob pre 2 meseca nisam slomio nista ali je ozbiljan stepebio bio..Nosio nekih 15 dana loogentu posle toga mi je jedan covek sredio da kazem nogu poceo sam raditi sa vezbama,medjutim posle toga sam se opustio jedno 2 neselje jer me nije bolela noga..Sada sam poceo teenirati inace sam fudbaler,ujutru kad ustanem skoro da nemam otok ali me zateza zglob ne mogu ni hodati normalno,stvorila mi se grudvica koju ne mogu fizikalnom terapijom razbiti bio 7 8 puta?Inace zglob mogu normalno pokretati i kad pocnem da hodam opusti me ali opet isto sutradan ?Kako da sklonim tu tzv grudvicu hvala unapred

   1. Poštogvani,

    potrebno je da prođe određeno vreme kako bi se otok u potpunosti povukao i prestao da se stvara. Nastavite sa vežbama rehabilitacije za skočni zglob. Ukoliko se one adekvatno i redovno sprovode, problem će se vrlo brzo rešiti.

    Srdačan pozdrav.

 138. Postovana,
  Prije 3 nedjelje samu skoli izvrnuo desni zglob (potrčao sam i izvrnuo) te su se bol i otok odmah pojavili. Nisam nikako mogao da se naslonim na desnu nogu i kada sam otišao kod doktora otišao sam na RTG i rekao je da nema loma, ali da noga ide u langetu. Nakon 7 dana dosao sam na kontrolu i doktor je rekao da se stanje vrlo malo popravilo i da noga ovaj out ide u gips. Nakon sljedecih 14 dana dosao sam na kontrolu i doktor je rekao da je noga sasvim uredu i da ne moram nositi gips vise. Kada sam istog dana izasao da prošetam psa, osjetio sam bol na sredini stopala. Možete li mi reci kada ce bol nestati i šta trebam da radim kako bi nestala. Ps. Poceo sam da pijem MSM i glukozamin.

  1. Poštovani,

   nošenje longete i gipsa najverovatnije je dovelo do kontraktura u predelu skočnog zgloba, tj. skraćenja pripoja koji se prilikom hoda rastežu, a pošto su izgubili na elastičnosti, onda njihovo rastezanje produkuje bol. U Vašem slučaju neophodne su vežbe za dobijanje na elastičnosti ligamenata i tetiva u predelu zgloba. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći u našu ordinaciju na pregled i demonstraciju istih.

   Srdačan pozdrav.

 139. Dobar Dan svekrva mi polomila skocni zglob i doktori joj stavili gips i prepisali inekcije e sada problem je sto smo mnogo dalje od grada da li bih ja mogla da joj dam i kako se to radi

  1. Poštovana,

   teško je ovim putem da se bilo šta objašnjava u pogledu davanja injekcija. U svakom slučaju, preporuka je da to radi lice koje je obučeno za tu vrstu intervnecije.

   Srdačan pozdrav.

 140. Poštovana doktorka, pre 4 godine sam imao ozbilniju povredu skočnog zgloba na treningu košarke, međutim nisam potražio medicinsku pomoć. Doskočio sam posle zakucacanja na stopalo koje nije bilo normalno pozicionirano I iskrivilo se u potpunosti. Brzo se pojavio veliki otok I taj deo je poplaveo.
  Nisam mnogo odmarao već sam hteo što pre da se vratim na teren. Otok je nestao ali bolovi su ostali I stopalo mi je nestabilno. Da li postoji neki snimak koji bih mogao da uradin kako bi se otkrilo da li je tu postojala ozbiljnija povreda ili ruptura ligamenata? I da li bih mogao išta da uradim kako bih povratio potpunu stabilnost zgloba? Da napomenem, I pre te povrede sam na istom stopalu imao par uganuca, I posle takodje, ali je to zaista bilo zestoko.

  1. Poštovani,

   savetujem da uradite Rtg snimak stopala kako bi se videlo da prilikom povrede nije došlo do preloma koštanih struktura zgloba. Ukoliko nije bilo preloma, onda ste verovatno imali ozbiljniju distorziju skočnog zgloba koja zahteva isto tako ozbiljnu rehabilitaciju u smislu vežbi snage, propriocepcije, istezanja i sl., kako bi se funkcija zgloba povratila u potpunosti i kako bi bolovi prestali. Ukoliko ste zainteresovani možete doći u našu ordinaciju na pregled i demonstraciju vežbi.

   Srdačan pozdrav.

 141. Postovani,Pre dve nedelje sam na fudbalu povredio desni skocni zglob,zglob je krcnuo i odmah se podulo to mesto,cim sam stigao kuci stavio sam led ali nisam mogao uopste da stojim na tu nogu,zglob mi je namestao jedan stariji covek koji se razume u te stvari.Sutradan sam vec mogao da pomalo stojim na tu nogu,nakon toga je otok polako prolazio ali su se javila crvenila i podlivi.Sada je vec mnogo bolje podlivi su se povukli kao i otok ali me jos uvek kada se dodirnem na to mesto malo zaboli.Zanima me da li treba da koristim neke kreme jer sam sportista i moram da se vratim na teren ali je to nemoguce jos uvek.
  Hvala!

  1. Poštovani,

   kreme uvek možete koristiti (bilo koju za bol), ali ine suštinski ne rešavaju problem. Mnogo bitnije su vežbe za vraćanje elastičnosti ligamenata skočnog zgloba i svih okolnih pripoja, kao i vežbe propriocepcije, tj. balansa za jačanje istih.

   Srdačan pozdrav.

 142. poštovana dr.T:Stojmenović ,

  Nalaz Ortopeda -13.Feb.2018g.
  Bolest: 60 dana od preloma levog skočnog zgloba.
  Nalaz: ožiljak spoljašnje strane skočnog zgloba je suv i miran.Nc nalaz je uredan.
  RTG.prelom u završnoj sanaciji. OS materijal dobro stoji.Indikativno je vađenje
  TRANSSINDESMALNOG ZAVRTNJA.
  Dijagnoza: Dg.Fractura malleoli lateralis I.sin.a.m.II. operata sanata.Status post fixsato transsindesmalis I.
  sin.a.m.II:
  Terapija:propisane terapije i vežbe prstiju,kolena,kuk,hodati sa štakama.Dok se ne izvadi TS zavrtanj
  pacijent NE SME da se oslanja na operisanu nogu.
  Molim Vas doktorko,pošto sam operisan u strsnoj zemlji,Ortoped koji je izvršio operaciju rekao mi je da -TS-zavrtanj ne skidam pre 4. meseci od operacije,jer zavrtanj pomaže da se što bolje regeneriraju povređeni ligamenti.Ortoped koji je izvršio kontrolni pergled nakon 60 dana od operacije tvrdi da TS zavrtanj MORAM ODMAH odstraniti i poćeti sa postepenim opterečenjem ozleđenog stopala.
  Moje pitanje za Vas.šta je bolje ,Skinuti odmah TS zavrtanj ili nakon nekoliko meseci,a vežbe opterećenja i oslanjanja stopala provoditi od kada sam uradio probni pregled i Rtg.snimak
  Pozdrav i hvala – Ivan Đurović

  1. Poštovani,

   po ovom pitanju savetujem da se konsultujete sa još nekim ortopedom koji operiše povrede skočnih zglobova, a koristi TS zavrtanj u svojoj praksi. To je najsigurniji način da dođete do pravog odgovora, s obzirom da se oni svakodnevno bave tom problematikom i u tom pogledu imaju dosta iskustva i prakse.

   Srdačan pozdrav.

 143. Postovani.
  Pre 5 meseci prilikom pada od oko 4m slomljena mi je peta, a isto tako i pomerena ka vanjskoj strani, vidi se golim okom, fibula mi je upala u odnosu na zdravu nogu a ispod fibule mi je iskocila kost tko da je izrazitija od fibule.
  Idem redovno na fizikalnu a ne mogu jos da se oslonim na vanjsku stranu stopala. Prilikom slikanja pete i skocnog zgloba praktikuju da snimci budu slikani sa unutrasnje strane stopala a skocni zglob sa gornje strane , tako da ne vide moj problem koji je sa vanjske strane i kazu vremenom da ce biti bolje a ja se vucem kao starac, inace mi je 37 g. , puno sam zabrinut i ne znam sta da radim.Hvala

  1. Poštovani,

   ukoliko zaista postoji toliko izražen deformitet kosti savetujem da se konsultujete sa ortopedima koji se bave problematikom skočnog zgloba i stopala i u tom smisli vidite da li je Vaš problem ipak za hirurško lečenje.

   Srdačan pozdrav.

 144. Povredio sam skocni zglob pre 2 meseca (parcijalna ruptura) i mogu da kazem da mi je skocni zglob slabiji nego ranije dosta, inace kosarkas sam i kad malo naprezem nogu iako nemam otok imam osecaj bola..

  1. Poštovani,

   savetujem vežbe za povećanje elastičnosti i snage samih ligamenata skočnog zgloba. Ukoliko ste zainteresovani možete doći na pregled i demonstraciju istih.

   Srdačan pozdrav.

 145. Poštovani,
  Pre nekoliko godina sam uganula desnu nogu prilikom skoka i od tada se javljaju bolovi u skočnom zglobu.Nije bilo otoka na nozi,ali bol nije prestajao i posle nekoliko dana sam se javila lekaru,snimila nogu i primala sam terapije neko vreme.Posle dužeg vremena bolovi se ponovo javljaju sada u predelu kolena i sve do stopala.Kada pomeram nogu osećam blago puckanje kostiju i posle dužeg hodanja ili prilikom skoka javlja se bol koji traje nekoliko dana dok hodam i dok mirujem takodje osećam blago pulsiranje u skočnom zglobu.Takodje dok trčim osetim bol i nekoliko sekundi mi trne noga.U odnosu na drugu nogu,koska kod desnog zgloba mi je malo izbačena. Javila sam se lekaru,ali ništa ne preduzimaju i kažu da je zbog promene vremena.Ja ne verujem u to,jer se bol javlja često i zaista mi smeta.Da li možda znate sta je u pitanju i da li je opasno?
  Hvala Vam unapred.

  1. Poštovana,

   vrlo verovatno povreda nije adekvatno lečena, u smislu rada vežbi za povećanje elastičnosti i snage ligamenata u predelu skočnog zgloba. Moguće je da je došlo do pojave manjih kontraktura koje sada prave probleme. Bitno je da nije došlo do koštanog preloma i lošeg zarastanja istog. Savetujem da radite gore pomenute vežbe kako bi se vratila normalana funkcija zgloba. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći na pregled i demonstraciju istih.

   Srdačan pozdrav.

 146. Na utakmici sam lose stao i iskrivio skocni zglob, nogu nisam osecao 5 min.
  Nisam mogao da hodam nedelju dana , nakon toga sam postepeno poceo da hodam. Zglob je bio otecen i plav , nisam hteo da odem kod lekara jer sam mislo da ce da prodje . Stavljao sam hladne obloge i radio vezbe . Proslo je 3 meseca sada normalno hodam ali u nekom polozaju me bas zaboli i ne mogu vise da sutiram loptu ,jer me bas tada najvise boli . Na spoljnom delu pored zgloba imam mali otok koji nece da se izgubi , to mesto je tvrdo kao da je koska . Sta to moze da bude i da li je opasno?

  1. Poštovani,

   savetujem da uradite Rtg snimak stopla i skočnog zgloba kako bi se videlo da li ima preloma ili ne. Savetujem i rad vežbi za povećanje stabilnosti skočnog zgloba, elastičnosti ligamenata, kao i snage mišića potkolenice. Ukoliko tegobe i nakon ovoga perzistiraju može se planirati i magnetna rezonanca.

   Srdačan pozdrav.

 147. Poštovani imala sam udes prije godinu ipo dana i slomila skočni zglob. Imala sam operaciju i imam četiri šarafa na nogu se nisam oslanjala tri ipo mjeseca nikako gdje sam uz dozvolu doktura počela da se oslanjam. Išla sam i na fizijatriju gdje mi nije bilo puno pomoci . Neznam sta da radim vise imam još oteka ponekad ograničen hod a nekad hodam prilično normalno. Molim vas za pomoć.

  1. Poštovana,

   morate raditi vežbe za dobijanje punog obima pokreta u zglobu, vežbe propriocepcije, kao i vežbe za snagu mišića potkolenice. Morate biti jako uporni i motivisani i raditi vežbe svakodnevno (i kod kuće i sa fizioterapeutom). To je jedini način da se zglob vrati u prvobitno stanje.

   Srdačan pozdrav.

 148. Postovana
  Pre 6 nedelja, prilikom pada sam uvrnuo desni skocni zglob na spolja ( tako da je stajao skoro na 90 stepeni ili 15h). Zena u komsiluku mi je vratila zglob i rekla da mi je potkolenicna kost polomljena.
  U urgentnom su mi snimili zglob i nogu, utvrdili prelom fibije i stavili longetu a posle nedelju dana i gips na 5 nedelja.
  Sada je prelom saniran ali je zglob otecen i u podlivima, dobio sam fizikalnu i lioton 1000.
  Da li je neophodna operacija ligamenata i da li moze da se radi preko otoka?
  Hvala unapred

  1. Poštovani,

   nije neophodna operacija ligamenata. Bitno je da je prelom dobro saniran i da je kost adekvatno zarasla. Sada je neophodno sprovesti adekvatnu rehabilitaciju koja se PRE SVEGA odnosi na vežbe za vraćanje punog obima pokreta u zglobu, vežbe propriocepcije i vežbe za jačanje mišića potkolenice. Ostali vidovi fizikalne terapije su samo dodatak kineziterapiji.

   Srdačan pozdrav.

 149. Poštovana, pre 4 nedelje pri padu mi je naprso skočni zglob, nosila sam gips 2 nedelje, nakon skidanja gipsa lekar mi je rekao da mogu odmah da hodam, da otok spuštam masiranjem ledom i u slučaju bola da mazem masti i golove za tu namenu. Stajem na nogu nedelju dana nakon skidanja gipsa ali je bol i dalje prisutna. Hodam bez štaka. Zatim odlazim kod fizijatra radi fizikalne terapije, dobijam 10 tretmana, ali mi lekar kaže kako na povređenu nogu ne smem da se oslanjam, hodanje samo do WC, da je držim podignutom na jastuku dok sedim ili ležim. Otoka više nemam, imam modricu i dalje, hramljem dok hodam i pomalo me boli noga dok hodam. Recite mi vi koga ja sada da slušam? Srdačan pozdrav

  1. Poštovana,

   ukoliko je prelom/naprsnuće dobro saniran (što se može videti na kontrolnom Rtg snimku), onda nema razloga da se ne oslanjate na nogu, čak šta više. Ponašajte se u skladu sa tegobama. Apsolutan odmor nikako nije preporučljiv. Bitne se vežbe za dobijanje punog obima pokreta u zglobu, vežbe propriocepcije za vraćanje stabilnosti skočnog zgloba i vežbe snage za vraćanje mišićnog tonusa i normalne funkcije zgloba. Kako ovaj vid terapije bude napredovao, tako će i Vaše tegobe biti sve manje.

   Srdačan pozdrav.

 150. Poštovana Dr.Tamara
  Evo bas danas prije 2 sata pri doskoku suigrač mi je pao na zglob i uganuo ga. Naravno nije prvi put da se dogodilo. Zglob je otekao sa vanjske strane i odozgo ali mogu hodati. Zanima me kada se tako ugane zglob da li je normalna “nesigurnost” zgloba pri laganom pokretu zgloba u stranu npr kad se lagano oslonimo na vanjski dio noge?
  Unaprijed hvala!

  1. Također zanima me kakva bi bila dijagnoza za zglob kao što je kod mene:modrica sa donje strane zgloba,otecenje zgloba s time da mogu hodati normalno bez ikakve boli. Da li je to istegnuce zgloba i da li kada trebam ići negdje hodati ,trebam li mobilizirati zglob zavojem da se zglob što manje giba?

  2. Poštovani,

   na prvom mestu savetujem da uradite Rtg snimak zgloba kako bi se isključio prelom koštanih struktura. Ukoliko nema preloma dijagnoza ide u prilog klasične distorzije skočnog zgloba, ali bez detaljnog pregleda nemoguće je tvrditi kog stepena. U zavisnosti od stepena distorzije vreme rehabilitacije će biti kraće ili duže, ali same vežbe oporavka su iste (obim pokreta, povratak elastičnosti ligamentarnih struktura zgloba, rad na snazi i propriocepciji). Nestabilnost kojui osećate jeste normalana, kako zbog bola, tako i zbog otoka, tj. povrede samih ligamenata koji imaju ulogu stabilizacije zgloba.

   Srdačan pozdrav.

 151. Postovani,imam problem sa bolom u medjuprostoru izmedju ahilove tetive i skpcnog zgloba unutrasnja strana.Uradio sam MR,jedan ligament sa spoljasnje strane napukao i u skocnom zglobu kazu da imam cistu,kostanu cistu,tako su bapisali u izvestaju.Na mestu gde mi se javlja bol pokazuje da imam burzitis,malu upalu koja ne bi trebala da presyavlja problem.ne mogu da trcim 5 minuta odmah mi se javi bol u delu koji sam opisao na pocetku.Aktivan sam sportista.Da li imate neki savat i kog ortopeda mi preporucujete?Veliko hvala.

  1. Poštovani,

   savetujem da dođete na pregled u našu ordinaciju kod specijaliste za bol kako bismo utvrdili o čemu se radi. U obzir može doći bol nervnog ili mišićnog porekla, a tegobe koje imate potencijalno se mogu i objasniti burzitisom koji je nađen na MRI. U svakom slučaju, moramo doći do tačne dijagnoze kako bismo i lečili tegobe koje imate. Ovim putem nemoguće je reći o čemu se tačno radi.

   Srdačan pozdrav.

 152. Pozdrav,

  Pre 8 meseci slomila sam skocni zglob, koji je operisan i stavljeni su srafovi. Osam meseci kasnije izvadili su mi srafove iz zgloba i zavrsila sam s terapijama iako noga jos uvek povremeno otice i boli. Da li je potrebno da nosim bandazu da li ce to smanjiti otoke? Takodje kakve zimske cipele najvise cuvaju zglobove?

  Pozdrav,
  Milica

  1. Poštovana,

   nema potrebe za nošenjem bandaže. Stabilnost zgloba najbolje se povećava radom odgovarajućih vežbi (propriocepcija) koje toplo preporučujem. Za bolove i otoke savetujem lokalnu primenu leda, držanje noge u uzdignutom položaju, lokalnu primenu neke od analgetskih masti. Nosite zimske cipele, i obuću generalno, koja je Vama najudobnija.

   Srdačan pozdrav.

 153. POSTOVANI,
  POTREBAN MI JE SAVJET POVODOM PRELOMA SKOCNOG ZGLOBA, U PITANJU JE STARIJA OSOBA I POSTAVLJEN JE GIPS NA NOZI PREKO DANA BOLOVI SU MANJI I NEMA VECIH POTESKOCA, MEDJUTIM NOCU SU BOLOVI ZNATNO CESCI I VELIKI …
  MOZETE LI MI SAVJETOVATI STA DA UZMEMO POVODOM BOLA A DA TO NIJE PARACETAMOL,IBRUFEN…IMA LI STA BOLJE I USPJESNIJE OD UOBICAJNIH LEKOVA?

 154. Poštovana,
  12.05.2017. sam slomila nogu, rendgenskim stimkom data dijagnoza avulsio tali capitis. Isti dan stavljena longeta, za 10 dana skinuta, pa odmah gips čizma na 14 dana, pa onda gips cipela još 10 dana. Sedam dana nakon skidanja kontrola, pa fizikalna terapija koja traje svakodnevno do danas, posljednju turu aplikacija ću primiti do kraja ove sedmice. Bilo je tu magnetoterapije, elektroterapije, lediranje, sada grijanje, ultrazvuk i veoma dobre vježbe sa zaista dobrim timom fizioterapeuta koji su se trudili da mi se poveća obim pokreta. To su i uspjeli skoro sasvim, pokret prema dole nije još potpun, ali kružni pokret i u stranu nije potpun ali što je važnije jako je bolan. Zanima me, da li je moguće da sam ja i ligamente ili neka druga tkiva povrijedila, a ne samo kost slomila, a da se to nije moglo vidjeti na rendgenskom snimku. Jer je bol zaista prilična, a vremena je dosta prošlo i pitam se da li je normalno da to sve boli i dalje nakon 4 mjeseca. Da li je kasno da sada uradim i neki drugi snimak, npr. MRI, da li se povreda npr. ligamenata može vidjeti i nakon 4 mjeseca ili je to već sada zaraslo i kasno je. Hvala puno

  1. Poštovana,

   verovatno je došlo i do povrede ligamenata, ali oni vremenom imaju sposobnost da zarastu. Najverovatnije je došlo do kontraktura, ondnosno skraćenja ligamenata i pripoja u predelu zgloba, pa stoga imate i bol i ograničene pokrete. Budite uporni sa terapijom, pa će vremenom tegobe polako nestati, a funkcija zgloba će se povratiti.

   Srdačan pozdrav.

 155. Poštovana dr. Tamara,
  Pre sedam nedelja sam doživela udes i imala sam prelom skočnog zgloba, noga mi je bila u gipsu (longeta) šest nedelja.
  Pre sedam dana su mi skinuli gips, dr. mi je rekao da je sve dobro zaraslo i da još 15 dana ne smem da se oslanjam na nogu i preporučio mi je da sama radim vežbe istezanja u slanoj vodi jer kod fizijatra neću doći na red za mesec dana i duže.
  Ja se pridržavam uputstva, međutim mene jako brine što mi stopalo strašno pomodri (poljubičasti) čim je malo duže noga spuštena, otečena je i kao da nema nikakve cirkulacije u njoj a kad je podignem na jastuke boja se vrati u normalu iako je jos natečena.
  Moje pitanje je da li sam u pravu što paničim i treba li da se javim svom lekaru ili je to normalno?

  1. Poštovana,

   posle tako duge imobilizacije i nekorišćenja ekstremiteta simptomi koje opisujete su normalni. Otok i pomodrelost će vremenom prolaziti kako nogu budete više koristili, jer će upravo to, a i vežbe rehabilitacije koje su sada najbitnije, doprineti tome da se cirkulacija i limfna drenaža poboljšaju. Ukoliko i nakon što počnete da se oslanjate na nogu (ili se stanje pogoršava i pre toga) i dalje javljaju slični simptomi, onda se u svakom slučaju javite Vašem doktoru.

   Srdačan pozdrav.

   1. Poštovana, imala sam incident, gde sam povredila skočni zglob, i frakturu jednog dela tibule i fibule. Uradjena mi je odmah operacija, gde su mi plasirane tri metalne plocice. Doktor je rekao da je sreca sto nije otvoren prelom i to sto smo odmah sanirali. Stavljen mi je gips, ali nakon kontrole od 4 dana, doktor je predlozio skidanje tog gipsa i koriscenje elasticnih zavoja. Ja nisam strucna, ali mi je cudno to sto mislim da noga treba ostati duze u gipsu. I trebam reci da nemam bolove, jer se striktno prizdrzavam mirovanju. Htela bih cuti vase misljenje?

    1. Poštovana,

     pošto su stavljene pločice koje imaju funkciju stabilizacije zgloba i povređenih kostiju gips nije neophodan, čak šta više, može biti i kontraproduktivan u smislu stvaranja kontraktura, težeg uklanjanja otoka i sl. Ortoped Vam sigurno ne bi skidao gips da postoje bilo kakve prepreke za tako nešto.

     Srdačan pozdrav.

   2. Postovana DR Tamara.Pre dve godine sam operisao skocni zglob prilikom cega mi je ugradjena plocica sa 7 srafova.Oporavak je prosao u naj boljem redu i bez bilo kakvih komplikacija.Posle operacije ja jos uvek imam plocicu sa srafovima zbog koje povremeno osetim blage bolove.Ali posto se bavim poslom koji iziskuje stalno hodanje i stajanje ti blagi bolovi su malo ucestaliji.Pa sam u nedoumici da li bih trebao da vadim tu plocicu i srafove ili ne jer opet kazem,mozda se to javlja od predugog stajanja i hodanja a opet mislim da bi sve to lakse podneo bez istih.Zato vas molim za bilo kakav savet.Unapred zahvalan
    Aleksandar

    1. Poštovani,

     po ovom pitanju zaista treba da se posavetujete sa ortopedom koji je radio operaciju. On će najbolje znati da li pločica treba da se vadi ili ne i da li je to uzrok Vaših tegoba, ili je u pitanju hronični bol koji je nažalost čest kod ovakvog tipa povrede i operacije i samim time nema nikakve veze sa pločicom.

     Srdačan pozdrav.

  2. Postovana Dr. Tamara,
   Povredila sam skocni zglob na desnoj nozi na treningu tako sto sam skocila i stala krivo na nogu. Nosila sam gips 8 dana i kada su mi ga skinuli sve je bilo u redu i bez bolova samo sto je zglob bio otecen. Sada i posle mesec dana ima otoka kod zgloba, ali nema bolova.
   Da li je normalno da mi i posle mesec dana nakon skidanja gipsa kod zgloba ima otoka?

   1. Poštovana,

    nije neuobičajeno da otok nakon distorzije zgloba traje i po nekoliko meseci, naročito ako je distorzija bila većeg stepena, ako rehabilitacija nije adekvatno sprovedena i sl. Trudite se da nogu što duže tokom dana držite u uzdignutom položaju, savetujem lokalnu primenu leda 2-3 x dnevno, kao i vežbe za povećanje stabilnosti samog zgloba i vraćanja elastičnosti mekotkivnih struktura u predelu istog. Ukoliko se otok i dalje ne povlači, savetujem da dođete na pregled kako bismo utvrdili o čemu se tačno radi.

    Srdačan pozdrav.

 156. poštovana, slomila sam skočni zglob – trostruki prelom pri padu sa stepenica u kući , operisana 2013.g. i stavljene 7 titanijum šrafova, 2014. g. izvadjena 2 šrafa , a za ostale rečeno da ne treba vaditi.Medjutim , došlo je do komplikacija i porefd rehabilitacije u Seltersu, Vrdnik, Ribarskoj banji , pojave posttraumatske artroze , vidnog otoka , nestabilnog hoda , bola posle 100 m . Ortoped na “Banjci” posle 2.g. davanja injekcija Diprofosa savetuje vadjenje preostalih 5 šrafova , zbog bolova , smanjenja pokreta za 45 , ulazim samo u niskopodne asuitobuse jer ne mogu da dižem noge, ne mogu da pootrčim, da kleknme , itd.
  Noga je često hladna , kao da mi led teče venama, imam 78.g. i 9 operacija iza sebe .Mada sam se bavila sportoom u mladosti , folklor i hor, bojim se komplikacija nove operacije i ne daj Bože amputacije . Znate li nekog dobrog ortopeda za skočni zglob za drugo mišljenje pre operacije . Treba li još neki poseban pregled. Dala sam celu uštedjevinu na lečenje da spasem nogu iu starosti da ne živim u boloovima i da zavisim od tudje pomoći , jer sam udovica. Hvala unapred ! mob 0652390421

  1. Poštovana,

   ono što eventualno mogu da Vam preporučim jeste i konsultacija kod dr Vladimira Vukova: http://www.vladimirvukov.com/; +381 63 250 207. Možda on ima adekvatan savet da Vam da u pogledu neophodnosti još jedne operacije ili Vam može preporučuti nekog od ortopeda koji se usko bave problematikom skočnog zgloba.

   Srdačan pozdrav.

 157. Postovani,
  Trebala bih savet. Vec par meseci unazad javlja se otok na skocnom zglobu, bez nekog posebnog povredjivanja, osim hodanja. Stikla ili ravna obuca, svejedno je, kao da se uporno ozledjuje samo duzim hodanjem.U pitanju je stara sportska povreda, sigurno 15, 20 godina. So sada se nisam obracala specijalisti. Mozete li mi dati smernice kome da se obratim I sta prvo da uradim, kao I da li to sve mogu u Vasoj ordinaciji? Hvala unapred.

  1. Poštovana,

   savetujem da prvo uradite Rtg skočnog zgloba kako bi se videlo da li ima ili nema nekih degenerativnih promena u samom zglobu koje mogu davati ovakve tegobe. Ukoliko je to u redu (ili nije), možete zakazati pregled u našoj ordinaciji kako bismo utvrdili stanje samog zgloba u vidu stabilnosti, integriteta ligamenata i slično, i na osnovu svega dali savete u pogledu daljeg lečenja i ponašanja.

   Srdačan pozdrav.

   1. Postovana, Hvala na odgovoru.
    U medjuvremenu sam uradila rtg, bio je sasvim u redu. Preko zime nisam primecivala taj otok, mirovao je, ali je poslednjih par dana je ponovo počeo da se pojavjulje. Sad već počinjem da se plasim da ta stara povreda nema veze sa tim otokom. Ako se ovako nastavi, zakazacu pregled u Vašoj ordinaciji.
    Srdacan pozdrav,

 158. Poštovani,
  Imala sam udes pre mesec dana. 4 dana posle udesa ustanovili su da mi je iskočio skočni zglob. Uradili su mi repoziciju i stavili gips. Na kontroli nakon sedam dana ustanovili su da je zglob opet iskočio, pokušali su da ga vrate, ali je zglob nestabilan i morali su da mi opet rade repoziciju 2.juna pod anestezijom i sa unutrasnje strane su mi dve šipke ubacili kako bi taj zglob stajao. Sad je treća nedelja kako nosim. Rekli su mi da ću nositi od 4-7 nedelja.
  Možete li mi reci kako teče posle svega oporavak i koliko će vremena morati da prodje da bih stala normalno?
  Hvala.

  1. Poštovana,

   nakon skidanja imobilizacije prvi cilj je vraćanje punog obima pokreta u samom zglobu, vraćanje elastičnosti i snage ligamenata skočnog zgloba, kao i vraćanje stabilnosti istog. Koliko će rehabilitacija trajati umnogome zavisi i od Vas, Vaše upornosti, motivacije, same težine povrede, operacije i slično, tako da niko sa sigurnošću ne može davati tačne vremenske prognoze u smislu konačnog oporavka. Bitno je da budete uporni i strpljivi.

   Srdačan pozdrav.

   1. Hvala Vam na odgovoru. Skinuli su mi gips i igle ( šipke ). Nemam nikakvu terapiju, već da šetam i oslanjam se na nogu do granice bola. Sad, stopalo mi je otečeno, najviše oko zgloba. Ne boli me ništa, samo kad napravim jači oslonac. Zanima me, da li je normalno sto se pojavio otok i šta mi Vi savetujete?
    Samoinicijativno sam otišla kod fizijatra, preporučila mi he magnet. Za sad. Nisam sigurna koliko smem da šetam, kakve pokrete da pravim, da ne napravim problem.
    Takodje, s vremena na vreme kad napravim neki korak, čujem da nešto krcne u njemu.
    Da napomenem, u vecini još koristim stake.
    Hvala na odgovoru.

    1. Poštovana,

     sve tegobe koje osećate su normalne posle imobilizacije i operacije koju ste imali. Samo slušajte svoje telo i kako postepno budete napredovali, tako ćete i imati više samopouzdanja da se u potpunosti oslonite na nogu. Ukoliko Vam je ortoped rekao da možete da se oslanjate na stopalo, onda ne vidim razlog što ne biste – do granice bola, koja će se polako pomerati, do potpunog prestanka tegoba i vraćanja normalne funkcije zgloba.

     Srdačan pozdrav.

 159. Postovani,
  Juce sam povredio skocni zglob na fudbalu, nisam ga izvrnuo, vec vise nekako nezgodno nagazio u trku, mozda nabio, ne znam kako da objasnim. Imam blagi otok oko kosti sa unutrasnje strane,i imam otezanu pokretljivost zgloba i oslonac na nogu mi je tezak. Bio sam u hitnoj odmah nakon povrede u strahu od preloma jer znam da tu ima dosta sitnijih kostiju, medjutim tamo su mi samo previli i rekli mi da snimim sutra,tj danas. Nisam otisao da snimim iz razloga sto me ne boli dok ne pomeram zglob,i kad pomeram polako ne boli me previse ali ne mogu jednako na svaku stranu da ga pomeram,pa me interesuje sta vi mislite, o kojoj se povredi radi i da li bih trebao da idem da snimim?
  Hvala

  1. Poštovani,

   teško je bez pregleda i direktnog uvida u stanje samog zgloba dati savet u pogledu neophodnosti snimanja. Po tegobama koje opisujete, povreda ne deluje da je težeg stepena. U svakom slučaju, savetujem da dođete na pregled kako bismo utvrdili stepen povrede i predložili najbolji vid lečenja.

   Srdačan pozdrav.

 160. Pozdrav, pre 3 godine sam isao ulicom i nagazio na zulj,reflesno sam pomerio nogu kau unutra pod 90 stepeni tu je bila rupa i tada sam naglo osetio kao da mi je od kuka pa do skocnog zgloba sve izvrnuto. Dugo me je mucilo koleno,i trnjenje i bol u zatkolenoj jami. Na skocni zglob se nisam obazirao. Posle 2 ipo godine sam uradio atroskopiju i sredili su mi koleno,vise mi nemam trnce i ne boli me toliko. ALi sada imam veci problem skocni zglob je poprilicno nestabilan,imam jake bolove u samom skocnom zglobu i kuku,otezano hodam.I da ponovim da vec 3 godine ne mogu da trcim, prestao sam sportom da se bavim ,jer bukvalno jedva hodam. Bol se sve vise siri,mada nikada nije bilo plavo , jeste oteceno ali sada nije. Sta vi mislite,i gde da odem i sta da radim? imam 22 godine i bukvalno 3 godine ne zivim, strasno se osecam. Nemocno. Drugari kazu da mi noga desna ide ukrivo malo kada hodam,a ja osecam kao da nema “amortizaciju” kao pre,nego kao direktno kada zgazim da zgazim na kost. Kada pustim npr vodu kada se tusiram i kad polijem toplom vodom skocni zglob,kao da mi neko przi skocni zglob i stopalo. Dao sam velike pare na snimanje kolena 2x sam snimao jer nisu bili sigurno,isao dosta puta na razne ultrazvukove , i nista nije pomoglo dok se nije otvorilo. Sta vi mislite sta bi moglo da bude? 3 godine ne mogu da se opustim,na sam pritisak kada zgazim cak i kada odmaram,noga oce da mi otpadne 🙁 . Nekada sam se bavio sportom i sve,sada jedva hodam. Molim za pomoc,pozdrav . Hvala unapred!

  1. Poštovani,

   ukoliko niste, savetujem da uradite Rtg snimak skočnog zgloba kako bi se videlo da li se prilikom povrede desio neki prelom ili ne, pa Vam sada to pravi probleme. Takođe, ne znam da li ste sprovodili bilo kakvu fizikalnu terapiju u vidu vraćanja punog obima pokreta u skočnom zglobu, vežbe za jačanje i povećanje elastičnosti samih ligamenata zgloba, kao i vežbe propriocepcije za povećanje stabilnosti istog? Ukoliko niste, vredi pokušati sa tim. Takkođe, s`obzirom da navodite i tegobe u vidu pečenja i žarenja u predelu zgloba i stopala, moguće je da prilikom povrede došlo i do oštećenja nekog nerva, a to bi trebalo ispitati elektromioneurografijom, ali na ovaj način, bez direktnog uvida u samo stanje, teško je sa sigurnošću bilo šta tvrditi.

   Srdačan pozdrav.

 161. Poštovana,pukla mi je ahilova (totalna ruptura)tetive,operiran sam idući dan,sad sam u gipsu povis koljena,izvađeni konci rana ok,sto mi predlažete za nastavak oporavka,namjeravam koristiti ortozu-čizmu,banjat i sve sto je neophodno jer život mi je sport imam 35 godina,kad pocet sa fizikalnom ?koji steznik koristiti i kada?gel,krema,gavez,?kad se poceti oslonjati na nogu?

  1. Poštovani,

   nakon skidanja gipsa sa rehabilitacijom treba da se krene odmah. Teško je ovim putem opisati šta i kako treba raditi. Cilj je da se vrati obim pokreta u samom zglobu, a i kolenu (ukoliko je zbog nošenja gipsa došlo do kontrakture). Takođe, treba raditi na istezanju same tetive kako bi se vratila njena elastičnost, kao i na jačanju mišića lista, kako bi se povratila njegova snaga i normalna funkcija. Vežbe su brojne, svaka se radi u svoje vreme, a sve na osnovu uvida u stanje samog pacijenta, brzine napretka i sl., tako da ovim putem ne možemo davati bilo kakav plan u tom smislu. Savetujem da nađate dobrpg fizioterapeuta koji se razume u problematiku Ahilove tetive i koji će Vas bezbedno voditi kroz oporavak.

   Srdačan pozdrav.

 162. Postovana,zanima me vase misljenje,imao sam distorzgju desnog skocnog zgloba,odmah snimano sve ok,kuci doso otok,plavilo i tako 10dana,ali imam bol nekada i to nakon 6meseci od povrede,da napomenem bio kod ortopeda nije bio zainteresovan tako mora,nakon toga na fiz.terapiju laser,struja i ope0 imam bolove nekad,nekad ne

  1. Poštovani,

   savetujem da dođete na pregled da vidimo o čemu se radi, uradimo fizikalni pregled zgloba, a na osnovu svega prepišemo adekvatnu terapiju, tj. vežbe za povećanje elastičnosti i stabilnosti ligamenata samog zgloba, čime će se tegobe verovatno umiriti, a zglob će se vratiti u normalnu funkciju. Suštinski, bitno je da nije bilo koštanih preloma, a na osnovu podataka koje navodite deluje mi da rehabilitacija nije dobro sprovedena, pa tegobe perzistiraju zbog toga.

   Srdačan pozdrav.

 163. Postovani….
  Naime prije mjesec i nesto sam povrijedio lijevi skocni zglob naravno otok i bol su se javili momentalno,prva dijagnoza je bila Distorzio atc lat.sin(u hitnoj sluzbi)dok bi ortoped istu noc donio drugu dijagnozu Fisura maleoli lat.l.sin.i terapija gips cizma 14 dana,medjutim bol je bila jaka i poslije tih 14 dana su mi skinuli gips cizmu,stavili longetu 10 dana,medjutim i poslije toga otok i bol su vidljivi i prisutni stavljena je opet gips cizma 14 dana,medjutim ja i dalje osjetim jake bolove dok je trenutna dijagnoza Distorzio atc lat.sin…….sta da radim …..inace radim na poslovima utovar istovar robe kako da nastavim s poslom posto mi poslodavac vec stvara probleme

  1. Postovani…
   Naime jucer sam bio na kontroli i DG:Distorsio atc.lat.sin gradus II ,napokon je neko uocio da ima neki problem i dalje je otok i modrina prisutni kao i bol medjutim doktor mi je rekao da je to na granici II i III stupnja sta da radim dalje …

  2. Poštovani,

   ukoliko je dijagnoza fisura maleoli, onda je došlo do manjeg preloma koštane strukture skočnog zgloba, i u tom slučaju nošenje gipsa je preporučljivo kako bi prelom što pre zarastao. Ukoliko je definitivna dijagnoza samo distorzija skočnog zgloba, onda nema razloga da se nosi gips, i u tom slučaju se preporučuje započinjanje fizikalne terapije u cilju skidanja otoka, vraćanja punog obima pokreta u zglobu, elastičnosti i snage ligamenata koji su povređeni i sl. Kako rehabilitacija bude davala rezultate, tako će i Vaše tegobe biti sve manje, a samim tim će povratak poslu biti brži.

   Srdačan pozdrav.

   1. Postovana
    Dijagnoza je sl:Distorsio ATC lat sin.cum Laesio ligg.med.art.TLC lat sin.Contractura art.TLC l.sin……. a dijagnoza ffizijatra glasi ovako:Pocetne promjene u smislu osteofita na calkaneusu i straznji malleolus-talus.obim pokreta DF neutralni polozaj PF 20 stepeni pasivno se ne koriguje.Sad su me poslali da uradim MRI snimak a povreda je bila prije 8.mjeseci… na RTG snimku iz jula mjeseca po nalazu je vidljivo pocetno stvaranje spine-tenditis Achili i spine kalkanei,molim Vas mozete li mi objasniti o cemu se radi da li ce MRI nalaz sad pokazati tu povredu od prije 8 mjeseci…jer meni nista nije jasno zasto se cekalo ovoliko vremena da se uradi MRI

    1. Poštovani,

     MRI će definitvno pokazati o kakvim se promenama radi (što mekotkivnim, što koštanim), pa samim tim i pravu dijagnozu.

 164. Povredio sam zglob prije 4 mjeseca, isao sam kod ortopeda i uradio snimak, nema preloma, ali i dalje me kad savijem nogu boli i postoji mali otok. Ne znam sta je u pitanju? Pozdrav

  1. Poštovani,

   vrlo je moguće da rehabilitacija nije sprovedena kako treba, pa da bol i otok zaostaju. Neophodno je raditi vežbe za jačanje i istezanje ligamenata skočnog zgloba i pripoja u predelu istog, kako bi se elastičnost i funkcija vratili u normalu, a samim tim i tegobe prestale. Savetujem vežbe balansa, tj. propriocepcije. Ukoliko ste zainteresovani, savetujem i da dođete na pregled, kako bismo testirali sam zglob i prepisali adekvatnu terapiju i vežbe.

   Srdačan pozdrav.

 165. pre dve godineimao sam udes i povredjen mi je skocni zglob desne node,peta mi je uveucena ,slabo hodam i kada hodam malo vise imam mnogo otoka sa sve strane i nikako nemoze da se splane,sta da radim i gde da idem dokoti nesmu da me operisu a otok je sve vise i vise ,dali je je opasno i dali oze da se dobojie od otoka secerna bolest i dali ima neki lek za otok,ustvari sta da radim. rajna

  1. Poštovana,

   na prvom mestu savetujem da Vas pregleda ortoped koji se rutinski bavi problematikom skočnog zgloba i da još jedno mišljenje u pogledu mogućnosti rešavanja problema hirurškim putem. Teško je na ovaj način, bez uvida u stanje samog stopala, davati savete šta treba raditi. Savetujem da dođete na pregled i da na taj način vidimo da li Vam možemo pomoći. Što se otoka tiče, nakon hodanja, a kada se otok javi, mogu Vam savetovati da držite nogu u uzdignutom položaju i da stavljate led, kako bi otok što brže spao.

   Srdačan pozdrav.

 166. Povrijedio sam zglob prije deset dana i nikako da mi spadne otok do kraja. Vec 3-4 dana isto je. Nisam isao doktoru pa me zanima da li ima potrebe da idem ?

  1. Poštovani,

   ukoliko su tegobe i dalje prisutne savetujem da uradite pregled kako bi se isključila eventualna fraktura, a i kako bi Vam bila prepisana adekvatna terapija i rehabilitacija.

   Srdačan pozdrav.

 167. Dobro vece!
  Imam povredu skocnog zgloba. Dijagnoza je: ruptura syndesmosis tibiofibularis distalis sin. Doktor je rekao da mora da se operise, stavlja se saraf i nakon toga 6 nedelja gips. Zanima me da posle operacije koliko dana moram da ostajem u bolnici? I posle koliko vremena se vadi saraf?
  Unapred Vam hvala na odgovoru!

  1. Poštovana,

   na ova pitanja odgovore morate dobiti od lekara koji će Vas i operisati.

   Srdačan pozdrav.

 168. Poštovana,zanima me u koliko biste mi mogli reci:
  Prije mjesec ipo izvrnula sam nogu,čulo se pucanje u predjelu zgloba.Prije nekoliko dana otkrivena je ruptura lateralnog maleolarnog ligamenta,talifibularni i tibiofabularnog ligamenta.MR je zakazana za 15.11 pa me zanima da li bi moglo doći do operativnog zahvata,(bavim se sportskim akrivnostima,rukomet)

  Unaprijed,hvala!

  1. Poštovana,

   savetujem da sačekate MRI pregled i mišljenje ortopeda. Nemoguće je na osnovu ovih podataka sa sigurnošću tvrditi da li će ili neće biti potrebna operacija.

   Srdačan pozdrav.

 169. Poštovana, uganula sam zglob prije 15 dana, zbog otoka, podliva i bola u zglobu otišla samnom ljekarnu. Nakon pregleda i RTG snimka, predložena mi je imobilzacija, tj. gips 15 dana. Gips mi je skinut, ljekarnu me u bolnici uputio na skidanje gipsa i stavljanje fiksacionog zavoja, koji i nije stavljen. Nakon skidanja gipsa, nije obavljen nikakav pregled, već sam samo poslana kuci. Ono što me brine jest otok zgloba, i bol u zglobu koja je nije znatno smanjila u odnosu na onu prije imobilizacije. Da li je to normalno?

  1. Poštovana,

   takvo stanje jeste normalno nakon duže imobilizacije. Ukoliko se tegobe ne povlače i ne poboljšavaju, savetujem da dođete na pregled kako bismo procenili stanje zgloba i prepisali adekvatnu rehabilitaciju. Za Vas je sada adekvatan oporavak najbitniji (vraćanje punog obima pokreta, jačanje ligamenata zgloba i vraćanje njihove elastičnosti).

   Srdačan pozdrav.

 170. Molim vasu pomoc pre 10god sam.ja uganula zglob upala u rupu i sad.me zadnje godine.opet isto boli najgore sto bol ide i prema prstima nosim samo.ravno jer se plasim cesto ode na stranu i.odmah natekne kome.da.se.obratim u bg molim vas odg.HvAla

  1. Poštovana,

   savetujem da dođete na pregled da vidimo o čemu se radi. Čisto sumnjam da povreda od pre 10 godina sada može da daje takve tegobe. Možda se radi o novonastalom problemu koji nema veze sa prethodnom povredom.

   Srdačan pozdrav.

 171. Postovanje,
  imao pre 2 godine sam zgazio na ulici nezgodno i skocni zglob otisao u desno a koleno u levo.
  Od tada me boli skocni zglob i osecam trnjenje kroz celu nogu. U pocetku me je stalno bolelo koleno,radio sam i artroskopiju,ali koleno je uredu. Sta da radim,sta vi mislite? Radio sam i EMNG nogu i to je kao okej,sa nekim malim istupanjima..

  1. Poštovani,

   savetujem da uradite i Rtg stopala/skočnog zgloba ukoliko već niste. Takođe, možete doći i u našu ordinaciju na pregled kod našeg specijaliste za bol/neurohirurga koji će proceniti da li je bol nervnog, mišićnog ili nekog drugog porekla, a samim tim i dati savete u pogledu lečenja.

   Srdačan pozdrav.

 172. Prije 5 dana uganuo sam zglob pri losem doskoku.Snimili su mi i doktor je reka da ne bi trebalo da ima loma ali da se ne zna do kontrole.Stavili su mi longetu.Zglob me ne boli ali se i dalje vidi otok na zglobu.Da li to znaci da je veca povreda u pitanju ili ne mora da znaci?

 173. Postovana,

  Pala sam prije 10 dana, uganula sam zglob.
  Od trenutka pada, do danas, ja ne mogu da se oslonim na tu nogu.
  Imala sam prilicno veliki otok, modirnu…otok spada, ali ja jos uvijek ne mogu da se oslonim na nju.
  Radila sam rengenski snimak kosti su ok.
  Ja 10 dana mirujem, noga mi je uglavnom podignuta na par jastuka, lioton 1000 koristim, led..malko valjam staklenu flasu po podu.
  Nisam stavljala zavoje, iz razloga sto mi je bio veliki otok..a i stalno sam koristila led, mast..
  Sada sam htjela da pocnem sa zavojima.
  Da li je noramlno to sto ne mogu da se oslonim na tu nogu?
  Imate li neki savjet za mene?

  Unaprijed sam Vam zahvalna.

  Srdacan pozdrav!

  1. Poštovana,

   ukoliko nema preloma, onda se verovatno radi o distorziji visokog stepena i potrebno je vreme da se povuku otok i tegobe koje imate. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći u našu ordinaciju na pregled i savete u pogledu adekvatne rehabilitacije.

   Srdačan pozdrav.

 174. Postovana,
  povredio sam skocni zglob, distorzija prilikom doskoka. Proslo je 2 meseca od povrede, jos uvek imam veliki otok, uprkos mazanju/koriscenju (liotona, gaveza,chymolara), osecaj da se zglob nije vratio na mesto, normalan hod, sa teskocama ujutru (u smislu pokretnja samog zgloba) i svki napor u smisu trcanja ili skoka je onemogucen. Da li imate iskustva vezano za ovaj slucaj i koji savet i preporuku imate?
  Unapred zahvalan, veliki pozdrav.

  1. Poštovani,

   savetujem da uradite Rtg skočnog zgloba kako bi se videlo da li ima preloma koštanih struktura, a i pozicija samih kostiju koje čine skočni zglob. Takođe, savetujem vežbe balansa/propriocepcije za jačanje ligamenata zgloba, vežbe istezanja, i vežbe za vraćanje punog obima pokreta u samom zglobu. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći na pregled i demonstraciju rehabilitacije u našu ordinaciju.

   Srdačan pozdrav.

 175. Povredila sam desni skocni zglob još pre 3 godine. Ali nisam otisla kod lekara i posle nekoliko dana je bio otok i otisla sam kod nekog coveka da mi vrati zglob. Vratio ga u casicu i rekao je da sam verovatno i ustegla ligamente i tetivu. Ali od tada, svaki put kada duze hodam ili je vrucina, ja osetim jace bolove oko zgloba. Da li mogu nesto da koristim da smanjim bolove? Hvala unapred

  1. Poštovana,

   možete probati sa nekom od analgetskih masti, ili sa nekim analgetikom po potrebi, naravno ukoliko nema alergija na lek.

   Srdačan pozdrav.

 176. PostovanaDr.Zaboravila sam da Vam kazem da mi zglob prilikom pada kvrcnuo odmah otekao , kad sam otisla posle 4 dana stopalo je bilo skroz nsteceno i bilo modro,zeleno,ljubicasto .

 177. Postovana doktorka 26.08.2016 silazeci po stepeniste u zgradi ugasilo se automatsko svetlo i tom momentu promasim stepenik i povredim desni sklocni zglob,bol je bio toliko jak da mi je bilo muka,ovela me hitna pomoc do urgentnog centr snimali RTG i konstatovali “Fractura malleoli lateralis I. dex.a.d.VIi.S 82.6 stavili mi langetu i prepisali od terapije Cardiopirin,Chymora F i Analgetike.bolovi su uzasni bili najgore je bilo kada treba da ustanem do WC onda nogu spustim od kreveta i onda imamala sam uzasne bolove ,tnenje i pecenje,ali gips me je strasno zuljao te da sam 30.08 otisla opet na urgentnu ,videli da gips nije dobro namesten isfaltan na zglobu,ponovo su uradili RTG i opet konstatovali istu dijagnozu ,stavili mi novu langetu,ali bolovi u nozi nisu prestajali.U petak 02.9.2016 odem na kontrolu u polikliniku doktor je otvio nogu rukom pregledao i dao nalog da se gips zatvori skroz zatvorili su prethodnu langetu sa jos gipsa i poslali me ponovo na RTG konstatovali da nema preloma i dali su dijagnozu Distorsio art.TC dex. S93.4 i dalje iste lekove i gips treba da nosim jos 4 nedelje.ko je u pravu ,sta da mislim noga me strasno boli.o secam strasan bol od unatrosnjasti pa preko pregiba sve do glavnog spoljasneg zgloba bolime kost.Dajte mi Vase misljenje.Hvala

  1. Poštovana,

   bez pregleda i uvida u Rtg snimke, ne mogu tvrditi ko je u pravu. Ukoliko ima preloma, onda je gips neophodan, ali ukoliko ga nema, onda gips treba skinuti i odmah početi sa rehabilitacijom koja će umnogome umanjiti i tegobe koje imate. Bolovi koje imate mogu biti i od dugotrajnog nošenja gipsa i nepomeranja zgloba, tj. pojave kontraktura, prisustva otoka koji ne može da spadne zbog gipsa i sl. Zato savetujem da potražite i drugo mišljenje, tj. da Rtg snimke pogleda i neki drugi ortoped/radiolog.

   Srdačan pozdrav.

 178. Poštovani, zamolila bih Vas za odgovor . Ćerka mi je pre tri meseca operisala skocni zglob, a pre mesec izvadila sraf. Sada ima malu krustu od operacije, (operacija bila 02.08.2016.)i blagi otok zgloba i risa. Da li je to uobičajen proces i koliko traje. 22.08. dr.nam je rekao da je sve u redu na snimku, kontrola za 6 meseci.
  Mene i dalje brinu ti otoci, koji da napomenem , u toku noći i nestanu…kad se odmori…

  Hvala unapred na odgovoru….
  Danijela

  1. Poštovana,

   pojava otoka i do nekoliko meseci nakon operacije nije neuobičajena stvar. Ne može se tačno tvrditi koliko otok može da perzistira, s`obzirom da je sve to vrlo individualno, zavisi i od težine povrede, operacije i sl. Ukoliko Vas stanje brine, svakako savetujem da zakažete kontrolni pregled kod doktora koji je izvršio operaciju, jer on ima najbolji uvid u to kako teče postoperativni tok.

   Srdačan pozdrav.

 179. Danas sam uganuo skocni zglob nagazio sam lose u nekoj uvali i posle par minuta sam izgubio sves
  Da li gubljenje svesti ima neke veze s uganucem ili ne?
  Unapred hvala

  1. Poštovani,

   ukoliko je bol pri uganuću bio izražen, moguće je da ste se onesvestili zbog toga, ali zaista ovim putem ne mogu tvrditi da li je to uzrok ili ne. Ukoliko niste gubili svest ranije, vrlo je moguće da je ovaj gubitak svesti bio situacioni, tj. vezan za samu povredu. Ako se slične tegobe opet jave, onda definitivno savetujem detaljnije pretrage u tom pravcu.

   Srdačan pozdrav.

 180. Postovana, vec sam pisala Vama a sada imam nove nejasnoce.Prije 6tjedana iskrenula sam nogu i otkinuo mi se komad kosti na skocnom zglobu.imala sam 2tj.longetu i 3tj.gips.kad su ga skinuli dr.je rekao da kost i dalje nije zarasla i da bi morala nositi god.dana gips da bi zarasla a da onda vise nebi hodala na nju.sad cekam pregl.fizijatra ali me je i strah da nebi rekli da to moram ici operacijski uklonit.Da li je to moguca opcija ili ce se noga fizikalnom vratiti u normalno stanje bez obzira na otkinut komad kosti i dalje.Sto mogu ocekivat i trebam li se zabrinuti.Hvala

  1. Poštovana,

   savetujem pregled od strane ortopeda koji se usko bavi problematikom stopala. Mislim da je apsurdno da nosite gips godinu dana, i da ako je jedino rešenje operacija, onda se istoj podvrgnete što pre jer ćete se tako vratiti normalnom načinu funkcionisanja.

   Srdačan pozdrav.

 181. Postovana Dr.,
  na fudbalu prije skoro 3 mjeseca sam izvrnuo skocni zglob tako sto sam se na ispruzeno stopalo oslonio na vrh prstiju tako da mi je peta dodirnula ahilovu tetivu (plantarfleksija?). Nosio sam gips mjesec i pol i nakon toga sam povratio snagu i stablinost u zglobu skoro 100% ali mi jos uvijek veliki problem prestavlja bol kada savijam stopalo tako da koljeno ide naprijed (mislim da se zove dorsifleksija). Bol se javlja sa prednje strane zgloba na dnu potkoljenice. Mozete li dati svoje misljenje, da li ce ovo vremenom samo od sebe proci ili cu morati na operaciju? Da li cestim cimanjem naprijed i rastezanjem pogorsavam stanje jer svaki put boli? Unaprijed hvala.

  1. Poštovani,

   verujem da će tegobe koje imate proći i bez operacije, čim svi pripoji/ligamenti u predelu stopala dobiju na elastičnosti posle nošenja gipsa i same povrede koju ste imali. Savetujem vežbe propriocepcije, istazanja, kao i vežbe snage kako biste se što pre vratili punom trenažnom procesu.

   Srdačan pozdrav.

 182. Zdravo, interesuje me na koji nacin mogu ojacati ligamente skocnog zgloba!? Naime, imam ceste povrede, obje noge sam povrjedjivao po dva puta u dvije godine. Postoje li neki posebni steznici, vjezbe ili neka operacija da se to vise ne ponovi?
  Pozdrav!

  1. Poštovani,

   savetujem da dođete na pregled kako bismo uradili pregled zglobova i demonstrirali vežbe kojima se povećava stabilnost istih.

   Srdačan pozdrav.

 183. Postovani,
  Pre dva dana sam povredio zglob u selu tu je neki covek sto se bavi time vraca ili sta vec ako nesto iskoci iz lezista pogledao i opipao i reko da treba da odem kod doktora da mistave longetu jel misli da je neki koscica napukla, ja sam otisao na skener i kazu da nevide nikakvo pucanje ili bilo sta samo su mi stavili zavoj a cukanj mi je bas otekao , mada se otok celog stopala smanjio… dal je moguce da je nesto napukla ako mogu da se oslanjam na mogu i bilo po malo pri oslanjanju i nekom iznenadnom pokretu dok lezim…
  Hvala unapred
  Sta vi predlazete

  1. Poštovani,

   ukoliko je Rtg snimak uredan i ne pokazuje prelom, onda nema razloga za brigu. Savetujem vežbe za dobijanje punog obima pokreta u samom zglobu i vežbe balansa za povećanje stabilnosti skočnog zgloba.

   Srdačan pozdrav.

 184. Zglob sam uganula jos 4.maja a danas 31.Nosila sam fiksaciju samo jer nije bilo preloma 5 dana i stavljala led.Kada sam skinula zavoj jeste da je bilo modro ispod zgloba na nozi tj. skocnog zgloba,da je zglob bio naduven i da je bilo malo modro na prstima. Modrice su prosle ali otok jos nije i pomalo je tvrd da li treba da se brinem ili je to uobicajeno da tako dugo stoji otok?

  1. Poštovana,

   ovakve stvari su uobičajene nakon distorzija skočnog zgloba. Bitno je da nema preloma.

   Srdačan pozdrav.

 185. Postovana,
  Pre mesec dana sam uganula nogu ka unutra, pala sa stepenika i nisam bila u mogucnosti da odem odmah kod lekara, jer nisam bila u Srbiji. Bila je doktorica sa mnom, tako da mi je odmah uvila nogu, ali sam dva dana hodala, tj. santala, ali sam uspevala da hodam. Medjutim, otisla sam kod lekara posle i posto je to bilo modro i bio je otok, snimio je i ispostavilo se da imam napuknuce skocnog zgloba i stavili su mi longetu. Skinula sam je pre 9 dana, rekao mi je da ako ne spadne otok, da se ponovo javim njemu. Ja sada imam blagi otok, modro mi je samo na dva mesta, prolazi, kada hodam nemam bolova osim misica, valjda jer dugo nisam koristila nogu. Pa bih vas pitala, posle koliko bi trebalo da spadne otok? Nisam sigurna koliko da cekam. A bas se plasim. Inace, mogu da pomeram nogu u bilo koju stranu. Hvala.

  1. I da napomenem, to mi je desna noga i kad je pomeram u levo, pomalo me boli onaj deo gde mi je zglob.

  2. Poštovana,

   teško je reći kada će otok da spadne. To je vrlo individualno, zavisi od težine povrede, vrste rehabilitacije i slično. Ukoliko su Vam skinuli gips, znači da je naprsnuće dobro zaraslo, tako da nema razloga za brigu. Savetujem vežbe rehabilitacije kako bi se zglob što pre vratio u funkciju.

   Srdačan pozdrav.

 186. Pre dve nedelje sam izvrnuo zglob i od tada otok je 90% nestao, podliv takodje. Mogu da hodam umereno, naravno mali bol osecam ali svakim danom je sve manji. Medjutim osecam neverovatan i izludjujuci svrab na koži u predelu zgloba, sa spoljasnje i prednje strane noge pre svega, najvise uvece kad legnem da spavam. Da li je to normalno?

  1. Poštovani,

   ukoliko svrab i dalje postoji, savetujem pregled od strane dermatologa.

   Srdačan pozdrav.

 187. Postovana Dr Tamara,
  Povredio sam skocni zglob – inverziona povreda, istegnuce ka unutra. U pocetku me je malo bolelo i mogao sam da hodam ali kako se hladilo sve me vise boli i pojavio se umereni otok bez podliva ili crvenila. Boli me na dodir sa spoljasnje strane jace (najvise kod kostane izbocine) nego sa unutrasnje gde me boli samo tkivo. Osecam umerenu bol i u stanju mirovanja. Zglob teze pomeram gore -dole nego ili levo – desno.
  Molima Vas pomozite mi i recite da li da idem kod ortopeda ili samo da mirujem 4-5 dana.
  Hvala Vam u napred! Srdacan pozdrav

  1. Poštovani,

   teško je bez pregleda reći o kom stepenu distorzije se radi. U svakom slučaju, ukoliko se tegobe ne saniraju u narednom periodu (mirovanje, elevacije noge, led, analgetske masti) savetujem da dođete na pregled.

   Srdačan pozdrav.

 188. Zdravo,mene zanima posto sam pre jedno 5 ili 6 meseci povredio levi skocni zglob tako sto mi je decko stao na nogu i nakon toga nekih nedelju dana nisam mogao da hodam i osecao sam bol uglavnom iznad pete,inace i jedan i drugi zglob su me boleli posle nekog fizickog napora kad naglo stanem,za levi zglob su mi rekli da mi je hrskavica propala i da imam trnove,ali evo posle 6 meseci kad sutnem loptu presece me u peti tj.iznad pete,primio sam plazmu i osecam da mi je bolje ali nije mi jasno da jos ne mogu da sutnem pa me zanima jel bi trebao da uradim magnetnu da vidim u cemu je problem?

  1. Poštovani,

   savetujem ultrazvuk Ahilove tetive i plantarne fascije kako bi se videlo o čemu se radi.

   Srdačan pozdrav.

 189. Postovana, pre 3 dana sam iztegnuo nogu prilikom trcanja po neravnom terenu. Toga dana sam koristio led i otok je polako spadao. Pored leda koristio sam i gavez mast i bol je nestao. Ali sad tri dana nakon povrede bolovi su umanjeni ali se pojavilo plavetnilo i crvenilo. Prvog dana posle povrede sam nosio zavoj i isao sam na posao. Naredna dva dana nisam nosio zavoj i to se pojavilo. Sada sam stavio zavoj, otok je malo spao ali se plavetnilo i crvenilo povecalo. To me plasi. Sta da radim

  1. Poštovani,

   pojava podliva (plavo-crvene boje) uglavnom je normalna stvar kod povreda skočnog zgloba. Ukoliko možete da se oslanjate na nogu, onda najverovatnije nema koštanih preloma i radi se o klasičnoj distorziji zgloba. Ne morate nositi elastični zavoj. Nastavite sa primenom leda i masti, a ukoliko se tegobe ne smire u narednom periodu možete se javiti na pregled kako bismo utvrdili o čemu se tačno radi.

   Srdačan pozdrav.

 190. Uganuo sam zglob pre nepuna tri sata pri doskoku, zglob je otecen ali na rengenu je pokazalo da nemam preloma samo distorziju zgloba. Stavili su mi longetu ali me zglob boli vise nego bez nje sta da radim? Da li da skinem i mirujem i stavljam led ili da drzim longetu i trpim bolove

  1. Poštovani,

   ukoliko nema preloma savetujem da skinete lognetu i odmah započnete sa rehabilitacijom. Predlažem da dođete na pregled kako bismo procenili stanje zgloba i prepisali adekvatnu terapiju i vežbe, kako bi se funkcija zgloba što pre povratila.

   Srdačan pozdrav.

 191. Postovana, jucer sam iskrenula zglob desne noge na neravnom nogostupu.nisam vidjela spoj asfalta i pala sam u nesvjest od bolova. U traumi su mi slikali nogu i vele da se komad kosti odlomio. Stavili mi longetu i za sedam dana kontrola. Koliko he to ozbiljna povreda i koliko ce dugo trajat da se vratim na posao.

  1. Poštovana,

   dužina oporavka zavisiće od dužine nošenja gipsa, tj. longete, a nakon toga od kvaliteta rehabilitacije. Dužina oporavka je individulana stvar, zavisi od dosta faktora i nemoguće je davati prognoze u tom pogledu.

   Srdačan pozdrav.

    1. Poštovana,

     u zavisnosti od težine preloma i vrste istog, od starosti osobe kojoj se desio prelom i sl., zavisiće i oporavak. Obično je potrebno bar nekoliko nedelja.

     Srdačan pozdrav.

     1. Postovana imam pitanje… Prije mjesec dana na treningu sam skocio po loptu i docekao sam se krivo na zglob i nedugo zatim toga je nateklo … Prije 3 godine imao sam istu povrijedu… Zanima me zasto hematom jos nije do kraja splasnuo igra sa 90% ako krenem malo jace pocinjem ga osjecati… Dali ttebam radit neke vjezbe da se vrati kakav je i bio ili? Stavim steznik ili elasticni zavoj svaki put prije treninga… Dali je moguce da nije dobro zaraslo? Ali sve obavljam bez problema bez da ga osjetim

     2. Poštovani,

      savetujem vežbe balansa, tj. propriocepcije, kako bi se radilo na povećanju stabilnosti samog zgloba, ali i snazi ligamenata istog. Savetujem i klasično bandažiranje pred svaki trening (sunđer + tape traka) u narednih mesec dana, a nakon svakog treninga lokalnu primenu leda. Ukoliko se tegobe i dalje ne poboljšavaju, savetujem da dođete na pregled kako bismo utvrdili o čemu se radi.

      Srdačan pozdrav.

 192. Poštovani, pre 15-ak dana uganula sam skocni zglob na kosarci. Otok se splasao , mada posle svake manje setnje i hodanja javi se otok i bol.Trenutno sam u inostranstvu, pa me zanima kolko opasno moze biti , i sta mi savetujete? Unapred zahvalna

  1. Poštovana,

   koda akutnih povreda normalno je da zglob boli i otiče i do mesec dana nakon same povrede (sve u zavisnosti od težine samog uganuća). Teško je bez pregleda reći koliko je ozbiljna Vaša povreda, ali ukoliko se tegobe i dalje nastave, savetujem rendgenski snimak skočnog zgloba, kako bi se isključio koštani prelom. Ukoliko preloma nema, onda nemate razloga za brigu.

   Srdačan pozdrav.

 193. Pozdrav,pre cetiri dana sam na fudbalu izvrteo nogu isto kao na slici na vasem sajtu,pokusao sam da ustanem ali nisam mogao,bio se pojavio otog istog momenta.Otisao sam da snimam nogu i doktor mi je rekao da nema preloma i da noga nije izmestena .Sada vec mogu da stojim na toj nozi mogu i da se krecem ali ne normalno i ne mogu da stati na prstima i posle cetiri dana jos imam otok i na nekim mesti modrice. Bio sam kod jednog starijeg coveka koji je rekao da imam distorziju zgloba pa me zanima je l’ mogu da vam posaljem rengen snimak da pogledate jer kod nas nema strucnog doktora 🙂

  1. Poštovani,

   ukoliko nema preloma, onda nemate razloga za brigu. Bolovi i tegobe koje osećate su normalni nakon distorzije skočnog zgloba. U ovom trenutku je bitno da krenete sa vežbama rehabilitacije (vežbe za vraćanje punog obima pokreta u zglobu, uz vežbe balansa, tj. propriocepcije). Ukoliko ste zainteresovani možete doći u našu ordinaciju na pregled i demonstraciju gore pomenutih vežbi u cilju što bržeg oporavka.

   Srdačan pozdrav.

 194. Postovanje 1 aprila sam uganuo lijevi skocni zglob rekli su mi na pregledu da nisam pokidao ligamente, 7 dana sam drzao longetu a 12 dana gips bio je jako veliki otok, krenuo sam na fizikalne terapije 3 terapije sam imao (struja,magnet.led) ali jos uvjek ne mogu da normalno hodam noga mi ne moze podnjeti moju tezinu i imam jos malo otoka na zglobu, za koliko bih mogao da stanem na noge jer za 10 dana idem na razgovor za posao pa da ne idem bas na stakama 😀 pozdrav

  1. Poštovani,

   nemoguće je tvrditi za koliko vremena možete stati na noge. Oporavak zavisi od težine povrede, rehabilitacije koju sprovodite, Vaše motivacije tokom oporavka i sl. U svakom slučaju, savetujem vežbe za vraćanje punog obima pokreta u samom zglobu, kao i vežbe balansa, tj. propriocepcije koji će umnogome doprineti Vašem potpunom oporavku.

   Srdačan pozdrav.

 195. Pozdrav, pre 2-3 nedelje sam na fudbalu povredio skocni zglob (hteo sam da sutnem loptu i drugar mi je stavio nogu ispred lopte), idalje ne mogu da se oslanjam na tu nogu, istog dana sam isao kod doktora i stavio mi je gips koji sam nosio 4 dana, otok mi je bio poprilicno veliki, sada se vec spustio ali idalje je prisutan, ispod otoka mi je noga malo ljubicasta, svaki dan stavljam led i idem na neke struje kod doktora koje mi je on prepisao i jos radim neke vezbe koje mi je takodje prepisao, da li imam razloga da brinem i kada mogu da ocekujem da krenem normalno sa oslanjanjem na nogu? Hvala unapred

  1. Poštovani,

   ukoliko niste, savetujem da uradite i Rtg skočnog zgloba, kako bi se isključila mogućnost preloma. Ukoliko nema preloma, onda nemate razloga za brigu, i uz adekvatne vežbe za vraćanje punog obima pokreta u zglobu i vežbe balansa, tj. propriocepcije, možete očekivati dobar oporavak. Što se tiče vremena koje će za to biti potrebno, ne postoje jasne odrednice, jer sam oporavak zavisi od mnogo faktora (težine povrede, adekvatnosti rehabilitacije, Vaše upornosti i sl.).

   Srdačan pozdrav.

 196. Postovani,pre godinu dana sam imao povredu skocnog zgloba i nakon povrede isao sam na terapije strujom i zglob me posle nekog vremena idalje boli,bavim se fudbalom i kada sutiram risom imam bol na vrhu lisu,i stalno mi je nateceno to u odnosu na drugi zglob,treniram normalno i samo me boli kada sutiram,kada trcim menjam pravac ne boli,ali kada previse istegnem nogu onda boli,zanima me sta to moze da bude nega upala tog dela ili lose zalecenje? Hvala unapred.

  1. Poštovani,

   moguće je da su se nakon povrede stvorile određene kontrakture, tj. skraćenja tetiva i ligamenata u predelu zgloba, pa sada to pravi probleme. Savetujem vežbe za povećanje fleksibilnosti/elastičnosti gore pomenutih struktura, kao i vežbe propriocepcije za povećanje stabilnosti samog skočnog zgloba. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći u našu ordinaciju na demonstraciju istih.

   Srdačan pozdrav.

 197. pozdrav
  Prije par dana trcao sam duzu relaciju po betonu .. tacnije 5 km. nakon toga osjetio sam bolu u untrasnjoj strani skocnog zloba. odmorio sam dva dana al opet nisam mogo trcati jer me boli na pritisak. nema otoka niti podliva. frka mi je sto imam provjer motoricki sposobnosti pa nema vremena da odmaram. sta predlazete.

  1. Poštovani,

   probajte da mirujete, stavljate led i mažete Ben Gay mast.

   Srdačan pozdrav.

 198. Pre dve godine sam uganu nogu (desni zglob), otekla je, rendgen nije nista pokazao. Receno mi je da mirujem, ledene obloge i stezanje zgloba. Mogao sam da uradim sve pokrete koje je lekar tada trazio od mene.
  Zglob mi je i dalje blago uvecan a osecam neprijatnost i blagi bol dok mirujem ili ležim i to u delu pete i u samom zglobu, dok se krecem sve je uredu.
  Voleo bih da cujem i Vase misljenje, Hvala.

  1. Poštovani,

   moguće je da su nakon povrede zaostale određene kontrakture, tj. neelastičnost pripoja i ligamenata u predelu skočnog zgloba, pa tegobe koje sada imate idu prilog tome. Takođe, pošto imate i bolove u predelu pete, moguće je da imate i upalu plantarne fascije. Savetujem vežbe za povećanje elastičnosti ligamenata i tetiva, kao i vežbe propriocepcije za povećanje stabilnosti samog zgloba. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći u našu ordinaciju na demonstraciju istih.

   Srdačan pozdrav.

 199. Поштована докторка Стојменовић,
  Молим Вас да ми кажете да ли мени може помоћи Старт ацтиве гел
  у лечењу ишчашеног зглоба.
  С поштовањем,
  Јелка из Београда

  1. Poštovana,

   kod distorzije skočnog zgloba najbitnije su vežbe rehabilitacije. Što se gelova tiče, nijedan ne čini čuda, ali Vam takođe nijedan ne može nauditi, tako da je u principu svejedno koji ćete gel ili koju kremu primenjivati.

   Srdačan pozdrav.

 200. Cao…Pre dva dana sam uganuo skocni zglob leve noge pri doskoku na kosarci…zglob je momentalno natekao i bio je duplo veci nego sto je bio pre toga…Dva dana nakon toga otok se spustio skoro do prstiju…bol je cini mi se kao malo prestala ali je otok i dalje veliki i ne mogu uopste da hodam na toj nozi…stavljao sam led do 3.4 puta dnevno a sad sam krenuo da stavljam burovu oblogu…nisam se jos uvek obratio lekaru jer se nadam da ce se otok smanjiti…noga jos uvek nije pocela da plavi pa se nadam da nije nista ozbiljno…interesuje me sta da radim ako se otok ne smanji za naredna 2,3 dana…

  1. Poštovani,

   ukoliko se otok ne smanji i tegobe se ne smiruju, savetujem da dođete na pregled kako bismo ispitali funkciju skočnog zgloba, stabilnost istog i videli da li postoji sumnja na oštećenje neke od koštanih struktura. Do tada, držite nogu što više u uzdignutom položaju i stavljajte led.

   Srdačan pozdrav.

 201. Postovani,

  Prilikom loseg doskoka izvrnuo sam desni skocni zglob i to pravo puno.
  Desavalo mi se to i ranije ali ne ovako ozbiljno, jer je nogs bila otekla i kroz par dana su bili vidnj podljevi krvi.
  Primijenio sam prva dva dana RICE metodu oporavka ali nisam bio zadovoljan jer nisam mogao stati na nogu adekvatno.
  Otisao sam u hitnu, gdje sam dobio longetu i nosio istu 7 dana, potom na kontroli dobijam gips, koji nosim vec 7 dana i pitam se da li to tako treba? Jer ga moram nositi 2-3 sedmice?
  Hvala

  1. Poštovani,

   ukoliko nema koštanih preloma, što treba potvrditi ili odbaciti rendgen snimkom, onda smatram da nema potrebe za gipsom, jer će gips samo produžiti vreme oporavka i otežati rehabilitaciju.

   Srdačan pozdrav.

 202. Poštovani,

  Za svojih 28 godina imala sam ukupno 7 istegnuća skočnog zgloba, 5 na desnoj, 2 na levoj. Skoro svi, osim poslednjeg, su istegnuća iz perioda aktivnog bavljenja košarkom. Sva istegnuća bila su trećeg stepena, bez preloma. Ono što me interesuje da li je moguće da usled toliko istegnuća ( mada istina za veći period vremena ) moguće da zglob na neki način postane hronično oslabljen, samim tim i da postoji veća sklonost zgloba da se ugane. Pitam jer sam primetila da mi desni zglob ponekad i tokom običnog, laganog hoda krene da se “izvrće”, ali usled sporosti ne dođe do povrede ozbiljnije. Doduše, izuzev zadnje gde sam na neku neravninu na asfaltu zgazila i potpunosti istegla desni zglob, gde me ni lagan hod nije spasao. Ukoliko postoji nešto što bi se moglo nazvati hronična slabost zgloba, da li postoji način da se on ojača? Hvala

  1. Poštovana,

   moguće je da su učestale povrede zgloba, naročito ukoliko su bile III stepena, ostavile posledice u pogledu nestabilnosti, a naročito ukoliko više niste fizički aktivni i samim tim snaga mišića i tetiva u predelu zgloba nije ista kao tokom trenažnog perioda, a ligamenti su već generalno oštećeni povredama. Savetujem vežbe balansa/propriocepcije za povećanje stabilnosti skočnih zglobova.

   Srdačan pozdrav.

 203. Treniram nogomet. Prilikom izvodjenja jedne vjezbe sutao sam loptu a prijatelj mi je blokirao,te nakon 1 min sam osjetio bol na gornjoj strani stopala(blizu mjesta gdje se spaja stopalo s ostatkom noge,mislim da su tu 3 klinaste koscice).
  Mogao sam normalno trcat bez bolova,ali nikako nisam mogao sutati loptu,kada bih to ucinio zabolila bi me noga i osjecao bi bol koja za dan prestane i opet nakon toga mogu trcati normalno. Proslo je mjesec dana(ako ne i vise) nakon toga,ali opet ista situacija,trcat mogu ali sutat ne,zbog cega se ne mogu normalno baviti nogometom,propustio sam vec 3 utakmice a sutra cu i cetvrtu zbog toga.
  Mozda znate o cemu je rijec?
  -Hvala

  1. Poštovani,

   vrlo je moguće da ste prilikom šuta koji je bio blokiran “nategli“ tetive mišića u predelu stopala koje imaju za cilj da stopalo pregibaju ka gore, pa se razvila tzv. tendinopatija. Savetujem da pokušate sa fizikalnom terapijom i vežbama istezanja koje će imati za cilj da povrate elastičnost tetiva u predelu stopala, a ako i nakon toga bolovi perzistiraju možete uraditi i kontrolni Rtg stopala u cilju isključivanja oštećenja koštanih struktura.

   Srdačan pozdrav.

 204. Uganuo sam skocni zglob pre dve sedmice tacno, i spao je otok, ali ne skroz. Oko zgloba je ostao, valjda “otok” koji je na dodir tvrd. Brine me da li je nesto ozbiljno. Odmah nakon povrede sam naneo led i drzao isti oko 2-3 sata nakon cega sam uspeo da stanem na prste i odem do lekara gde su mi samo stavili zavoj. Da li mozete da mi objasnite sta je tacno u pitanju? I da li je ovaj “otok” nesto oko cega treba da brinem?

  1. Poštovani,

   otok nakon uganuća skočnog zgloba je normalna stvar i u zavisnosti od težine distorzije može perzistirati od nekoliko nedelja do mesec ili dva. Ukoliko možete da se oslanjate na nogu i nemate izraženih bolova, smatram da nemate razloga za brigu, a ukoliko se tegobe ne smiruju savetujem da dođete na pregled kako bismo procenili stanje samog zgloba i shodno istom prepisali adekvatnu terapiju.

   Srdačan pozdrav.

 205. Poštovana,

  Izvrnuo sam skocni zgleb s desne strane na kosarci pre 2 nedelje… Otok je bio preveliki i nisam mogo da se oslonim na nogu. Obratio sam se lekaru, nogu su mi snimali nije bilo preloma vec istegnuce 3 stepena. Stavili su mi longetu koju sam nosio do danas tj 2 nedelje. Sada kad su mi skinuli rekli su mi da mirujem i to je to. Ali meni noga ne deluje dobro, jos uvek imam otok i noga mi je ljubicasta na nekim mestima… Sta da radim sada da se oporavim? i koliko ce oporavak da traje ? Unapred zahvalan na odgovoru.

  1. Poštovani,

   pošto ste nosili longetu toliko dugo, onda je otok očekivana pojava, a ljubičasta boja ide u prilog hematoma, tj. krvnog izliva koji se polako resorbuje, tj. prolazi, i to ne treba da Vas brine. Ono što je bitno, jeste da vratite pun obim pokreta u samom zglobu i da radite vežbe za postizanje elastičnosti ligamenata, kao i vežbe propriocepcije za povećanje stabilnosti skočnog zgloba. Vežbe su zaista brojne, svaka se radi na svoj način i u svoje vreme, a shodno trenutnom stanju skočnog zgloba, a ukoliko ste zainteresovai, možete doći u našu ordinaciju na pregled i prepisivanje istih. Dužina oporavka je individualna stvar, zavisi od težine povrede, adekvatne rehabilitacije, motivacije i sl., tako da je teško prognozirati o kom periodu oporavka se radi.

   Srdačan pozdrav.

 206. Pocetkom decembra sam uganula/istegla skocni zglob. Imala sam manji otok koji je saniran nakon 2 dana, hodala sam nekih pet dana na prednjem delu stopala jer me bolelo kad sam se oslanjala na petu. Rentgen cist, nema preloma. Pravim pauzu od 2 meseca i ne trcim. Onda pocinjem da trcim i sve bude super, medjutim posle 2 nedelje javlja se blagi bol. Nisam imala nikakva ogranicenja u hodu u smislu da me boli jako i da ne mogu da hodam. Sada mi je vec 5. Nedelja otkako sam na pauzi i sada vec osecam nelagodnost u zglobu vise nego bol. Ujutru, kada se probudim je ta nelagodnost najveca i nekad u toku dana se javi. Ja bih da pocnem ponovo sa trcanjem ali nisam sigurna. Da, mazem Sinedol gel sada. Sta mislite, o cemu se radi? Da li je bezbedno da trcim? Pozdrav.

  1. Poštovana,

   ukoliko nema povreda koštanih struktura, onda možete krenuti sa laganim trčanjem, tj. postepeno povećavajte intenzitet i obim trčanja, do potpunog ulaska u formu, i što se kondicije, a i što se samog zgloba tiče. Ukoliko se i nakon ovoga budu javljale tegobe, savetujem da dođete na pregled da vidimo o čemu se tačno radi, a shodno trenutnom stanju i prepišemo adekvatnu rehabilitaciju u cilju rešavanja tegoba.

   Srdačan pozdrav.

 207. Srdacan pozdrav!
  Danas na treningu(fudbal) usljed trcanja sam iskrenuo zglob, zaboljelo me ali mogao sam dalje da hodam pa cak i da trcim ali nisam htio da riskiram pa sam prestao sa treningom. Vratio sam se u svlacionicu i vec se pojavio otok sa vanjske strane oko zgloba, odmah sam poceo da ledim i mazem nogu sinedol gelom, drzim je uzdignuti iznad nivoa srca. Pokretljivost imam skoro normalnu, gore dole uz malu bol, levo desno vec osjetim vecu bol. Mogu da hodam ali osjetim laganu bol pa izbjegavam, na prstima mogu takodjer da hodam i ne osjetim bol. Imam li razloga za brigu, da li je ozbiljije?

  1. Poštovani,

   verovatno je došlo do klasnične distorzije skočnog zgloba bez koštanih oštećenja, tako da smatram da nemate razloga za brigu. Nastavite sa stavljanjem leda i držanjem noge u uzdignutom položaju, a posle 7-10 dana možete probati sa postepenim vraćanjem u trenažni proces.

   Srdačan pozdrav.

 208. Povredio sam skocni desni zglob pre 5 meseci I nisam pravilno lecio jer mi se to prvi put desilo pa nisam bio obavesten.Radio sam sutradan normalno ali sam imao lakse bolove I tako desetak dana dok nisam poslusao savete drugih I otisao kod ortopeda, a isti mi previo nogu zavojem I rekao da ce me proci za 7 dana.Nisam imao prelom I da napomenem da sam u toku tih nedelju dana odigrao basket I pri skokovima osetio bol.Nastavio sam da igram I sledece nedelje pa sam u doskoku na neciju nogu izvrnuo I levi ali mnogo ozbiljnije jer nisam mogao sutradan da radim pa sam uzeo bolovanje 2 nedelje I mirovao 10 dana jer su mi tako rekli u urgentnom centru.Onda sam isao na terapije struju I fizikalne gde su mi pogresno pokazivali I bol mi se prebacio sa zgloba na deo iznad malih prstiju na nozi pa sam nastavio sa laserom I tens strujom.Sada mi je mnogo bolje ali se nisam jos oporavio.Zanima me desni skocni zglob koji nisam pravilno lecio I osecam bolove I posle 7 meseci, a nemam otok I pri vezbama kao da krcka.Da li se moze povreda skocnog zgloba ikada vratiti u stanje kakav je bio pre povrede?

  1. Poštovani,

   savetujem vežbe balansa, tj. propriocepcije za oba skočna zgloba u cilju poevaćanja stabilnosti istih. Takođe, savetujem i vežbe za dobijanje elastičnosti ligamenata skočnog zgloba. Ukoliko ste zainteresovani možete doći na pregled u cilju procene stanja oba skočna zgloba, a samim tim i demonstracije i prepisvanja vežbi shodno trenutnom stanju zglobova. Ukoliko nema koštanih povreda, smatram da je potpun oporavak, uz adekvatnu rehabilitaciju, i više nego moguć.

   Srdačan pozdrav.

 209. Zdravo, izvrnuo sam skocni zglob pre skoro mesec dana. Nisam isao kod doktora jer sam imao mali otok i bol koji nije bio veliki. Mogao sam da hodam skoro normalno, znaci samo malo me bolelo, a najvise kad silazim niz stepenice. 3,4 dana sam stavljao led i otok je skoro nestao, sada ima mozda samo malo. Sada nemam bol kad hodam, cak osecam da mogu i da potrcim, ali me boli zglob kad pokusavam da ga rotiram prema unutra, dok prema spolja mogu bez bola. Neki drugari su mi rekli da sam mozda pomerio neku tetivu, i da sam mozda trebao da idem kod lekara. Zanima me da li je moguce da se pomeri tetiva uz ove simptome koje sam napisao? I da li je normalno da jos uvek imam bol kad rotiram nogu prema unutra posle mesec dana? Hvala unapred.

  1. I jos nesto, danas sam dosta hodao, otok se malo povecao, ali posle odmaranja od oko 2 sata se povukao.

  2. Poštovani,

   verovatno ste malo jače istegli spoljašnje ligamenta zgloba, pa bolovi još uvek perzistiraju. Postoje odgovarajuće vežbe koje treba da se rade kako bi se dobio pun i bezbolan obim pokreta u samom zglobu, i vežbe propriocepcije, koje povećavaju stabilnost zgloba i samim tim smanjuju tegobe. Ukoliko ste zaintersovani, možete doći na pregled kako bismo procenili stanje samog zgloba, a shodno tome i prepisali odgovarajuće vežbe rehabilitacije.

   Srdačan pozdrav.

 210. Postovani, pozdrav.

  Pre nekih 7-8 dana sam na fudbalu uganuo skocni zglob leve nego. Odma sam prestao sa aktivnoscu jer je odma noga natekla duplo nego obim normalnog glanka , bukvalno nisam mogao jedno vreme da se oslonim na levu nogu, kako se hladila noga bol je prolazila, bila je prisutna ali ne u tolikoj kolicini kao na pocetku. Dosao sam kuci i do tada sam vec mogao da se oslonim na nju pa sa jedno 70-80% tezine tj mogao sam da hodam mada sam malo hramljao, uobicajeno. Krenuo sam odma sa oblogama i 2 dana sam stavljao obloge i otok je spao dosta. 3-4 dan sam vec mogao normalno da stojim na nozi ali sam imao ispod clanka kao nateceno ili kao podliv duz celog stopala od pete do prstiju ali i otok je jos uvek bio prisutan. Kroz dan,2 modrice ili podliv su se povukli ali je otok na samom clanku bio prisutan. Danas je 8 dan nakon toga i ja mogu da stojim i radim sve normalno sa stopalom, tj bar do neke granice ali i dalje je pristutan otok samog clanka, tj kao da je podliv ili da se krv zgrusila. Interesuje me sta bih trebao da radim sad dalje i koje su sledece mere koje treba da preuzmem? , i za koliko otprilike cu se 100% oporaviti od ove povrede?
  Napominjem da se nisam obratio lekaru jer su mi se i pre desavale ovakve stvari, sto je i normalno donekle.

  Hvala unapred.

  1. Poštovani,

   savetujem vežbe za dobijanje punog i bezbolnog obima pokreta u samom zglobu, kao i vežbe za dobijanje na elastičnosti ligamenata, uz vežbe balansa/propricepcije za povećanje stabilnosti skočnog zgloba. Vežbe su brojne i zaista je nemoguće ovim putem i na ovaj način objašnjavati. Ukoliko ste zainteresovani, možete doći u našu ordinaciju na demonstraciju istih.

   Srdačn pozdrav.

 211. Zdravo, pre 15 dana sam izvrnuo zglob na fudbalu, ali me nije bolelo toliko i nastavio sam da igram. Kad se ohladila noga, imao sam samo mali otok odozgo na zglobu i bol koji nije bio veliki, znaci mogao sam normalno da hodam, pa zbog toga nisam isao kod lekara vec sam stavljao led 3,4 dana. Sada, posle 15 dana, otok se skoro povukao, mozda ima malo samo, ne mogu da procenim bas, hodam normalno, mogu da pomeram stopalo gore dole, ali kad pomeram skroz u desno ili skroz u levo osetim mali bol, vise kao neko zatezanje. I jos nesto, na tetivi (ili ne znam sta je) odozgo, mogu da napipam kao neko zadebljanje, to me plasi. Ako mozete da mi kazete sta je to i sta mi preporucujete? Hvala unapred.

  1. Poštovani,

   teško je bez uvida u stanje samog zgloba reći o čemu se tačno radi. Na osnovu podataka koje dajete, verovatno se radi o tipičnoj distorziji skočnog zgloba lakšeg tipa, s`obzirom da navodite da ste sve vreme mogli da hodate, da nije bilo veće otoka i slično. Uz adekvatnu rehabilitaciju i vežbe za dobijanje punog obima pokreta bez bola, kao i vežbe za jačanje ligamenata skočnog zgloba, u vrlo kratkom periodu ne bi trebalo da imate bilo kakvih problema.

   Srdačan pozdrav.

  2. Postovana, imam problema sa skocnim levim zglobom vec oko 2 godine. Inace treniram kosarku 10 godina, na jednom treningu noga mi je proklizala i naglo se zaustavila i izvrnuo sam zglob, nisam isao kod lekara jer otok nije bio velik uopste. Ledio sam nogu mazao kreme i posle desetak dana sam nastavio da treniram, nakon nekog perioda od poal godine opet je pocelo da me boli i nisam mogao da treniram i isao na terapije 10 nedelja. Opet sam poceo da treniram i nastavio posle te pauze i evo opet me boli, da budem precizniji boli me ahilova tetiva i spoljni deo zgloba,unutrasnje ne. Pa me zanima vase misljenje o svemu tome i sta bi trebao da radim kako bi sanirao to sto pre.

   1. Poštovani,

    ukoliko već niste, savetujem da uradite Rtg stopala/skočnog zgloba, kako bi videli da se možda nije potkrala neko oštećenje koštanih struktra ili neka posledična stres fraktura. Ukoliko je to sve u redu, savetujem vežbe balansa/propriocepcije za povećanje stabilnosti samog zgloba, vežbe istezanja za Ahilovu tetivu i jačanje okolnih mišića (potkolenice). Vežbi ima dosta i svaka se radi u svoje vreme, a sve na osnovu trenutnog stanja skočnog zgloba. Savetujem da dođete na pregled kako bismo dobili uvid u samo stanje povrede, a možemo uraditi u ultrazvučni pregled Ahilove tetive i videti da li postoji neki upalni proces ili oštećenje u predelu iste. Na osnovu svega, možemo dati savete u pogledu vežbi i dalje rehabiltacije, a sve u cilju saniranja tegoba. Takođe, savetujem i bandažiranje skočnog zgloba bar neko vreme (sunđer + tape traka), pošto navodite bolove. Možda će Vam to pomoći u smanjivanju bola tokom treninga.

    Srdačan pozdrav.

 212. Postovana
  Pre 3 dana sam izvrnula stopalo imam mali otok u. UC su mi snimili stopalo navodno nema preloma i naprsnuca,ali mene i nakon tri dana jako boli kad pokusam stati na njega. Kad mirujem ne boli. Da li je ipak u pitanju prelom ,ili ja umisljam? Receno mi je da ne stajem10 dana na nogu. Kako mogu znati da li je prelom ili samo jaka distorzija?

  1. Poštovana,

   ukoliko ste uradili rendgenski snimak stopala i radiolg nije video prelom, onda je to definitivno i najbolji način da znate da li ima preloma ili ne. Pošto je povreda još uvek akutna, bolovi koje osećate su uglavnom normalni i očekivani. Ukoliko se bolovi ne budu smirivali savetujem da dođete na pregled kako bismo videli u kom stanju je skočni zglob i odredili adekvatan način lečenja povrede.

   Srdačan pozdrav.

 213. Pozdrav. Pre 15 dana sam se vracao sa rodjendana i u polu pijanom stanju sam nepazljivo zgazio na ivicnjak te mi noga proklizila i ostalo verovatno znate. Odmah ujutru sam se javio kod ortopeda, imao sam mali otok, ali ne veliki bol, mogao sam normalno da hodam(i sada mogu) ali kada sam pipnuo bolelo me je, ortpeed mi nije uradio rtg, samo reko da se fiksira zavojem i da se stavljaju hladne obloge. Otiso sam pesaka kuci, a bolnica mi je nekih 2km od kuce(normalno sam se vratio).Onda posle drugog mi je oteklo jos vise ali ne za paniku i onda sam primetio modricu i sa leve i sa desne strane zgloba. Zabrinuo sam se, ali nisam otisao kod lekara jer su mi roditelji rekli da nije nista strasno i da lekar bolje zna. Onda posto nikad mi se nije ovo desilo uzeo sam krpicu i kvasio je hladnom vodom te stavljao na vreli zglob, otok nije spadao(nisam znao da treba stavljati led jer sam smatrao hladna obloga – hladdnom vodom okvasiti krpicu). Onda sam se informisao kod drugara koji je vec imao povredu i rekao mi je da stavljam kesu sa ledom na mesto gde je oteceno i otok ce nestati, bio je u pravu. Onda sam se opustio i normalno sam hodao nekoliko dana te izlazio napolje i isao u setnju. Onda kada sam se vratio sa poduze setnje osetio sam da mi se zglob greje te sam skinuo carapu i video da je krenuo da otice, uspanicio sam se i odma otisao kod ortopeda a oni me poslali u urgentni(bilo je to oko 00h uvece. Specijalista urgentne medicine me je pregledao i posto sam osecao mali bol dok sam ispruzivao stopalo i skupljao on mi je rekao da su to tetive. Poslao me je da uradim rtg, i bilo je bez fraktura onda mi je rekao da sam istegao tetivu. Napisao je da trebam da kupim Diklofenak gel, Lioton 1000 gel,Kamfor gel i elasticni zavoj ili steznik i ove gelove moram da stavim sva tri istovremeno tj da ih pomssam i stavim na zglob i oko zgloba i sve to posle da uvijem providnom folijom za hranu. (Nisam uzeo Kamfor gel, jer u apoteci su mi rekli da kada se sva tri gela pomesaju moze da se upali koza te sam odustao) otiso sam kuci te poceo sa terapijom. Posle treceg nanosenja gelova na zglob pomodrele mo usne i dobio sam dijareju te odma predstao a koriscenjem te javio se ortopedu koji je rekao da nosam to trebao da uzimam, onda mi je prepisao Biofreeze gel(koji nisam kupio jer su mi u apoteci rekli da je poput Fastum Gela koji imam kuci). Rekao je da trebam da mogu slobodno da hodam sve do granice bola te nosam ga poslusao i dalje sam odmarao tj. dizao sam noguna zid negde u visini glave. Tada nemam otok sto je logicno jer smanjim cirkulaciju, onda sam poceo da koristim elasticni steznik te nogu i suvise jako stego te seo na stolicu u normalnom polozaju. Onda kada sam osetio da mi sam zaustavio krv u nozi sklonio sam steznik te uplasio sam se jer je krenulo ponovo da mi otice. Pa zelim da znam da li je nesto opasno i da li sam dobro uradio sto sam dizao nogu u visini glave te koliko je moguce da cu imati otok kada sada koristim fastum gel i da li trebam koristiti led(nisam ga koristio 4-5 dana jer nisam imao otok) ?

  PS da li da podizem nogu u visini glave u slucaju da mi se ponovo vrati otok kao sto mi se povratio sada(trenutno mi je noga u visini kukova i malo sporije mi spada otok ali bitno je da mi spada) planirao sam da se u ponedeljak javi mom decijem hirurgu za povredu jer su mi tamo rekli da idem za povrede

  1. A i da dodam da mi je skocni zglob na toj desnoj nozi nekako veci u odnosu na zglob na levoj nozi. I kada mi soadne otok tako je, na rtg snimku je sve normalno rekli su mi

  2. Poštovani,

   s`obzirom da nema preloma, došlo do je klasičnog uganuća skočnog zgloba. Savetujem da po potrebi stavljate led (kesa sa ledom, diretkno na kožu) i Fastum gel, kada osećate bolove i kada Vam se posle dužeg hodanja javi otok. Elastični zavoj nemojte da koristite, a nogu, kada ste kući, i ako imate otok, možete držati u uzdignutom položaju (dva jastuka ispod noge). Takođe, savetujem i vežbe rehabilitacije za jačanje ligamenata u predelu samog zgloba, kako bi se bolovi skroz smanjili. Vežbe su brojne i svaka se radi u svoje vreme, tako da ih je teško na ovaj način opisivati.

   Srdačan pozdrav.

 214. Poceo me bolet skocni zglob izvana,nisam uvrnuo nogu,ja sam fudbaler,sa ovim vanskim skocnim zglobom nisam imao problema do sad.Na zdravo me je poceo bolet,i ne mogu da pravim promene.Malo mi je nateklo,i kad gazim malo nastranu,boli me.Sta da radim?Hvala unapred!

  1. Poštovani,

   jako mi je teško na ovaj način, bez pregleda, reći o čemu se radi. Savetujem da uradite Rtg snimak stopala, jer u pitanju može biti eventualno stres fraktura neke od kostiju stopala, a to je najbitnije isključiti kao dijagnozu. Ukoliko nema preloma, verovatno se radi o istegnuću nekog od ligamenata ili zapaljenju neke od brojnih tetiva koje se nalaze u tom predelu.

   Srdačan pozdrav.

 215. Imao sam povredu zgloba pre tri dana dijagnoza mi je distorsio et distensio articuli talocruralis i stavljena mi je logeta…. kolko dugotraje oporavak tj nosenje logete? Hvala unapred i sta posle skidanja logete tj koju terapju primeniti..

  1. Poštovani,

   trajanje oporavka je individualna stvar, a zavisi i od težine povrede. Vežbe su brojne i nemoguće ih je na ovaj način opisati, a svode se na dobijanje punog obima pokreta u samom zglobu, vežbe balansa, tj. propriocepcije u cilju povećanja stabilnosti samog zgloba i vežbe snage. Ukoliko nema preloma koštanih struktura, savetujem da skinete longetu i odmah krenete sa rehabilitacijom.

   Srdačan pozdrav.

 216. Povredio sam skocni zglob(clanak) pre nekih 12 stavljao sam par dana obloge, nije mi nista nateklo ali evo vec 12 osecam bol ali slabijeg intenziteta.Da li treba da pocnem da treniram i da koristim elasticni zavoj ?