Pretražite pitanja i odgovore:

150 thoughts on “Sportskomedicinski pregled/testiranje

 1. Poštovani,
  Zamolio bih Vas za pomoć oko nedoumice koju imam.Naime, pre 3 nedelje sam imao kovid i to sa lakšim simptomima a pre toga nisam godinu dana se bavio nikakvim sportom zelim da krenem da igram rekretivni kosarku 3 puta nedeljno pa me zanima koji pregled
  preporučujete pre početka aktivnosti?
  Pozdrav

  1. Poštovani Bobane,

   najbolje bi bilo da obavite ergospirometriju, time se prati EKG tokom napora i vidi se da li ima pojave aritmija. Kod stanja posle COVID19 smo već dosta puta videli problema u tom smislu, i kod pacijenata koji su imali i teže i lakše oblike. Pregled možete zakazati na telefon ordinacije.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 2. Poštovani,
  Imam 28 godina i 5 godina sam se rekreativno bavila veslanjem. Pre godinu i po dana mi se stvorio ganglion u zglobu leve sake, zbog kojeg su mi tetive sake cesto bile upaljene, pa sam prestala da treniram kako bi se tetive oporavile i ganglion povukao. Prosle godine zbog epidemije i rada od kuće sam postala veoma neaktivna. Htela bih ponovo da se potpuno rekreativno bavim veslanjem ili nekim drugim sportom. Koje sve preglede preporučujete pre početka aktivnosti obzirom na opisano?
  Pozdrav

  1. Poštovana,

   savetujem da uradimo ergospirometrijsko testiranje kako bismo procenili rad srca i pluća u naporu, Vašu kondiciju, a shodno rezultatima testa daćemo i savete u pogledu postepenog vraćanja u trenažni proces. Ukoliko ste zainteresovani, pregled možete zakazati na telefon ordinacije: 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

  1. Poštovani,

   u pregled spada procena kompletne telesne kompozcije (visina, težina, procenat masti, mišića, vode), EKG srca u miru, merenje pritiska, slušanje srca i pluća, pregled kičme i stopala.

   Srdačan pozdrav.

 3. Poštovani,
  Zamolila bih Vas za pomoć oko nedoumice koju imam. Naime, pre mesec dana sam imala kovid i to sa lakšim simptomima (temperatura 2-3 dana, gubitak čula mirisa i ukusa, bol u kostima). Nakon tri nedelje konačno sam dobila negativan test i vratila se svakodnevnim obavezama. U tom peridou sam se osećala zaista dobro sve do trenutka kada sam krenula na odmor tj.tačnije kada sam krenula sa aktivnostima na moru (kupanje u moru, u bazenu, topla-hladna voda, hidro masaža….) i od tada imam bolove u predlu pluća, nakon čega se bol lokalizuje samo na levoj strani u vidu neke težine, a poslednjih dana i bola u ramenu i trnjenja u predelu srca. Radila sam ultrazvuk srca, EKG, skener grudnog koša, bila sam na pregledu kod kardiologa, endokrinologa, pulmologa i kažu da je sve u redu. Ponekad imam plitak dah i ubrzano disanje kada npr.šetam i pričam istovremeno. Da li mislite da bi pregled kod Vas bio od pomoći i da li ste prava adresa s obzirom na gore navedene simptome.

  Unapred zahvalna,

  Tamara

  1. Poštovana,

   savetujem da uradimo ergospirometriju, tj. test opterećenjem na pokretnoj traci tokom kojeg ćemo proceniti funkciju srca i pluća u naporu, Vašu kondiciju, metabolički odgovor organizma na napor i videti da li se tegobe mogu povezati sa problemom na nivou pluća, srca, loše kondicije ili nečeg drugog. Ukoliko ste zainteresovani, pregled možete zakazati na telefon ordinacije: 011 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

   1. Poštovana doktorice,
    Prije mjesec dana imao sam nezgodu na fudbalskoj utakmici,ja i protivnički igrač udarili smo loptu istovremeno i meni je stopalo otislo ka dolje(nije bilo izvrtanja zgloba ni unutra ni spolja) međutim ja sam nastavio da igram još pola sata.Po završetku utakmice otekla mi je cijela noga i bol je bio neizdrziv..Fizioterapueti su mi rekli da je veliko istegnuće dali mi štake,gelove i mirovanje,nakon dva dana ja sam bol počeo da osjećam u listu i sa ovije strane koljena..Prije 4,5 dana sam počeo sa treningom međutim jos uvjek osjecam bol od palca do dna ćevanice i u listu kao da me nešto probada?

    1. Poštovani,

     savetujem da uradite Rtg snimak skočnog zgloba i potkolenice, ili, ukoliko ste u mogućnosti, bilo bi dobro uraditi MRI pregled navedenih regija kako bi se videlo stanje kostiju i isključila sumnja na postojanje preloma neke od koštanih struktura, ali kako bi se dobio uvid i u stanje mekotkivnih struktura (tetiva, mišića i ligamenata) u predelu bolne regije. Moramo znati šta je povređeno i u kojoj meri je povređeno kako bismo procenili koji je najbolji vid lečenja. Takođe, ne znam da li ste sprovodili nešto od terapije, ali s obzirom da sada osećate bol od palca do cevanice, moguće je da je to posledica istegnute tetive mišića koji ima funkciju da opruža palac, a bol u listu može biti kompenzatorni grč. Teško je bez pregleda tvrditi bilo šta ovim putem, ali generalno, ukoliko je problem mišićno-tetivne prirode, onda se savetuju vežbe istezanja koje za cilj imaju vraćanje elastičnosti i rastegljivosti tetiva i mišića, kao i vežbe snage, koje za cilj imaju vraćanje bolnih mišića u normalnu funkciju.

     Srdačan pozdrav.

  1. Poštovani,

   radi se o hroničnoj, tj. ranije nastaloj povredi, tj. pucanju prednjeg ukrštenog ligamenta.

   Srdačan pozdrav.

 4. Postovani,

  imam 33 godine.
  od 9 do 21 sam aktivno trenitao kosarku,
  od 26 sam programer, puno sedim, 1 nedeljno odigram neki sport, i pusim 1 paklu cigara dnevno.

  Zeleo bih da treniram tri puta nedeljno u teretani, tri basketa, dva treninga boksa i dva vaterpola.

  Da li je to ikako izvodljivo u mojim godinama?

  1. Poštovani,

   savetujem da pre započinjanja gore navedenih aktivnosti uradite ergospirometrijsko testiranje kako bi se procenio rad srca i pluća u naporu, odredila kondicija, kao i trenažni pragovi, a shodno svemu tome dala konačana odluka u sposobnosti za učestvovanjem u sportskim aktivnostima i intenzitetu treninga koji je bezbedan za sprovođenje. Ukoliko ste zainteresovani, ovu vrstu pregleda možete zakazati u našoj ordinaciji na telefon: 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

 5. Poštovani,

  Imam 37 godina i 117 kilograma i kao bivši aktivni veslač punih 5 godina, odlučio sam da kupim veslački ergometar i rešim se viška kilograma. Aktivno sam radio skoro svaki dan u početku bez prevelikog opterećenja kao i minutaže. Nakon mesec dana sam ubacio i fitnes deo sa gumama. Svaki svoj rad sam detaljno snimao putem aplikacije, kao i preko Polar H10 uređaja za očitavanje otkucaja srca. Pre nedelju dana mi se prvi put javio bol u levom delu grudi koji je prošao sutrašnjim buđenjem. Pre dva dana sam do sada imao najaktivniji dan, jer sam počeo sa high intensity treninzima u kombinaciji 10 minuta veslački ergometar i 40 minuta rad sa resistance band trakama. Nakon toga sam otišao na plivanje koji bi mi pomogao da brže izvršim oporavak organizma. Plivanje je sve ukupno trajalo jedan sat ali podeljeno u četiri etape. Nakon toga sam se savršeno osećao. Ali sutradan mi se ponovo vratio bol u levom delu grudi koji je vrlo blag. Pretpostavljam da sam previše opteretio svoj sistem pa bih želeo da se prokonsultujem i sa vama vezano za moj ritam vežbanja. Za mesec i 5 dana sam skinuo 6 kilograma. Šta bih po vašem mišljenju trebao da uradim od testiranja kod vas kako bih bio siguran u buduće treninge?
  Unapred hvala.

  1. Poštovani,

   savetujem da uradimo maksimalni test opterećenjem, tj. ergospirometrijsko testiranje kako bismo proverili rad srca i pluća u naporu, procenili Vašu kondiciju, odredili trenažne pragove, tj. tačan intenzitet treninga shodno Vašim ciljevima. Možemo i izvršiti pregled vezano za bol koji osećate sa leve strani grudi kako bismo videli da li je koštano-mišićnog ili nekog drugog porekla. Ukoliko ste zainteresovani, pregled možete zakazati na telefon ordinacije: 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

 6. Poštovani,
  Radila sam istezanje, zapravo htela sam da uradim špagu na zidu, ali kada sam uzela da uradim, to je vec bio treci, červrti put, bas sam naglo i brza istegla noge kako bih to uradila i kada sam ih istegla skroz na zidu čula sam kao da je jako kvrcnulo oko predela prepone desne noge koja je bila u gornjem položaju, baš se čulo i počelo je da me boli na tom mestu, takođe osećam i blagi bol u predelu donjeg dela leđa sa leve strane,baš sam zabrinuta, zanima me da li može biti nešto ozbiljno u pitanju.

  1. Poštovana,

   teško je bez pregleda bilo šta tvrditi. Sigurno je došlo bar do istezanja nekog od tzv. mišića primicača, a u kojoj meri je ozbiljno i kakva terapija je potrebna, nemoguće je tvrditi bez direktnog uvida u Vaše stanje. Ukoliko ste zainteresovani, možete zakazati pregled kako bismo procenili stepen povrede i dali savete za dalje lečenje.

   Srdačan pozdrav.

 7. Poštovani,
  Imam 44 godine,bivši sam sportista .Za veće uspehe nisam mogao da značajno podignem nivo opšte izdržljivosti.Puls mi je u naporu brzo rastao ali i u odmoru brzo se vraćao u normalu.Mislim da sam iz nekog razloga bio aerobni limitiran pa sam često bio u radu preko aerobnog praga.Moj sin trenutno pokazuje slične karakteristike kao i ja u mladosti.Koje testiranje bi bilo primereno za njega (ili i za mene) i njegov uzrast pošto ima samo 8 godina.Nadam se da sam bio dovoljno jasan.Unapred hvala.

  1. Poštovani Branko,

   najbolje bi bilo da obavite ergospirometrijski test, tokom koga se mogu odrediti trenažni pragovi, procenjuje maksimalna potrošnja kiseonika (VO2 max) i prati EKG tokom fizičkog napora. Pregled možete zakazati na telefon 3058376.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 8. Bol u kolenu ispod casice sa prednje strane nema otoka veliko malkice i ima kvrzica kija se povajila boli me kada hocu da zategnem prednju lozu a kada je savijam nista ne boli posle tekme sam osetio kada se ohlsdila noga malo sam zabrinit sta je to ?

  1. Poštovani,

   verovatno je došlo do upale pripoja patelarnog ligamenta. Ukoliko su tegobe i dalje prisutne, savetujem da dođete na pregled kako bismo tačno utvrdili o čemu se radi i dali savete u pogledu saniranja povrede.

   Srdačan pozdrav.

 9. Postovanje, prije god dana sam na treningu naglo ustala i nesto je puklo u koljenu, nisam osjetila nikakvu bol niti otok ali sam otisla i uradila MRI: djelimicna ruptura prednjeg kriznog ligamenta i napuknuce medijalnog meniska gradus ll: Bavim se atletikom i u zadnje vrijeme nisam redovna jer me strah da se stanje ne pogorsa a ortopedi mi nisu nista objesnili u vezi toga. Zanima me mogu li se nastaviti baviti trcanjem jer me ne boli dok trcim a ubrzo cu ici i na fizikalne i stavljam kinezi traku? Lp

  1. Poštovana,

   ukoliko nemate tegoba možete se postepeno vratiti u trenažni proces. Takođe, savetujem jačanje mišića buta, kao i proprioceptivni trening kako bi se ojačali ligamenti i ostali pripoji u predelu kolena. Ukoliko se tegobe i jave, savet je da se konsultujete sa ortopedom u pogledu eventualnog saniranja povrede meniskusa hirurškim putem.

   Srdačan pozdrav.

 10. Postovani,
  Imam 60 god, nemam hronicnih bolesti, visina/tezina 161cm/59,6kg. Nisam aktivni rekreativac, povremeno odem na aquabik. Volim da pesacim. Smatram da sam zdrava.

  Ali, volela bih da proverim, tj da uradim kod vas test kondicije i ostale analize, u kakvom stanju sam trenutno i cime bi bilo uputno da se bavim rekreativno a da ne ugrozim zdravlje.

  Da li to mogu?

  S postovanjem,
  Marina Ivanovic

  1. Poštovana Marina,

   Prema opisu, najbolje bi bilo da obavite test opterećenjem, gde se tokom napora prati EKG i pomoću analize izdahnutih gasova određuju trenažni pragovi i fizička kondicija. Uz to, trebalo bi da uradite laboratorijske analize : kompletnu krvnu sliku sa osnovnom biohemijom (glukoza, urea, kreatinin, bilirubin, transaminaze, holesterol, jonogram).

   Pregled možete zakazati na telefon 3058376.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 11. Postovani,

  Imam 19 godina, aktivno se bavim savremenim plesom. U poslednje vreme me mnogo bole kolena s vremena na vreme i to oba, nekad samo jedno pa kad prodje onda drugo a nekad u isto vreme. Nikada se na srecu nista nije desilo uvek sam u stanju da hodam i pokreti mi budu eventualno malo ograniceni bolom. Bol se uvek smiri nakon par dana, medjutim stalno se vraca i svaki put me mnogo nervira s obzirom da ne izvodim ne znam kakve pokrete koji bi bili preveliki opterecenje za kost. Bolovi su uglavnom sa unutrasnje strane. Nisam dovoljno strucan ali mislim da je to ili predeo meniskusa ili potkolenice. Molim Vas dajte mi neki savet i misljenje o tome sta bi ovo moglo biti i da li je opasno kao i sta mi je sledeci korak. Hvala puno unapred.

  1. Poštovani,

   moguće je da se radi o patelofemoralnom bolnom sindromu ili burzitisu, ali teško je tvrditi bilo šta bez pregleda. Ne deluje da se radi o nečemu ozbiljnijem. Jedino što mogu savetovati, ukoliko se bolovi nastave, jeste da dođete na pregled kako bismo utrvrdili tačnu dijagnozu, a na osnovu iste i prepisali adekvatnu terapiju, eventulano vežbe za jačanje mišića buta i samih ligamenata i pripoja u predelu kolena.

   Srdačan pozdrav.

 12. Pozdrav…imam 40 godina i dijagnozu hipertenzije sa terapijom pune sake lekova…koji mi uglavnom ili ne deluju ili mi pogorsavaju opste stanje…vec godinama vrtim iste preglede koji su u redu…uglavnom ,jedva se nosim sa svojim telom ceo zivot.Kad dodje leto,bukvalno ne mogu da disem,stalno sam umorna i omamljena…imam migrenozne glavobolje…zelela bih da uradim ergospirometrijski test i nadam se da ce on pokazati sta se desava sa mojim telom…jedina nedoumica koju imam jeste,sto ja u klimatizovanom prostoru donekle funkcionisem..kad izadjem napolje na topao i vlazan vazduh,ne mogu ni da udahnem ni da hodam…

  1. Poštovana,

   možete uraditi ergospirometrijsko testiranje u našoj ordinaciji kod našeg kardiologa, prof. dr Ivane Nedeljković. Na osnovu samog testa može se proceniti da li su tegobe izazvane usled problema na nivou pluća ili srca, ili je ipak nešto drugo u pitanju. Takođe, što se tiče neregulisanog pritiska, doktorka može na osnovu tegoba, samog pritiska u miru i naporu, korigovati terapiju, ukoliko za tim bude potrebe. S`obzirom da navodite izražene tegobe sa disanjem prilikom vrućine i povećane vlage, vrlo moguće je da je u pitanju i prikrivena astma, pa će Vam možda biti preporučen i detaljan pregled sa testovima spirometrije od strane pulmologa. Ukoliko ste zainteresovani, ergospirometriju možete zakazati na telefon ordinacije: 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

 13. postovana dr tamara javljam se u vezi svog sina koji ima trinaest godima i bavi se kosarkom .dete se zali na bol u levom kolenu gornji deo kolena bili smo kod decijeg ortopeda on je dao dijagnozu da mu je meka hrskavica i prepisao ampule cartinorm pet komada interesuje me vase misljenje o ovim ampulama i posledice njihovog koriscenja unapred hvala

  1. Poštovani,

   ampule sadrže vitamine i minerale, kao i konstituente koji inače izgrađuju hrskavicu zglobnih površina, tako da ne smatram da će mu škoditi na bilo koji način. Ipak, ono što najviše može da pomogne Vašem sinu u smislu tegoba, jesu adekvatne vežbe za jačanje mišića buta i vežbe propriocepcije, koje za cilj imaju rasterećenje samog zgloba kolena i povećanje stabilnosti istog, a samim tim i ublažavanje simptoma.

   Srdačan pozdrav.

 14. Poštovani,

  Da li se kod vas može obaviti kontrolni pregled za ronjenje i overa karneta?
  Ako može, koja je cena i šta je sve potrebno? Imam 39 godina.

  Pozdrav,
  Ana

  1. Poštovana Ana,

   ronioci obavljaju test opterećenja, cena je 4 hiljade dinara i pregled možete zakazati na telefon 3058376.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 15. Poštovani,
  imam 45 godina i veći deo života sam se aktivno ili rekreativno bavio sportom. Pre dve godine sam operisao tumor na bubregu (odstranjen je deo bubrega sa tumorom, ali je bubreg zadržao funkciju) i posle toga sam u većoj meri smanjio sportske aktivnosti, mada sam i dalje relativno aktivan. U međuvremenu mi se pojavio i anksiozni poremećaj, što mi uzrokuje povremene napade pojačanog lupanja srca i gubitka vazduha. Od ovog proleća sam rešio da se vratim fizičkim aktivnostima, ali bih pre toga želeo da uradim medicinske preglede (zbog godina i zbog anksioznog poremećaja) koji će mi potvrditi da sam fizički zdrav za rekreativne aktivnosti kao što su trčanje, vožnja bicikle i tenis 2-3 puta nedeljno.
  Interesuje me koje sve vrste pregleda mi preporučujete da uradim i koja bi bi bila cena pregleda koji su mi potrebni?

  1. Poštovani Darko,

   Savetovali bismo Vam test opterećenjem, gde se tokom napora prati EKG i preko analize gasova određuju zdravstveni i trenažni parametri, detaljniji opis možete pogledati na našem sajtu. Redovna fizička aktivnost pomaže u kontroli anksioznih tegoba, ukoliko budete vežbali bilo sami ili putem programiranih aktivnosti, imaćete dosta koristi.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 16. Dobar dan , hteo sam da pitam da li sportski test obuhvata i vadjenje krvi kod vas, i koliko ljudi mora da dodje da bi cena bila 800 dinara?

  1. Poštovani Aleksa,

   cena sportskog testiranja iznosi 4000 dinara, a cena osnovnog pregleda (bez trčanja na pokretnoj traci) iznosi 800 dinara. Laboratorijske analize nisu obuhvaćene, njih možete obaviti po vašem izboru i dostaviti nam nalaze na uvid.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 17. Poštovani,

  Šta sve obuhvata sportsko testiranje sa motorikom (u cjenovniku 5000 RSD)?

  Unaprijed hvala na odgovoru,

  Srdačan pozdrav.

  1. Poštovani,

   Navedeni pregled obuhvata ergospirometrijski test (određivanje maksimalne potrošnje kiseonika VO2 max sa praćenjem EKG zapisa tokom testa) i testove na platformi sile (force plate, visina vertikalnog skoka).

   Ukoliko želite da zakažete pregled, to možete obaviti na telefon 0113085376.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 18. Pozdrav
  Posjetio sam vas prije odprilike godinu ipo kad je uradjen kompletan pregled i test optrecenja .
  Danas nadjoh rezultate i ne mogu da se sjetim svih skracenica i tumacenja oznaka od ergospirometrijskog testa .
  Sledeci detalji su mi nejasni
  HR na =1(u/min) 185bpm V na R=1 15km/h ——–Ovdje se direktno postavlja pitanje sta je ” R” i kako se zna kad je njegove vrijednost =1 i naravno ako bi trebalo jos nesto da znam u vezi ovoga
  VE max(L/min) 148,4 ???
  Unaprijed Hvala
  Puno Pozdrava
  Bojan
  HR max je bio 194 bpm pri 17km/h i test trajao 8:10 a rodjen sam 1976 god

  1. Poštovani Bojane,

   R odnosno RER je skraćenica za termin Respiratory Exchange Ratio. Mi smo tada koristili slovo “R” pošto je tako bilo označeno u tadašnjoj verziji softvera. U pitanju je bezdimenzionalna veličina koja označava volumenski odnos ugljen-dioksida i kiseonika u izdahnutom vazduhu, a odnos se može odrediti u softveru praćenjem numeričkih-tabelarnih podataka i grafičkog prikaza volumenskih kriva. Drugim rečima, određeno Vam je pri kom pulsu i pri kojoj brzini se dešava prelaz na potpuno anaerobni metabolizam. “VE max” označava maksimalnu ventilaciju koja je ostvarena na testu i koja je Vama uredna.

   Da bi Vam detaljnije odgovorio, potrebno je da mi nam napišete i prezime kako bismo pogledali u arhivi, kao i koji su Vam bili ciljevi treninga, pa ako ste zainteresovani možemo obaviti i retestiranje da procenimo sadašnje stanje.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 19. Postovani vec mesec dana imam problem sa disanjem. Posle unosenja hrane u organizam mi se pogorsava disanje i tera me da disem duboko ali kao da mi vazduh ne dopire do pluca. Kada se nakasljem osetim bol u sredini grudi. Pre svega ovoga osecao sam bol visoko sa desne strane grudi. Radio sam EKG u redu je sve. Radio sam Rengen srca i pluca u izvestaju je pisalo da imam hronicni bronhitis. Lekar specijalista je negirao to i rekao da mi nije nista. Imate li vi neki savet ili misljenje?

  1. Dragi Vlado, tegobe najverovatnije nemaju veze sa srcema ali je potrebno ispitivanje. Da bi se otklonila sumja moće se uraditi EHO srca i Spiroergometrija da se isključi srčano oboljenje, a takodje ispita i postojanje bronhitisa

  1. Poštovani,

   pregled podrazumeva određivanje telesne kompozicije, ekg srca u miru, merenje pritiska, slušanje srca i pluća i pregled stopala, kičme i zuba.

   Srdačan pozdrav.

 20. Molim Vas za savjet. Vec duze vrijeme imam osjecaj knedle u grlu koji je konstantan. Osim toga -Prekjucer mi se dijete razbolilo -visoka temperatura i kasalj;a meni se poceo manifestirati suhi kašalj uz koji imam bolove na rubovima rebara od sredine do zadnjeg rebra te temperaturu do 38 ‘. UNAPRIJED ZAHVALJUJEM.

  1. Poštovana,

   savetujem da obavite pregled od strane Vašeg lekara kako bi se videlo da li je u pitanju virusna infekcija ili nešto drugo i da li na osnovu urađenih analiza treba posetiti nekog od drugih lekara spcijalista (srce, pluća, …).

   Srdačan pozdrav.

 21. Poštovani,

  Koja je cena pregleda koji bi ukljucivao i test opterecenja srca i ergospirometrijski test?

  Srdacan pozdrav

  1. Poštovana,

   cena pregleda je 3000 dinara i pregled se zakazuje na telefon: 305 8376.

   Srdačan pozdrav.

 22. Da li povišena vrednost bilirubina (38) kod sportiste od 13god. iziskuje dalje analize. Sve ostali parametri analize krvi su uredu.

  1. Poštovani,

   ukoliko su samo vrednosti Bilirubina izolovano povišene, a ostali nalazi, tj. enzimi jetre (AST, ALT) mirni, kao i osnovna krvna slika, onda je moguće da se radi o tzv. naslednoj hiperbilirubinemiji, tj. Gilbertovom sindromu, koji sam po sebi, obično ne predstavlja bilo šta opasno, ne daje tegobe i ne zahteva lečenje. Savetujem da posle 3-6 meseci ponovo uradite detaljnije analize krvi i proverite opet vrednosti Bilirubina i ostalih parametara jetre, pa da se na osnovu rezultata proceni da li će biti neophodna i neka dodatna dijagnostika.

   Srdačan pozdrav.

 23. Molim Vas recite mi sta sve sadrzi sistematski pregled deteta koje se bavi sportom. Posto moje dete trenira aikido ,rekli su nam da je potrebno da uradimo sistematski pregled. Da li trebamo da zakazemo pregled i sta sve trebamo da ponesemo sa sobom od dokumentacije? Koliko dugo pregled traje i sta sve obuhvata?
  Unapred hvala, pozdrav!

  1. Poštovana,

   pregled sadrži određivanje kompletne telesne kompozicije, ekg srca u miru, slušanje srca i pluća, merenje pritiska na obe ruke, pregled kičme, stopala i zuba. Pregled traje oko 20 minuta, nema potrebe da bilo šta donosite (jedino ako ima takmičarsku knjižicu u koju treba da se lupe pečati o sposobnosti za bavljenje sportom), pregled se zakazuje dan do dva ranije na telefon 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

 24. Imam 64 godine. Svakog dana ivodim 19 vezbi za zagrevanje i razgibavanje po 30 izvodjenja svaka
  (trenirao sam u mladosti karate pa su mi veybe poynate). Trajanje veybi je oko 25 minuta. Posle toga se krecem po stepenicama konstantnom brzinom od 16 sekundi navise i 14 sekundi nanize. Na taj nacin uradim dvadeswet krugova (ukupno je 25 stepenika). Predjem i 6 krugova za vezbu disanja (dahnem duboko, zadrzim i lagano izdahnem (pri ovome povecam vreme za jedan krug sa 30 na 40 sekundi). Prilikom brzeg kretanja takodje udahnem na nos i lagano izdahnem na usta ali bez zadrzavanja. Rezultati odmah posle aktivnosti – prvi minut puls 62 do 66, drugi minut 58 do 62 (puls u mirovanju 56 do 58). Pritisak u trecem minutu 135 do 145 i 75 do 80. Vezbam skoro dve godine svaki dan. U prvoj godini sam polako podizao broj krugova do 40 kad mije puls bio 79 do 82 u prvom minutu. Pitao sam lekara sportske medicine da li je vezbanje u redu odgovorio je da misli da je mnogo i da smanjim na nivo da mi pricinjava zadovoljstvo prilikom kretanja po stepenicama. Kretanje zvrsim bez znojenja sa normalnim disanjem bez bilo kakvog osecaja da sam umoran. Vezbe sam posco kad mi je pre dve godine utvrdjeno da imam blago povecanje secera u krvi (6,9). Sad je 4,9 do 5,4. Da li je potreban test opterecenja srca ili mogu da nastavim sa ovom aktivnoscu. Unapred zahvaljujem na odgovoru.

  1. Poštovani,

   u svakom pogledu Vam savetujem ergospirometrijsko testiranje. Na ovaj način ćemo utvrditi kako radi srce, ne samo pri manjim opterećenjima, već i pri maksimalnom naporu, kako krvni sudovi tolerišu napor, kakva Vam je kondicija, tj. maksimalna potrošnja kiseonika, kada se zamarate i kako tolrešite zamor i sl. Na osnovu parametara koje dobijemo ovim testom možemo Vam tačno preporučiti učestalost, intenzitet, dužinu i vrstu, tj. tip treninga, koji je najbolji za Vas, a ni na koji način Vas ne ugrožava, a istovremeno ima efekta. Na osnovu svega što ste opisali, ne deluje mi da ima bilo kakvih prepreka da nastavite sa dosadašnjim načinom treninga, ali u svakom slučaju savetujem test opterećenjem. Ukoliko ste zainteresovani, ergospirometrijsko testiranje možete zakazati i u našoj ordinaciji na telefon: 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

  1. Poštovani,

   savetujem da dođete u našu ordinaciju na ergospirometrijsko testiranje pri kojem se prati rad srca tokom napora, procenjuje se funkcionalno stanje organizma, stepen Vaše kondicije, kada se zamarate i kako tolerišete zamor, kako se oporavljate i sl. Takođe, savetujem da uradite i sledeće analize krvne slike: KKS, Fe, Feritin, TIBC, UIBC, TSH i fT4. Nekada zamaranje može biti posledica anemije ili problema sa šititnom žlezdom.

   Srdačan pozdrav.

 25. Total test time:14 :28 min,
  Exercise time:EXERCISE 9 :01min
  Recovery time:RECOVERY 5 :20 min
  Reasons for Termination:
  Interpretation
  TEST PREKINUT NA KRAJU III STEPENA PRI FR OD 153/MIN I TA OD 140/90 MMHG.BEZ ANGINOZNIH TEGOBA, POREMEĆAJA RITMA I PROVOĐENJA.BEZ PROMENA U ST SEGMENTU I T TALASU.
  ZAKLJUČAK: TES NE UKAZUJE NA SANJENU KORONARNU REZERVU.
  Doktorka,koliko tih segmenata ima?Veoma sam skeptična moj doktor kaže jedan dan može sve ovo i bez lekova, posle dva dana nastavi da piješ terapiju….Šta da radim, da li da uradim holter?Hvala, Vam puno na savetima.
  Pozdrav,Mara

 26. Postovana doktorice.
  Molim za vaše mišljenje u vezi mog stanja i tumačenje ehokardiografskog nalaza.
  Test opterecenja trajanja 5.5 minuta prekinut kod premasene submaximalne frekvencije zadane za dob i spol 86%.Bez subjektivnih tegoba uredna frekvencija krvnog tlaka na opterecenje RR 120/80 mmHg, u maximalnom opterecenju 160/80mmHg u odmoru 120/80mmHg.Bez poremecaja srcanog ritma tijekom testa.Bez znacajne dinamike ST segmenta tijekom opterecenja.Vazalni EKG:SR,frekvencija 180/min,intermedijarna el os.plitka denivelacija st spojnice u I,II,aVL,bifazican T val i plitka st denivelacija V3-V6.pozitivacija T valova u lezecem polozaju!
  EKG pri max opterecenju:SR frekvencija 151/min,bez znacajne dinamike za razliku od bazalnog.EKG u 3. minuti odmora:SR,frekvencija 120/min ,ostalo kao i ranije.
  Test negativan na ishemijsku bolest srca.
  Radila sam i ultrazvuk srca gdje je zakljucen sljedeci nalaz:
  Nalazom kolornog pulsnog i kontinuiranog dopplera nadju se postojanje trivijalne mitralne regurgitacije povrsine JETA 0.56 cm2 po PISA 0.76ml/s uz uredne parametre brzine i gradijenta tlaska nad zvim uscima i mjernim mjestima.Navedeni nalaz je u sklopu prebolovanog miokardisa te primarnog prolapsa PMK u cijem u kontekstu je i trivijalna mitralna insuficijencija.
  To je moj nalaz ali mene probada jako cesto jedna tacka u lijevoj dojci.Molim vas za vase misljenje od cega je to,lijep pozdrav.

  1. Poštovana,

   Vaš kardiološki nalaz je uredan. S`obzirom da navodite da Vas probada u jednoj tački, a da se bol ne širi, vrlo je moguće da je u pitanju bol mišićnog porekla, tj. da dođe do grča, najverovatnije međurebarnog mišića, koji daje ovakve simptome. Pošto se na testu opterećenja ne beleže bilo kakve promene na ekg-u koje bi mogle da opišu Vaše tegobe, vrlo verovatno bol koji osećate nije srčanog porekla.

   Srdačan pozdrav.

 27. Postovani, pre oko tri meseca sam krenuo da vezbam u teretani, ranije sam vezbao na kros trenazeru i sa tegovima u kuci oko godinu dana. Primecujem da se umaram prebrzo, postaje mi previse vruce ranije nego ostalima i puls mi skace previsoko sto me tera da smanjim intezitet vezbe. Ne mogu da trcim dugo na traci sto me u pocetku nije brinulo ali nedostatak napredka moje forme me malo zabrinjava. Koje preglede savetuje da odradim kod vas da bi ustanovili da li negde ima problema i koliko bi sve to kostalo?

  Srdacan pozdrav

  1. Poštovani,

   za početak savetujem da uradite maksimalni test opterećenjem, kako bismo procenili kakav je rad srca u naporu, kada se zamarate, kako tolerišete zamor, kakva Vam je kondicija u odnosu na opštu populaciju Vašeg uzrasta i sl. Na osnovu ovog pregleda ćemo procenti da li su potrebne i neke dodatne analize (analize krvne slike, ultrazvučni pregled srca, i sl.). Ukoliko ste zainteresovani pregled možete zakazati na telefon: 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

  1. Poštovani,

   cena testa opterećenjem iznosi 3000 dinara. Test se zakazuje na telefon 305 83 76.

   Srdačan pozadrv.

    1. Tako je. Spada kompletan osnovni pregled sa ekg-om i maksimalni test opterećenjem na pokretnoj traci.

 28. Poštovani,

  cena pregleda je 3000 dinara. Ukoliko ste zainteresovani, pregled možete zakazati na telefon: 305 83 76.

  Srdačan pozdrav.

  1. Poštovani,

   pregledi se moraju zakazati. Zakazivanje se vrši na telefon: 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

  1. Poštovani,

   merenje vršimo na Tanita vagi, BC 418 MA, koja ujedno i vrši segmentnu analizu masti u organizmu, ukupan procenat telesnih masti, mišićnu masu, ukupnu količinu vode u organizmu, BMI i bazalni metabolizam. Cena merenja, uz tumačenje rezultata iznosi 300 dinara.

   Srdačan pozdrav.

  1. Poštovani,

   radimo ovu vrstu pregleda. Zakazivanje se vrši na telefon: 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

  1. Poštovana,

   radimo ergospirometriju. Cena ovog pregleda je 3000 dinara. Ukoliko ste zainteresovani pregled možete zakazati na telefon: 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

 29. Postovana,

  Hteo bi da Vas pitam da li je u okviru sportskomedicinskog pregleda ukljucenja i laboratorija tj. krvna slika?
  Srdacan pozdrav,
  Jo

  1. Poštovani,

   u sklopu ovog pregleda obično ne radimo laboratoriju ukoliko se ne pokažu indikacije za tako nešto. Ipak, ukoliko ste zainteresovani, možemo uraditi i ovu vrstu pregleda.

  1. Postovani,

   u sportsko-medicinski pregled spada EKG srca u miru, odredjivanje telesne kompozicije na Tanita vagi, merenje pritiska na obe ruke, slusanje srca i pluca, kao i pregled stopala, kicme i zuba. U ovaj pregled ne spada test opterecenja.
   Srdacan pozdrav.

  1. Postovani,

   zavisi koja Tanita vaga. Podne ili sobne vage obicno nemaju. Na primer, model BC418 MA ima tu mogucnost, gde se na papiru dobiju svi podaci na papiru.

 30. Postovani,
  Veoma sam zabrinuta za svoje dete koje ima 15 god. Stalno se zali na bolove u grudima,stezanje i kako ona kaze stalne udarce u grudima koji se nekada sire i prema desnoj strani od pre par dana i prema vratu i vilici,kaze da je boli i kada dise kada prima vazduh,oseca bolove i kada sedi i kada se krece nekada je bol probudi u snu…ima stalno i nizak pritisak, ne znam sta da radim i gde da je vodim koje preglede da uradim…proslog meseca je radila krvnu sliku i ima povecane vrednosti RBC 5,30 HCT 44,6 ostalo WBC 6,63 HGB 15,0 MCV 84,1 MCH 28,3 MCHC 33,6 RDW(RBC) 13,0 PLT 213 NEUTROFILI 4,01 LINFOCITI 2,23 MONOCITI 0,34 EOSINOFILI 0,05 BASOFILI 0,02 VES 5 GLUCOSIO 81 mg/dl (4,53mmol/L) CREATININEMIA 0,53 mg/dL (46,8 mcrmol/L) AST(GOT) 16 U/L ALT (GPT) 18 U/L GAMMAGT 5 U/L kada se obratim lekarima opste prakse kazu da nije nista strasno i da je od razvoja, prosle god. smo radili EKG bio je u redu i sem toga nista vise…a ona stalno ima te bolove MOLIM VAS ZA POMOC!

  1. Postovana,

   savetujem da se uradi i test opterecenjem, kao i UZ srca. Test opterecenja mozete uraditi i kod nas u ordinaciji, a UZ savetujem da uradite kod decijeg kardiologa. Ukoliko ste iz Beograda, ili u Tirsovoj ili na Institutu za majku i dete. Ukoliko su i ova dva parametra u redu, onda sa kardioloske strane ne bi trebalo da imate brigu.

 31. Postovanje,
  Mozete li da mi kazete koliko bih ja trebao da platim za sportosko-medicinski pregled posto sam se kasno prikljucio timu, a oni su se vec pregledali?

  1. Ukoliko se radi o obicnom pregledu za licencu, tj. takmicenje, taj pregled kosta 600 dinara, bez obzira sto niste dosli zajedno sa svojom ekipom.

 32. Poštovani,
  imam 34 godine, već 14 godina konstantno se bavim rekreativno bildingom, tj redovan odlazak u teretanu uz obavezne kardio vježbe, koji pregled mi preporučujete da uradim kod Vas, jer me interesuje kojim intezitetom bih mogao da nastavim bavljenje ovim sportom? Hvala unaprijed.

  1. Postovani,

   kod nas mozete uraditi ergospirometrijsko testiranje, tj. maksimalni test opterecenja, gde se prati rad srca u maksimalnom naporu i odredjuju svi bitni parametri Vase kondicije (maksimalna srcna frekvencam max potrosnja kiseonika, anaerobni prag…), a na osnovu kojih se moze tacno odrediti intenzitet fizicke aktivnosti koji je najbolji za Vas, u zavisnosti od onoga sta zelite da postignete.

   Cena pregleda je 3000 din., a zakazuje se na telefon: 305 83 76.

  1. Postovani,

   pregled mozete uraditi kod nas. Pregled mozete zakazati na telefon 305 83 76.

   Srdacan pozdrav.

 33. Dobar dan,
  Rekreativni sportista sam imam 34 god.treniram 4-5 puta sedmicno ( basket, fudbal, teretana), hteo bi jedan pregled da obavim reda radi, zanima me sta bi mi vi preporucili. Mozda ovo SPORTSKO TESTIRANjE+MOTORIKA nisam siguran da znam sta sve spada u ovo?

  Hvala,
  Darko

  1. Podtovasni Darko,

   sportsko testiranje je sasvim dovoljno. To podrazumeva kompeletan internisticki pregled (sa EKG-om srca u miru), kao i test opterecenja na pokretnoj traci gde se prati rad srca u maksimlanom naporu, procenjuje se Vasa kondicija (VO2max), brzina kojom se zamarate, brzina oporavka… Ukoliko niste profesionalni sportista, nema potrebe da radite i motoricka ispitivanja (koja podrazumevaju skokove na platformi). Pregled mozete zakazati na telefon 305 83 76. Srdacan pozdrav.

  1. Postovani,

   test opterecenja radi kardiolog kod pacijenata koji imaju problema sa srcem (ishemijska bolest srca), dok se sportsko-medicinskim pregledom utvrdjuje da li ima srcanih problema i kakvi su, uz istovremenu procenu funkcionalne sposobnosti organizma.

   Srdacan pozdrav.

 34. Radio sam sportsko testiranje u vasoj ordinaciji.Ako bih mogao nekako stupiti u kontakt sa Marijom Kostic koja me je testirala.Interesuje me jedan detalj sa ekg trake u toku testa opterecenja..hvala unapred.

 35. Postovana,
  Planiram da istrcim polumaraton uskoro, ali mi za neke trke u inostranstvu zahtevaju i potpisano odobrenje lekara. Da li mogu da ga dobijem u vasoj ordinaciji i koje preglede (test opterecenja ? ergospirometrija ?) mi predlazete da biste uopste mogli da izdate takav dokument ?
  Pozdrav
  Nenad

  1. Postovani,

   s`obzirom da trcite polumaraton savetujem obavezan test opterecenja, tj.ergospirometrijsko testiranje. Pregledali smo veliki broj maratonaca i polumaratonaca koji su trcali nas i strane maratone i svi su radili ovu vrstu pregleda. Cena pregleda je 3000 dinara, a zakazivanje je na broj: 305 83 76.

 36. postovana dr Tamara koliko me kosta jean ljekarski pregled za momka koji trenira fudbal . dali je istina da jedan vas kompletan pregled kosta oko 2000 eura . posto neznam kurs dinara unaprijed se zahvaljujem

 37. Hteo bih da ustanovim svoj maksimalni srčani puls kao i VO2max, da li je za to dovoljno tzv. sportsko testiranje iz cenovnika ili moram da idem na test opterecenja koji je dosta skuplji?

  Hvala unapred,
  Marko

  1. Postovani,

   sportsko testiranje je i vise nego dovoljno da se dobiju parametri koji Vama trebaju. Testiranje mozete zakazati na telefon: 305 83 76.

 38. Na pregledu stomaka ,konkretno gusterace pise ..The pancreas is normal size and appearance with no evidence of pancreatic masses or pseudocysts.The pancreatict duct is not visualized. Mene interesuje ova zadnja recenica da kanal gustrace nije vidjen..jel to nesto opasno ili ima razlog zbog cega nije vidjen…Da li mi mozete to objasniti ,iz kojih sve razloga kanali nisu vidjeni…veliki pozdrav i hvala unapred na odgovoru!

  1. Postovana,
   bitan je zakljucak pregleda koji uvek treba da pise na nalazu. Ako je to sve u redu, onda nema potrebe da se brinete. Lekar koji Vas je pregledao jednostavno je naglasio da tokom pregleda nije uspeo da vidi navedeni duktus, pa zato nije ni opisivao njegovo stanje.

   Srdacan pozdrav.

  1. Postovani,

   test opterecenja se radi na pokretnoj traci. Ovim testom se procenjuje aerobna sposobnost, tj. kondicija pojedinca (aerobna izdrzljivost), prati se rad srca tokom maksimalnog napora, dobijaju se parametri vezani za zamor, prati se oporavak posle maksimalnog opterecenja… Test traje desetak minuta.

   Srdacan pozdrav.

 39. Postovani,
  imam 51 godinu i bavim se rekreativno kosarkom, 2-3 puta sedmicno. Voleo bih da obavim sistematski pregled kod Vas. Koju vrstu pregleda mi preporucujete? Napominjem da se do sada nisam pregledao. Unapred zahvalan!
  S postovanjem,
  Sinisa.

  1. Postovani,

   preporucujemo Vam sportsko testiranje, tj. test opterecenja na pokretnoj traci. Na taj nacin dobijamo uvid u rad Vaseg srca, kao i u parametre Vase kondicije.
   Pregled kosta 3000 dinara, a zakazuje se na: 305 8376.

   Srdacan pozdrav.

 40. Postovani…Imam 48 god i nemam srcanih tegoba..ali bilo je neko snimanje u paketu tako da sam i ja otisla…radila sam eschocardiogram ultrasound srca,EKG.carotid artery disease ,abdominal aortic aneurysm.peripherial arterial disease,arterial stiffness index i sve je bilo normalno..medjutim nije mi jasno na ehokardogramu ultrsoundu pise nema nikakvih nenormalnosti ali pise kao coronary arterise are not directly seen…ne znam sto to znaci…unapred hvala na odgovoru!

  1. Postovana,

   u izvestaju je samo navedeno da se metodom UZ srca koronarne arterije nisu direktno videle. Iz Vase poruke pretpostavljam da su ih pregledali na drugi nacin. U svakom slucaju, bitan je zakljucak koji je Vas lekar napisao na kraju i definitivna dijagnoza. Ukoliko je to u redu, onda nema razloga za brigu.

 41. Postovani…Imam 48 god i nemam srcanih tegoba..ali bilo je neko snimanje u paketu tako da sam i ja otisla…radila sam eschocardiogram ultrasound srca,EKG.carotid artery disease ,abdominal aortic aneurysm.peripherial arterial disease,arterial stiffness index i sve je bilo normalno..medjutim nije mi jasno na ehokardogramu ultrsoundu pise nema nikakvih nenormalnosti ali pise kao coronary arterise are not directly seen…ne znam sto to znaci…unaprd hvala na odgovoru!

  1. Postovani Nikola,

   u sportsko tetsiranje spada kompletan tzv. internisticki pregled (srce, pluca, pritisak i EKG u miru), odredjuje se telesna visina, tezina i kompletna telesna kompozicija (procenat telesne masti, vode, misica…), radi se dinamometrija (staticka snaga), fleksibilnost i test opterecenja na traci gde se prati rad srca u maksimalnom naporu, odredjuje se VO2max (aerobna sposobnost), anaerobni prag, maksimalna srcana frekvenca i prati se oporavak posle max napora.

   Srdacan pozdrav.

 42. e ovako ljudi.. mene interesuje, posto sam rekreativni sportista, da li ja mogu kod vas obaviti jedan pregled, sportski pregled, gde mi mozete reci koliko bih trebao skinuti kilograma, masti i tako.. uglavnom, nista specijalno samo jedan pregled i savetovanje za dalje.. pritom da napomenem, imam 20 godina.. 🙂 pozdrav 🙂

  1. Postovani Stefane,

   kod na mozete obaviti pregled koji se naziva sportsko testiranja. Radi se kompletan internisticki pregled sa odredjivanjem telesne kompozicije, a posle se radi trcanje na traci gde se proceni Vasa kondicija, kada se zamarate, kako se oporavljate, a na osnovu svega Vas savetuje na kom intenzitetu da trenirate. Pregled mozete zakazati na 305 93 76.

   1. Vazi, ja sada trenutno nisam u zemlji ali me interesuje jos samo par stvari: Da li je to celokupan pregled, odnosno da li Vi smatrate da je to sasvim dovoljno i da mi ne treba nista vise? Zanima me jos samo koja bi bila puna cena svega toga i koliko dana unapred treba pregled da se zakaze? Hvala Vam puno i veliki pozdrav od mene 🙂

    1. Postovani,

     to jeste celokupan pregled. Cena je 3000din. Dovoljno je jedan do dva dana ranije da se javite na telefon 305 83 76.

 43. Postovanje
  Interesuje me sta sve spada u Grupni sistematski pregled? (koje parametri se mere, TA,sfr, EKG itd)
  Koliko ljudi mora da se pregleda kako bi cena bila 600 rsd?
  Hvala.

  1. Postovani Branko,

   u grupni sistematski pregled spada: merenje visine, merenje na Tanita vagi (tezina, procenat telesne masti, procenat bezmasne telesne tezine, telesna voda, BMI, segmentni procenat masti), gledaju se stopala, kicma, zubi, radi se EKG u miru sa sfr, meri se pritisak na obe ruke, slusaju se se srce i pluca. Ukoliko se radi o sportskom klubu, nije bitno koliko igraca je u pitanju, za svakog sportistu ovaj pregled kosta 600din.
   Srdacan pozdrav.

 44. Mozda bi mogli objaviti malo vise vezano za ergospirometriju jer bas i nije nesto ucestala pretraga a iz ovoga sto sam procitala puno otkriva.

 45. Poštovani, hteo bih da vas pitam da li kod vas mogu da obavim preglede. Trenutno se oporavljam od povrede i uskoro bih trebalo da počnem sa trenizima pa me zanima da li mogu da uradim kod vas test opterećenj i ostale preglede. Hvala unapred Petar

  1. Postovani Petre,

   naravno da mozete. Pored testa opterecenja (sa internistickim pregledom), kod nas mozete uraditi i test na osnovnu koga se procenjuje snaga stiska sake, kao i test fleksibilnosti. Takodje, mozete kod nas odraditi i procenu ekslplozivne snage, tj. skocnosti na platformi. Telefon ordinacije ue 305 8376.

 46. Postovani,
  Zainteresovan sam za saradnju sa vasom ustanovom.Sef sam katedre za sportsku medicinu i rehabilitaciju sportskih povreda na Fakultetu za fiz. vaspitanje i sport u BL te nastavnik na ketdri hirurgije na MF u Banjaluci.Imam ambulantu i kabinet za rehabilitaciju sportskih povreda.U Banjaluci nemamo adekvatne ustanove za testiranje sportista pa kako je vecina sportista iz regije Banjaluke pod mojim monitoringom zainteresovan sam da uspostavimo saradnju.U cetvrtak 06. i petak 07. 12. sam na Kongresu sportske medicne u Bg i mozemo dogovoriti sastanak.
  S postovanjem
  Aleksandar Jakovljevic
  jakab@teol.net
  0038765522213

  1. Postovani dr Jakovljevicu,

   naravno da smo zainteresovani da razgovaramo sa Vama. U cetvrtak i petak svi zaposleni iz ordinacije bice na kongresu, tako da cemo se lako dogovoriti o svemu. Kada stignete na kongres, prilikom registracije samo trazite Tamaru ili Tanju, koje ce biti za registracionim stolom, pa cete se sa njima dogovoriti o svemu sto Vas interesuje.

   Srdacan pozdrav.
   Ordinacija sportske medicine “Vita Maxima“

  2. Prije 15 dana, utakmici, prilikom promjene pravca kretanja, samo mi je iskocila butna kost na unutrasnju stranu koljena, i tu sam osjetio kao da nesto pokida u koljenu. Za kratko vrijeme pojavio se ogorman otok, pri cemu mi je koljeno bilo vece od butnog misica. Doktori jos ne znaju sta je u pitanju, pa su me uputili na MRI. Pokusavali su mi raditi punkciju ali nije uspjelo, nzm zasto, jednostavno nisu mogli nista izvuci iz koljena iako je bilo mnogo tecnosti. Bol i je i danas prisutan, ali u manjoj mjeri, i svaki dan mi je lakse. Otok je i sad prisutan sa svih strana, noge. U pocetku, najvise me boljela unutrasnja strana koljena, na sastavu butne i potkoljenicne kosti, a sad je to poprilicno prestalo, osjetim podnosljiv bol skroz oko koljena, ali me jako boli ispod i oko casice. A prilikom pokusaja da malo savijem koljeno, boli, a kad hocu da ispravim, kao da mi nesto zapinje ispod casice pa boli.
   Zanimaju me vase prognoze, dok ne uradim MRI.

   1. Postovani,

    s`obzirom na nacin na koji ste opisali nastanak povrede i velicinu otoka, pretpostavljam da je u kolenu nesto puklo, sto je dovelo da izlivanja krvi i tecnosti u sam zglob. Moguce je da je doslo do rupture prednjeg ukrstenog ligamenta, evenutualno meniskusa i/ili medijalnog kolaterlanog ligamenta. Bez detaljne dijagnostike, zaista je tesko tvrditi o cemu se tacno radi.

    1. Postoji li sansa da nastavim sa fudbalom bez operacije ako je doslo do rapture meniskusa ili nekog od ligamenata?
     Msm svakako cu na operaciju, ali me zanima kolike su sanse da nastavim sa sportom a da pri tom nemam problema, u slucaju da se ne operise.

     1. Uz to, doktori su mi rekli da jedan od misica zadjnje loze nije na svom mjestu, tj. da je pomjeren…a inace, list noge mi je sav modar sa unutrasnje strane, kao i unutrasnja strana butine. Sta bi mogao biti razlog tome? Da li je to povezano sa ligamentima ili je nesto drugo u pitanju?

     2. Ukoliko je doslo do rupture prednjeg ukrstenog ligamenta, najbolje resenje je operacija. Meniskus moze da pravi problem u vidu ostrog bola i kocenja kolena, tako da je u tom smislu najbolje izvaditi ga, a ta operacija nije ni zahtevna, niti je oporavak posle nje tezak. Sto se tice misica zadnje loze i pojave modrice, tj. hematoma, moguce je da je doslo do rupture misica. Savetujem da uradite ultrazvuk zadnje loze kako bi se videlo o cemu se radi.

      Srdacan pozdrav.

    2. Uradio sam MRI. Doktor mi rekao da nije potpuno pukao ukrsteni i da ima vlakana koja ga jos drze…kao i da je doslo do manjeg ostecenja meniskusa ali da nije nista strasno. Uz to mi je rekao da je doslo do malog napuknuca butne kosti negdje kod meniskusa ali da ni to nije strasno…

     1. Postovani,

      prema svemu sto ste napisali, niste toliko lose prosli. Mozete probati sa jacanjem misica kvadricepsa (ovaj misic mora da bude izuzetno jak i izdrzljiv). Neophodne su i vezbe propriocepcije/balansa u cilju povecanja stabilnosti kolena. Ukoliko nakon ovoga nemate problema sa stabilnoscu kolena, onda uz redovan rad ovih vezbi mozete cak proci i bez operacije. Ukoliko osetite nestabilnost kolena, a bavite se sportom profesionalno, onda operacija dolazi u obzir kao krajnje resenje.

 47. Dobar dan, zovem se Dragan i imam 35 godina. Primetio sam u poslednje vreme da se jako brzo zamaram. Naročito kada idem uz stepenište. Moram da priznam da sam malo gojazniji ali ranije mi to nije smetalo. Da li možete da mi kažete šta to može da bude i što se brzo umaram i da li kod vas mogu da uradim pregled
  Hvala unapred

  1. Postovani Dragane,

   kod nas mozete uraditi kompletan internisticki pregled sa maksimalnim testom opterecenja. Ovim pregledom mozemo dobiti uvid u Vase trenutno zdravstveno stanje, a sam test opterecenja nam moze pokazati na kojoj srcanoj frekvenci se umarate, kako podnosite napor, kako se oporavljate posle maksimalnog opterecenja, kakva Vam je kondicija i kako Vam radi srce pri maksimalnom naporu. Pregled mozete zakazati na telefon: 305 8376.

   Srdacan pozdrav.

 48. Postovani, zanima me od koliko godina deca mogu da idu na internisticki pregled, i koliko je taj pregled za njih validan kada je u pitanju sportska grana.

  Pozdrav Marko

  1. Postovani Marko,
   dete mozete dovesti na internisticki pregled nezavisno od njegovog uzrasta. Ukoliko se bavi nekim sportom, na svakih sest meseci treba da se uradi osnovni internisticki pregled. Na pregledu se rade merenja na vagi, gledaju se stopala, zubi i kicma, radi se EKG srca u miru, slusaju se srce i pluca, i meri se krvni pritisak. Ukoliko je na ovom osnovnom pregledu sve u redu, dete dobija dozvolu da se aktivno bavi sportom, a ukoliko postoje neke abnormalnosti, dete se salje na dalju dijagnostiku.
   Srdacan pozdrav.
   Ordinacija sportske medicine “Vita Maxima“

 49. Postovani,
  zanima me da li kod Vas mogu uraditi test opterecenja? Bavim se tenisom, i interesuje me kakva je moja kondicija. Kolika je cena testa? Unapred hvala.

  1. Postovana Zorice,
   kod nas mozete uraditi test opterecenja. Test se radi na pokretnoj traci. Dobijamo uvid u vrednost VO2max, kao indikatora Vase kondicije, a takodje, sve vreme pratimo i rad srca u naporu. Pored ovih parametara, testom odredjujemo i frekvencu srca pri kojoj dostizete anaerobni prag, kako tolerisete napor, koliko se brzo umarate, tj., posle testa, koliko se brzo oporavaljate. Cena testa je 3000 din., a mozete zakazati pregled na 305-8376.
   Srdacan pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *