Pretražite pitanja i odgovore:

966 thoughts on “Srce

  1. Postovani.Molim vas za pomoc.Pritisak mi je uglavnom nizi 125/70,ali mi povremeno (dva puta mesecno) skoci na 140/95.Inace bilo je i vecih skokova gornjeg pritiska,ali donji je uvek bio oko 80.U poslednje vreme cesce mi skace donji,a u zadnja dva puta mi je jako trnula leva ruka.Pritisak je bio 145/95.Inace kardiolog je obavio UZ i rekao da je sve ok (osim sto imam”klempav”zalizak).Povremeno imam preskakanja srca,npr u jednom danu i do 50.To holter nije uhvatio,jer kako kazem to nije svakodnevno.Zabrinuta sam zbog tog trnjenja leve ruka,izmednu ostalog?Hvala na odgovoru.

    1. Poštovana Tanja,

      Savetovali bismo Vam da ponovite 24 Holter EKG-a i obavite test opterećenja, gde bi se pratio EKG i pritisak tokom napora, bez dalje dijagnostike je teško dati bilo kakvu procenu. Ukoliko želite, pregled možete zakazati na telefon 3058376.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  2. Dobar dan,
    da li biste mogli da mi kažete kom tačno lekaru da se obratim za pregled-prethodne dve godine u razmacima od 3-4(6) meseca sam imala spazme u grudnom košu(gde je pleksus ali i preko ledja) prilikom čega grč počne lagano i toliko se stegne grudni koš da su mogući samo veoma plitki udisaji, a srce je kucalo “uobičajeno”.Grč je veoma bolan,izuzetno jak, onemogućavao me je da govorim, veoma mi je bilo vrućina, ne mogu da ležim, samo savijeno sedenje glavom ka stomaku i trpljenje bola dok ne prodje.To je trajalo i do 20-30min, a kada prodje kao da ga nikada nije bilo do sledećeg javljanja, ali tek posle par meseci.Ne bih znala kod kog lekara da zakažem pregled, pluća, srce ili neurolog?Imam siderofenijsku anemiju oko 25 godina do sada (nisko Fe i hemoglobin) i prolećnu alergiju na polen.Ova stanja su se javljala tek u poslednje dve godine (nakon porodjaja i primanja epidurala!) . Htela bih sada ipak da uradim detaljniji pregled kod vas samo ne znam tačno čega? Srdačan pozdrav i hvala na odgovoru.

    1. Poštovana Kaća,

      Bol u grudima je često stanje i može biti porekla više organa koji se nalaze u grudnom košu ili porekla mišićno-koštanih struktura grudnog koša. Kod nas biste mogli da obavite test opterećenja, kada bi se tokom napora pratio rad srca i da li ono dobija dovoljno krvi u povećanom naporu. Ukoliko bi to bilo uredno, onda bi trebalo obaviti pregled gastroenterologa i pregled digestivnih organa endoskopom kako bi se direktno pogledalo da li postoji čir. Eventualno bi u obzir došli i druge pretrage, ali to zavisi od testa opterećenja.

      Ukoliko je sideropenijska anemija vezana za ciklus, onda bi trebalo da uzimate preparate gvožđa, ali ako do sada nije ispitivan uzork, onda bi trebalo i to obaviti.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  3. Poštovani , imam 33 godine. Zbog svakodnevnog osećaja preskakanja srca uradila sam 24 h EKG holter. Rezultat je bio 1 VES I 2 SVES. Medjutim , ono što me zanima jesu vrednosti qt i qtc intervala, jer bih volela da se bavim rekreativnim sprotom.Maksimalan iznos qt intervala je bio 451ms u 04:29 , što se qtc intervala tiče maksimalni je bio u 11:12 498ms i navedeno je još max qt u 01:20 458 ms.Takodje su navedeni sledeći procenti : 450ms 18.05%, >490ms 0.31%. Da li su ove promene u intervalima normalne ili postoji neki osnov da se posumnja da nešto nije u redu.
    Srdačan pozdrav

    1. Poštovana Jelena,

      Teško je odgovoriti na pitanje bez uvida u kompletnu dokumentaciju i anamnezu. U principu, granične vrednosti se smatraju kada kod žena vrednosti prelaze 460 ms, po nekim autorima i 480 ms, dok su vrednosti preko 500 ms jasno patološke. Normalno je da vrednosti variraju zavisno od pulsa, a mogu nastati i kao posledica poremećaja elektrolita, uzima određenih lekova ili kao urođeno genetsko stanje.

      Ukoliko u porodici niste imali slučajeva takozvane iznenadne srčane smrti i toga da je neko preminuo pre 50. godine živoa, vi sami neobjašnjenje gubitke svesti, posebno u toku ili nakon napora, ovo što ste naveli nije ubedljivo patološki.

      Ukoliko želite, kod nas možete obaviti test opterećenjem gde se prati rad srca tokom fizičkog napora, a postoji mogućnost i da obavimo tzv. kasne potencijale gde se mogu porediti QTc intervali pre i nakon napora. Ta metoda nije dijagnostička, ali u svetlu ukupne anamneze i fizikalnog pregleda u pojedinim slučajevima može pomoći razjašnjenju nekih tegoba.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  4. Poštovani,
    Molio bih Vaše mišljenje za sledeći ehokardiografski pregled:
    Aorta je u korenu lako proširena (43mm),trolisne aortne valvule,očuvane sistolne separcije i uredne brzine aortnog protoka.Iza korena i u drugim delovima koji su dostupni pregledu aorta je normalne veličine.Leva pretkomore je urednog AP dijametra (32mm) i bez stranih masa.Mitralni listići pokretni,transmitralni protok uredan i ukazuje na očuvanu dijastolnu relaksaciju leve komore a Doplerom se ne registruje MR u hemodinamski značajnom nalazu.
    leva komora je urednih endokavitarnih dijametra(LVDd 52,8mm LVDs 33,1mm) i granične debljine zidova (IVSd 11,4mm PWd 11,0mm),očuvane globalne sistolne funkcije sa EF oko 70% i bez ubedljivih ispada u regionalnoj i segmentnoj kinetici.Desne srčane šupljine uredne veličine i uredne morfologije.
    Hvala Vam unapred na odgovoru.
    Srdačan pozdrav

    1. Poštovani Bobane,

      za interpretaciju nalaza bismo morali da imamo više podataka, kojoj osobi je obavljen ultrazvuk, da li je fizički aktivna i da li ima nekih zdravstvenih tegoba. U svakom slučaju, ovaj nalaz zahteva redovno praćenje.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

      1. Poštovani,u pitanju je osoba muškog pola,35 godina,fizički ne previše aktivna(ne bavi se sportom),pušač..Što se tiče zdravstvenih tegoba,nije ih bilo većih,jedino se s vremena na vreme javi malo veći zamor pri hodanju uz stepenice,ali opet to pripisuje fizičkoj neaktivnosti.Visok je 183cm i težak 91kg..I da napomenem da je Ekg bio uredan,a pritisak je na pregledu bio 140/95(smatram da je to bila i posledica “belog mantila”).
        pozdrav

        1. Poštovani,

          s obzirom da postoji granično zadebljanje zidova, a koje se ne bi moglo objasniti povećanim fizičkim naporom, potrebno je pratiti pritisak (uraditi 24h holter pritiska) i test opterećenja. Bez pregleda nismo u mogućnosti da Vam pružimo više informacija.

          pozdrav,
          dr Ivan Nikolić

  5. Postovani,

    Od novembra 2016.na mesec dana sam imam pecenje u grudima u trajanju od 20ak minuta koje kada pocne je toliko jako da ne mogu nista drugo da radim. Takodje se javljalo i trnjenje u rukama. U tom periodu sam i zbog jakog zamaranja prestala da treniram (bavila sam se aerobnim aktivnostima i pilatesom, jogom). Lekra opste prakse mi je rekao da je to na psihickoj bazi i da nije nista. Posto povremena pecenja nisu prestala, otisla sam kod neurohirurga koji mi je dao da uradim analize na viruse i preventivno mi dao vitamine da pijem. To se desava pre manje od nedelju dana a par dana pre mog preseljenja u inostranstvo zbog posla. U poslednje dve nedelje se osecam toliko malaksalo i lose da jedva mogu da napravim vise od desetine koraka a bol u grudima registrujem i blagim pritiskom na rebra, ne mogu da udahnem punim kapacitetom pluca. Povisenu temperaturu imam samo u gornjem delu tela .
    U nastavku Vam saljem rezultate analiza.
    naziv reyultat jedinica referentne vrednosti
    adenovirus Iga 23 U/ml <11
    Igg 48 U/ml <10
    coxsackie Igm16 U/ml
    Igg16 U/ml
    cytomegalo Igm <5 U/ml <20
    Igg 104 U/ml <13
    epstein bar Igm <10 U/ml <20
    igg 494 U/ml <20
    parvo Igm <5 U/ml
    Igg 4,5 IU/ml
    chlamidija pneumonije Igm <4,50 U/ml 200 U/ml <20
    micoplazma pneumonije Igm 17 U/ml <20
    Igg 153 U/ml <20
    toxoplazma Igm 0,05 UI/ml
    Igg <5 UI/ml
    borelia Igm 7 AU/ml
    Igg <5 AU/ml

    Molim vas da mi kazete koliko je ovo stanje ozbiljno, posto nisam u stanju da putujem u Srbiju a u inostranstvu imam samo turisticko osiguranje. Koja terapija bi trebala da bude uvedena? Neurohirurg koji mi je dao da uradim ove analize nece raditi u toku cele naredne nedelje a ja nisam u stanju da putujem za Srbiju.
    Koje posledice mogu da nose ovi virusi?
    Kada cu moci da ponovo treniram i budem fizicki aktivna?
    Mozda da vam napomenem da suprug i ja pokusavamo bezuspesno vec vise od godinu i po dana da dobijemo bebu i da su nam svi ostali nalazi uredni. Da li ovi virusi mogu imati veze sa tim?

    Najvece Vam unapred hvala na odgovoru.

    1. Poštovana Hana,

      ne bi bilo profesionalno sa naše strane da dajemo bilo kakve procene bez pregleda. Savetujemo Vam da se obratite kardiologu.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  6. Postovani,

    Da li biste bili ljubazni da mi malo jasnije pojasnite sledeci nalaz vezano za srce, koji glasi: MV: prednji kuspis izduzen nesto voluminozniji.Protok je normalan, trag reg.Registruje se TR 1-2+i Pl +1. EF LK 65%.I ako biste mogli da mi kazete od cega ukoliko nesto ozbiljnije postoji moze da nastane i sta je Vas savet?
    Srdacno se zahvaljujem.
    Pozdrav

    1. Poštovana Tina,

      ovaj nalaz znači da postoji tzv. insuficijencija pojedinih zalistaka u srcu, odnosno, da se mala količina krvi vraća iz komora u pretkomore, kao i da se mala količina vraća preko plućne arterije. Nije u pitanju ništa strašno, ali se savetuje da se rade redovne ultrazvučne kontrole srca, posebno ako se aktivno bavite sportom.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

    2. Postovani
      Zeleo bih da cujem vase misljenje.Dakle,pre dva meseca desilo mi se to da po prvi put dobijem napad panike,zatim posle toga jos dva puta,odradio sam sve analize poput EKG UTZ srca i sve je bilo u najboljem redu.Ali,obzirom da sam u vreme prvog napada panike bio u nemackoj kao turista,otisao sam doktoru gde mi je dao neki lek tacnije blokator za smanjenje pulsa.Kada sam dosao nazad u Beograd,radio sam sve analize i sve je bilo u redu,stim da mi je doktorka rekla da sada moram nastaviti da pijem Bisoprolol obzirom da sam vec usao u terapiju pijuci pre toga lek koji mi je doktor u Nemackoj prepisao.Isto tako,prepisala mi je lek ksalol 2 x u toku dana po 0.25,pa moje pitanje glasi, da li je stetno pored tih lekova koje sada uzimam baviti se sportom,tacnije fitnesom?Inace do pre 5 godina,bavio sam se profesionalno fudbalom.I jos nesto,zanima me koliko je normalno otkucavanje pulsa u minuti?Bio bih vam zahvalan na odgovoru tacnij
      e vasem misljenju.Veliki pozdrav

      1. Poštovani Čedomire,

        Beta blokatori se koriste kao pomoćno sredstvo u terapiji anksioznosti i potrebno je da se obe terapije pridržavate onako kako ih je Vaš lekar prepisao. Bavljenje sportom nije štetno i poželjno jer povoljno deluju na smanjenje anksioznosti, ali s obzirom da beta blokatori smanjuju srčanu frekvencu, može se desiti da se puls neće ubrzati kao pre terapije, zato je bitno da samo prilagodite intenzitet treninga.

        Normalan opseg pulsa je 60-100 otkucaja u minuti za opštu populaciju, ali sportisti normalno imaju i sporiju frekvencu (npr oko 50/min).

        pozdrav,
        dr Ivan Nikolić

  7. postovanje,imam problem sa aritmijama od 15-e godine sad imam 27 sportista sam,imao sam po 30000 hiljada preskakanja dnevno po holteru ali nista me nije bolelo i kardiolozi su ,a bio sam kod mnogih, se slozili da nisu opasne jer sam radio i test opterecenja i tad nema aritmija i rekli su da ne smem profesionalno da se bavim sportom a ovako za zivot nije strasno…posle nekog vremena doktor mi predlozi pola amidarona da pijem i ja sam to pio i sve na 50 aritmija dnevno,po prestajanju pijenja amiodarona opet su se vratila ne oko 20 hiljada dnevno i onda nisam vise pio nista i ziveo sam cak i nezdravo pusio pio itd i posle dve godine na pregledu sve nestalo sve radi savrseno kao rukom odneseno ???i onda posle sest meseci su se opet vratile,niko ne zna o cemu se radi imate li vi ideju neku mollim vas,znam da je dosadno ovo al ne znam vise sta cu,hvala unapred!!!!

    1. Poštovani Budimire,

      Naš predlog bi bio da se obratite elektrofiziologu koji bi sproveo tzv. elektrofiziološku studiju, kojom se utvrđuje gde se u srcu nalazi izvor koji pravi aritmiju i da li je moguće to rešiti invazivnom procedurom (vrši se “spaljivanje” pomoću radio-talasa), ukoliko nije moguće onda se prepisuje terapija lekovima. Za to se možete obratiti na Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

      Nakon ove procedure se savetuje test opterećenja i 24h holter EKG-a, kojima se procenjuje uspešnost zahvata, što biste mogli da obavite i kod nas ukoliko ste zainteresovani.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  8. Postovani oduvek sam imala ubrzan puls i preskakanje srca…medjuti zadnjih mjesec dana puls mi je jako usporio sa prosecnih 80 90 pao mi je na 50 do 60…sa bolovima u kostima i misicima malaksaloscu….uradila sve pretrage sve su ok….na sta bi mogla da ukaze ova pojava ovih simptoma??

  9. Radio sam u BL transezofagealnu ehokardiografiju pa ako mozete da mi pojasnite ovaj nalaz.
    Lp i LAA bez prisustva spontanog eho kontrasta i organizovanih trombotskih masa.
    IAS ocuvanog kontinuiteta bez znakova komunikacije
    Aortana, valvula trolisna,listici mjestimicno rubno zadebljali uz AR u tragu
    Zadnji mitralni kuspis,P2 segment,prolabira u lijevu pretkomoru u sistoli sa posledicnom teskom MR,ekcentricnog mlaza usmjerenog prema IAS.
    Ostali nalaz odgovara nalazu TTE.

    1. Poštovani Vladimire,

      nalaz pokazuje da ne postoji, laički rečeno, rupa u srčanim zidovima koja bi omogućavala da se krv meša, ali da postoji vraćanje krvi velikog stepena preko tzv. mitralne valvule, koja se nalazi između leve pretkomore i komore. Potrebno je da se za dalji tretman obratite kardiologu.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

      1. Posto ja ovo pitam za oca,rekli su mu operacija.Zanima me sve o operaciji kolko je opasno i koliko je cjena kod vas.Ako je ikako moguce da mi pojasnite…

        1. Poštovani Vladimire,

          pošto je savetovana operacija, morate se obratiti kardiohirurgu. Ukoliko biste intervenciju obavljali u Srbiji, referentni centar bi bio Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

          pozdrav,
          dr Ivan Nikolić

  10. Postovanje:
    Radila sam 24h holter na kom je uhvaceno 10sinusni tahikardija.Od toga je 9u toku fizickog opterecenja (sto je normalno)a jedna je uhvacena dok sam lezala od 156otkucaja u minuti.Kardiolog mi je dao da pijem bisoprolol od 2,5mg pola.ujutru pola uvece 6meseci i rekao mi da je sve to na nervnoj bazi.E sad me zanima dal je moguce da se ta tahikardija smiri i prestanem piti tablete?Rekao mi je da za dva meseca dodjem da uradim ekg pa za 4meseca uradim ponovo holter.Hvala na odgovoru.

    1. Poštovana Aleksandra,

      Terapija koja Vam je prepisana se koristi kao osnovna kada je u pitanju poremećaj ritma srčanog porekla, a kao dodatna kada su u pitanju drugi razlozi. Ukoliko nije u pitanju razlog srčanog porekla, terapija će Vam verovatno biti postepeno ukinuta, ali to zavisi od ponovne procene holterom EKG-a.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

      1. Hvala vam ma odgovoru.Tokom celih 24h registruje se sinusni ritam tako pise.Pred komorskih poremecaja nije bilo,kao ni pauze duze od 2sekunde nisu zabelezeni nit promene u St.
        Samo pise da je bilo 5komorskih poremecaja ritma kao pojedinacne iz jednog fokusa.Sad ne znam da li je to opasno?
        Radjen je i ultrazvuk srca koji ke u redu,nema nikakvih sumova nit bilo cega.

        1. Poštovana Aleksandra,

          za precizniji odgovor morali bismo da imamo uvid u nalaz, ali principijelno govoreći, i kod zdravog srca se povremeno javlja “preskakanje”, potrebno je da obavite kontrolni pregled nakon perioda koji Vam je savetovan.

          pozdrav,
          dr Ivan Nikolić

  11. Postovanje Dr.
    Zamolio bih za neke savete,predloge jer vise stvarno ne znam sta da radim dok problemi nastavljaju konstantno.

    Probacu sto krace a sto jasnije da napisem sve pa vas ponovno molim za NEKU informaciju.

    Sada 34god,pusac 15god,kafa otprilike 3-4 solje (0.6-0.8 Litara sa melekom 20%) obicno 1 kutija cigareta dnevno, Visina 180 tezina 92kg
    Bavim se i radim servis racunara sto privatno sto na poslu pa uz sve to i nepravilno sedenje je jednostavno sasatavni deo posla,sportska fizicka aktivnost 0,Peske ili Bicikal 0.

    u kucnoj varijanti 130-135/73-80 78-84 otkucaja evo pri sedenju i radu na racunaru.

    Problem pocinje pocetkom septembra 2015 godine,pre podne 10-11h sedim za racunarom,kafa,cigareta,odjenom bol u sredogrudju bas u centru grudnog kosa ne previse jak ali za mene uz trenutni strah prejak,mucnina posle 15ak minuta na 1 minut,kao ocecaj lupanja srca i to bi bilo to,javljanje kod lekara EKG ne pokazuje nista,posle par dana ista situacija ponovno EKG nista,sve ukupno 4-5 puta u trenutku problema EKG ne pokaze nista u roku od 7 dana.

    krajem januara i do kraja februara 2016 krecem i na dodatne analize
    Kardiolog – pracenej pulsa i pritiska u kucnoj varijanti ( u roku od 3 dana merio sam oko 80 puta znaci bukvalno svaki cas najvisi zabelezen 148/90 113 otkucaja ali posle vezbi,ostali u granicama normale )

    EHO srca zena je bila veoma prijatna i voljna da pomogne pa me je zadrzala 30 ako ne i vise munuta na EHU nisu postojala nikakva zadebljana ili tako nesto ( po njenim recima jedno potupuno normalno zdravo srce )

    Rengen pluca normalno.

    KS
    Holesterol 5.12
    TG 1.50
    Glu 5.6
    HBA1C 31
    Na 144
    K 5.04
    CL 105
    AST 27
    ALT 52

    Medjutim meni ostaju 2 problema koja vucem evo vec 1.5 godinu i sada vise stvarno ne znam sta cu jer mi polako ali sigurno unistava i zivot i zivce:

    Bol u grudima i osecaj lupanja srca svako dnevni ali bas svaki dan.

    Bol u grudima je tupa i obicno na 1 tacki cesca a na jos 2 tacke redja,naravno desava se i da me samo probode kao ubod Igle na 1 sekundu odmah pored ali to nestaje dok ovo ne prestaje…
    otprilike negde izmedju 6-7 rebra 2-3cm od sredogrudja na levo tacka 1
    Tacka 2 1-2 rebra nize ali sa desne strane i Tacka 3 3-4 redbro sa leve strane sve t o je na 1-2 cm od sredogrudja
    ponekada se desi da kada ustanem ili sedim ali izbacim grudi i zategnem unapred zaboli me ceo grugni kos.

    Dok osecaj lupanja srca ne prestaje ili skoro nikada

    Srdacan pozdrav od Slobodana i molim vas za neke savete.

    1. Poštovani Slobodane,

      Imajući u obzir navedene tegobe, savetovali bismo da uradite test opterećenja, ukoliko ga do sada niste obavili. Pregled možete zakazati na telefon 3058376.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  12. Vec par dana osecam bol u grudima sa desne strane. Pored bola, kao i da mi u nekom trenutku ta strana trne. Bolovi ne traju dugo ali me izuzetno boli. Ne desavaju se ni cesto ti bolovi. Pre nisam imala slicnih situacija , desavalo se da me grudi bole ali samo kad se iznerviram previse ili kad sam imala anginu. Mlada sam, pa se plasim jer ne znam sta to moze biti.

    1. Poštovana Anđela,

      Bol može biti porekla mišića, ali ne možemo ništa da tvrdimo bez kliničkog pregleda. Ukoliko želite, pregled možete zakazati na telefon 3058376.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  13. Postovani,

    Već mesec dana moja majka ,koja ima 60 godina, zali se na jak bol u grudima od kojeg ne može da dise i normalno hoda, već mora da hoda sporo, samo kada izadje napolje, bilo da je to kada izadje na terasu ili uopšte napolje do prodavnice. Sta bi to moglo biti? Pozdrav.

    1. Poštovana Majo,

      U obzir bi mogli da dođu astma, ishemijska bolest srca ili srčana insuficijencija, ali bez detaljnijeg pregleda je teško reći o čemu se radi. Ukoliko ste zainteresovani za pregled, možete se javiti na telefon 3058376.

      srdačan pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

      1. Poštovani,
        Imam 27 godina, imam upalu srčane maramice… I diskus herniju grudnog dela kičme, leve strane… U poslednje vreme na levoj strani grudi osećam bolove u vidu propadanja, takođe imam neki čudan osećaj kao da mi se na levoj strani grudi cuje neko strujanje ili kao kada nesto krci,ne znam kako da objasnim, kao kada se cuju creva, voda…. Malo sam uplašena, da li mi možete reci o cemmu se radi?
        Unapred zahvalna
        Pozdrav

  14. Pre dva meseca pojavila mi se aritmija u vecernjim satima dok sam odmarala.Radila sam ekg i eho srca, sve je u redu, nalaz stitne žlezde u redu.Pijem dva puta dnevno po cetvrtinu propranolola, ali jos uvek imam neprijatan osecaj u prsima i osecaj stezanja .cak osecam bol i u gornjem delu ledja .da li bi trebalo jos nesto uraditi jer mi sve ovo remeti svakodnevni život.a i uhvati me panika i strah kad se ovo desava. Da imam 41 godinu .

    1. Poštovana Sana,

      ono što biste mogli da obavite u našoj ordinaciji je test fizičkim optrećenjem kojim se procenjuje stanje kardiovaskularnog sistema u naporu i da li se javlja ishemija tokom napora. Ukoliko ste zainteresovani, pregled možete zakazati na telefon 30-58-376.

      srdačan pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

      1. Poštovani,
        Imam 27 godina, imam upalu srčane maramice i diskus herniju grudnog dela kičme. U poslednje vreme na levoj strani grudi osećam bolove u vidu propadanja i strujanje na levoj strani grudi. Neki cudan osećaj, ne znam kako da objasnim, kao strujanje vazduha, kao kada se cuju creva, voda. Pre mesec dana radila sam ekg i uz srca uredno sve sem te upale srčane maramice koja i dalje postoji. Malo sam uplašena, da li mi možete reci o cemmu se radi, da li mi možete pojasniti taj osećaj strujanja na levoj strani.
        Unapred zahvalna
        Pozdrav

  15. Postovana doktorice imam otpusnu listu i lezao sam u bolnici 13 dana zbog visokog pritiska koji sam imao240/130 a u uputu mi ima neke da ih nazovem dijagnoze pa me zanima sta je to sto mi pise u uputu molim vas bio bih vam zahvalan.
    Uputna dijagnoza: i 10-hypertensio arterialis essentalis (primaria)
    Zavrsna Hypertensio arterialis essentialis(primaria) i10 cor hypertensive;Morbus
    Dijagnoza renalis chronicus,non specificatus n18.9;Hyperplasia prostatae n40;
    Epikriza:Pacijent primljen na i.o koronarna jedinica zbog povisenog krvnog pritiska.Aktuelno negira tegobe.Negira tegobe od strane KVS.dO SADA SE NIJE LECIO OD hta.Upucen iz HP gde je izmeren KP 240/130,dobio th,sada Ta 210/110.Navodi da je 10-215 dana imao prehladu.Negira alergije na lekove.Pacijent na prijemu svesten,orjentisan,afebrilan,eupnoican,pokretan,srednje razvijene osteomuskularne gradje i uhranjenosti,koza i vidljive sluzokozne normalne prebojenosti.Glava i vrat-b.o.,Thorax-obostrano respiratorno pokretan,Pulmo-vezikularno disanje.Cor-srcana akcija ritmicna,jasni srcani tonovi,ne cuju se sumovi.Abdomen-u ravni gr.kosa,palpatorno mek,bolnoneosetljiv.Jetra i slezina-ne palpiraju se.Ekstremiteti-b.o
    LABORATORIJA: Se-10,Er-4.67,Le-10.8,HGB-12.6.HCT-38.4.PLT-353,LYM-19.5,MON-9.0,GRA-71.5,ukupni proteini-64,Bilirubindir-1.7,Bilirubin ukupno-11.5,AST-16.1,ALT-22.8,
    gLUKOZA-4.82,uREA-9.16/12.59/14.4,Kreatinin-146.5/201.17/209.10,Holesterol-4.89,Trigiceridi-1.07,Na-149/139/143/146/136;K-4.6/5.4/6.7/5.9/5.3CKMB-,Tnl-,UrinS.g-1.030,u sedimentu urina-3-5 le ,kristali ca-ox
    DIJAGNOSTIKA
    EHO srca:LAD-4.23,AoRoot-2.68,AVCS-1.81,IVSd-1.56,LVIDd-5.92,lVPWd-1.25,IVSs-1.56,LVIDs-4.05,lvpwS-1.81,FS-32,EF-59.Leva pretkomora lako uvecana ,42 mm mitralni listici pokretni,zadnji restriktivnijih pokreta,Mr 1-2+, u centralnom mlazu.Leva komora lako uvecanih endokavitarnih dijametara,Ef 58% zadebljanih zidova,bez segmentnih ispada u kinetici. Aorta u korenu normalne velicine ,Av Trolisna ocuvane separacije.Desne srcane supljine lakouvecane,Tr2+,SPDK31 mm Hg.Perikard bez izliva.
    EHOabdomena:Echo gornjeg abdomena:pankreas-b.o.aorta-b.o.jetra AP140,uredne echo gradje,zucna kesa-angulirana bubrezi-mycrolithiasis lat sin slezina-b.o.
    KONSULTACIJE:
    Konsultacije oftamologa
    Nalaz:F.o.U:Paoile uredne.Suzenje arterija.koje su pojacanog refleksa,Gunn=/.
    Konsultacija nefrologa:
    Nalaz:Konsultacijau KJ.bolesnik hospitalizovan zbog hipertenzije ,od tegoba navodi da nocu mokri neredovno do dva puta vise od godinu dana .Labaratorijski nalazi urea9,16 12,59kreatinin 146,5 201,17 k 5,4.Eho bubrega,bubrezi mikrolithiasis lat.sin.Th:tbl.lasix 1×1+ th koja je u toku .Potreban pregled urologa .ponoviti ureju,kreatinian,na,k.Kontrola sa nalazima
    Konsultacija urologa
    Nalaz: Hospitalizovan na I.O.zbog hipertenzivne krize,mokri uredno,mlaz uredan,nocu mokri do par puta,negira druge tegobe.EHO:bubrezi bez staze,levi sa mikrolitijazom Urea 12,59creat201,17
    Nalaz urinabil 1+pro 1+kristali ca oxalata,retke bakterije RP:prostata velicine zelenog oraha ,simetricna,bezbolna th:tbl.Tamsol 0,4 gm 1 po dorucku,HDR+ th u toku. Kontrola urologa za par meseci,tada PSA.
    U toku hospitalizacije pacijent tretiran-ace inhibitorom,b blokatorom ,dueretikom,ca blokatoromi ostalom potrebom th.
    Otpusta se kuci sa sledecom terapijom:Tbl. Monopril 20 2×1,Tbl. Norvasc 10 2×1,Tbl.Phiziotens 0.4 1×1,Tbl.Lasix 1×1,Tbl.Bensedin 5 1×1 +th urologa
    Kontrola za sedam dana

    U bolnici sam lezao od 05.11.2016 do 17.11.2016
    Unapred hvala
    srdacan pozdrav

    1. Poštovani Milovane,

      Tokom hospitalizacije, postavljena Vam je dijagnoza visokog pritiska, sa promenama na srcu i bubrezima koje su posledica dugogodišnje povišenog pritiska. Terapija koja Vam je prepisana se sastoji od četiri različite vrste leka protiv povišenog pritiska i potrebno je da je redovno uzimate uz redovne kontrole kardiologa.

      Ukoliko ste zainteresovani, u našoj ordinaciji možete obaviti test opterećenja kojim se procenjuje stanje kardiovaskularnog sistema tokom fizičkog napora. Termin možete zakazati na telefon 30-58-376.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

      1. postovani doktore da li bi mi mogli reci koja je to i kakva dijagnoza sa promenama na srcu i bubrezima i da li moze to da se sanira lekovima jer se bojim da nije nesto opasno.Unapred hvala vam

        1. Poštovani Milovane,

          Kada bismo doslovno preveli sa latinskog, dijagnoza bi značila “promene na srcu zbog povišenog pritiska”, odnosno, imate zadebljanje zida srčanog mišića. Potrebno je da redovno pijete terapiju koja Vam je prepisana i da obavljate redovne kontrolne preglede. Ukoliko želite da nešto od pomenutih pregleda obavite u našoj ordinaciji, možete zakazati na već pomenuti način.

          pozdrav,
          dr Ivan Nikolić

  16. Pozdrav, imam 23g i cijeli život se bavim sportom aerobnog i anaerobnog tipa, također prehrana mi je kontrolirana zbog sporta do krajnjih granica. Javlja mi se bol u lijevom djelu prsa, točno ispod lijeve strane prsa, bol je tupa pojačava se prilikom promjene položaja tijela, na duboke udisaje i kompletne izdisaje. Bio sam kod lokalnog doktora, koji je na sve navedeno kao u ovom komentaru tražio da radim sklekove i čučnjeve i kaže da je to normalno kod sportaša, ali nije mi baš ugodno.

    1. Poštovani Armine,

      Po opisu to više liči na bol porekla mišića, u nekim slučajevima bol koji se pojačava na udah može biti i kod upale plućne maramice. Ukoliko Vas put nanese u Beograd, možete se javiti u našu ordinaciju na tel. +38111/30-58-376 radi detaljnijeg pregleda.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  17. moje postovanje dr.Tamara…
    Ukratko…aktivni sportista..ronjenje .Judo.. na sistematskom pregledu davne 95 te dijagnostikovana hipertenzija…..2001 prvi napad tahiaritmije absolute. od 2013 dva do tri puta mesecno sa jakim simptomima pojavila se fibrilacija pretkomora sa apsolutnom aritmijom komora u par slucaja… oktobra meseca ove godine na KVB Dedinje uradjena mi je KRYO ABLACIJA – izolacija plucnih vena.sa uputnom dijagnozom fibrillatio atriorum paroxysmalis.Hypertensio arterialis…trenutno sam pod antikoagulatnom terapijom i jos par antiaritmika..
    moja pitanja…. posto se bavim zanimanjem sa poprilicno psiho fizickim naporom. da li da menjam posao ili ne..
    sto se tice sporta u kojoj meri je dozvoljeno jer je bio na takmicarskom nivou
    i sama aritmija absoluta ..kako se tretira kod medicine rada tj.. koliku tezinu ima bolest

    1. Poštovani Branko,

      Vaše pitanje je dosta kompleksno i nedostaje nam dosta podataka, ali ćemo se potruditi da Vam odgovorimo sažeto, a sadržajno.

      Zahvati koji se obavljaju kod aritmija nemaju 100% uspešnost. Pre svega drugog, potrebno je da prođe vreme da se oko ušća plućnih vena formira ožiljak koji sprečava provođenje impulsa, potom je potrebno proceniti da li je zahvat otklonio aritmiju ili ne, a onda proceniti da li se stanje održava i nakon tri meseca.

      Uopšteno govoreći, nakon uspešnog zahvata dozvoljeni su svi sportovi uz godišnje preglede, ali… kod Vas bi opet trebalo proceniti na kojoj osnovi je ovaj poremećaj i nastao imajući u vidu da ste dugogodišnji hipertoničar i razne druge medicinske i životne podatke.

      Što se tiče procene radne sposobnosti i sposobnosti za sport, mogli biste kod nas obaviti tzv. ergospirometrijsko testiranje gde se tokom fizičkog napora prati EKG i koncentracije gasova, čime se procenjuje tolerancija napora i stanje kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Radi procene radne sposobnosti taj test bi morao da bude obavljen na ergobiciklu jer se jedino tako može odrediti koliko vati napora možete podneti, a što se tiče sportske procene, preporučljivo bi bilo taj test obaviti na pokretnoj traci.

      Ukoliko želite, možete se javiti na telefon ordinacije 011/30-58-376 i zakazati termin, jer nažalost ne možemo pružiti više informacija u odgovoru bez dodatnog uvida u dokumentaciju i pregleda, ali bi to najranije moglo da bude za mesec dana s obzirom da je potrebno da od zahvata prođe minimalno tri meseca.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  18. Имам 15 година, тренирам фудбал 10 година, један дан сам имао утакмицу, и после утакмице сам се одморио 30-45 минута, и отишо на фудбал са другарима, и играли смо 2-3 сата.То вече ми је притисак био 160/110 и убрзан рад срца, праћен гушењем..отишао сам у хитну, и послали су ме у болницу, тамо сам остао 7 дана.Радили су ми ЕКГ- и рекли су да је супер, стављали су ми Холтер притиска и холтер срца све је ок, снимао сам стомак,бубрег и то је добро.Ево кући сам већ 4 дана, и то исто ми се понавља последње две вечери, али нисам ишао код лекара…
    Може савет, шта требам да радим, хвала унапред

    1. Poštovani,
      Moj savet je da se svakako ponovo javite lekaru u cilju daljih ispitivanja- ultra zvuk srca, test opterećenjem, biohemijske analize krvi (sa posebnim osvrtom na hormone nadbubrežne i štitne žlezde) i određivanja adekvatne terapije, ukoliko bude potrebno.
      Srdačan pozdrav.

    2. Dragi Aco,

      Epizoda akutne hipertenzije može nastati iz raznih razloga, ono što bi kod nas mogao da obaviš je ergospirometrijsko testiranje koje procenjuje podnošenje napora i ponašanje kardiovaskularnog sistema tokom napora. Ukoliko si zainteresovan, pregled možeš zakazati na telefon 30-58-376.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  19. Imam 40 god.rekreativac san duzi niz godina(uglavnom trcanje)zbog blage hipertenzije,pre negog vremena sam bio kod kardiologa na pregled.EKG u redu,medjutim na ultra zvuku srca doktorka je primetila da je srcana aorta prosirena za 2 mm.Molim Vas recite mi koliko je to opasno i dali postoji mogucnost da dr.nije bas precizno izmerila.Ona se nije izjasnila dali smem i dalje da budem fizicki aktivan…
    HVALA

    1. Poštovani Dejane,

      Da bismo Vam preciznije odgovorili na pitanje, bilo bi potrebno pogledati nalaze i obaviti pregled, ali uopšteno govoreći, postoje i profesionalni sportisti za proširenjem korena aorte koji nastavljaju da se bave fizičkom aktivnošću. Kod ovog stanja su potrebni redovni ultrazvučni pregledi kako bi se utvrdilo da li postojeće proširenje napreduje ili ne.

      Mogućnost greške uvek postoji, ali polazimo od toga da je naša koleginica obavila pregled na osnovu kog je postavljen temelj za dalje uspešno praćenje i sprečavanje mogućih komplikacija.

      Ukoliko ste zainteresovani za ultrazvuk srca i pregled u našoj ustanovi, možete se javiti na telefon 011/30-58-376.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  20. Postovanje…ja sam pre dve godine doziveo pad sa visine od 14 metara….pritom zadobio teske traume..prelom butne kosti desne strane kao i ruke..4rebara od koje je jedno probusilo plucnu maramicu..evo bogu hvala na nogama sam sad..ne toliko sposoban za rad ali na nogama..bavio sam se sportom 25godina sada mi je 31..sve ovo se desilo pre dve godine nemalo..pored sporta jako sam fizicki bio aktivan na poslu radio od svoje 18godine na gradjevini..tada sam operisao ligamente kolena leve noge pritom sam bio u totalnoj anesteziji…nikakvih problena nakon toga nisam imao..nastavio sa sportom i radom nakon rehabilitacije..nakon sedam godina sam operisao ligamente desne noge isto u totalnoj anesteziji..2011g..nakon rehabilitacije ponovo nastavio sa radom i fudbalom..e onda nakon premora osetio sam blago probadanje sa leve strane grudnog kosa..ali samo kada spavam..nisam mario mislio sam da je od premora..2014sam doziveo ovu tesku traumu pad sa visine..i one ostale povrede..spasili su me lekari sa VMA..kojima sam do groba zahvalan..evo sada hodam radim ne tako teske stvari uglavnom po kuci..lepo se osecam kada se premorim..da napomenem popijem po neko pivce rakiju….u zadnjem periodu sam malo slabije fizicki aktivan…ali sada nekako cesce osecam to probadanje dok spavam…udahnem duboko bol je jaci..podignem se da sedim bol nestaje..pritisak mi je ranije bio 130 sa 75…a sada 140 sa 90 ponekad i 95..zamolio bi samo neko vase misljenje o svemu ovemo u napred hvala

    1. Poštovani Danijele,

      Teško bi bilo reći o čemu se radi bez kliničkog pregleda. Ukoliko ste zainteresovani, u našoj ordinaciji se obavlja spiroergometrijsko testiranje, čime se utvrđuje da li je bol srčanog porekla, ukoliko je test negativan, onda biste mogli da se obratite i našem specijalisti za bol koji bi Vam preporučio adekvatnu terapiju.

      Možete zakazati termin na telefon 30-58-376.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  21. Postovani radila sam drugi ultrazvuk ove godine doktor mi je rekao da je sve uredu sa srcem i da je zdravo medjutim procitala sam na nalazu da pise trag trikuspidalne insfucijencije….

    1. Poštovana Jelena,

      Ukoliko je trikuspidalna insuficijencija malog stepena, to nije od značaja i Vaš nalaz je potpuno uredan.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  22. Postovani da li se mora prestat uzimati amiodarone ako izaziva velike poremecaje stitne zlezde ili jetre ili bilo koje druge.Postoji li zamena za amiodarone.Hvala unapred.

    1. Poštovani,
      Mi se bavimo sportskom medicinom i u okviru toga sportskom kardiologijom. Svakako bi trebalo da prestanete sa korišćenjem Amiodarona, zbog svih neželjenih dejstava koji su se ispoljili kod Vas. Savetujem da se javite svom kardiologu kako bi Vam propisao novu adekvatnu terapiju.
      Srdačan pozdrav.

  23. Postovana,
    Molim vas da mi pomognete.Vec par dana imam probode u predjelu srca,na sekund jak bol.Uvece mi je najgore,probodi su sve cesci i ne mogu da disem lezeci nesto me gusi i bol je sve jaci pogotovu ako lezim na lijevoj strani. Sta da radim?
    Veliki poz

    1. Poštovana,
      Savetujem Vam da uradite EKG u miru, ultra zvuk srca i ergospirometrijsko testiranje (pregled gde se prati rad srca u naporu i mere ventilatorni parametri, pa pored informacija o stanju srčanog mišića, može da ukaže i na eventualna plućna ograničenja). Na taj način će se ustanoviti da li je bol srčanog porekla. Na osnovu rezultata će se odrediti dalje dijagnostičke procedure, ukoliko su potrebne. Ovaj pregled možete uraditi i kod nas zakazivanjem na broj telefona 011 3058376.
      Srdaćan pozdrav.

  24. Zdravo, imam bol u grudim sa leve strane vec 3 dana pri pokretima i nezgodnom lezanju ali inace imam virus koksaki, i na ultrazvuku su mi rekli da imam slepljene aorte, los protok krvi ..mislim da je mozda do upale misica, kako da znam da li je opasno ili ne ?

    1. Poštovana Nataša,

      ukoliko imate akutnu infekciju koksaki virusom (miokarditis), tegobe koje osećati mogu biti posledica toga, ali se morate obratiti svom nadležnom kardiologu. Preporučljivo je da nakon preležanog miokarditisa obavite test opterećenja i 24 Holter EKG-a, ukoliko ste zainteresovani to možete obaviti u našoj ordinaciji. Telefon za zakazivanje termina je 3058376.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  25. Postovanje. Imam 16. godina. Imam bolove u grudima. Isla sam doktoru i rekli su da mi je aritmija nepravilna. Zatim sam isla kardiologu i rekao je da je sve ok. Medjutim taj bol mi se stalno pojavljuje kada potezem ili trcim.Sta da radim?

    1. Poštovana Sandra,

      teško je reći bez uvida u medicinsku dokumentaciju i pregled. Ukoliko ste zainteresovani, možete zakazati na pregeld na telefon 3058376.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  26. Imam bol sa leve strane grudi u predelu srca , bol traje 2 sekunde, to traje vec nedelju dana , da li mozda stres ima veze sa tim? Hvala unapred

    1. Poštovani Marko,

      bol koji tako kratko traje je verovatnije mišićnog porekla, ali ukoliko želite, u našoj ordinaciji možete uraditi spiroergometrijski test koji prati funkciju srca i pluća tokom napora. Ukoliko ste zainteresovani možete se javiti na telefon 3058376.

      pozdrav,
      dr Ivan Nikolić

  27. Dobar dan,
    Moja majka ima 38 godina i rekla mi je da ima bol u grudnom kosu, tj. u grudima i rekla mi je da joj je ovo drugi dan od kako je pocelo da je boli. Vidim da stavi ruku na tom mestu kad hoce da sedne ili kad se naglo okrene. Da li mozete molim Vas da mi odgovorite jer se mnogo plasim. Hvala unapred!

    1. Poštovana,

      teško je bez pregleda tvrditi bilo šta. Savetujem da Vaša majka, u najmanju ruku, uradi EKG srca i pregled od strane nadležnog lekara.

      Srdačan pozdrav.

  28. Poštovanje,
    Imam 27godina. Sa 14 godina izlečena sam od MB Hočkin III B K.S. Preživela sam i zračenje, punkciju koštane srži, herpes zoster….da bih sada vodila bitku i sa napadima panike. Prilikom dijagnostikovanja panike, EKG snimak ne pokazuje ništa sem tahikardije, a pri ultrazvučnom pregledu mi je rečeno da sam imala “trenutni” perikarditis. Bez slobodne tečnosti. Osećala sam povremena probadanja, osećam ih nekad i sad, ali napadi panike čine da stalno razmišljam i istražujem o tome. S kojim simptomima moram da naučim da živim? Rekoše mi da moram da naučim da živim s tim, kao invalid bez nekog dela tela. Hvala unapred. Pozdrav

    1. Poštovana,

      savetujem pregled od strane neuropsihijatra koji će potvrditi ovu dijagnozu, a samim tim i prepisati adekvatnu terapiju koja će Vam olakšati tegobe koje imate. Smatram da nema razloga da se mučite i privikavate na simpotome, ukoliko za lečenje istih postoji dobra terapija.

      Srdačan pozdrav.

  29. Postovani
    Imam 19 godina i pusio sam 2 godine,malo intenzivnije u nekim momentima,a ponekad i manje.
    Prije nekih mjesec dana sam prestao sa pusenjem,te sam nakon nekog vremena osjetio kao da imam nesto u plucima i kao da to ne mogu da iskasljem.
    Danas posle trcanja sam osjetio malo kratkotrajno probadanje u prsima.
    Zanima me da li su moja pluca u fazi prociscavanja ili je to neki problem? lp

    1. Poštovani,

      teško je tvrditi da li tegobe koje imate su vezane se pušenje ili ne. Ukoliko se i dalje nastave savetujem pregled od strane nadležnog lekara kako bi se poslušala pluća, eventualno uradile neke druge analize i sl., i kako bi se tim putem došlo do tačne dijagnoze.

      Srdačan pozdrav.

  30. sta znaci srcana senka relativno mala, izduzenog luka leve komore,sa masnim jastucetom na vrhu. Slobodni cf recesusi.. Ovo mi je rendgen nalaz. Unapred hvala

    1. Poštovana,

      mi se bavimo sportskom medicinom i u tom pogledu sportskom kardiologijom. U pogledu Vašeg nalaza savetujem da se konsultujete sa radiologom koji je radio Rtg grudnog koša i sa Vašim nadležnim kardiologom.

      Srdačan pozdrav.

  31. Molim da me obavestite gde je vaša klinika i telefon za zakazivanje za pregled kod vašeg kardiologa.Imam dijagnozu MVfibroznimr 1 plus.Pijem tensec pola od 2,5 mg ,dva puta dnevno.Registrovani su mi preskoci sa hipertenzijom.Koliko košta pregled kod kardiologa sa testom opterećenja i ultrazvučni pregled

    1. Poštovani,

      klinika se nalazi u ulici Maršala Tolbuhina 8, na Čukaričkoj padini u sklopu FMP-a. Telefon ordinacije je 305 83 76. Ovim putem možete i dobiti sve ostale informacije u pogledu pregleda, cena i slično.

      Srdačan pozdrav.

  32. Poštovana imam bolove u grudnom kosu koji su poceli prije 4 dana bol ne prestaje nikako samo nekada slabije kada disem osjetim bol, prije mi je se desavalo da me boli ali nikada nije ovako i prestajalo je ali nisam isla doktoru prije nekoliko mjeseci desavalo mi je se da me nesto probode na strani srca i ne pusta kada me probode nekada znam pasti na pod i ne mogu da se pomaknem dok ne prestane i to traje nekoliko sekundi drugi su mu govorili da je to normalno kako se i njima to desava nekad da ih malo probada a sada me je pocelo da boli kad disem i malo sam citala na internetu i vidjela sam da to moze biti uzrok bolesti srca, infrakta pa cak i smrti pa moram priznati da sam se prepala pa bih zeljela cuti vase misljenje inace sam jako mlada imam 19 godina. Pozdrav.

    1. Poštovana,

      s`obzirom da imate 19 godina ne verujem da imate nekih ozbiljnijih problema sa srcem. Tegobe koje opisujete mogu ići u prilog mišićnog bola, tj. grča međurebarnih mišića i/ili grudnog mišića, što ne predstavlja bilo šta opasno. U svakom slučaju, da ne biste razmišljali i izazivali paniku samoj sebi, savetujem da odete kod lekara i u najmanju ruku uradite EKG srca, kako biste otklonili sumnju da je u pitanju problem srčanog porekla.

      Srdačan pozdrav.

  33. Postovani,moja majka ima aritmiju absolutu.Pije terapiju,antikoagulanse,ali nakon operacije uklanjanja zucne kese kao da se nesto poremetilo i ne moze da postigne zeljene vrednosti inr-a kao nekad.Ili bude prenizak ili previsok!!!Pila je i Pradaxu 150mg mesec dana ,ali je preskup lek…Pocela je da pije Sinkum,ali desilo se nesto cudno-na dozi od 1/4 dnevno inr je prvo bio 1,87 , a nakon sedam dana cak 4,61!Kardiolog predlozio da ne pije 4 dana,a onda je inr spao na 0,91!!!!Moze li se to ispitai sta se desilo i nekako ispraviti ili mora da koristi Pradaxu? Hvala u svakom slucaju!

    1. Poštovana,

      mi se bavimo sportskom medicinom i u sklopu toga sportskom kardiologijom. Savetujem da Vašu majku pogleda kardiolog koji se isključivo bavi poremećajima ritma i ima svakodnevnog iskustva sa ovom vrstom problema.

      Srdačan pozdrav.

  34. Imala sam veoma nizak pritisak dok nisam ostala u drugom stanju. Bila sam na ivici eklampsije u obe trudnoce. Nisam osecala nikakve tegobe tada. Sad, posle 20 godina, osecam cudne manifestacije. Prija mi kisa i hladno vreme, ne prijaju mi visoke temperature-
    preko 40 stepeni. Pritisak mi je oko 170 / 80. Ali ne osecam nikakve druge manifestavije.

    1. Poštovana,

      savetujem pregled od strane kardiologa kako bi se izvršila potrebna ispitivanja i eventulano prepisala terapija za lečenje hipertenzije.

      Srdačan pozdrav.

  35. Postovani,
    Imam problem dok trcim to mi se do sad nije pojavljivalo.Na primjer trcim i posle izvjesnog vremena pocne da me steze oko srca i kad stanem prodje,evo vec drugi put mi se to javlja u zadnjih 20 dana..
    Srdacan POZDRAV!

    1. Poštovani,

      savetujem da dođete u našu ordinaciju kako bismo uradili maksimalni test opterećenjem i videli šta se dešava sa srcem prilikom napora. Ukoliko ste zainteresovani pregled možete zakazati na telefon: 305 83 76.

      Srdačan pozdrav.

  36. Postovana Tamara,

    Imam 20 godina i pre godinu dana imao sam iznenadne skokove pritiska koji su se kretali do 170 sa 110,ostavili su me na kardiologiji kako bi me ispitali i nasli su mi da imam prolaps mitralne vavule koji je ja mislim 0,2 cm,kasnije mi je drugi doktor ustanovio da imam i zadebljanej srcane maramice,odradio sam 5-6 testa opterecenja bio 10 puta na kontrole,inace taj pritisak mi je traja o periodu od 2 meseca nakon toga se regulisao i sad je skoro uvek 120/80,svi kardiolozi kod kojih sam bio su rekli da je sve uredu da mogu da treniram do mile volje ali meni se i dalje nekad posle treninga nekad i ovako iz cista mira bolovi u grudima,osecaj pritiska a ponekad i otezano disanje.Da li su ti simptomi normalni i da li treba da obracam paznju na to ako su mi svi rekli da je sve dobro.Hvala unapred.

    1. Poštovani,

      ukoliko su Vam rekli da su testovi bili uredni i da je UZ srca u granicama normale, onda smatram da nemate razloga za brigu i da tegobe koje imate mogu biti i anksiozne prirode, naročito ukoliko previše razmišljate o njima. Pošto se bavite fizičkom aktivnošću, u svakom slučaju savetujem kontrolni test opterećenjem, bar na godišnjem nivou, a UZ srca jednom u godinu ili jednom u dve godine.

      Srdačan pozdrav.

  37. Postovani, imam 30 godina i zimus mi se odjednom zavrtelo u glavi kada sam usao iz hladne u toplu prostoriju, noge kao da nisam osecao, imao sam neki osecaj njihanja ili propadanja, kasnije su poceli neki drugi simptomi, knedla u grlu, otezano disanje, igranje misica, pogotovo ocnog kapka i povremeno lupanje srca iz cista mira. Radio sam ekg 3-4 puta sve u redu, ultrazvuk srca i duvao u neku spravu, rekli su sve je ok, krv odlicna. Nisam radio test opterecenja i holter 24h jer kardiolozi to nisu predlozili. Ne umaram se pri fizickom radu, redovno setam, kada sam u stresnoj situaciji pritisak povisen 140/90. Sad imam drugi problem, zadnjih dana u toku mirovanja ili hodanja isto kao da me neko stegne u predelu grudi i pusti, kad da mi srce zastane pa opet pocne da radi, ili preskoci. Bol se ne siri i veoma je kratak.

    1. Poštovani,

      tegobe koje imate mogu biti i anksiozne prirode. Ipak, možete uraditi i test opterećenjem i 24h Holter EKG-a, kako biste Vi sami bili mirni i samim tim otklonili bilo kakvu sumnju da je problem srčane prirode.

      Srdačan pozdrav.

  38. prije pet ,sest godina bila sam prehladena i pocelo me grebati u grlu,prehlada je prosla ali taj osjecaj kao da je nesto zaljepljeno u grlu je ostao i cest suh kasal.Kasnije iskasljavanje slajma u petnaest ili mjesecdana,sad svaki dan ponekad bijel,ponekad zut,a ponekad svjetlo smed i tvrd,sve teze disanje,stezanje u grudima,nije alergija,nije stitna zlijezda,nalaz krvi dobar samo malo zeljezo nize,nalaz gastroskopije u redu,nema nista u grlu,sinusi u redu,rendgen pluca pokazuje samo malo bronhitisa,zadnje sto mi je doktorica rekla moguce da je bisinoza,inace radim u tekstilnoj industriji oko 5 godina

    1. Poštovana,

      savetujem pregled od strane pulmologa. Naša ordinacija se bavi sportskom medicinom, tako da ne radi rutinski sa pacijentima koji imaju Vaše tegobe.

      Srdačan pozdrav.

  39. Postovani
    Prije tri mjeseca sam imao veliku bol u prsima koja se sirila na rame, ruku sa simptomima infrakta sto me odvelo u hitnu pomoc nekih 15 puta. Svaki put EKG nije registriro nikakve promjene osim ubrzanog rada srca u prosjeku oko 101. Nakon toga sam posjetio kardijologa koji mi dijagnosticira PMK bez hemodinamskih reperkusija. UZ je sve uredu i sve ocuvano osim sto pise mitralni velumi su zadebljali prednji pokazuje baloniranjw do 6,4 mm u periodu mezotelestole sto remeti koaptaciju. Napominjem ostalo je sve uredu. Na testu opterecenja opterecen na bicikloergometru na 5 stepeninopterecenja od 150 w u trajanju 15 min. Na napor reaguje hipertenzivnom reakcijom sistolno dijastolnog tipa do 220/110 frekvencija srca raste sa 84 na 141 u minuti sto iznosi 73. %od max pretpostavljene frekvencije za dob i protokoli daje potrosnju kisika 50 mlkg ili 14,2 METS a na EKG se ne registruju ishemijske promjene test negativan na bolest srca.molim vasu pomoc dali smijem da se opterecujem i ponekad pijem alkohol. Imam 27 god vusok sam 194 i tezak 96 kg

    1. Poštovani,

      tegobe koje ste imali najverovatnije su anksioznog tipa i nemaju veze sa srcem pošto su sve pretrage bile uredne. Savetujem aerobni tip treninga lakog do umerenog intenziteta i kontrolni test opterećenjm na 6 meseci kako bi se pratio odgovor pritiska na napor. Ukoliko se i to bude regulisalo, onda nemate bilo kakvih prepreka za obavljanje fizičkih aktivnosti.

      Srdačan pozdrav.

  40. Od puberteta imam povremene ES ali nisu mi stvarale tegobe…po prirodi sam nervozna i senzibilna osoba.U toku jedne svadje imala sam napad srce je kucalo brzo i zajstakivalo preskakalo kao da su bile jedna za drugom i samo je prestalo…radila sam holter koji je pokazao minimalne ves i sves i sinus tahikardiju….Echo uredan i Ergo uredan….plasim se da nisam imala vdntrikularna tahikardiju

    1. Poštovana,

      niste imali ventrikularnu tahikardiju i nemate razloga za brigu. Savetujem da se obratite Vašem kardiologu koji Vam može prepisati lekove koje možete uzimati po potrebi, a koji za cilj imaju da Vam umanje tegobe koje imate i da ih svedu na minimum.

      Srdačan pozdrav.

  41. Dobro vece,osecam bol na levoj strani grudnog kosa uglavnom ispod pazuha pa prema sredini,retko se desava da se bol prosiri ka sredini ili desnoj strani,barem imam takav utisak nije nesto jak bol ali nikada mi se to ranije nije desavalo. To traje vec par dana i nikako da prestane,Imam 19 godina, nisam radio nikakve preglede,sve vreme ocekujem da ce prestati..Radio sam ekg pre jedno 2-3 meseca i bilo je sve ok.Ne znam sta mi vi preporucujete da sacekam da vidim da li ce prestati ili da odradim ekg ili ultrazvug..Da napomene imam neki mali sum ali to je od rodjenja, to ima i moj otac i deda.. to je verovatno nasledno ali lekar je rekao da to nije nista,ako treba mogu i to da prekontrolisem. Hvala vam unapred na odgovoru. Pozdrav

    1. Poštovani,

      ukoliko bolovi i dalje traju možete uraditi za početak ekg. Vrlo je moguće da je bol i koštano-mišinog porekla, a to ne predstavlja bilo šta opasno. Da biste Vi bili mirni, možete se prekontrolisati i time otkloniti bilo kakvu sumnju.

      Srdačan pozdrav.

  42. Poštovana unazad 7 dana imam neki pritisak u grudima povremenu kratkotrajnu bol i otežano disanje u smislu ne mogu da udahnem punim plućima.To nije uvijek prisutno ali se javlja po par puta u toku dana. Prije 4 godine sam preboljela emboliju pluća i od tada s vremena na vrijeme mi se javljaju ovakvi problemi .Bila sam kod doktora koji je obavio pregled pluća kao rendgen, funkciju pluća mislim na onaj test puhanja krv test na astmu i sve je bilo u najboljem redu.Pregled kod kardiologa prije par dana isto sve u redu stitna u redu .Sve pretrage su u redu ali ja i dalje imam probleme i poteškoće. Možete li mi reći od čega može da dođe to otežano disanje i pritisak u grudima.Šta bih još mogla od pregleda da uradim.Krvna slika kao i tlak takodje u redu. Imam 37 godina i puno vremena provodim u pokretu na nogama jer mi je takav posao.Unaprijed zahvalna

    1. Poštovana,

      tegobe koje imate mogu biti i anksiozne prirode, pa savetujem preglede i u tom pravcu, s`obzirom da ste prekontrolisali i srce i pluća, i to je sve u redu.

      Srdačan pozdrav.

  43. Postovana
    Konstantno osecam tup bol u grudima, vise sa desne strane, kao neki pritisak. Bavim se sportom i jako mi je neprijatno za vreme, a i nakon treninga.
    Moram da napomenem i to da sam poslednja dva meseca imao velikih psihickih problema (stalno obuzet mislima, poremecaj sna) i odatle je sve pocelo. U to vreme na analizi krvi CPK mi je bio pet puta uvecan od normalne granice. Zatim sam radio EKG i RTG srca i UZ svih organa i sve je bilo uredu, ali ova bol me cini uznemirenim. Molim za savet. Unapred zahvalan.

    1. Poštovani,

      tegobe koje imate mogu biti anksiozne prirode. Pošto se bavite fizičkom aktivnošću savetujem da uradite i test opterećenjem. Ukoliko i to bude uredno, onda smatram da nemate razloga za brigu, jer Vaše tegobe vrlo verovatno nisu srčane prirode.

      Srdačan pozdrav.

  44. Poštovana imam jedno pitanje koliko je moguće na EKG otkriti bolesti srca mislim može li srce biti oboljeno a da EKG bude uredan.Zadnji pregled kod kardiologa sa ultrazvukom i testom opterećenja sam radila prije skoro dvije godine i tada je bilo sve u redu.u zadnje vrijeme često osjećam neki pritisak u grudima ponekad kratkotrajnu bol ili žarenje kod doktora sam prije 3 mjeseca radila EKG i on kaže da je sve u redu,a mene i dalje muče isti problemi.Jeli moguće da ipak nešto sa srcem nije u redu ili su to simptomi nečeg drugog.Ostali pregledi pluća krv sve je u redu jedino imam manju kilu na zeldacu. Hvala unaprijed

    1. Poštovana,

      EKG srca se odnosi na električnu aktivnost srca i ovaj pregled traje samo oko 15 sec. Ultrazvuk srca ide u prilog same strukture srce (veličine komora i pretkomora, izgled i rad zalistaka i sl.). Nekad može da se desi da EKG srca u miru bude uredan, ali da se promene uoče tokom testa opterećenjem, tako da se pod ozbiljnijim pregledom srca ipak podrazumeva i EKG u miru, i test opterećenjem i UZ srca. Ukoliko je to sve u redu, onda Vaše tegobe najverovatnije nisu povezane sa srcem. Vaše tegobe mogu biti i poreklom želudačne kile, mogu biti i anksiozne prirode i sl. U svakom slučaju, ne moraju uvek biti srčanog porekla.

      Srdačan pozdrav.

  45. Postovana,
    Vec par dana mi se javlja bol sa leve strane, u predelu srca! Bol je kratkotrajan, i osetim ga samo kad udahnem vazduh, u vidu nekog pritiska, ili stezanja u grudima, ne znam ni kako bih to tacno objasnila! Ovo traje vec 3 dana, i osecaj je mnogo neprijatniji dok lezim, jer mi otezava disanje, i tesko zaspim. Ujutru nemam nikakve probleme sa disanjem, ali bol se vrati u toku dana, uglavnom predvece. Do sada nikada nisam imala problema ni sa srcem, ni sa plucima, imam 21 godinu! Molim Vas za savet! Hvala unapred.

    1. Poštovana,

      savetujem da dođete na pregled kako bismo uradili kompletan fizikalni pregled i EKG srca i procenili da li je neophodna neka dodatna dijagnostika. Tegobe koje opisujete mogu biti i anksiozne prirode, prouzrokvane stresom, ali se uvek prvo isključuju organski uzroci ovakvih tegoba.

      Srdačan pozdrav.

  46. Zdravo svima….Imam hipertroficna kardiomiopatija. S vremena na vreme imam aritmije oko 4-5 vrzanih ekstrasistoli(to se desava jednom mesecno ili duze) Sa 26 godina mi je ugradjen ICD i prije 4 meseca ukljucio mi se bez uzrok, tako da sam edvaj prezivjela 49 elektroshoka za 2 sata. Ugradjen mi je novi ICD i doktori tvrde da ne trebam, ali da nema ko da ga izvadi kad u MKD kad je jednom implantiram. Dali znate gde da nadjem dobar elektrofiziolog ili aritmolog u Evropi(jer trazim 4 mjeseci), pa da mogu da izvadim ICD i dali mogu da mi urade ablaciju kad ga izvadim, zato sto ne mogu da funkcionisem sa ekstrasistolima i aritmijama. Inace odma su mi ugradili ICD i niko mi prije to nije ponudio ablaciju (verovatno zato sto prije 5 godina nisu znali da urade). Sad hocu da vam pitam: Ako neko zna gde da nadjem dobrog elektrofiziologa, molim vas da me kontaktujete. Pozdrav svima

    1. Poštovana,

      savetujem da probate da dođete do doktora Angelkova koji radi kao elektrofiziolog u bolnici za kardiovaskularne bolesti na Dedinju (Beograd).

      Srdačan pozdrav.

  47. Moje postovanje

    2009 mi je ustanovljeno da imam atrijalnu fibraciju….srce skroz iskoci iz ritma, svaki puta zavrsim u bolnici…vrate ga tako sto me uspavaju i elektrosok i srce se vrati u normalu…i to mi se desilo 2009 pa 2011 pa 214 dva puta…..uskoro dolazim u Osijek i Novi Sad pa me interesuje sta u slucaju iskakanja srca iz ritma….i kako se to kod nas resava…..inace pijem tablete za visok pritisak i to dve vrste,pijem bisoprolol za srce i pijem za razredjivanje krvi……a osecam se odlicno,terapiju uzimam na vreme i ja sam ok…..e da ja zivim u Torontu….Kanada…..molim vas odgovorite mi ….pozz

    1. Poštovana,

      mi se bavimo sportskom medicinom,i u okviru toga, sportskom kardioolgijom, tako da Vas savetujem, da se po pitanju Vaših tegoba i dijagnoze, posavetujete sa kardiologom koji se usko bavi poremećajima ritma.

      Srdačan pozdrav.

  48. Postovana,

    Hvala vam na prethodnom odgovoru. Mozete li mi reci posto imam zubarske intervencije u narednom periodu sta bih trebao da preduzmem i koje antibiotike da pijem pre njih… Prolaps MV i perikarditis upravo koji sam imao posle neke zubarske intervencije 2008, tada nisam znao da imam prolaps i nisam pio antibiotike… Kazem jos jednom da sam pitao kardiologa za te antibiotike jer sam procitao na internetu da bih morao da ih pijem pre svake hirurske intervencije i on mi je rekao da ne moram nista da pijem a jedan zubar da sam mlad i zdrav i da nema potrebe… Zanima me vase misljenje… I da li bih mogao kod vas da zakazem pregled? Hvala

    1. Poštovani,

      preporuke su da se obično popije 1 tableta Amoksicilina 1h pred intervenciju, i jedna tableta uveče, nakon intervencije. Ukoliko ste alergični na Penicilin, onda se uzima Eritromicin. Što se pregleda tiče, ukoliko ste zainteresovani, isti možete zakazati na telefon: 305 83 76.

      Srdačan pozdrav.

  49. Postovani,na sistematskom pregledu mi je prije nekolike godine otkriven prolaps mitralne valvule,nisam imao i nemam nikakvih tegoba,imao sam na jednoj kontroli palpitacije u vidu ves i posle snimanja holtera broj ves za 24 h je bio 20 i doktor mi je reko da je to zanemarljiv broj,nalaz srca glasi ovako:
    Cor:akcija povremeno aritmicna uz mezosistolicki klik i sistolicki sum nad apeksom.
    Ostali nalaz uredan.
    EKG:sinusni ritam f.110/minel.os.intermed.Inkompletni blok desne strane.
    UZV srca:situs solitus.Uredna segmentalna gradja srca.Kontrakcije srca povremeno aritmicne.Prolaps mitralne valvule uz mitralnu regurgitaciju 1-2/4.EFVL 75%.Nema uvecanja LA niti LV.
    RVDd 21,8mm
    IVSd 5,8mm
    LVDd 59,6mm
    PWD 5,8mm
    IVSs 12,4mm
    LVDS 32 mm
    EF 75%
    FS 46%
    PW% 188g
    LVM 142g
    inace imam 19 god i doktor mi je rekao da se mogu baviti rekreativno sportom,bez vecih napora.Inace nemam nikakve smetnje prilikom bilo kakve fizicke aktivnosti,ali nekad me strah da ne opterecujem svoje srce,i da li moje srce moze biti u opasnosti zbog toga ,vjezbanje podrazumjeva:trcanje voznja bicikla i teretana ali vrlo malo.Doktor mi nije bas pricao puno sto se sporta tice pa me zanima vase misljenje.Lijep pozdrav

    1. Poštovani,

      savetujem da uradite i maksimalni test opterećenjem kako bi se videlo kako se srce ponaša u naporu. Ukoliko je test uredan, a Vi nemate tegobe, a na 24h EKG Holter-u nisu zabeleženi ozbiljniji poremećaji ritma, onda je dozvoljeno bavljenje svim sportovima, uz redovne godišnje kontrole. Ukoliko ste zainteresovani, ovu vrstu testiranja možete uraditi i u našoj ordinaciji, kada ćemo na osnovu svega proceniti da li ste i u kojoj meri sposobni za učestvovanje u sportu.

      Srdačan pozdrav.

      1. Postovana,
        Hvala vam na prethodnom odgovoru to stoji,a mozete li mi reci nesto vise o mom prolapsu na osnovu nalaza UZ srca koji sa stavio,idem redovno na kontrole godisnje i doktor uvek kaze da je to isto ne menja se i ne prica bas puno o tome,a sta vi mislite da li blaza neka fizicka aktivnost moze negativno uticati na moje srce,sa obzirom da imam preskoke nekad ali u vrlo malom broju.I nemam nikakve druge poremecaje ritma.

        1. Poštovani,

          ukoliko imate blag prolaps mitralne valvule, bez tegoba i ozbiljnijih poremećaja ritma, onda nema kontraindikacija za bavljenje sportom.

          Srdačan pozdrav.

  50. Postovani, imam prolaps mitralne valvule, otkriven u obdanistu. Sada imam 27 god i redovno je kontrolisan. Poslednji put pregled radjen 2009. i misljenje je sledece:
    Aorta: normalnog dijametra
    Aortna valvula: trivelarna, kuspisi dobro pokretni, povrsina otvora planimetrijski 2,7 sm2, bez regurgitacije
    Leva pretkomora normalnih dimenzija
    Mitralna valvula: anulus nije dilatiran, voluminozni kuspisi, dobre pokretljivosti, koaptacija kuspisa iznad nivoa anulusa, (o,47cm iznad anulusa) povrsina otvora planimetrijski 6,3 cm2, insuficijentna plus 1
    Leva komora: normalnih dimenzija, normalne debljine zidova, ocuvana sistolna i dijastolna funkcija
    LVSC 59ml, LVSI 34mlm2, LVCO 4,5lmin, LVCI 2,6 lminm2

    Trikuspidna valvula :insuficijencija plus01
    Pulmonalna arterija i valvula:dijametar u granicama normale, gradijenti u granicama normale, insuficijencija plus 1
    Perikard :bez izliva
    ZAKLJUCAK: prolaps itralne valvule . Mitralna insuficijencija plus 1

    Nameravam uskoo da idem na kontrolu, a interesuje me da li i u kom obimu smem da se bavim sportom? Interesuje me jer vec nekoliko meseci idem u teretanu, gde trcim na traci i radim uobicajene vezbe na spravama.

    1. Poštovana,

      ukoliko nemate tegoba, a imate blag prolaps mitralnog zalistka, onda je dozvoljeno bavljenje svim sportovima, ali prema evropskim preporukama, pred započinjanje fizičke aktivnosti treba uraditi UZ srca i maksimalni test opterećenjem. Ukoliko su ovi pregledi u redu, onda se možete nesmetano baviti sportom, uz jednogodišnje kontrole.

      Srdačan pozdrav.

      1. Postovana Tamara,

        Pre mesec dana sam kod vas radio VO2max test. Imao sam povisen pritisak i hipertenzitivnu reakciju na napor. Upucen sam na kardioloski pregled ( pregled kardiologa, ekg, ultra zvuk srca. Nalaz glasi priblizno ovako:

        Objektivni nalaz:
        Akcija srca ritmicna, tonovi jasni, shuma nema.
        Nad plucima nalaz uredan
        EKG: sinus fr 75/min, bez promena na ST segmentu i T talasu

        Ostale analize:
        Leva pretkomora blago uvecana 43mm, Mitralna valvula uredne morfologije ali se registruje funkcionalna mitralna regurgiracija 1 + IAS imponuje intaktno. Leva komora uvecanih dimenzija supljine, normalne debljine zidova, bez segmentnih ispada u njihovoj kinetici, ocuvane globalne sistolne funkcije 65%, kao i dijastolne koja je u celini takodje ocuvana. Aorta je lako prosirena u korenu 3,8 mm i normalnih dijametara i u ascedentnom segmentu. Dalje je sve normalno, ocuvano i bez izliva 🙂
        Zakljucak: Uvecano levo srce i koren Ao.
        Nebilet tbl 5mg 2x 1/2

        Doktorica kaze da nije sportski lekar i da pretpostavlja dy je to zbog sporta. Ja sam u poslednjih god dana istrcao 4 polu i 3 maratona. Aktivno treniram triatlon. Planirao sam da ponovim VO2max test kod vas u dogovoru sa trenerom, nakon ovog ispitivanja, ali bih bio zahvalan za neki odgovor pre nego se vidimo, jer nemam ideju kakva je to dijagnoza. Ja se osecam super 🙂 hvala unapred.

        1. Poštovani Mihajlo,

          uvećane dimenzije levog srca ne moraju uvek biti patološke i mogu biti posledica adaptacije srca na konstantnu fizičku aktivnost, a udružene i sa Vašom konstitucijom (visok čovek, velika telesna površina). Takođe, doktorka je navela samo dimenzije leve pretkomore (Vama je izmereno 43 mm, a gornja granica je 40 mm), ali nije navela dimenzije leve komore. S`obzirom da Vi dobro podnosite napor, da nemate tegoba, i da je test opterećenjem bio uredan u smislu samog EKG-a, tj. rada srca i VO2max, ne smatram da je potrebno da se lišavate fizičke aktivnosti, već samo da se vrednosti pritiska regulišu odgovarajućom terapijom. Shodno tome, savetujem da dođete na pregled kod našeg kardiologa koji ima velikog iskustva i u domenu sportske kardiologije i sa njom se posavetujete u vezi eventualnog uvođenja terapije, intenziteta treninga, potrebnih daljih kontrola i sl.

          Ukoliko ste zainteresovani, doktorka dolazi sutra u našu ordinaciju (četvrtak, 19.05.2016.), pa Vi možete doći na pregled u 11h, a ukoliko Vam to vreme ne odgovara, možete se javiti na telefon ordinacije: 305 83 76 i zakazati termin koji Vama odgovara. Na pregled biste poneli sve nalaze koje ste do sada uradili, a na samom pregledu bismo procenili da li je neophodno ponovo raditi test opterećenjem ili ne.

          Srsačan pozdrav.

  51. Postovana doktorko. 2008 sam imao perikarditis i takodje mi je ustanovljen prolaps mitralne valvule, pre toga nikada nisam imao nekih vecih zdravstvenih problema. Tegoba nisam imao sve deo pre par meseci kada sam popio mdma ili ektstazi kako ga zovu prvi put u zivotu… Od tada imam vec 2 meseca svakog dana neke cudne vibracije oko srca, narocito kada izdisem vazduh i imam jake nesvestice i opstu malaksalost i bolove u misicima. Podseca na napad panike ali znam da to nije… Zanima me da li je moguce da sam nekako i na neki nacin sa time ostetio srce i sta sledece mogu da uradim… Po lekarima idem sve manje jer se predugo ceka na preglede i zakazivanjei onda kada me primio kardiolog ja sam ga pitao sta treba da pijem od antibiotika pre zubarske intervencje zbog prolapsa i on mi kaze nista dok prica na telefon, i to na vma…Pre 8 meseci sam bio na kontrolnom pregledu i radio uz i ekg i sve je bilo ok. imam 29 godina i fizicki sam aktivan.

    1. Poštovani,

      teško da se baš jednokratno korišćenje ekstazija može povezati sa Vašim tegobama. Ukoliko ih uzimate češće, onda se Vaše tegobe možda i mogu povezati sa tim. Savetujem kardiološki pregled: UZ srca, a ukoliko bude potrebno i 24h Holter EKG-a, kako bi se videlo da li se tegobe koje imate mogu povezati sa nekim promenama na EKG-u.

      Srdačan pozdrav.

  52. Poštovana moj problem je jako lupanje srca ne brzo nego samo glasno toliko da kad se umirim čujem sama kako lupa najgore je noću nekad ne mogu zaspati koliko glasno lupa.Ne dešava se to svaki dan već ponekad traje dan dva pa prestane pa se ponovo pojavi.Imam probleme sa želucem i ponekad kao neki pritisak ili žarenje u grudima.Tlak kao i puls su u redu.Zadnji pregled kod kardiologa je bio prije 2 god i bilo je sve u redu kao i EKG prije par mjeseci.Od čega dolazi do tako glasnog lupana srce jeli to ipak neko oboljenje srca ili Šta već. Hvala unaprijed

    1. Poštovana,

      ukoliko su kardiološki pregledi bili uredni, smatram da nemate razloga za brigu. Da bi Vi bili mirniji, možete opet uraditi kardiološki pregled, ukoliko niste u skorije vreme. Ukoliko ste mršavi, lupanje može biti čujno i zbog toga, a možda Vam i želudačne tegobe stvaraju ovakvu vrstu simptoma.

      Srdačan pozdrav.

    1. Poštovani,

      UZ nalaz srca je uredan. Savetujem i da uradite 24h Holter KEG-a, kao i test opterećenjem, kako bi se kompletno ispitale tegobe koje osećate. Ukoliko i ovi pregledi budu uredni, onda smatram da nemate razloga za brigu.

      Srdačan pozdrav.

  53. Ovu apsolutnu aritmiju imam vec 22 godine i nikada nisam bio kod lekara. Nekako sam uspevao da psihicki prebrodim svaku nezeljenu situaciju. Poceo sam normalno da zivim (bez sporta) iako nekada mi je bilo toliko lose da sam video i mrak na oci. Optimizam se pojavio vremenom jer sve je duze bilo vreme od jedne do druge desavke. Dakle, ranije mi je bilo gore, desavalo se cesce i cak sam nekada imao i strasne bolove u grudi. Sada imam 41 godinu i ovo mi se desava preko zime do dva tri puta mesecno a preko leta moze i mesecima da zaboravim na aritmiju. Ne pusim ali volim da popijem (ne previse). Zelim da sa vama spodelim ovo iskustvo, dakle, desava se obicno kada dodzem sposla preumoran i najeden se, tj. prejedem se i odma nakon jela u krevet. Tada pocne ono bup-blup. Ako ne jedem nema problema. Uvek mi se desi u krevetu kada legnem, kao da su mi malene grudi za ovo srce, kao da ga nesto pritisne kada legnem. Dok sedim nema problema. I jos ovo, koliko je veca razlika u danima od jedne do druge apsolutne aritmije, toliko duze traje. Ovo zadnje u trenutku kada pisem traje vec pet dana, a dva meseca sam bio ok.
    Moje pitanje je dali ta abilacija resava problem, i sta je to ustvari, dali se to drugacije zove radiografski kateter? Iz Makedonije sam pa zelim da pitam dali kod nas prave to ili u blizini negde ovde i koliko kosta? Nemojte me slati kod kardiologa koji ce mi dati saku lekarstva jer ce mi tako poremetiti logiku i psihu. Znam da ti lekovi skoro i da ne pomazu, a dok ih pijes treba posebni rezim. Dakle trazim trenutno resenje ili uopste ne pokusavam.
    Zelim samo vasa iskustva oko duzine trajanja apsolute, i dali je neko pronasao nacin da to sam prekine nekako, sta ja znam, sa dva prsta u steker ))
    Hvala i pozdrav

    1. Poštovani,

      ukoliko se lekovima ne može vratiti normalan ritam, a Vi imate učestale tegobe, onda se preporučuje ablacija kao pokušaj trajnog rešenja problema. Preporuka je da dođete do dobrog elektrofiziologa koji se bavi poremećajima ritma i sa njim se konsultujete u pogledu neophodnosti i uspešnosti intervencije. U svakom slučaju, vredi pokušati, jer Vam ne može biti gore nego što je sada.

      Srdačan pozdrav.

  54. Poštovana prije 3 god sam preboljela emboliju pluća na terapiji sam bila godinu dana i poslije je bilo sve u redu sa plućima. Ali već dva dana imam bol ispod lijeve dojke nekad je kratkotrajan i jak kao ubod nožem a nekada ne boli jako ali dugo osjetim taj podmuklo bol.Nema veze je sjedim ležim uvijek je isti ne povećava se kašljem ili promjenom tjela.Strah me jer prvi put sam imala taj bol kad su mi otkrili emboliju sad imam strah da se ne ponovi.Zadnji CZ sam radila prije nešto više od godinu dana i bio je u redu zadnju spirometriju i brzi test krvi d-dimer ili kako se već zove sam radila prije 4 mjeseca i to je bilo u redu.Molim za savjet da li je moguće da se vratila emboliju drugi simptoma nemam i od čega sve može biti bol ispod lijeve dojke.Oprostite na opširnom tekstu i hvala unaprijed

    1. Poštovana,

      zaista je teško ovim putem tvrditi bilo šta o poreklu bola. Kako biste isključili emboliju pluća savetujem pregled od strane nadležnog lekara koji Vas je i pratio tokom ovog perioda. Bolovi u predelu grudnog koša mogu biti različitog porekla i često su u potpunosti bezazleni (koštano-mišićni), ali bez pregleda i eventualne dodatne dijagnostike ovim putem nemoguće je davati dijagnoze.

      Srdačan pozdrav.

  55. Postovanje doktorice.Imam jedno pitanje.U poslednjih 10 ak dana bas sam poceo mnogo da hedem,ali od pre dva dana ja konstantno imam preskakanje srca i nepravilan rad odnosno tahikardiju.Da li je to sve povezano?Inace treniram boks,ne uzimam nista od suplemenata

    1. Poštovani,

      teško je da samo hodanje izaziva tegobe koje imate, jer je intenzitet hodanja definitivno manji nego intenzitet koji imate na boksu. U cilju ispitivanja tegoba koje imate, savetujem da uradite test opterećenja, eventualno 24h Holter EKG-a i UZ srca, kako bi se videlo o kakvim preskakanjima je reč, kom broju, da li ima ubrzanog rada srca, kada se javalja i sl., i da li se promene beleže u miru, tokom napora, kao i kakva je struktura srca (veličina komora i pretkomora, rad zalistaka, i sl.).

      Srdačan pozdrav.

  56. Postovana doktorice molila bih vas za vas misljenje.Moja majka ima 60 godina,prosle godine je imala napad vode u plucima,godinu dana se osjecala super sada su nastali opet problemi sa vodom cesto ima gusenje i zavrsi u hitnoj.Ima problem sa mitralnom valvolom pa me interesuje dali je to doslo do te granice kada je vec potrebna operacija ili bi mogla neka terapija i mirovanje da odrzi stanje stabilin.

    1. Poštovana,

      mi se bavimo sportskom medicinom i u tom pogledu sportskom kardiologijom, tako da Vam savetujem da su u pogledu stanja Vaše majke konsultujete sa kardiologom koji je inače prati, ili da potražite mišljenje nekog drugog kardiologa u pogledu stanja samih zalistaka i neophodnosti operacije.

      Srdačan pozdrav.

  57. Poštovana imam 37 god i moj problem je pritisak u grudima ustvari ne znam kako da objasnim kao da mi nešto teško stoji na prsima i više se to osjeća u gornjem dijelu grudi ispod vrata i osjećaj kao da me neko davi.Ponekad je prisutan bol ali to je kratkotrajno ziganje i više kao neko žarenje u grudima.prije godinu i po sam radila ultrazvuk srca i test opterećenja i tada je bilo sve u redu.Zadnji EKG sam radila prije 3 mjeseca i krvnu sliku isto i bilo je sve ok. Imama manjih problema sa vratim djelom kičme i kilu na želudac, ne znam da li to može stvarati ove probleme ili je opet nešto sa srcem u pitanju.Unaprijed zahvalna

    1. Poštovana,

      s`obzirom da ste radili detaljne kardiološke preglede i da je to sve bilo u redu, Vaše tegobe najverovatnije nisu srčanog porekla. Tegobe koje opisujete mogu imati veze i sa želudačnom kilom, naročito ukoliko je ona izražena, a mogu biti i psihosomatske prirode, tj. prouzrokovane akumuliranim stresom, anksioznošću i sl. Zbog toga savetujem preglede u tom smeru, a možete uraditi i kontrolni kardiološki pregled, kako biste Vi sami bili mirniji.

      Srdačan pozdrav.

    1. Poštovani,

      ne znam o kolikom i kom se prolapsu radi, ali se kod osoba sa ovom dijagnozom uvek savetuje preventivno uzimanje antibiotika pred stomatološke intervencije. Savetujem da se u pogledu toga konsultujete sa Vašim kardiologom i/ili stomatologom koji će Vam reći da li i koji antibiotik treba da uzmete.

      Srdačan pozdrav.

  58. Postovani,

    debljina septuma od 11mm jel normalna vrijednost kod sportista(bivsih fudbalera) posto kardiolog na ultrazvucnom pregledu mi je rekao da je to gornja granica… sve ostalo je uredno…

    1. Poštovani,

      ukoliko nemate tegoba i ukoliko su ostali nalazi UZ srca uredni, a sam EKG je bez promena, onda ova debljina zida može ići u prilog adaptacije srca na bavljenje sportom (normalne vrednosti su 9-11mm). Ukoliko ste još aktivni, savetujem i maksimalni test opterećenjem kako bi se video rad srca u naporu.

      Srdačan pozdrav.

  59. Postovani, molim vas za misljenje. Pre dva meseca sam osetila bol u grudima, uradila sam uz srca, holter ekg, test opterecenja, nalaze i sve je ok. U poslednjih sedam dana nepresteno osecam bol i peckanje iznad leve dojke i u grudima, kao i u levoj plecki. Da li je ipak moguce da sa srcem nesto nije ok? Ne mogu normalno da funlcionisem samo o tom bolu mislim. Napomena: vec mesec dana koristom terapiju od psihijatra, jer on smatra da su ti problemi pshosomatski, ali ja i dalje samo na kardoloske probleme mislim.

    1. Poštovana,

      s`obzirom da ste uradili sve kardiološke pretrage teško je da Vaše tegobe idu u prilog srčanih. Da biste Vi bili mirni, možete obaviti i kontrolni kardiološki pregled, a ukoliko i on bude uredan, onda zaista nemate razloga za brigu.

      Srdačan pozdrav.

  60. Pozdrav…jutros nakon sna , kada sam se probudio i dalje sam lezao u krevetu osjetio sam bolove u predjelu grudi i nelagodnost , jako udaranje srca i nisam mogao da uzmem vazduh punim plucima , da napomenem da mi se dlanovi znoje kada mi se tako nesto desi i nije prvi put da mi se desavalo…ta nelagoda je jako gadan osjecaj i preblijedim u licu , ne znam do cega moze biti , radio sam ekg ali je bio u redu , ali imam cest bol izmedju lopatica …nasli su mi helikobakteriju i to da napomenem , i imam 25 god ,bio sam sportista ali ne znam u cemu je problem , kada trcim imam bol u grudima i na ledjima izmedju lopatica …Pozdrav i hvala unaprijed

    1. Poštovani,

      savetujem da uradite i UZ srca i test opterećenjem kako bi se videla i struktura srca, a i šta se dešava sa srcem tokom fizičke aktivnosti, s`obzirom da navodite da se tegobe javljaju i pri naporu. Ukoliko su i ovi pregledi u redu, onda Vaše tegobe nisu srčane prirode i onda mogu ići u prilog mišićnog bola, anksioznosti, a i problema sa želudcem. Ukoliko ste zainteresovani, ove preglede možete uraditi i u našoj ordinaciji, nakon čega ćemo dobiti uvid u samo stanje Vašeg kardiovaskularnog i respiratornog sistema.

      Srdačan pozdrav.

  61. Postovani,zivimo u Bijeljini,imamo djecaka od 7 i po godina na jednom od pregleda kod pedijatra mu je utvrdjeno da ima udvojen sum srca,radili smo mu uz srca kod dr Snjezane Perkovic i utvrdila je da ima neku trakicu viska,ne znam strucan naziv za to.Receno nam je da to nije nesto sto bi trebalo da nas zabrinjava i da u slucaju da pocne da se bavi profesionalno sportom da bi onda to trebalo malo detaljnije da se ispita,Upisali smo ga na trening kosarke i htjeli bi smo da mu ponovo uradimo uz i neka dodatna ispitivanja u vezi toga pa me interesuje Vase misljenje i da li mozemo to da uradimo kod vas,Srdacan pozdrav!!!

    1. Poštovana,

      kod nas možete uraditi test opterećenja, pri čemu posmatramo kako srce radi pri naporu i da li se tada beleže neke promene na EKG-u, a istoveremeno procenjujemo i njegovu kondiciju, pragove zamora, toleranciju na napor, oporavak, tj. stanje i kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Što se UZ srca tiče, savetujem da isti obavite kod dečijeg kardiologa, jer naš kardiolog radi sa odraslim ljudima, a vrlo je bitno da pedijatar – kardiolog radi UZ srca deci. Ukoliko ste zainteresovani, test opterećenjem možete zakazati na telefon: 305 83 76.

      Srdačan pozdrav.

  62. Poštovani molim za odgovor, ja imam uzasne tegobe pri sjedenju iliblezanju na trbuhu ili bokovima, gusim se osjecaj da srec ne radi puls na ruci nemogu naci pri tezim napadima pocne da mi trni vrat, inace sam gradjevinski radnik i u zadnje vreme tesko funkcionisrm. Ekg normalan, uz srce samo blaga mitralna insuficijencija, poludicu od ovoga, sad cekam holter i opterecenje….

    1. Poštovani,

      ukoliko i holter i test opterećenjem budu uredni, onda Vaše tegobe nisu povezane sa srcem i nemate razloga za brigu u tom smislu. Tegobe koje opisujete mogu biti anaksiozne prirode, ukoliko ste pod konstantnim stresom, pa pretrage možete raditi i u tom pravcu.

      Srdačan pozdrav.

  63. pozdrav imam probelma sa snom 15 mi je godina bojim se zaspat jer mislimda cu se ugusit od srca jako me boli i ne mogu da udahnem kako treba do kraja sta da radim pomoc :

    1. Elmine,

      savetujem da se obratiš roditeljima koji ćete odvesti kod lekara u cilju pretrage tegoba koje osećaš.

      Srdačan pozdrav.

  64. Postovani ,
    Imam 33god i majka sam dvoje dece, posle porodjaja sam imala “manje”komplikacije sa srcem,ubrzan rad ,pritisak,bolove u grudima ,rukama ,ledjima ,to se vremenom pregledima (gde je sve bilo ok sto se ekga ,ultrazvuka tice) terapijom regulisalo,. Medjutim .evo posle 2god ponovo osecam u poslednjih mesec dana povremene mucnine jace malo , a uvece pritisak u grudima i nelagodnpst koja traje po par h, izbegavam bromazepam ,ali cini mi se da se opustim malo posle njega. Posebno sam primetila da taj problem se javlja pred ciklus, da li je moguce da se zbog toga desava ta tupa bol u grudima koja mi izaziva strah ? Takodje. Pocela sam da trenirAm pilates zbog problema sa kicmom i posle treninga osecam mucninu ,da li to ima veze sa srcem..hvala na odg unapred

    1. Poštovana,

      savetujem da dođete na pregled kako bismo uradili ergospirometrijsko testiranje, tj. test opterećenjem i videli šta se dešava sa srcem i u miru, a i tokom napora (s`obzirom da navodite da se bavite i fizičkom aktivnošču i da osećate izvesne tegobe i nakon treninga). Takođe, ovim pregledom dobićemo uvid i u Vaše stanje utreniranosti, način na koji podnosite zamor, kako se oporavljate i slično, tako da ćemo zasigurno znati da li su Vaši problemi vezani za srce, pluća, ili nešto drugo. Tegobe koje imate, takođe mogu biti i anksiozne prirode, tj. prouzrokovane akumuliranim stresom, ali u svakom slučaju prvo treba isključiti organsko poreklo tegoba.

      Srdačan pozdrav.

  65. Postovani, imam 15god. i pre sedmicu dana me je jako zabolelo u grudima. Radili su mi ekg., vadili krv i uradili ostale nalaze i sve je normalno ali ja i dalje osetim ostar bol, kao da me neko nozem probode kroz srce I ne mogu da udahnem vazduh od bola, U zadnje vreme mi se pocelo nesvestiti. Ne znam sta da radim. Pomoc? :/

    1. Poštovana,

      moguće je da se radi o grču međurebarnih mišića ili grču grudnog mišića, tj. bolovi mogu ići u prilog tzv. bola koji je koštano-mišićnog porekla, i koji, sem što je neprijatan, nije opasan. Ipak, kako bi se isključilo srce kao uzrok Vaših problema, može se uraditi i UZ srca i test opterećenjem, a ukoliko je i to u redu, onda Vaše tegobe vrlo verovatno nisu srčanog porekla.

      Srdačan pozdrav.

  66. Srdacan pozdrav.
    Pre 2 nedelje, par sati nakon basketa, pocelo je kao neko treperenje misica, preciznije u predelu leve strane grudi, ispod, desno i u predelu leve bradavice. Naravno pomislio sam na srce, pa sam uradio nekoliko puta ekg i ultrazvuk srca. Na ultrazvuku kardiolog je video neke tackice i posumnjao na virus, s obzirom da sam imao i temperaturu oko 37,3 u proseku. U to vreme sam imao i stezanje tih misica. Rezultati krvi su pokazali da imam Adenovirus i da sam prelezao Parvo b19 virus, ali da to nisam ni osetio. Nakon par dana stezanje se smirilo, sve je bilo bolje da bi pre 3,4 dana osetio opet treperenje, pre 2 dana malo jace blizu bradavice, ne mogu da definisem to kao bol. Kardiolog kaze da to nije strasno, da mogu da funkcionisem normalno, da je moguce da je od kicme, ali ja ne mogu normalno da funkcionisem, u nekom sam strahu i iscekivanju kad ce ponovo da pocne treperenje. Da li imam razloga za neku zabrinutost i da li predlazete neku terapiju kako bih te smetnje otklonio? Hvala unapred.

    1. Poštovani,

      s`obzirom da navodite da ste i istegli mišiće u predelu grudnog koša, a da ste i odradili kardiološke preglede i da Vam je kardiolog rekao da nemate razloga za brigu, moguće je da je bol mišićnog porekla i da nema veze sa srcem. Ukoliko se bavite fizičkom aktivnošću, a i dalje osećate tegobe, savetujem da uradite i maksimalni test opterećenjem, kako bi se video rad srca u naporu i da li sama fizička aktivnost izaziva odgovarajuće promena na ekg-u koje se ne vide u miru, a koje se mogu poistovetiti sa tegobama koje osećate. Ukoliko je i to u redu, onda nemate razloga za brigu.

      Srdačan pozdrav.

  67. moja baka ima bol ispod grudi zbog cega ne moze dugo da hoda 🙁 nije radila analize, ali sta generalno moze biti problem?

    1. Poštovana,

      bez detaljnijih pregleda nemoguće je tvrditi o čemu se radi. Savetujem da se javite ordinirajućem lekaru, pa da odatle krenete u detaljnije analize.

      Srdačan pozdrav.

  68. Postovani, imam 22 godine.
    Vec godinu dana imam imam srcane aritmije, imao sam miokarditis koji je izazvao kosaki virus.
    Snaga srcanog misica je ostala ista, nema ostecenja.
    Diagnoza je: arrhythmia extrasystolica verticuralis (Lown IVa), Arrh. ES supraverticuralis

    Radjena mi je ablacija pre dva meseca fokusa VES u LK inferoposteromedialno pored PM papilarnog misica retrogradnim transaortalnim pristupom (konvencionalno). Pola sata nakon ablacije uz fascilitaciju Orciprenalonom i brzu komorsku reakciju nije bilo moguce indukovati VES.

    Zanima me Vase misljenje, sta je mogao da bude razlog povratka aritmije?
    i da li bi ablacija bila uspesna ukoliko se izvede drugi put?

    Hvala najlepse.

    1. Poštovani,

      poremećaji ritma mogu biti prouzrokovani miokarditisom koji ste preležali, a ako su se aritmije vratile i posle ablacije (koliko sam mogla da shvatim iz Vaše poruke), onda ili tokom procedure nisu mogli da nađu žarište koje izaziva aritmije, ili se radi o novonastalom žarištu. U pogledu Vašeg problema, definitivno savetujem da se obratite elektrofiziologu koji je i radio ablaciju i da se u vezi sa daljim tokom lečenja posavetujete sa njim, jer je upravo problematika koju Vi imate, ona kojom se on bavi na svakodnevnom nivou i u tom pogledu ima značajno više iskustva.

      Srdačan pozdrav.

  69. Poštovani,
    Išao sam na EKG i na ultrazvuk srca. Imam 33 godine, visina je oko 189 i težina 97 kila. Nalazi su i više nego dobri. Nikakve tegobe vezane za srce nisam imao. Nikada. Aktivno se bavim sportom i ne pušim. Samo me brine neštp napisano a to je KUSPISI OBE AV VALVULE VOLUMINOZNIJI. Da li je to nešto zbog čeka bi imao problema u budućnosti ili nešto beznačajno??
    Hvala
    Miljan

    1. Poštovani,

      nemate razloga za brigu. Bitno je da zalisci normalno funkcionišu.

      Srdačan pozdrav.

  70. Cijenjena doktorice. molim vas za savjet. Naime, moja kćeka ima 14 godina i konstatovan joj je prolaps mitralne valvule. U posljednje vrijeme joj se često javlja lupanje srca i promjena srčanog ritma. Radila je holter EKG posljednje tri godine. Posljednji nalaz je sljedeći:
    EKG: sr f 75/min, SEO u području normograma, P val. amplitude 2mm, PQ int. trajanja0,08 sec, QT int. trajanja 320 msec., bez znakova opterećenja i promjene finalnog ST segmenta.
    24 h EKG Holter monitoring: EKG holter monitoringa registrovano i analizirano 113538 QRS kompleksa prosječne frekvencije 89/min., maksimalne f 142/min po tipu sinusne tahikardije pri uobičajenim aktivnostima, minimalna f 59/min po tipu nodalnog ritma, u toku sna. Registrirano je 20 epizoda iregularnog ritma po tipu nodalnog ritma ukupnog trajanja 3.9 minuta, 102 epizode sinusne tahikardije u trajanju od 3.4 sati. Zaključak: pri opterećenju (ergometrija) dobije sesinusni ritam.
    Ergometrija: realizirana po The Naughton protocol-u. Pretestna vrijednost KP iznosila je 106/72 mmHg. Maksimalna vrijednost KP izmjerena tokom 12-to minutnog opterećenja iznosila je 136/81 mmHg. Vrijednost KP u fazi oporavka iznosila je 116/76 mmHg. Bez uočenih poremećaja ritma. Bez subjektivnih tegoba. Zaključak: test je negativan.

    Djevojčici nije odrđena nikakva terapija za sada. Preporučeno joj je da u trenutku tegobe, kada joj se javi lupanje srca popije Persen. U posljednje vrijeme se žali da joj ni Persen ne pomaže pa vas molim da nas posavjetujete kako da se ponašamo kada joj se desi lupanje srca, šta da joj damo za smirenje?

    Unaprijued se zahvaljujemo na odgovoru.

    1. Poštovani,

      nemoguće je ovim putem davati savete u pogledu terapije. Savetujem da se javite nadležnom kardiologu-pedijatru i da napomenete da prepisani lek ne umiruje tegobe Vaše ćerke, a možda će on/ona nakon toga odlučiti da uvede neku drugu terapiju (npr. beta blokatore), ukoliko se proceni da ima potrebe za tim. Takođe, ne znam da li se u opisu EKG-a navodi postojanje tzv. delta talasa, s`obzirom da je tzv. PQ interval skraćen (< 0.10), a ukoliko postoji i delta talas, uz skraćeni PQ interval, onda to može ići u prilog tzv. WPW sindroma, kojim se onda mogu objasniti tegobe Vaše ćerke, pa se lečenje onda vrši u tom pravcu? Istovremeno, ne navodite i o koliko ozbiljnom prolapsu se radi, kolika je regurgitacija, tj. količina krvi koja se vraća iz komore u pretkomoru, tako da na osnovu datih informacija, ovo je najviše što mogu da Vam posavetujem. Srdačan pozdrav.

  71. Postovani , imam 30 godina, meni je pre 13 godina na rutinskom/kontorla pregledu ustanovljeno da imam prolaps mitralne valvule, mitralna regurgitacija ocenjena kao 1+ , u tom periodu imala sam blage tahikardije koje se vise nisu pojavljjivale . Kada sam radila redovnu kontrolu sa 25 godina, kardilog mi je rekao da prolapsa nema, niti je EKG pokazao bilo sta neobicno. Da li je moguce da je to nestalo?

    1. Poštovana,

      moguće je da je prolaps koji je tada viđen bio zaista mali, pa je kardiolog koji Vas je tada pregledao stekao subjektivni osećaj da regurgitacija postoji, a da sada kardiolog koji je radio UZ srca nije imao takav utisak. U svakom slučaju, bitno je da je sa Vašim nalazom sve u redu, a i da su tegobe prestale.

      Srdačan pozdarv.

  72. Postovanje, molim vas mozete li mi objasniti nalaz ekg-a, imam 38 god. SR fr.70/min, PR uredan, fiziol. El. Os, , negat. T val u D3, I.V. smetnje provodenja

    1. Poštovana,

      ukoliko ste u mogućnosti, savetujem da skenirate ekg i pošaljete na mail ordinacije, u cilju što tačnijeg tumačenja.

      Srdačan pozdrav.

  73. Zdravo! Zamolila bih Vas ako biste mogli da mi odgovorite na pitanja. Imam prolaps mitralne valvule, doktorka kaze da za sada nema razloga za brigu, ali ja imam simptome u vidu preskoka u srcanom radu koji su cesti, kao i nestabilnost pri hodu i brzo maranje. Pre par meseci sam imala jos dosta simptoma, ubryanog srcanog rada, lupanje srca u miru i jos dosta simptoma. UZ srca sam prvi put radila 14.04.2014. i glasi ovako!@#$%^&&*((00-0–=’|/..,,,,}{||><m

    1. Poštovana,

      ukoliko imate subjektivni osećaj preskakanja, tj. nepravilnog rada srca, savetujem da uradite i 24h Holter EKG-a. Na ovaj način dobiće se uvid u rad Vašeg srca tokom 24h i na taj način zabeležiti tegobe koje imate, a na osnovu svega će se procenti da li poremećaja ritma ima, koliko su ozbiljni ili ne, i da li je neophodno uvođenje odgovarajuće terapije. Prolaps može, ali i ne mora davati gore navedene tegobe, a ukoliko Vam je kardiolog rekao da nemate razloga za brigu, onda je to verovatno i zaista tako.

      Srdačan pozdrav.

  74. Imam bebu koja ima mesec dana ima prolaps mitralnog zaliska i ima povremeno aritmiju . Doktor je reko samo to da se prati . A da li ce to da za raste . Ili ce da se radi neka intrvencija .

    1. Poštovana,

      mi se bavimo sportskom medicinom i u tom pogledu sportskom kardiologijom, tako da u pogledu ovog problema morate da se posavetujete sa pedijatrom – kardiologom.

      Srdačan pozdrav.

  75. Postovani imam 27 god. Rekreativno trcim i idem u teretani.Usled velikog fizickog napora ali bas velikog,3 puta je dolazilo do vrtoglavice blizu gubitka svesti,sa mucninom u stomaku.To traje svega 5-10 minuta i potpuno se vratim u normalu.Napominjem da kada mi se to dešavalo nisam uzimao dorucak.odnosno trenirao sam na prazan stomak.Da li je to glavni uzrok?Snimao sam srce i sve je uredu nemam srcanih mana niti aritmije.Hvala unapred.

    1. Poštovani,

      moguće je da trening visokog intenziteta na prazan stomak dovode do pada šećera u krvi i samim tim gore navedenih tegoba. Ne znam kakve ste sve preglede za srce obavili, ali savetujem da uradite UZ srca i maksimalni test opterećenjem, kako biste bili sigurni da Vaši problemi nisu vezani sa srčanim problemima. Ukoliko je to u redu, onda savetujem obavezan lagan doručak pred trening: npr. ovsena kaša sa bananom i sl., koji će Vam dati dovoljno energije, a neće Vas opteretiti u smislu stomačnih tegoba tokom napora.

      Srdačan pozdrav.

  76. Zdravo Ponovo Imam Pitajne Imam Neke Simptome Ama nemogu Da ih Nadzem Na Imternet Nista ne Odgovara Imam kiselonu preku vremena imam Boll Vise Evo Tacno 31 dan imam bol u grdulma I Osecam Da Bol Sheta Ide ispod Grudima Bolime Ledza Bol Imam u vilicu U glavo Ko nego Da me bocka u glavi I sa leve i Sa desne Strane Ponekad i OkonBolime Sa Leve strane Osecam Neko Kocejne Sa lebve Rulke Ponekad Pecame vena Zadno Vreme Evo I bubrezi Pocelisu Da me boli Imam Velolu Depresiju Sve Mislim Da cu da Umrem Svaki Dan Raspoöozenoje mi Je KatastrofaaNemam vojlu Za zivot sve Sta jedem Osecam Ili Pijem Osecam ko da Zabusilo Sa leve Strane Inodma nalo 5 10 Min Povracam svarno Netnam stabmi e Radili su Mi Ekg Rengen Snimlu Ultra Zvuk Se Je bilonU redu Se Ok SunMi rekli stavili Su mi KamerunPreku usta Sve Ok Reklisu Samo Su Mi nasli Teoretno zlezdu svarno osecam se nakako drugacije ovi 31dan sa ovi bolovi i simptomi sve mislim da cu da umrem ocekujem da cu da imeem necu da izlazim napole sve mislim na lose balesti da imam sta mogu biti ovo Hvala unapred

    1. Poštovani,

      vrlo je moguće da se radi o anksiznom poremćaju sa napadima panike pa Vam savetujem preglede u tom pravcu, s`obzirom da navodite da ste uradili sve pretrage i da je organski sve bilo kako treba. Vrlo je moguće da su Vaše tegobe psihosomatske prirode.

      Srdačan pozdrav.

  77. Postovani uradio sam Eho srca,Evo rezultata:
    Aorta i aortin zalistak:
    Dimenzija 2,6
    Sist. razdvajanje listica 2,0
    Brzina protoka m/s 2,74
    MAX Pg 30,1
    Leva pretkomora 2,0
    Leva komora;
    Dijastolni promer(cm) 4,5
    Sistolni promer(cm) 2,4
    Debljina septuma 1,1
    Debljina donjeg zida 1,1
    EF 72%
    Leva komora je normalnih dimenzija, normalne debljine zidova, ocuvane ukupne sistolne funkcije(EF oko 72%).
    LP je normalnih dimenzija.Mitralni listici normalne gradje i pokretljivosti.
    Aorta je normalne sirine u korenu.Aortna valvula trolisna, ocuvane sistolne separacije, registruju se vise brzine protoka max.v je 2,74m/s, sa max.gr.od 30,1 mmHg.AVA planimetrijski oko 1,6cm2.
    PV i TV izgledaju normalno.Desne srcane supljine nisu uvecane.
    Perikard:b.o.
    DG:Stenosis valvulae aortae. (max.gr.30mmHg)
    Kardiolog mi je rekao da imam sum na srcu i da mi je to sa aortnim valvulom urodjemo.Takodje mi je rekao da nesmem da idem u teretanu i da radim s tegovima, dali smem bar rekreativno da trcim umereno?Sad me interesuje vase misljenje dali je ovo suzenje veliko?Kardiolog mi je rekao da treba da se prati i kontrola za godinu dana.I dali ovi simptomi koje sam vam gore napisao mogu da budu posledica toga i da napomenem gusenje sam imao jos kao dete od 7 god.i sad imam i u stanju mirovanja ali i pri nekom naporu osecam gusenje.Da napomenem da se mnogo uplasim i uzbudim u nekim situacijama i puls mi skoci.Imam 23 god.Unapred zahvaljujem
    Srdacan pozdrav

    1. Poštovani,

      savetujem da sa nalazima dođete na pregled kod kardiologa sa kojim mi sarađujemo i koji ima veliko iskustvo u domenu sportske kardiologije. Možda će biti i neophodno da se uradi i test opterećenja, a onda na osnovu nalaza UZ srca, kliničke slike i samog pregleda, biće doneta i konačna odluka u pogledu sposobnosti za bavljenje sportom (kojim, u kojoj meri, kojim intenzitetom i slično).

      Srdačan pozdrav.

  78. Postovana,u zadnjih 2 meseca su mi se pojavile vrtoglavice,bol u vratu sa leve strane takodje u grudima i ruci propraceno trnjenjem iste.osecaj propadanja i knedle u grlu EKG uradjen,pluca,laboratorija-sve odlicno.zanima me da li uzrok moze biti vratna kicma ili sta bi drugo moglo biti?unapred hvala

    1. Poštovana,

      savetujem da uradite i dopler krvnih sudova vrata, a ukoliko je i to u redu, onda savetujem da dođete na pregled kod našeg neurohirurga kako bi se procenilo da li su tegobe koje osećate vezane za problem sa vratnom kičmom ili je u pitanju nešto drugo.

      Srdačan pozdrav.

  79. Molim za savjet prije 3 mjeseca sam dobio temperaturu bio kod dr. Snimio pluca i vadio nalaze krvna slika ok sem crp 30 i sed 26. Na slusalicama su culi skripanje pluca kao bronhitis ali su me lijecili kao pocrtak upale na desnoj strani mene je bas gusilo primao dam longacef da bi posle 3 mjeseca opet dobio temperaturu i opet pocelo skripanje pluca ovaj put bas jako izrazeno i jako gusenje na desnoj strani snimak pluca vidi se samo kao hronicni bronhitis pisacki i radio ct pluca koi je ok ali mene i dalje gusi i skripi u pluca

    1. Poštovani,

      tegobe koje opisujete idu u prilog problema sa plućima. Predlažem da se posavetujete sa nekim drugim pulmologom koji će možda predložiti i neke druge plućne testove kako bi se došlo do tačne dijagnoze, a samim tim i adekvatnog načina lečenja u cilju smirivanja Vaših tegoba.

      Srdačan pozdrav.

  80. postovana doktorko, imam stari problem prolaps mitralne valvule godinama unazad bila sam na beta blokatorima zbog trudnoce mi je ukinut i dat verapamil 4×80 otkad sam na verapamilu 8 meseci puls mi je nneprestano 120 do 140 u min.neki lekari su bili za to da se vrati na beta blokatore neki da ne da ne naskodim bebi vec da trpim uz verapamil. ja jos uvek trpim uz verapamil. Da li mi porodjaj moze biti rizican zbog pulsa i da li sam ipak trebala piti beta blokatore?

    1. Poštovana,

      s`obzirom da se mi bavimo sportskom medicinom i okviru toga sportskom kardiologijom, u pogledu Vašeg problema savetujem da potražite mišljenje još nekog kardiologa ili, ukoliko ste zainteresovani, možete zakazati pregled i u našoj ordinaciji kod kardiologa sa kojim mi sarađujemo i o svemu se posavetovati sa njom.

      Srdačan pozdrav.

    1. Poštovani,

      savetujem redovne kontrole kod kardiologa koji će Vam prepisati adekvatnu terapiju, ukoliko je to potrebno, koja će Vas držati u sinusnom ritmu.

      Srdačan pozdrav.

  81. Postovana,

    Usled naglog smejanja, nekoliko puta mi se javio ostar bol u grudima u predelu srca koji prestane posle 1 minuta, isti bol mi se javio nekoliko puta usled savijanja.
    Da li ima razloga za zabrinutost ?
    hvala

    1. Poštovani,

      ukoliko se bolovi nastave, savetujem da dođete na pregled kako bismo, u najmanju ruku, uradil bar EKG srca u miru. Tegobe koje navodite vrlo verovatno mogu ići u prilog mišićnog bola, tj.grča međurebarnih ili grudnih mišića, što u tom slučaju, ne predstavlja bilo šta strašno.

      Srdačan pozdrav.

  82. imam problemam sa bolovima u grudima zato sto jos nemogu da se naviknem da dajem nekom novac ja hocu da se naviknem na tu ulogu mislim kad se zaposlim da radim nesto i kad primim platu nadam se da mozete da mi preporucite kako i sta da radim kad osecam bol u grudima i to bas nezgodan nadam se da mi mozete pomoci da se naviknem na to da mi kazete u cemu je problem kao da mi se to ne radi ali imam zelju to da uradim ali kad to uradim pocne da me boli mozda sto sam bas preplasen i koji lekovi da kupujem za to? 🙂

    1. Poštovani,

      moguće je da su Vaše tegobe anksiozne prirode i zbog toga savetujem pregled od strane psihologa/psihijatra u cilju postavljanja tačne dijagnoze, a samim tim i preporuka u pogledu terapije.

      Srdačan pozdrav.

  83. postovana, imam 40g I tupu bol u gornjem prsnom djelu koja se osjeti I u predjelu kicme ,pocelo je prije nekih mjesec dana s tim da bol nekad potpuno nestane a nekad je stalno tu I imam osjecaj da kao da przi ponekad ,pogotovo je ruzno kad nemogu da zaspim ,hvala unaprijed

    1. Poštovana,

      teško je na ovaj način tvrditi o čemu se radi. Savetujem da uradite kardiološki pregled sa EKG-om, kako bi se isključilo srce kao uzrok Vaših tegoba. Takođe, tegobe koje opisujete mogu biti i anksiozne prirode, pa savetujem pregled i u tom pravcu.

      Srdačan pozdrav.

    1. Poštovana,

      ukoliko je sav ostali nalaz UZ srca uredan (dimenzije komora, pretkomora i zidova), onda je nalaz uredan. Skraćenica b.o., znači bez oboljenja/osobenosti, što znači da je Vaša srčana maramica/perikard, normalna. AR u tragu znači aortna regurgitacija, tj. vraćanje male količine krvi iz aorte u levu komoru kada tome nije vreme, ali pošto je ova količina krvi u tragu, onda ni na koji način ne opterećuje Vaše srce.

      Srdačan pozdrav.

        1. Poštovana,

          ne znam da li kroz zalistke dolazi do propuštanja krvi kada tome nije vreme ili ne. Ukoliko nema tzv.regurgitacije, a Vi nemate bilo kakvih tegoba, onda nemate razloga za brigu.

          Srdačan pozdrav.

          1. Poštovana,

            ukoliko nemate tegoba, a veličina srca je uredna, onda ove minimalne regurgitacije krvi (vraćanje krvi kroz zalistke) ne bi trebalo da prave probleme. U svakom slučaju, savetujem da pitate kardiologa koji Vam je radio UZ srca kakav je nalaz i šta on/ona smatra, jer osoba koja radi UZ ima najbolji uvid u samo stanje srčanog mišića.

            Srdačan pozdrav.

  84. Poštovana doktorice,molim Vas za vaše mišljenje.Prije tjedan dana sam radio pregled srca,EKG,i
    ergometriju.Inače ne osjećacam nikakve probleme i tegobe sa srcem.Cijeli zivot sam u sportu nije profesionalno ali recimo malo aktivnije rekreativno.Sada me zanima sljedece.
    NALAZ: Aortalna valvula :trikuspina,morfološki urednih zalizaka.BLAŽE PROŠIREN ANULUS AORTE,ulaza aorta urednog lumena 3,7 cm.
    Trikuspidna_Valvula :morfoloski uredna,minimalna TR (TRpeakPG=14mmHG)RVSP=19mmHg.
    Ostalo je uredno.EKG:sinus ritam 77/min intremed.el.os,inkompletni blok desne strane.(kod tog ekg-a koji sam tada radio) radio sam ih jos 5 barem u godini nikad mi nitko nista nije rekao..:/
    Dio zaključka :Registrirane minimalne MR i TR su bez kliničkog i hemodinmskog značaja.
    Zanima me dali imam razloga za neku zabrinutost posto se baim sportom i dali je sve uredu ??? Hvala.

    1. Poštovani,

      ukoliko je i ergometrija bila u redu, onda nemate razloga za brigu. Nalazi UZ srca i EKG u miru su uredni, uz minimalne promene koje ni na koji način ne opterećuju Vaše srce. Inkompletni blok desne grane ide u prilog redovnog bavljenja sportom i čest je nalaz kod sportista i ne predstavlja bilo kakvu patologiju.

      Srdačan pozdrav.

  85. Postovana imam ugradjen pacemaker vec 2 god. zbog SSS. Radila sam EKG, UZ srca , ergometriju, cak i perfuzionu scintigrafiju miokarda , sve to unazad oko 2 godine. Nalazi svi u granici normalnog. Imam neki pritisak na sredini grudi tacno ispod vrata, kao gusenje i povremenu mucninu. Otkucaji oko 90. Cesto mi se desi da me sa spoljne strane grudi pa prema sredini nesto stegne ili nekad malo iznad dojki isti takav bol tj stezanje. Nikad skoro ne traje dugo, svega par sekundi. Cesto sam zgrcena pogotovo ramena prema unutra. Imam 41 godinu i jako sam uplasena. Zanima me Vase misljenje. Unapred zahvalna

    1. Poštovana,

      tegobe koje imate i na način na kojih ih opisujete mogu ići u prilog trenutnog grča grudnih ili međurebarnih mišića, što nije ništa opasno. Ipak, ukoliko se bolovi nastave, savetujem da obavite pregled kod nadležnog kardiologa koji Vas inače prati u pogledu kontrole pacemaker-a.

      Srdačan pozdrav.

  86. Edd53 ESD34 septum 10 zadnji zid10 EF66 FS 36,sirina aorte je 30,sep listic je 21 leva predkomora je 38 zanima me dali su Dobro rezultati Jer se bavim fudbalom I znacilo bi mi dijagnoza.poz

  87. Postovani,molim vas da mi objasnite.Djetetu je 11 godina,ima prolaps mitralnog zaliska bez regurgitacije.Dali mi mozete reci jeli to izlijecivo.Terapiju nema nikakvu.Holter ekg treba godisnje da radi.Nalaz holtera je bio uredu dozvoljeno je sport u skoli da radi,ali bez natjecaljskih sportova.Moze li se prolaps mitralnog zaliska izlijeciti.

    1. Poštovana,

      ukoliko je prolaps mali, tj. regurgitacija je bezznačajna, onda ovaj prolaps ni na koji način ne opterećuje srce. Prolaps, ukoliko je veliki, tj. ukoliko su zalisci dosta oštećeni i propuštaju previše krvi iz leve komore u pretkomoru, koja zbog toga opterećuje srce, leči se operativno, tj. zamenom zalistaka, što kod Vašeg sina nije slučaj. Savetujem da Vaš sin radi UZ srca na godišnjem nivou, kako bi se pratilo stanje prolapsa. Takođe, savetujem i da sledeći UZ srca uradite kod našeg kardiologa koji ima veliko iskustvo u domenu sportske kardilogije, jer ukoliko ona proceni da je prolaps mali i bezznačajan, onda se Vaš sin može baviti i aktivno sportom kojim želi, bez ikakvih prepreka.

      Srdačan pozdrav.

  88. Postovana doktorko imam 47godina operisala sa srce ugraden mi je mehanicki zalizak pre pet godina tada su otkrili da jos dva treba da se operiše nisam se ovde operisala vec u tursku .moj kardiolog kaze da kad bude potrebno operisace .imam probadanje sleve strane pluca i rebra oduzela mi se noga sleve strane ,to mi se desavalo vise puta ,prvi put sam bila kod neurologa nista nije napisao da je oduzeta noga nego je napisao dehidracija to je tako proslo noga je totalno hladna neznam sta je moj kardiolog nista ne govori moli

    m vas da mi kazete sta je zaboravila sam da vam kazem da imam vodu na plucima

    1. Poštovana,

      što se noge tiče, savetujem da uradite i dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta i eventualno pregled od strane neurohirurga, a što se tiče vode u plućima i samih zalistaka, savetujem redovne kontrole od strane Vašeg kardiologa. Takođe, ukoliko ste zainteresovani, sve ove preglede možete uraditi i u našoj ordinaciji.

      Srdačan pozdrav.

  89. Poštovana,
    Profesionalno sam se bavio atletikom 10 god. nakon toga 3 god. trčao sam samo polumaratone i planinske trke… pre 4-5 meseci slucajnim pregledom (UZ srca) utvrđeno mi je da imam proširenu aortu u korenu (na skeneru 4,3cm, na UZ 4,4-4,5cm). Nakon svega saznao sam da mi i otac ima, kao i još članova porodice po očevoj liniji. Doktor na KC je rekao da ne smem vise da trčim i treniram kao do sada već da to bude u zoni rekreacije. Zanima me da li je moguće utvrditi debljinu zida, tj. da li postoji mogućnost da je zid iste debljine kao kod normalnog čoveka ali da je koren aorte veće širine…
    Srdačan pozdrav…

    1. Poštovani,

      zaista ne znam da li postoji način da se odredi debljina zida same aorte i da li to ima bilo kakav dijagnostički značaj po pitanju Vašeg slučaja. Moj savet je da se po ovom pitanju konsultujete sa još nekim od kardiologa, a naročito onim koji ima iskustva sa sportskom kardiologijom.

      Srdačan pozdrav.

  90. Postovana doktorice imam 63 god. prije dvije godine imao sam infarkt,ugradio sam tri stenta,nedavno sam radio ultra zvuk srca pa bih da cujem vase misljenje…znam da imam uvecanu lijevu komoru..Nalaz; lijeva pretkomora 4,2 cm veca sa malom MR, LK 6,5/5 ,4 cm vecih dimenzija,granicne debljine zidova,smanjane kontraktilnosti, EF 30-35% uz akineziju septuma i citavog vrha srca uz manju diskineziju jednog dijela prednjeg septuma i vrha srca uz poremecaj realaksacije.Aorta 4 cm u korijenu,skleroticnih zidova.1m/sec brzine protoka preko usca.DK normalne velicine TR+.Perikard b.o. Molim za vase misljenje i savjet,unaprijed zahvalan

    1. Poštovani,

      očigledno je da je infarkt koji ste doživeli ostavio posledice. Vaše levo srce je uvećano i njegova funkcija, tj. snaga kojom se kontrahuje, je smanjena (EF 30-35%). Što se saveta tiče, u vezi Vašeg stanja se morate konsultovati sa kardiolozima, jer se mi bavimo sportskom medicinom i u tom pogledu, kardiologijom. Takođe, mogu savetovati i pregled od strane kardiologa sa kojom mi sarađujemo i da sve nephodne informacije dobijete od nje.

      Srdačan pozdrav.

      1. Poštovani/a,

        bitno je da li ima vraćanja krvi iz komore u pretkomoru, i ukoliko ima, kolika je količina krvi koja se vraća. Takođe je bitno kolike su dimenzije pretkomora i komora, tj. da li krv koja se vraća kada za to nije vreme na bilo koji način opterećuje Vaše srce. U pogledu nalaza Vašeg UZ srca savetujem da se konsultujete sa kardiologom koji je radio sam eho srca.

        Srdačan pozdrav.

  91. Pozdrav. Imam vec duze vreme (oko 3-4 meseca) bol u desnoj strani grudi, radio sam ekg i doktor (opšte prakse) mi je rekao da mi je nalaz ekg školski – odlican i da pijem diklofen. Bol je prestao neko vreme ali se poceo opet povremeno vracati. Za ova 4 meseca bolelo me je nekad jednom u nedelju dana, nekada 2,3 dana za redom, nekada po nekoliko puta u danu… Imam osecaj kao da me tiho i polako boli ali je neprijatno. Nemam nikakvog problema sa disanjem, pri udahu ne osecam nikakvo grebanje niti bilo šta.., Doktor me je i poslusao nemam nista na plucima, pusim po par cigareta dnevno (samo uz kafu po 3-4 cigareta na dan) pa mi je doktor rekao da i to nema nikakve veze. Mogu da uradim po 20-30 sklekova iz serije, po 10 zgibova da istrcim 500m sprinta, ne umaram se nista vise nego i ranije.. Pa sumnjam da bol dolazi iz misica, kada jako zgrčim mišic kao da pogodim tacku bola i tad me zaboli jako i kad otpusim misic bol prestane na nekoliko minuta. Šta vi mislite da li je ovde rec o mišicu ili necem drugom i da li bi trebao raditi neke vezbe ako je mišic u pitanju ili da posetim ponovo lekara i snimim grudi. Hvala unapred i pozdrav

    1. Zaboravio sam da navedem ako je to vazno, imam 19 godina ne bavim se sportom trenutno (vec 2-3 godine), ranije sam trenirao plivanje,i išao u teretanu..

    2. Poštovani,

      vrlo je moguće da se radi o bolu mišićnog porekla (tzv. miofascijalni sindrom) ili je u pitanju možda i tzv. costohondritis. Savetujem da dođete na pregled kako bismo uradili odgovarajuće preglede i na taj način došli do tačne dijagnoze, a samim tim i najboljeg načina lečenja.

      Srdačan pozdrav.

  92. ovako imam jedan nalaz od supruge koji ljekar nije bas objasnio kako treba i ona je konstantno u strahu, pa me interesuje da li vi mozete da protumacite sto jednostavnije. TA 125/85 mmHG
    Lab nalazi: Le 3.0 Test na Hpylori negativan. UZ abdomena : Jetra, zucna kesa, pankreas i slezana kao i oba bubrega pokazuju uredan ehotomografski nalaz. UZ stitne zlijezde : nalaz uredan
    UZ srca : Blagi prolaps mitralnih kuspisa bez hemodinaskih reperkusija
    Dg : astritis chr. Prolapssus v mitralis disreta

    Th: zabrana pusenja od lijekova je dobila Omeprazol 20mg 1 ujutro, Mag 375 1×1 i Lioton gel

    Povremeno osjeti kratko probadanje u grudnom kosu,drhtanje u prijedjelu lijeve strane grudnog kosa, nervozu, isto tako rijetko kratko probadanje u glavi koje je ostro ali traje svega sekundu ili dvije. Omeprazol je vjerovatno dobila da pije jer joj je ustanovljen katar na zeludcu a kako sam mogao zakljuciti Mag 375 za jacanje srcanog misica, Lioton je vjerovatno dobila jer ima plavu fleku za koju smo mi mislili da je vena ali ljekar je rekao da nije nego je kapilar koji bi mogao da pukne. Eh sada on je to nama objasnio kao da je izduzen srcani zalizak koji se klati i ne dihtuje kako treba.

    P.S Nas interesuje da li je to nesto opasno i da li bi trebala ici na daljnje pretrage radi toga i da li ce to uzrokovati neke poteskoce u daljnjem zivotu ? Hvala unaprijed, lijep pozdrav.

    1. Poštovani,

      UZ nalaz srca ide u prilog samo blagog prolapsa mitralnog zalistka koji u ovom trenutku ni na koji način ne operećuje srce i smatram da po tom pitanju nema razloga za brigu. Savetujem redovne kardiološke kontrole (UZ srca) na šest meseci ili godinu dana, kako bi se pratilo stanje zalistka, tj. da li uočene promene napreduju ili ne. Ukoliko Vaša supruga već nije, savetujem i da uradi EKG srca, kako bi se proverila i njegova električna aktivnost, jer je UZ srca proverena struktura ovog organa, koja je uredna. Ukoliko je i to uredno, onda što se tiče srca, nema razloga za brigu.

      Srdačan pozdrav.

  93. Postovani,mozete li mi razjasniti rezulte UZ srca na meni razumljiv nacin?
    UZ srca:LP normalnih dimenzija,bez stranih masa u lumenu.Mitralni kuspisi fibrozno izmenjeni,nepotpune koaptacije,registruje se MR1+.LK norm.dimenzija,normalne debljine zidova,ocuvane sistolne funkcije EF oko 52%.Aorta norm.sirine u korenu,trolisna,kuspisi degen.izmenjeni,ocuvane sistolne separa. I nepotpune koaptacije A R+2.Ascdentna aorta normalnog dijametra…..esnesrcane supljine izgledaju normalno.TV b.oNa PV se registruje ubrzan protok i PR+1.U peikardu nema slobodne tecnosti.

    1. Poštovani,

      ovaj nalaz ide u prilog izmenjenih zalistaka srca (mitralni zalistak koji se nalazi između leve pretkomore i komore srca, kao i zalistak velkog krvnog suda koji izlazi iz leve komore, tj. aorte). Ovi zalisci propuštaju određenu količinu krvi kada to nije vreme, što znači da se ne zatvaraju do kraja kada se to očekuje. Ono što je dobro, jeste da količina krvi koja se vraća kroz zalistke, u ovom trenutku još ne opterećuje srce, bar prema opisu UZ, jer su dimenzije srca normalne, tj. komore i pretkomore nisu proširene. Ne znam šta je Vaš kardiolog rekao, ali u svakom slučaju savetujem redovne kontrole i praćenje stanja, a ukoliko je imate, i redovno uzimanje kardiološke terapije.

      Srdačan pozdrav.

  94. Postovani,

    zamolila bi Vas za tumacenje nalaza UZ srca. Imam 51 godinu, oko 170cm i 60kg , prije 2 mjeseca sam imala više manjih moždanih, nalazi pokazali da imam povisene trigliceride i holesterol te zacepljenje vratnog dijela kicme. Vadjen likvor i nalaz bio uredan. Pritisak gornji se krece od 80-105, a donji od 55-75, vrlo cesto po samo 25 razlike izmedju pritisaka (90/65 u zadnje vrijeme). Primam terapiju za visok pritisak,aspirin protect i pijem tablete za smirenje kao i za masnoce. Imam skoro svakodnevne glavobolje. Cesto mokrim s normalnim unosom tecnosti.
    Radjen UZ srca koji je pokazao sljedece:
    Lijevi ventrikul-dijastola 4.2 (3.5-5.6)
    Lijevi ventrikul-sistola 2.6 (2.6-4.2)
    Desni ventrikul-dijastol 2.5 (0.7-2.6)
    Lijevi atrij 3.2 (1.9-4.0)
    Korijen aorte 3.0 (2.0-3.6)
    Interventrikulski septum 1.2 (0.7-1.1)
    Stražnja stijenka LV 1.2 (0.7-1.1)
    Ejekciona frakcija EF 71% (50-75%)
    Frakcija skraćenja FS 40% (25-45%)

    Mitralni protok 1.2 (0.6-1.3)
    Izlazni trakt lijeve pretkomore 1.0 (0.7-1.1)
    Aorta 1.7 (1.0-1.7)
    Trikuspidni protok 0.7 (0.3-0.7)
    Plućna arterija 0.9 (0.6-0.9)

    Interesuje me Vaše misljenje i preporuka?
    Unaprijed hvala.

    1. Poštovana,

      UZ nalaz srca ide u prilog zadebljanja zidova, tj. pregrada između desnog i levog srca, a ovo zadebljanje može ići u prilog dugotrajne hipertenzije. Jedino što mogu savetovati su redovne kontrole od strane Vašeg kardiologa i redovno korišćenje terapije koja Vam je prepisana kako bi se stanje držalo po kontrolom.

      Srdačan pozdrav.

  95. Poštovana doktorko,
    molio bih Vas za tumačenje nalaza ultrazvuka srca. Imam 40 god.

    Ehokardiografski nalaz

    Struktura:
    Koren aorte 27
    Leva pretkomora 38
    Desna komora 25
    Ao.Asc 31

    Leva komora:
    EDD 54
    ESD 36
    EF 70%

    Septum 12
    Zadnji zid 11

    Nalaz:
    Leva komora urednih endokavitranih dimenzija, globalno očuvane sistolne funkcije bez segmentnih ispada u kontraktilnosti. EDD 54mm, ESD 36mm, IVS 12mm, ZZ 11mm, EF nije manja od 70%. Prednji mitralni kuspis elongiran, prolabira P3 segmentom u LP koja je normalnih dimenzija 38mm uz MR u tragu. Transmitralni protok ukazuje na usporenu relaksaciju. Aorta trivelarna u korenu 27mm, asc.aorta 31mm bez hemodinamski značajnog gradijenta preko zalistaka, AR do 1+. Ima se utisak detektovanog protoka kroz IAS, bez L-D santa /FOA in obs. Desna komora 25mm uz TR u fiziloškim granicama. Perikard bez znakova izliva.

    Kontrola za 3 meseca (Transezofagealni ultrazvuk srca).

    Unapred zahvalan,
    Pozdrav

    1. Poštovani,

      nalaz UZ srca ide u prilog postojanja otvora koji se nalazi na pregradi između desne i leve pretkomore srca, a koji, u normalnim uslovima, ne bi trebalo da postoji. Ovaj otvor dovodi do mešanja krvi desnog i levog srca, ali u Vašem slučaju, prema opisu UZ srca, otvor nije veliki, što znači da u ovom trenutku ne opterećuje Vaše srce. Kontrolni UZ srca koji je zakazan (radiće se pomoću gastrične/ezofagealne sonde) omogućiće bolji uvid u veličinu i stanje otvora koji je uočen na pregradi između pretkomora, a na osnovu toga doneće se odluka da li ovo stanje treba ili ne treba na odgovarajući način lečiti.

      Srdačan pozdrav.

  96. Poštovani,

    savetujem da pregled od strane interniste – hepatologa koji će proceniti da li treba detaljnije ispitati jetru ili ne, i ako treba, koje dalje dijagnostičke procedure dolaze u obzir. Teško je samo na osnovu parametara koji ste dali i bez dodatnih anamnestičkih podataka tvrditi da li nešto nije u redu sa jetrom i sl.

    Srdačan pozdrav.

  97. Poštovana,

    Imam 30 godina, nisam pusac, ne bavim se sportom. Pre 5 dana počeli su da mi se javljaju oštri probadajući bolovi sa desne strane grudnog koša. Bolovi mi se javljaju konstantno od prilike svakih 15 minuta i traju negde od 5 do 10 sekundi. Ponekad imam i ubzan rad srca. Ljubazno Vas molim za savet!
    Unapred zahvalna!

    1. Poštovana,

      teško je bez pregleda reći o čemu se tačno radi. Moguće je da je bol mišićnog porekla (grč mišića), a da se Vi zbog toga uplašite, pa osetite da je puls brži. Ukoliko se tegobe nastave savetujem da dođete na osnovni kardiološki pregled, kako bismo ustanovili samo poreklo bola, tj. odbacili srce kao uzrok Vaših tegoba.

      Srdačan pozdrav.

  98. Postovani,zanima me rezultat UZ testa,fudbaler sam,bavim se fudbalom profesionalno.
    Koren aorte:36
    Separacija kupsusa:20
    leva pretkomora:34
    desna komora:29
    aorta ascendens:30
    Leva komora:EDD:53
    ESD:33
    ES:66%
    FS:33%
    SEPTUM:10
    ZADNJI ZID:11
    rekli su mi da mi je desna komora granicnih velicina i posto se bavim fudbalom prof. da moram da idem kod specijaliste za sportsku medicinu na pregled da bih mi rekao da l’ mogu da se bavim sportom..da napomenem posle utakmice pre mesec dana sam osetio otezano disanje i jos uvek imam te simptome,radio sam test na koksaki i negativan je(nemam) pa me zanima sta dalje da radim ? i da mi kazete za dimenziije,posto imam te simptome..hvala !

    1. uz dodatak da sam pre utakmice imao dijareju,temperaturu..i radili su mi ekg i rekli su da je plitko negativan u t talasu..

    2. Poštovani,

      savetujem da dođete na pregled kod našeg sportskog kardiologa sa nalazima koje imate i da uradite i maksimalni test opterećenjem, ukoliko do sada to niste radili. Takođe, ukoliko kardiolog proceni, može opet uraditi UZ srca i proveriti dimenzije komore. Dozvoljena veličina desne komore je 27 cm, a Vama je izmereno 29, tako da u Vašem slučaju, kardiolog koji se bavi sportistima, na osnovu UZ, test opterećenjem, tegoba koje neko ima ili nema, ekg zapisa, donosi odluku da li je neko sposoban da se bavi sportom ili ne.

      Srdačan pozdrav.

  99. Poštovanje,imam 31 godinu,pre 5 godina sam imala jako lupanje srca zbog čega sam otišla kod kardiologa na pregled.Urađen mi je ekg i uz a nalaz je sledeći: Aorta u korenu normalnih dimenzija,očuvane separacije veluma.Srčane šupljine u granicama normale.Prisutan parcijalni prolaps prednjeg mitralnog kuspisa.Dijastolna funkcija očuvana,protoci na uscima uredni,MR 1+,sistolna funkcija očuvana.Perikard :bo. Zaključak :Prolapsus V.mitralis, IVM gr.levioris. Dobila sam kao terapiju verapamil,pila ga neko vreme da bi shvatila da mi od njega nije bolje,pa sam tako i otkrila da imam problema sa stitnom zlezdom zbog koje sam i imala lupanje srca,ali su mi rekli da mi je srce u redu .Kardiolog mi je rekao da izbacim verapamil s obzirom da mi lekovi za zlezdu kontrolišu i puls,međutim ja povremeno imam probode sa leve strane,sada već traju nekih pet dana,osetim jak probod,pa se smiri,nakon par sati ponovo.Molila bih vas da mi protumacite šta tačno znači nalaz kardiologa o dali imam razloga za zabrinutost.Hvala vam unapred na odgovoru

    1. Poštovana,

      nalaz UZ je uredan, uz blag prolaps mitralnog zalistka, koji ni na koji način ne opterećuje srce, tako da verovatno sam po sebi nije uzrok tegoba koje imate. Način na koji opisujete tegobe može ići u prilog mišićnog bola, tj. grča grudnih ili međurebarnih mišića (što ne predstavlja bilo kakvu opasnost), a ukoliko se tegobe i dalje nastave, savetujem i kontrolni pregled od strane kardiologa.

      Srdačan pozdrav.

  100. Postovani, koji pregled bi trebao da uradim od strane kardiologa ako imam stezanje(pritisak,nelagodu) u grudima i po mom osecaju kao neko preskakanje srca ako mogu tako da nazovem?Pozdrav

    1. Poštovani,

      savetujem da zakažete pregled kod našeg kardiologa koji će proceniti da li je dovoljan samo pregled ili još neka dijagnostička metoda (UZ srca, 24h Holter EKG-a i sl.).

      Srdačan pozdrav.

      1. Postovani uradio sam Eho srca,Evo rezultata:
        Aorta i aortin zalistak:
        Dimenzija 2,6
        Sist. razdvajanje listica 2,0
        Brzina protoka m/s 2,74
        MAX Pg 30,1
        Leva pretkomora 2,0
        Leva komora;
        Dijastolni promer(cm) 4,5
        Sistolni promer(cm) 2,4
        Debljina septuma 1,1
        Debljina donjeg zida 1,1
        EF 72%
        Leva komora je normalnih dimenzija, normalne debljine zidova, ocuvane ukupne sistolne funkcije(EF oko 72%).
        LP je normalnih dimenzija.Mitralni listici normalne gradje i pokretljivosti.
        Aorta je normalne sirine u korenu.Aortna valvula trolisna, ocuvane sistolne separacije, registruju se vise brzine protoka max.v je 2,74m/s, sa max.gr.od 30,1 mmHg.AVA planimetrijski oko 1,6cm2.
        PV i TV izgledaju normalno.Desne srcane supljine nisu uvecane.
        Perikard:b.o.
        DG:Stenosis valvulae aortae. (max.gr.30mmHg)
        Kardiolog mi je rekao da imam sum na srcu i da mi je to sa aortnim valvulom urodjemo.Takodje mi je rekao da nesmem da idem u teretanu i da radim s tegovima, dali smem bar rekreativno da trcim umereno?Sad me interesuje vase misljenje dali je ovo suzenje veliko?Kardiolog mi je rekao da treba da se prati i kontrola za godinu dana.I dali ovi simptomi koje sam vam gore napisao mogu da budu posledica toga i da napomenem gusenje sam imao jos kao dete od 7 god.i sad imam i u stanju mirovanja ali i pri nekom naporu osecam gusenje.Da napomenem da se mnogo uplasim i uzbudim u nekim situacijama i puls mi skoci.Imam 23 god.Unapred zahvaljujem
        Srdacan pozdrav

  101. Moliiiim vas odgovor u tumacenju uzv srca. Radila sam uzv srca 2011,Ao 33mm,2014 Ao 31mm,a 2015,u 8 mesecu Ao 18mm. Je li to nesto opasno,mada kardiolog navodi da je uzv uredan. Molim vas jos jednom da mi odgovorite.Hvala unapred.

    1. Poštovana,

      mi se bavimo sportskom medicinom i u okviru toga sportskom kardiologijom. Ukoliko je Vaš kardiolog rekao da je UZ srca uredan i da smanjenje dijametra aorte nije značajno, onda je verovatno tako. Bitno je da nemate simptome. Ukoliko imate ili ste zabrinuti savetujem da potražite mišljenje drugog kardiologa u vezi smanjenog dijametra korena aorte.

      Srdačan pozdrav.

  102. Poštovani,

    Imam 45 godina i imam konstantni pritisak i tupi bol u grudima, a na momenat teško dolazim do vazduha. Bolje mi je kada sam uspravan i hodam. Cim legnem pocinju problemi. Pomorac sam i imam blago povećan holesterol.

    1. Poštovani,

      za početak savetujem pregled od strane kardiologa, a ako tu bude sve u redu, onda bi trebalo da se javite i pulmologu. Teško je na ovaj način tvrditi o čemu se zaista radi.

      Srdačan pozdrav.

  103. Postovani, javlja mi se ostar bol u predelu desne strane grudnog kosa prilikom dubokog udisaja, nije konstantno, dva,tri puta nedeljno.Pusac sam 9 godina inace imam 25 god.interesuje me sta bi moglo biti uzrok tom problemu.ekg sam radio,sve ok.Unapred hvala . Srdacan pozdrav

    1. Poštovani,

      moguće je da se radi o mišićnom bolu, s`obzirom da se bol javlja pri udahu kada i dolazi do kontrakcije i pomeranja mišića u predelu grudnog koša. Ukoliko se bolovi ne smire, savetujem da dođete na pregled kod našeg specijaliste za bol kako bismo došli do tačne dijagnoze i dali preporuke u pogledu lečenja.

      Srdačan pozdrav.

  104. Ja sam 1993.Meni su rekli da imam oko 0.5cm tecnosti oko srca tj u perikardu.Da li je to opasno ? inace ugradili su mi pejsmejker 2011.

    1. Poštovani,

      ukoliko se ova tečnost pojavila u skorije vreme, onda je verovatno nastao tzv. perkiarditis, tj. zapaljenje srčane maramice i u ovom slučaju neophodno je strogo mirovanje kako bi se zapaljenje smirilo. Savetujem redovne kontrole od strane kardiologa, i zbog same tečnosti, a i ugrađenog pejsmejkera, do potpunog povlačenja tečnosti iz perikarda.

      Srdačan pozdrav.

      1. Tacno tako pojavila mi se ta mala tecnost skoro, ove godine septembra kada sam bio na ultrazvuku srca.Prosla kontrola ultrazvuka sam imao marta ove godine tada mi nije bilo uoceno nista kao ni nikada ranije.Uvek su mi uredni nalazi srca bili osim sad poslednja kontrola uocila se ta mala tecnost.
        Hvala vam na odgovoru
        Srdacan pozdrav.

  105. Ovako imam 27 godina.Svako vece kad legnem osecam veliki bol sa leve strane grudi negde kod srca.Tesko disem i budim se non stop.Trebalo bi ovih dana da idem na pregled ali cisto me zanima vase misljenje.?P.S to traje vec dosta dugo vremena.

    1. Poštovani,

      teško je bez pregleda reći o čemu se tačno radi. Moguće je da su tegobe anksiozne prirode, moguće je da je bol mišićnog porekla, a u svakom slučaju treba obaviti kardiološki pregled kako bi se isključilo srce kao uzrok Vaših tegoba.

      Srdačan pozdrav.

  106. imam 25 god.bila sam pusac pre 5 god.imam bolove u grudima i sa leve strane…mada nisu to bolovi….vec tegobe,nelagodnosti…imam aritmiju…tegobe izmedju lopatica….u grudima tezinu osecam….nizak pritisak…takodje pre 5 god.imala sam upalu pluca i posle toga su mi ostale 2 limfne zlezde koje nisam kontrolisala….isto tako radila sam skoro godinu dana za kompijuterom…provodila po dva tri sata dnevno svaki dan.na hladno vreme u levoj ruci imam neke tegobe…ne podnosim jako hladno na levoj ruci…slaba cirkulacija….nisam znala kako da srocim najbolje pa sam morala ovako….hvala unapred….

    1. Poštovana,

      moguće je da su Vaše tegobe anksiozne prirode, ali u svakom slučaju treba isključiti mogućnost organskog porekla Vaših tegoba. Savetujem pregled od strane kardiologa kako bi se srce isključilo kao uzrok Vaših tegoba, a ukoliko to bude u redu, onda treba ići u pravcu lečenja anksioznih tegoba.

      Srdačan pozdrav.

  107. Pozdrav. Imam 46 god i u zadnjih 4 hmhod sam oslabio oko 30 kg uz prvih god dana brzog hoa, a zadnjih 3 god joggiranje 6km po 5 puta sedm. Osjwcam se pun snage, al sam sasvim slucajno otkrio aritmiju i visok pritisak, koji nisam ni osjecao? Tabletama sam ga brzo regulisao, al mi je puls oko 50-59. Radio sam ultrazvuk i dr mi je rekao da mi je uvecano srce i da ne bi smio nastavit sa velikim naporima. Nalaz: lijeva pretkomora 4,6cm uvecana sa MR1. M.zalisci urednog izgleda. LK 6,3/4.1 cm vecih dimenzija, normalne (granicnog septuma)debljine zidova, ocuvane kontraktilnosti. EF oko 60% bez ispada u kinetici. Aorta 4,2 cm u korjenu. Ocuvane separacije voluma i transvalvularne brzine protoka 1.1m/sec. DK 3cm, TR+. Perikard b.o. mozete li mi pomoci u mom slucaju tj preporuku neku dati, i koliko sam ugrozen ovim nalazom? Lp

    1. Poštovani,

      savetujem da dođete u našu ordinaciju na pregled kod našeg kardiologa koji ima velikog iskustva u oblasti sportske kardiologije i koji će uraditi i UZ srca i tzv.ergospirometrijsko testiranje, a na osnovu svega dati preporuku u pogledu vežbanja, tj. da li smete da vežbate i ukoliko smete, kojim intenzitetom, u kom obimu i kojom vrstom fizičke aktivnosti. Dimenzije leve pretkomore i komore jesu uvećane, ali je dobro da su zidovi normalnih dimenzija i da je funkcija leve komore uredna. Ove uvećane dimenzije mogu biti i posledica adaptacije srca na bavljenje sportom, ali u svakom slučaju treba odraditi ove dve vrste pregleda i zatim dobiti finalnu preporuku od strane keardiologa koji ima iskustva u radu sa sportistima i populacijom koja se bavi rekreativnom fizičkom aktivnošću.

      Srdačan pozdrav.

  108. Cao bio sam kod doktora pritisak mi je 140 sa 80 kazu da je normalan radili mi ehg u redu kazu a mene boki leva strana ruka trne grudni kos tu oko srca isto neznam sta da radim po nekada ne ali nekada traje po sata pa prestane

    1. Poštovani,

      s`obzirom da je ekg u redu, onda je moguće da su Vaše tegobe anksiozne prirode, pa možda treba raditi ispitivanja u tom pravcu.

      Srdačan pozdrav.

  109. Poštovana,
    od 2011. godine na ovamo imao sam pet puta napad aritmije apsolute. Posle prvog napada bio sam miran nešto više od dvije godine, ali sam koristio BB Concor (5mg, pa 2,5mg) i monopril 5mg. U mešuvremenu sam nosio holter EKG-a, uradio pet UZ srca kod četiri različita ljekara, test opterećenja i svuda su rezultati bili dobri. Moj kardiolog tvrdi da je uzročnik ove aritmije hijatus hernija koja mi je potvrđena na RTG rađenom 2013. godine.

    Moje pitanje za Vas jeste da li prema Vašem ličnom iskusvu HH može biti uzročnik apsolute i da li ste u dosadašnjem radu imali takva iskustva?

    Hvala unaprijed.

    1. Poštovani,

      mi se dominantno bavimo sportskom medicinom i u tom pogledu sportskom kardiologijom, tako da Vam savetujem da se u pogledu Vašeg slučaja posavetujete sa kardiologom koji se bavi poremećajima ritma.

      Srdačan pozdrav.

  110. Postovani, imam 36 god i moj problem je smanjen broj otkucaja srca, mislim ako to tako mogu nazvati jer cesto u mirovanju broj otkucaja iznosi izmedju 55 i 60.Iskreno ni ne znam koliko je normalno imati otkucaja srca u minuti.Prije se znalo desavati da iz cista mira bude i preko 80 otkucaja ali u zadnjih mjesec dana to se vecinom krace do 65 ako sam u pokretu i napisala sam koliko je u mirovanju.Nemam nekih drugih poteskoca ni bolova jedino kilu na zeldacu pa neznam jel ona moze biti tome uzrok.Normalna kilaza i tlak mi je uvijek malo nizi.Molim vas recite mi imam li razloga za brigu i da li treba da se obratim svom doktoru zbog toga ili je mozda to u redu.Unaprijed zahvalna.

    1. Poštovana,

      normalne vrednosti srčane frekvence su između 60 i 100 udara/minutu, tako da nemate razloga za brigu, pa čak i ako puls povremeno padne ispod 60 otkucaja. Bitno je da nemate tegobe, a Vi ste još uvek mladi, a i ako se bavite nekom fizičkom aktivnošću, onda je Vaš puls itekako očekivan i normalan. Ukoliko primetite da je puls izrazito i konstantno nizak oko 50 ili ispod toga, onda se javite kardiologu na pregled.

      Srdačan pozdrav.

  111. Sakam da prasam za moju dijagnozu :MV lesno vdlabnuvanje na PMK vo sistola vo prilog na lesen PVM.TV se registrira neznacajna regurgitacija.rekli su mi da je neki prolaps.cesto me hvasta aritmija pijam tableti bisoprolol od 5mg.nautro i navecer po 1tableta i pijam i helex za smirenje.poveke na vecer mi se sloshuva imam nesonica mi prelapnuva srceto i imam cesti glavobolki.vi blagodaram ako moze da mi objasnite nesto poveke.

    1. Poštovana,

      imate prlaps mitralnog zalistka koji dovodi do toga da se izvesna količina krvi vraća iz pretkomore u komoru, što inače ne bi trebalo da se dešava. Ukoliko ova količina krvi nije velika, onda ona ni na koji način ne opterećuje Vaše srce i nemate razloga za brigu. Aritmije koje imate mogu biti posledica prolapsa, ali i ne moraju, a ako ih nema previše, onda Vas ni one ne ugrožavaju. Savetujem da redovno uzimate terapiju i da se redovno kontrolišete od strane kardiologa.

      Srdačan pozdrav.

  112. Molim Vas za tumačenje ehokardiografskog nalaza moje majke:

    Leva pretkomora normalne veličine, bez stranih masa u lumenu. Mitralni kuspisi tanki, pokretni, registruje se MR 2+. Leva komora normalne veličine, normalne debljine zidova, očuvane sistolne funkcije (EF 48%). Dijastolna disfunkcija po tipu usporene relaksacije. Aorta normalne širine u korenu, trolisna, kuspisi blago fibrozno izmenjeni, očuvane separacije u sistoli i nepotpune koaptacije – trag AR.
    Ascendentna aorta normalnog dijametra.
    Desne srčane šupljine normalnih dimenzija. TV i PV bo.
    U perikardu nema slobodne tečnosti.

    * Dodatno pitanje: 2012. godine koren aorte je iznosio 37 mm a na ovom izveštaju iznosi 25 mm. Da li je to veliko suženje?

    Hvala

    1. Poštovani,

      očigledno je da postoje određene promene u strukturi i funkciji srca (vraćanje krvi iz leve komore u pretkomoru – MR2+, slabija funkcija leve komore u toku punjenja iste krvlju i sl.), a o ozbiljnosti istih i eventualne terapije, morate se posavetovati sa kardiologom koji je i radio UZ srca. Normalna širina aorte iznosi između 21 i 37 mm, tako da su vrednosti normalne, što je i opisano u samom nalazu (aorta normalne širine u korenu).

      Srdačan pozdrav.

    2. bila sam u bolnici radi aritmije,,nalazi svi odradjeni uz,srca,kr.slika,urin,hormoni st.zlezde,,sve u redu ,,osim holtera koji je pokazao 1300 ves,i i sves neznam tacno manji br ,,frekv.prosecna 100 min.terapija propafen 300 dva puta i sobykor 5 mg na dan,,,,otkada pijem tu terapiju nemam vise snage ni u rukama ni u nogama,sva se tresem,noge nemaju snagu nemogu uz stepenice da izadjem…pijem vec 20 dana otkucaji od 90 do 105,,nekad na 87 pa ponovo skoce,,pritisak normalan 110 70…sta se desava,,prije bolnice nisam imala tahikardiju,,niti sam ikad osjecala ubrzan rad sad skacem iz kreveta koliko ubrzan rad srca imam…ujutru kad ustanem tresem se i puls100..ako moze misljenje ,,hvala,,inace sam zakazana kod kard.

  113. Postovani,

    Imam 22 godine. Zbog povecane aritmije, ustanovljeno mi je da imam koksaki virus
    na eho srcu vidljiv je trag na mitralni protok i trikuspidni protok tackasti trag, osecam peckanje u predelu leve strane i pomalo ukocenost leve ruke, interesuje me vase misljenje o tome?

    Unapred zahvalna!

    Srdacan pozdrav!

  114. Postovana,
    Imam 40 god. moje tegobe su se pocele javljati pre 10 godina. Nakon iznenadne smrti supruga. A manifestuju se jakim bolom u grudnom kosu, ogranicena kolicina vazduha, kao da imam neku teret na grudima koji me pritiska sve jace i jace. Osecaj da ce mi se sve raspuknuti. Bol je prisutan i na ledjima, ramenima, levoj ruci…. I traje tim intezitetom satima, dok je malo blaza bol prisutna danima. Najcesce nastaje usled nervoze, a nekad iz cista mira u snu. Doktori kazu da je najverovatnije reuma. Nisam radila nikakve analize. Znam da mi je gvozdje dosta nisko 1, krvni pritisak mi je u proseku 100/60. Malo me buni sto su simptomi povezani sa nervozom.
    Hvala unapred

    1. Poštovana,

      tegobe koje navodite idu prilog anksioznosti, tako da savetujem ispitivanja u ovom pravcu, a samim tim i prepisivanje adekvatne terapije koja će Vam ublaćiti tegobe.

      Srdačan pozdrav.

  115. Postovana vec duze vrijeme imam ove probleme a to je neki grozan osjecaj u grudima ponekad je to bol kratkotrajna ponekad samo neko zarenje kao da mi vatra gori u grudima.nekad je na lijevoj nekad na desnoj strani ali najvise na sredini grudi.Cak nekad imam osjecaj da mi bol ide kroz vrat neznam jel to sve od straha ili su problemi sa srcem.Prije 3 god imala sam zdrastvenih problema sa plucima sad je sve u redu ali od tada imam neopisivi strah i za najmanje ziganje.Takodje imam laksih tegoba sa zeldacom i vratnim djelom kicme.Imam 35 god zadnji ultrazvuk srca sam radila prije godinu dana i tada je bilo sve u redu prije pola godine sam radila EKG koji je isto bio u redu.Stvarno vise neznam sta da radim imam strah da je sve od srca molim vas za savjet jel moguce da je sve samo psiha unaprijed hvala

    1. Poštovana,

      s`obzirom da ste prekontrolisali srce, onda u tom pogledu zaista nemate razloga za brigu. Tegobe koje opisujete verovatno idu u prilog anksioznosti, akumuliranog stresa i sl. Moj savet bi bio da izvršite odgovarajuća ispitivanja u tom pravcu.

      Srdačan pozdrav.

  116. Molim vas za odg radila sam holter srca i imala sam 1130 subventrikylarnih. I 936 ventrikularnih ekttopija imam prolaps koji je blag pa sam dobila terapiju koji na dan nosenja holtera nisam uzimala dali rezultati mogu biti takvi zbog neuzimanja terapije 24h i dali su opasni imam dvoje male dece plasim se zbog njih dali se te aritmije uzimanjem redovne terapije mogu dovesti u neku normalu

    1. Poštovana,

      redovnim uzimanjem terapije broj preskoka će se sigurno smanjiti. Savetujem redovne kontrole od strane kardiologa koji će shodno rezulatima korigovati i terapiju (smanjivati ili povećavati). Ukoliko ste preskočili samo jednu dozu terapije, ne verujem da je to moglo da utiče da imate skok u broju preskakanja. Takođe, ukoliko terapiju ne uzimate duži vremenski period, onda je i normalno da se broj preskakanja ne može toliko brzo smanjiti. Broj preskoka koji imate nije mali, ali daleko od toga da je i previše zabrinjavajući. Smatram da se adekvatnom terapijom vrlo lako može regulisati.

      Srdačan pozdrav.

      1. hvala na odgovoru od srca bukvalno sam pala u depresiju zbog doktorke koja je rekla da je previse opasno terapiju i nisam uzimala redovno do holtera nego kada sam osecala tegobe sad nameravam da budem disciplovanija terapija je verapamil 40mg ujutru i uveca 2x magnezijum direkt i bedoksin 1x inace dojim pa je terapija takva dali je prikladna za aritmije koje ja imam….hvala jos jednom jer me hvata panika na strah od najgoreg…dali mogu da uzimam neki bromazepam jer mozda te aritmije poticu od straha

        1. da napomenem i da sam anemicna od januara uzimam preparate gvozdja dali aritmije mogu da poteknu i od anemije

        2. Poštovana,

          savetujem redovno uzimanje terapije koju Vam je prepisao Vaš kardiolog i redovne kontrole. Lako će se terapija ukinuti kada se preskakanja svedu na manji broj. Ponekad preskakanja mogu biti posledica izražene anemije ili problema sa radom štitne žlezde, a ponekad ih mogu izazvati i jake emocije, ali u svakom slučaju, terapija koju ste dobili ima za cilj da ova preskakanja eliminiše. Ukoliko ste uznemireni, po potrebi, možete uzeti i Bromazepam.

          Srdačan pozdrav.

      2. Hvala na odgovoru doktorkame je uplasila da sam bukvalno pala u depresiju nisam uzimala terapiju duzi vremenski period

    2. pozdrav… zanima me kolika je mogućnost da osoba koja ne puši, ne pije, nema povišen kolesterol, šećer, uredan nalaz kks, hormona štitne žlijezde dobije srčani infarkt. naime imala sam lupanje srca i jako sam se uplašila. uradila sam ergometriju,ekg, uzv srca, u bolnici su me telemetrijski pratili 3 dana i svi navedeni nalazi su uredni, štoviše odlični, a ja se i danje bojim infarkta. imam 30 god., 60 kg, u obitelji nemam srčanih bolesnika.

      1. Poštovana,

        zaista nemate razloga za brigu. Mladi ste, nemate izražene faktore rizika i zaista nemate razloga da se opterećujete takvim mislima, a naročito pošto su i sve analize bile uredne. Opustite se i uživajte u životu.

        Srdačan pozdrav.

  117. Uradila sam ablaciju srca pre mesec dana,i na prvoj kontroli sam dobila da pijem propafen 3×1 .Jel to znaci da operacija nije uspesno odradena.Srdacan pozdrav.

    1. Poštovana,

      u vezi prepisane terapije i uspešnosti ablacije morate da se konsultujete sa doktorom koji je i izvršio ablaciju i lekarom koji Vas inače prati po pitanju poremećaja ritma. Zaista ne znam da li su poremećaji ritma i dalje prisutni, i ako jesu, u kojoj meri. Bez kontrolnog pregleda (Holter EKG-a) nemoguće mi je na ovaj način tvrditi da li je operacija uspela ili ne.

      Srdačan pozdrav.

      1. Postovana Dr. Tamara ,HVALA ZA ODGOVOR ,ali moze li jos jedno dodatno pitanje,uz moje prosireno izlaganje .Naime u tom prvom mesecu ,posle operacije imala sam 2-3 puta uvecan puls (100-115) uz 2-4 zastoja otkucaja srca u 1 min.Interesuje me i Vase misljenje ,da li bi smela pokusati bez propafena jos jedan mesec ako bi malo uredovala svoj zivot(raniji odlazak na spavanje,manje rada i vise odmora ,uz ,bar pola sata setnje) ili da pocnem odmah sa pijenjem propafena?Da li je to lek koji se pije dozivotno(posto vec godinama pijem Euthyyrox) ili se moze posle recimo 6 meseci prestati sa njegovom primenom.Srdacan pozdrav i svako dobro.

        1. Poštovana,

          u vezi ovoga zaista morate da se konsultujete sa Vašim kardiologom koji je i prepisao terapiju i koji ima mnogo više iskustva u lečenju ove vrste poremećaja ritma.

          Srdačan pozdrav.

    2. I ja sam uradio ablaciju, pijem i propafen 2x300mg i preselol 2x25mg, farin po šemi i lekove za visok krvni pritisak. Ako nemate aritmije, ako vam holter pokazuje da nemate značajnih poremećaja rada srca sve je dobro, tako su mi objasnili lekari koji su me oprisali. Treba se pridržavati nemasne i neslane dijete i obavezno kontrolisati krvni pritisak, ne propuštajte kontrole kod svojeg lekara koji vas je operisao. Ja se osećam mnogo bolje nego pre ablacije ali treba vremena za oporavak. Pozdrav i sve najbolje.

      1. Poštovana,

        ablacija se sigurno vrši u Srbiji u bolnici Dragiša Mišović u Beogradu, kao i na Kliničkom centru Srbije.

        Srdačan pozdrav.

  118. Postovani,

    prije dvije godine mi je konstatovana anksioznost zbog jednog stresnog dogadjaja u porodici koji sam prezivjela..Sve je pocelo tako sto me uhvatio strah da ce mi se nesto desiti,posla sam do hitne i mlada doktorica je cudno odreagovala kada je vidjela moj ekg nalaz…i poslala me kardiologu koji je na osnovu UV srca kao i CT skenera koji je radjen na moju inicijativu utvrdio da je sa mojim srcem sve ok.Rekao je da je jednostavno moj ekg takav i da ne trebam brinuti.Medjutim, mene i dalje brine nalaz ekg, a poslednji koji sam radila bio je ovakav:
    sinusni ritam, fr oko 80, siri QRS V3,V4, net T D3, aVF,bifazican u V5, V6
    Pritisak: 120/80

    1. Poštovana,

      na ekg-u postoje promene koje definitivno treba proveriti UZ srca i eventualno testom opterećenja (naročito ukoliko se bavite bilo kakvom vrstom fizičke aktivnosti), a nekad i drugom dijagnostikom. S`obzirom da ste radili UZ srca koji je bio uredan, moj savet je da, ukoliko je prošlo više od godinu dana od poslednjeg UZ srca, ponovo obavite ovu vrstu pregleda, uz eventualno i test opterećenjem. Ukoliko ste zainteresovani, ove preglede možete obaviti i u našoj ordinaciji, kada će biti procenjeno da li postoji razlika između prethodnog UZ srca i najnovijeg i da li će biti potrebe za daljim kontrolama ili ne. U principu, nije neuobičajeno da postoje ovakve promene na EKG-u, a da ne predstavljaju bilo kakvu patologiju, ali s`obzirom da ih mi često viđamo kod sportista, onda zbog prirode njihovog posla, kontrolišemo ih redovno na šest meseci ili godinu dana, kako bismo bili sigurni da promene ne napreduju.

      Srdačan pozdrav.

      1. Hvala Vam puno. Nije prosla godina dana, UZ je radjen prije manje od pola godine.Uvazicu sve Vase savjete,

        Pozdrav.

  119. Aorta je u korenu normalnih dimenzija,očuvane separacije veluma,očuvane brzine protoka.Mitralna valvula očuvane separacije i koaptacije.Leva pretkomora nije uvećana.Leva komora normalnih dimenzija,očuvane ukupne globalne sistolne funkcije.Dijastolna funkcija poremećena po tipu usporene relaksacije.Protoci na svim ušćima očuvanih brzina.U perikardu nema tečnosti.Štitasta žljezda normalne veličine,nešto hipoehogenije građe.Color dopler signal naglašen.Svi magistralni krvni sudovi vrata očuvane morfologije i hemodinamskih parametara.
    EKG nalaz:Sinusni ritam frekvencija 71/ min, intermedijarni položaj osovine,T talas plitko negativan u D3.
    Dijagnoza:Hypertensio arterialis
    Terapija:Concor 5mg 1/2, Cardiopirin 100mg 1×1,Rosuhol 10mg 1 veče.
    Pozdrav,Mara

    1. Poštovana,

      s`obzirom da u nalazu UZ srca postoji poremaćaj na nivou punjenja leve komore srca krvlju, savetujem redovne kontrole od strane nadležnog kardiologa koji Vam je i prepisao terapiju. Lekar koji je radio UZ srca ima najbolji uvid u to koliko je izražen stepen dijastolne disfunkcije, a na osnovu simptoma koje imate ili nemate, kao i na osnovu napredovanja ili nenapredovanja Vašeg stanja, proceniće da li ima potrebe za menjanjem terapije ili ne.

      Srdačan pozdrav.

        1. Savetujem redovne kontrole od strane nadležnog kardiologa i redovno uzimanje terapije koju on/ona prepiše.
          Srdačan pozdrav.

          1. Total test time:14 :28 min,
            Exercise time:EXERCISE 9 :01min
            Recovery time:RECOVERY 5 :20 min
            Reasons for Termination:
            Interpretation
            TEST PREKINUT NA KRAJU III STEPENA PRI FR OD 153/MIN I TA OD 140/90 MMHG.BEZ ANGINOZNIH TEGOBA, POREMEĆAJA RITMA I PROVOĐENJA.BEZ PROMENA U ST SEGMENTU I T TALASU.
            ZAKLJUČAK: TES NE UKAZUJE NA SANJENU KORONARNU REZERVU.
            Doktorka,koliko tih segmenata ima?Veoma sam skeptična moj doktor kaže jedan dan može sve ovo i bez lekova, posle dva dana nastavi da piješ terapiju….Šta da radim, da li da uradim holter?Hvala, Vam puno na savetima.
            Pozdrav,Mara

  120. Poštovana,

    Molim vas da mi protumačite nalaz ultrazvuka srca.Leva pretkomora normalnih dimenzija bez stranih masa.Mitralni velumi pokretni prednji blago voluminozan,očuvane separacije i urednog protoka.leva komora normalnih dimenzija (48/29mm) normalne debljine zidova (7/8mm) očuvane globalne sistolne funkcije procenjene oko 70%.Aorta normalne veličine u korenu,aortna valvula trolisna očuvane separacije sa tragom AR.Desne srcane šupljine uredne,trag PR.Perikard prazan.
    Tegobe koje sam imao su nemogucnost dubokog udaha,i preskakanje srca.
    TSH 5.201,FT4 15.12,FT3 4.41
    Imam 21 godinu,redovno treniram,ne pijem i ne pusim.
    U nalazu me brine šta znači “trag AR i trag PR”.

    Hvala unapred

    1. Poštovani,

      UZ srca je uredan. Trag AR i TR, znači da se male, bezznačajne količine krvi vraćaju kroz zalistke na aorti i plućnoj arteriji kada tome nije mesto, ali ovo ni na koji način ne opterećuje Vaše srce (kardiolog koji je radio UZ srca sigurno bi Vam naglasio da nešto nije bilo kako treba, samo je jednostavno zabeležio da vidi regurgitaciju u tragu, nema patologije). Pošto se bavite sportom, a osećate preskakanja srca, savetujem da uradite i maksimalni test opterećenjem, a ako bude bilo potrebe nakon toga i 24h Holter EKG-a. Ukoliko i ove pretrage budu uredne, onda zaista nemate razloga za brigu.

      Srdačan pozdrav.

  121. Postovana doktorice,

    imam 30 godina, i od nedavno osecam kako mi srce kuca pojacano, tako da ga osecam po cjelo telo, osecam ga i u glavima, kako me trese, bukvalno kao da cjelo moe telo vibrira, sa svaki otkucaj.

    Uradio sam EKG, i nalaz je uredan, a ehokardiografija je sledeca:

    Kinetika na septum i zid leve komore je uredan, nema hipokineticne zone, ishemicni ili vospalitelne sekvele.
    LVIDd 46mm
    LVIDs 27mm
    EF 72%
    Dimenzije srcevi kaviteti i strukture:
    IVS 13mm, RV 24mm, Ao 31mm, LA 32mm, Sistolna separacija na aortne kuspise 20mm,
    Dopler pulmonalnog ustie sa Vmax. 0,79m/sec. i AT 130ms, nema znakova za pulmonalna hipertenzija
    Nema prekin u kontinuitet na interatrialniot septum.
    Kolor dopler nije registrovao levo desni shant na pretkomorno ili komorno nivou.
    Dopler na trikuspidno ustie je uredan
    Dopler na aortom je bez aortnom regurgitacijom i gradient
    Dopler na mitralno ustie sa uredni osnos E i A bran nije registrirana hemodinamiski neznacajna mitralna regurgitacija
    Hiperkineticni predni mitralen kuspis bez pretkomorno komorno opterecenje – konstitucija
    Epikardium i Perikardium je uredan
    Sacuvana kruzna i uzduzna forma levom pretkomoru
    Nema trombe ili intrakavirane mase

    DIJAGNOZA
    Hiperkineticni predni mitralni kustis – konstitucija

    Doktorke, mene zanima, dali moze da se taj pojacani impuls srca, koji dovodi do toga da ga ja osecam kroz citavog tela, i koji me jednostavno donosi da mi se cijelo telo kao da se ljulja sa svaki otkucaj, moze biti od ovaj “Hiperkineticni predni mitralni kustis”, ili je mozda nesto sasvim drugo.

    Unapred puno hvala.

    1. Poštovani,

      čisto sumnjam da tegobe koje imate idu u prilog listića mitralnog zalistka koji se malo brže pomera. Kao što je i opisano, ovakav hiperkinetički kuspis ide u prilog Vaše konstitucije i ne predstavlja bilo kakvu patologiju. Možda su Vaše tegobe psihosomatske prirode: možda ste pod stresom, napeti i sl., pa imate osećaj pojačanog udaranja srca. U svakom slučaju, nalaz UZ srca je uredan.

      Srdačan pozdrav.

  122. Postovani, obracam Vam se u ime moga oca koji se lijeci zbog dekompenzovane kardiomopatije.Specijalisticki nalaz je sledeci-Status clinicus svjestan,orijentisan,afebrilan,eupnoican u miru ,kardio-pulmonalno dekompenzovan,NYHA III-IV
    TA, 130-80.
    EKG- AFIB. sa komorskim odgovorom f.100-140 min.
    TRANSTORAKSNA EHOKARDIOGRAFSKA STUDIJA-merenje Ao 26 ASCA 35 LA 47 IVSd 9 ZZd 9 EDDLK 63 ESDLK 49 EF 15 osto PAAcc 130.
    Leva predkomora je dilatirana,nisu vidljive mese niti spontani kontasti.Mitralna valvula se nekompletno zatvara, MR 1 plus.
    leva komora je dilatirana ,snizene golobalne sistolne funkcije.Izrazena globalna,teska hipokontraktilnost svih segmenata leve komore.EF 15 osto.
    Nema perikardnog izliva.
    Aorta je normalnog dijametra u korenu. listici su blago zadebljani,trag AR.
    Desna pretkomora i komora izgledaju normalno.TR 2 plus. TVPG 31 mm HG.Plucna arterija i valvula plucne arterije izgledaju normalno.
    EKG fibrilatio atrija uz apsolutnu aritmiju komora komorske fr. oko 60 min. Eho srca EF 15 osto.
    Nalaz pulmologa Pulmo uredan disajni sum PA pulmo uvecana srcana sena uz nezne mikronodularne i nodularne promene u pl.parenhimu obostrano. srcana sena uvecana miopatske konfiguracije,
    Diagnoze-
    Dg CMP dilatativa comp
    Diabetes mellitus typ 2
    Insuff. renalis chr Hyperuricemia
    Insuff. cordis congestiva
    Infiltratio pul. bill in obs
    F.A. cum tachyarrhythmia absoluta
    Hypertensio arterialis
    Lekovi koje otac trenutno koristi-
    EDEMID F 500 MG
    ALDACTONE TBL 25 MG
    LANIBOS TBL
    AMIODARON TBL 200MG
    TRITACE 5 MG
    LACIPIL TBL 2MG
    FARIN TBL 5 MG
    SIOFOR TBL 850MG.
    U OCEVOM SLUCAJU STA JE NAJBOLJE UCINITI, NASTAVAK TERAPIJE, OPERATIVNI ZAHVAT ILI NESTO DRUGO. NAPOMINJEM DA JE OTAC 1939 GODISTE.
    UNAPRED ZAHVALAN

    1. Poštovani,

      po ovom pitanju morate da se savetujete sa kardiologom i elektrofiziologom, koji će na osnovu svega procenti da li je Vaš otac za operaciju ili ne. U našoj ordinaciji se bavimo sportskom medicinom i u okviru toga sportskom kardiologijom, a slučaj Vašeg oca zahteva praćenje od strane gore navedenih specijalista.

      Srdačan pozdrav.

  123. Imam 45 god. i interesuje me Vase misljenje o mom nalazu. Unaprijed zahvalan.
    Koren aorte 32, separacija 23, l.pretkomora 40, desna komora 23, edd 60, septum 11, zadnji zid 10.
    Nalaz: Leva pretkomora je granicnog ap dijametra. mitralna valvula tankih parcijalno fibrozno izmijenjenih listica, ocuvane pokretljivosti sa blagom do umjerenom MR 1+.
    Leva komora normalnih dimenzija, ocuvane debljine zidova i globalne sistolne funkcije bez jasnih segmentnih ispada u kontraktilnosti.
    Aortna valvula trolisna, ocuvane separacije kuspisa.
    Aorta u korenu normalnog dijametra u korenu.
    Desne supljine nisu uvecane, TV, PV b.o. TR 1+.
    U perikardu nema izliva.

    1. Poštovani,

      sem blagog prolapsa mitralne valvule, uz granično uvećane vrednosti leve pretkomore i EDD (leva komora), ostali nalaz srca je uredan. Ne znam da li imate bilo kakve tegobe, pa se ove granične dimenzije levog srca mogu objasniti time, ili da li se bavite ili ste se bavili sportom, pa da se na osnovu toga može objasniti ono što se vidi na UZ srca. U svakom slučaju, savetujem da se ponašate onako kako Vam je i kardiolog koji je radio UZ srca rekao.

      Srdačan pozdrav.

  124. Postovani imam vec 6 mjeseci napade gusenja,trnjenje ruku i nogu,i jako znojenje.nekad jaci puls..radio sam sve testove,a u zadnje vrijeme bol u ledjima i ponekad u grudima(krvne,ekg.UZ srca,opterecenja pri ekg.MRT glave ,MRT abdomena,MRT Vrata.)sve je bilo ok.ponekad imam i glavobolje sa slabim vidom.nekad sam se bavio sportom a u zadnje vrijeme slabo.neznam vise sta da radim i gdje da idem.pozdrav

    1. Poštovani,

      s`obzirom da navodite da su sve organske pretrage bile uredne, vrlo je verovatno da se radi o tzv. anksioznom poremećaju i da su Vaše tegobe psihosomatske prirode. Savetujem pregled od strane psihologa i/ili psihijatra kako bi se potvrdila ili odbacila ova dijagnoza, a samim tim i prepisala adekvatna terapija koja će u velikoj meri da Vam olakša tegobe.

      Srdačan pozdrav.

  125. Imam 24 godine,osecam bol u grudima(grudna kost i malo udesno) na pritisak i pri odredjenim pokretima.Inace sam do pre mesec dana isao u teretanu a po prestanku poceo aktivnije da pusim ali ne vise od 2,3 pakle nedeljo.Interesuje me vase misljenje o mogucem uzroku.
    S postovanjem Dejan.

    1. Poštovani,

      moguće je da se radi o tzv. Tietz-ovom sindromu ili miofascijalnom sindromu ili costohondritisu. Bez pregleda teško je na ovaj način reći o čemu se tačno radi, pa samim tim ni šta je najbolji vid lečenja.

      Srdačan pozdrav.

  126. Postovana doktorice , imam 40 godina i tek sad sam saznao da imam prolaps mitralnih zalistaka Rezultati od eha srca su : Aorta u korenu je 35 mm . Separacija 22mm , LP 42 mm . Uocava se prolaps oba MK , vise prednjeg. MR 4+ , LK58 / 38 mm , EF 63% ,FS 38% ,DK 29 mm. AV trolisud sa blazim . FS promenama na rubovima nusprisa proton ocuvan Iz preseka 4 supljina MV je 70 x 52 mm. AR 1+. Desne srcane supljine uredne . TR 2+ ,SPDK 35mm Hg perikard b.o. prevencija iE . Zanima me vase misljenje, hvala unapred.

    1. Poštovani,

      pošto se radi o izraženoj regurgitaciji, tj. veća količina krvi se vraća iz leve komore u levu pretkomoru kada to ne bi trebalo da se dešava, po ovom pitanju morate se konsultovati sa kardiolozima koji se usko bave ovom problematikom. Kardiolozi su ti koji procenjuju da li se ovakav prolaps može lečiti konzervativnim putem ili se problem sa zaliscima mora rešavati hirurškim putem.

      Srdačan pozdrav.

  127. Postovani,imam jedan problem,nekad kad zelim da udahnem plucima osetim bol kod leve strane grudi ,bol nije bas velik ali mi neda da udahnem celim plucima..to taje nekoliko sekundi ali retko kad mi se desilo ima jedno 4 meseca,pa se brinem dali nije opasnost vezana za srce?

    1. Poštovani,

      moguće je da se radi o bolu mišićnog porekla, pošto navodite da se tegobe javljaju pri udahu. Vrlo je verovatno da pri tome nastane grč u jednom od međurebarnih mišića koji produkuje bol. Moguće je i da se radi o tzv.costohondritisu. U svakom slučaju, ukoliko se tegobe ne smiruju, savetujem da dođete na pregled u cilju postavljanja dijagnoze.

      Srdačan pozdrav.

  128. Postovana doktorice imao sam problema sa srcem i molim vas za vase misljenje.
    Lab: gly 5,2 urea 3,8 kreat 105,6 mokr kis 388, hol 4,6 hdl 1,2 ldl 2,7 trig 1,5 ast 18, alt 28, ck 132, ckmb 10, ldh 294, crp 2,2 mg 1,1 na 138, k 4,3 rbc 5,4 hgb 155 hct 0,465 plt 287, wbc 8,5 neu 79 lym 14 lic 3,3 hstnI 0,000 htsh 2,64 ft4 12,31 crp 2,9.
    Ekg:sin.ritam,ceste pojedinacne ves.
    Eho srca:normalne unutrasnje dimenzije LK,normalne debljine zidova,ocuvane globalne sistolne funkcije.Bazalna polovina inferiornog septuma i inferiornog zida fibrozno izmenjeni i hipokontraktilni.LP uvecana,postoji prolaps oba mitralna kuspisa.MR 2+ u duzem tanjem mlazu.Aorta uredna,av trolisna,uredne funkcije,DSS u granicama normale, TR u tragu,spdk normalan,perikard bez izliva.
    Holter: trajanje 23h,ukupno103.575 srcanih ciklusa,osnovni ritam je sinusni max sf 107, min 47. Zabelezene su pojedinacne ves 1146,povremeno po tipu bigeminije,nisu zabelezeni kupleti ni epizode VT.Nije zabelezena znacajna ST dinamika ni znacajne pauze u radu srca.
    Ro pulmo et cor:transparencija plucnih polja ocuvana,hiusi voluminozniji,kupole dikjafragme jasnih kontursa,lucne,KF sinusi slobodni.
    TH: Bisoprolol 5mg 1/4 Aspirin 100mg 1/1
    Da li sam ozbiljno bolestan i da li barem povremeno mogu voziti biciklu jer mi to predstavlja veliko zadovoljstvo.

    1. Poštovani,

      s`obzirom da imate prolaps mitralne valvule i odgovarajuće promena na UZ srca (uvećana leva pretkomora) koje verovatno idu u prilog prolapsu, uz registrovane poremećaje ritma na 24h Holter monitoringu, da bi se procenilo da li možete da se bavite sportom ili ne, kojom vrstom i kojim intenzitetom, trebalo bi uraditi i test opterećenjem, a onda na osnovu svega toga i Vaših tegoba (ukoliko ih imate) proceniti da li ste sposobni za rekreativno bavljenje sportom ili ne. U tom pogledu, savetujem da dođete na pregled u našu ordinaciju, naravno ukoliko ste zainteresovani, i zajedno sa našim kardiologom izvršte sve neophodne preglede i samim tim dobijete povratnu informaciju po pitanju Vašeg stanja i mogućnosti bavljenja fizičkom aktivnošću.

      Srdačan pozdrav.

  129. Dr Tamara molim vas za misljenje jer mi nista nije jasno.Uradjen je test opterecenja.
    Star sam 31 god,tezina 90 kg,zadata srcana frekvenca 161.Ekg pre testa sinusni ritam,normogram,ST i T b.o. ceste VES /epizoda VES bigeminije/ TA tokom testa 160/100 TA nakon testa 120/80.Nalaz: kod ispitanika je zapocet visestepeni kontinuirani test opterecenja na pokretnoj traci po protokolu Brucea i uradjen u trajanju 7 min, 3 stepen opterecenja test je prekinut zbog dostizanja i premasenja submaksimalne srcane frekvence.Hronotropna rezerva ocuvana .Tokom testa ceste VES monomorfnog karaktera,vise epizoda VES bigeminije, do 5 kupleta VES pri naporu.Ekg tokom testa: sinusni ritam,normogram,bez signifikantne ST denivelacije,ceste VES, nekoliko epizoda VES big. i kupleta VES.Ekg nakon odmora:odgovara bazalnom,retke VES. Test je negativan.
    Molim vas za misljenje, i sta znaci da je test negativan,jer znaci da sam bolestan. UZ srca:ao 36, av 22, la40, rv 28, eddlv 46, esd 31, vs 10, zz 10mm, ef 64% Aorta u korenu i asc delu urednih dimenzija do granicnih,kao i izgleda,valvula trolisna listici uredni,funkcija dobra,protok 1,4m/s .Nema AR. Leva pretkomora granicna,desno srce takodje,spdk 22mmHg. A pulm 23mm,protok 0,7 m/s.PR trag.Oba mitralna kuspisa elongirana,nize su tacke koaptacije,znacajna je mr do 2+ u centralnom mlazu,prolaps oba mk.Leva komora referentna,globalna EF je dobra,nesto slabije kontraktilni bazalni segment posteriornog i lateralnog zida,perikard uobicajen. Th:Concor,Aspirin,Oligovitamini.
    S postovanjem Miroslav.

    1. Poštovani,

      negativan znači da je test uredan, tj. da je negativan za postojanje koronarne bolesti, tj. ishemijske bolesti srca. Ono što je test pokazao jeste određeni broj ekstrasistola, koje idu u prilog poremećaja ritma, a ovi preskoci eventualno mogu biti i posledica prolapsa mitralne valvule koji imate i koji je viđen na UZ srca. Moj savet je da se pridržavate prepisane terapije i da se redovno kontrolišete od strane kardiologa kako bi se stanje prolapsa pratilo (da li napreduje ili ne).

      Srdačan pozdrav.

  130. Poštovana,

    molim vas za mišljenje.

    Rezultati Ekg su:
    Sin. ritam, f: 76/min, nomogram, QRS axis:39 QTC interval 496ms. QRS interval 84ms, bez poremećaja srčanog ritma, plitko negativan T u D3, aVF.

    Transtoraksna kolor dopler ehokardiografska studija:
    Ao:24
    Asc. Ao:30
    LA: 45
    IVSd: 10
    ZZd: 10
    ESDLV: 37
    EDDLV: 63
    EF: 71%
    FS: 42%
    RV: 30
    E talas: 71cm/s
    A talas: 45cm/s
    VD: 250ms
    PAAcc: 100ms
    Lijeva predkomora dilatirana, mitralna valvula voluminoznih listića inkompletne separacije, postoji značajan prolaps oba mitralna kuspisa, sa umjerenom do srednje teškom sa MR 2-3+, i asimetričnim regurgitacionim mlazom koji podvija ispod zadnjeg kuspisa i straga, profil brzine transimtralnog protoka uredan. Lijeva komora uvećanih dimenzija, bez segmentnih ispada u kinetici, globalna sistolna funkcija očuvana, EF: 69%. Tokom monitoringa se registruje sinusni ritam f: 76/min. Aortalna valvula trivelarna kompetentna, u korenu normalne dimenzije. Desna predkomora normalne dimenzije trikustidalna valvula inkompetentna, TR 0-1+. Desna komora normalne dimenzije. Pulmonalna valvula i plućna arterija izgledaju uredno. Nema preikardne efuzije.

    Dijagnoza: prolapsus valvualae mitralis. gr. II/III
    Insuff. valv. mitralis gr III et valv. tricuspidalis gr 0-I
    I34, I36
    Generalno se osjećam dobro, osim povremenih lupanja srca i zbog toga sam se javio kardiologu, tako da mi je urađen pregled sa ovim nalazom, pri čemu mi je zakazana kontrola za 6 mjeseci i propisano da pijem Propranol 40mg 1 dnevno i magnezijum tablete 375 mg 1 dnevno. Da li možete da mi malo pojasnite kliničku sliku jer sam ostao uskraćen za istu i ne znam koliko je ovo “ozbiljno” šta smijem da radim, konzumiram itd.

    Unaprijed zahvalan.

    1. Poštovani,

      imate prolaps mitralne valvule, što znači da se određena količina krvi vraća iz leve komore u levu pretkomoru pri kontrakciji komora, a to u normalnim uslovima ne treba da se dešava. Iz nalaza koji ste opisali, očigledno je da ta količina krvi koja se vraća, već ostavlja posledice na Vaše srce (dilatirana leva pretkomora, uvećana leva komora), samo ne znam u kojoj meri, pošto se ne navode dimenzije komore i pretkomore, već je samo opisano da su dilatirane, tj. uvećane. Prlaps koji imate je srednji do težak i treba se redovno pratiti kako bi se videlo da li se pogoršava ili ne, a ukoliko se pogoršava, a zajedno i sa težinom kliničke slike, tj. tegoba koje neko ima ili nema, procenjuje se da li je stanje valvule takvo da je neophodna operacija u nekom trenutku ili ne, kako se srce ne bi više dodatno opterećivalo. Ovakve odluke treba da donosi Vaš kardiolog koji ima direktan uvid u stanje Vašeg srce i samih srčanih zalistaka. Takođe, u opisu ekg-a ste naveli da je QTc interval 496ms, a ako je to tačno, onda to može ići u prilog dijagnoze tzv. produženog QT intervala, što isto tako može biti okidač za aritmije, tj. “lupanje“ srca, tako da je moj savet da se u pogledu ovoga konsultujete sa još nekim kardiologom, tj. da možda uradite još jednom ekg, kako bi se dodatna pažnja posvetila računanju QT intervala.

      Srdačan pozdrav.

  131. Ja ne znam ništa, imam 15 godina, imam problema sa desnim zaliskom tj ta dijagnoza Prolpas Mitralne Vavule i neće da me leče, imam skoro svaki dan tegobe, imate neku preporuku? 🙂
    Meni moji roditelji pola toga prećutkuju i na kraju sam saznao dijagnozu tj. pročitao sam na papiru i onda sam sad saznao sve. 🙂

    1. Dragi Vojo,

      savetujem da se u pogledu tegoba obratiš svojim roditeljima koji će preduzeti sve neophodne mere u vidu i lečenja i eventualne dalje dijagnostike. Nema potrebe da sa 15 godina sam tražiš rešenja po internetu i na taj način često dolaziš do pogrešenih zaključaka.

  132. Postovana Doktorice,

    Pre mesec dana sam otisao lekaru zbog veoma slabog i nejasnog bola u grudima, na desnoj strani.

    Uradili su UZ srca i EKG, i dobio sam ovu dijagnozu:

    Dg : St post pericarditidem sicca in Obs. , PMV gr laevis
    Th : tabl. Ciprofloxacin a 500 mg S. 2 x 1
    Cap. Naklofen duo S. 1 x 1

    Ja sam se vise brinuo oko perikarditisa, dok nisam procitao za Prolaps Mitralne Vavule.

    Hteo bih da Vas pitam da li mozete iz ovih rezultata da utvrdite stupanj mitralne regurgitacija.

    IVSd : 1,2 cm , IVSs : 1,4 cm , LVDd : 4,8 cm , LVDs 3,2 cm , LVPWd 1,3 cm , LVPWs 1,5 cm

    EDV : 107 ml , ESV 41 ml , EF : 61 % , FS : 33 %
    Ao d: 3,0 cm , LA ; 3,9 cm , SS : 1,8 cm , RV : 2,9 c,m

    AoV : kinetika – uredna V max 1,3 m/s , PG 2,0 mmHg : , regurgitacija : nema
    MV : kinetika: mobilni predni mitralni kuspis E ; 0,6 A : 0,9 , V max 0,76 cm/s , PG : 2,6 , regurgitacija : fizioloska vena contr d= 0,4 cm , reg Jet area 0,5 cm2
    TV : kinetika uredna V max 0.49 , PG : 0,94 mmHg , regurgitacija : nema
    PV : kinetika uredna V max 1,1 cm/s , PG : , regurgitacija +

    Ja treniram body building i radim naporne vezbe, ali vec mesec dana nisam radio nista (dr mi je rekao da je samo nedelju dana odmor dovoljno). Ja sam cekao da zavrsi terapija antibioticima i jos 2 nedelje. Sad bi hteo da se vratim na moje vezbanje, ali ne znam da li mogu.

    Nikad nisam imao druge simptome ili tegobe.

    Unapred zahvalan!

    1. Poštovani,

      u nalazu stoji da je prolaps koji imate blag i verovatno ni na koji način ne opterećuje srce. Što se preležanog perikarditisa tiče, veliko je pitanje kada je bio taj perikarditis, koliko je trajao, pa je samim tim teško proceniti kolika je pauza neophodna u Vašem slučaju. Zato je moj savet da uradite i maksimalni test opterećenjem, kako bi se video rad sra u naporu, a ukoliko i ovaj test bude uredan, onda se POSTEPENO možete vraćati trenažnom procesu, a moj savet je da sve ove preglede ponovite i za šest meseci kako bi se videlo stanje i zalistka, a i da li srce i dalje dobro podnosi napor.

      Srdačan pozdrav.

  133. Postovani,, ovo je moj ekg holter ,,pijem propafen 2puta po 1.od 150.mg..pijem ga samo deset dana pa sam uradila holter,,po preporuci kardiologa,,,registruje se sinusni ritam,prosjecne fr 76 u min.minimalne 51min,i maksimalne 130,u toku fiz.aktivnosti..ektopicna aktivnost na komorskom nivou se manifestovala u vidu pojedinacnih polimorfnih VeS.6662,,SREDNJE DUGOG KUPLUNG INTERVALA,INTERMITENTNO VEzanih u formi bigeminije i trigeminije,,te 930 parova ves.u toku snimanja se verifikuje intermitentno ptovojenje po tipu bloka lijeve grane.ektopicna aktivnost na pretkomorskom nivou registrovana u vidu pojedinacnih sves 12.nema znacajne pauze u srcanom radu kao ni poramecaja SA i AV..da napomenem,,nemam tegoba nikakvih…ultrazvuk,srca uredan,,hormoni i stitna uredni,,krvna slika urin ,rtg srca pluca uredni…danas nosim ove rezultate holtera kardiologu,,sta ce biti neznam ali sam skroz uplasena..hvala

    1. Poštovana,

      očigledno je da imate odgovarajuće poremećaje ritma u vidu komorskih ekstrasistola, zbog čega i pijete propafen. Verovatno će Vam kardiolog savetovati da nastavite sa terapijom ili će možda promeniti dozu ili vrstu leka, a sve sa ciljem da se broj preskoka smanji. U svakom slučaju, bitno je da nemate tegobe i da su ostale pretrage uredne, tako da verujem da će lekovi koje pijete rešiti i problem sa aritmijom.

      Srdačan pozdrav.

  134. Postovana,
    imam 34 godine i trenutno sam u osmom mesecu trudnoce. Imam urodjenu srcanu manu – Prolapsus v. mitralis MR +2.
    Sredinom februara sam radila eho srca,i rezultati su sledeci: globalna sistolna funkcija ocuvana Ef procenjena oko 65%; mitralni velumi velominozni, elongirani, miksomatozno izmenjeni, pokretni sa prolabiranjem u LA i procenjenim MR u ekscentricnom mlazu +2; leva pretkomora 33 mm; leva komora 52/32 mm sa debljinom zidova 8 mm ZZ-9mm; aortna valvula 21 mm; aorta 33 mm.
    Od dvadesete godine imam ucestale aritmije, za koje mi je prepisan verapamil. Napominjem da isti ne uzimam od kad sam pocela da planiram trudnocu, vec oko godinu dana.
    Interesuje me da li je potreban jos neki kardioloski pregled pre porodjaja? Sem terapije antibioticima neposredno pre porodjaja, postoji li jos nesto na sta treba da obratim paznju, cega treba da se pridrzavam, da skrenem paznju ginekologu koji me bude poradjao? Preporucujete li vaginalni porodjaj? Iz iznetih podataka, koja je mogucnost komplikacija na porodjaju?
    Hvala unapred na odgovoru.

    1. Poštovana,

      s`obzirom da se primarno bavimo sportskom medicinom, i u okviru toga sportskom kardiologijom, preporučujem Vam da se u vezi ovoga konsultujete sa Vašim kardiologom koji Vas je inače pratio u vezi prolapsa i aritmija. Ziasta nemam iskustva sa iznošenjem trudnoće kod osoba sa prolapsom. Takođe, vrlo je verovatno i da ginekolozi koji vrše porođaje imaju prilike da se sreću sa trudnicama koje imaju odgovarajuće srčane tegobe i da samim tim znaju kako da reaguju u tim situacijama.

      Srdačan pozdrav.

  135. Postovana, vec 6 meseca imam bol u grudima. EKG u redu, terapija propanolol i bromazepam. Ipak, meni nikako nije bolje. Sve je krenulo od osecaaj kao da mi se stezu grudi srce se ulupa i ne mogu da disem. To kratko traje desava se iznenada iznenada i prestaje, ali bol je uvek prisutna.Pri pokretu isto osecam bol kao i pri dodiru. Naravno kad je u pitanju bol u grudima svi osecamo strah. Idem od doktora do doktora. Ostavila sam cigarete iako sam pusila 3 godine. Imam 22.godine. Nisam bila pod stresom mada ovo stanje izaziva nervozu jer nikako nije bolje, Umaram se stalno bez razloga.. Stitna zlezda u redu . Da li je problem u fizickoj aktivnosti? Molim za savet.

    1. Poštovana,

      savetujem da uradite UZ srca i maksimalni test opetrećenjem. Ja iskreno verujem i da će ove analize bite uredne, ali na ovaj način ćete u potpunosti isključiti srce kao uzrok Vaših tegoba. Vrlo je moguće, prema simptomima koje ste opisali, da je u pitanju anksiozni poremećaj, jer vrlo često napad anksioznosti ili panike daje tegobe upravo koje Vi opisujete. U svakom slučaju, prvo se isključi srce, tj. organski uzrok tegoba, a nakon toga se one mogu prepisati anksioznosti i dalje se lečiti u tom pravcu. Ukoliko je anksioznost u pitanju, onda zaista nemate razloga za strah, jer sem što je neprijatan osećaj, morate da znate da Vam se apsolutno ništa ne može desiti. Takođe, bol koji osećate može biti i koštano-mišićnog porekla, tako da ne mora da znači da je u pitanju srce.
      Srdačan pozdrav.

  136. Poštovana,
    Vec tri nedelje imam tupe bolove ispod leve plecke, nisu ostri bolovi prilikom disanja, javljaju se i sami prestaju, ili uz pomoć kreme koja zagreva… Radila sam ekg, sve je u redu, kao i kompletna krvna slika. Da li je potrebno da uradim i ultrazvuk srca i pluća?
    Pozdrav

    1. Poštovana,
      Danas sam bila kod kardiologa gde mi je odradio kompletan ultrazvuk, rekli su mi da je u pitanju zalepljena maramica i da od toga hoce da boli. Kao terapija propisano je nesto protiv bolova diklofenak duo ili brufen od 400 mg. Zanima me da li je to nesto opasno.?Navodim temperaturu nemam, bolovi su tupi, mogu da se podnesu, sami se javljaju tako i prestaju, vec 3 nedelje. Da li je potrebno i odmaranje? Inace i cesto sam izložena na promaji …
      Hvala i pozdrav

      1. Poštovana,
        Prilikom podizanja neceg tesko, osetila sam jak bol ispod leve plecke, sada sam sigurna da nije u pitanju zalepljena maramica, vec nesto drugo, možete li mi reci sta je to
        Hvala i pozdrav

        1. Poštovana,

          vrlo je moguće da ste istegli neki od mišića leđa, s`obzirom da navodite da ste podizali težak teret. Ukoliko se tegobe ne smire, savetujem da dođete na pregled kako bismo došli do tačne dijagnoze, a samim tim i adekvatnog načina lečenja.

          Srdačan pozdrav.

      2. Poštovana,

        pridržavajte se terapije koju ste dobili i ponašajte se shodno tegobama. Radite samo ono što Vam prija. Čuvajte se infekcija i gledajte da se ne izlažete promaji ili hladnom vazduhu kako ne bi došlo do pogoršanja simptoma. Ukoliko bolovi ne prestaju, savetujem pregled od strane pulmologa.

        Srdačan pozdrav.

  137. Postovana, molim Vas za misljenje:
    Prilikom detaljnijeg sistematskog pregleda, uradili si mu EKG koji nije bio u redu, vratili su me da ponovim, ponovo nije bio u redu i poslali su me na Ehokardiografska merenja. S obzirom da su me poprilicno uplasili nakon toga i da sam odbijena za posao koji sam trebala da dobijem, molim Vas za Vase misljenje:
    Koren aorte:25, Leva pretkomora 29, Desna komora 19
    Leva komora: EDD:46; ESD:25; EF 77%; FS 46%; IV septum 7mm; Zadnji zid 7mm

    DOPLERSKA MERENJA:
    MITRALNI PROTOK: Vmax (0.8-1.3m/s) E- A- E/A=1.23/0.76; GRADIJENT 6.0mmHg;
    MVA(cm”) MR TRAG
    AORTNI PROTOK: Vmax (1.2-1.8m/s) 1.38 m/s; GRADIJENT 7.6 mmHg; AR
    TRIKUSPIDNI PROTOK: Vmax(0.5-0.8m/s) 0.75m/s; GRADIJENT 2.2 mmHg; SPDK mmHg
    A.PULMONALIS PROTOK: Vmax(0,7-1,1m/s) 1.02 m/s; GRADIJENT: 4.1MMhG; PR

    Aorta u korenu normalnih dimenzija, aortna valvula trolisna, kuspisi uredne separacije i koaptacije, normalna brzina protoka u sistoli.
    Leva pretkomora normalnih dimenzija, bez prisustva stranih masa.
    Leva komora normalnih dimenzija, normalne debljinezidova, bez ispada u segmentnoj kinetici, ocuvane globalne kontraktilnosti.
    Transmitralni protok pokazuje ocuvanu relaksaciju LK.
    Mitralna valvula biveralna, kuspisi ocuvane pokretljivosti, PMK elongiran, nema kriterijuma za prolaps, trag MR, protoci uredni. Desna pretkomora, desna komora, urednih dimenzija. A.pulmonalis b.o. Protoci uredni. Nema perikardnog izliva.
    EKG: sin.rit fr=77/min, ST-T bez promena.
    Receno mi je (laicki prenosim), da mi se vraca krv i da su “sustanje” culi slusalicama, da moram da dobijem terapiju i da svaka prehlada ili grip koji ne odlezim moze da mi upali srcanu maramicu. Postoji genetska predispozicija sa majcine strane, a cesto imam lupanje srca i cesto sam jako umorna.
    Oprostite na iscrpnoj poruci, unapred Vam se zahvaljujem na vremenu koje cete izdvojiti na citanju ove poruke.
    S’ postovanjem

    Ivana V.

    1. Poštovana,

      iz svega što se napisali ne vidim u čemu je problem, s`obzirom da je ono što je opisano od ekg-a normalno, a i sam nalaz sa UZ srca je uredan. Šuštanje koje su čuli verovatno ide u prilog šuma na srcu, ali ste Vi taj šum svakako proverili UZ srca koji je uredan, što znači da nema patološke podloge šuma. Ono što ja mogu da Vam savetujem, a kako biste Vi bili mirni, jeste da čujete i drugo mišljenje, tj. da uradite ponovni kardiološki pregled sa UZ srca, a ako i to bude bilo normalno, onda nemate razloga za brigu. Ukoliko ste zianteresovani, ove vrste pregleda možete obaviti i u našoj ordinaciji. Što se tiče zamora i lupanja srca, savetujem da uradite i sledeće analize krvi: KKS, SE, CRP, Fe, Feritin, TIBC, UIBC, TSH i fT4.

      Srdačan pozdrav.

  138. Postovana,
    Imam 35g.i imam jedno dete, htela bih jos jedno ali molim za Vase misljenje.
    Prolaps mi je nadjen jos u detinjstvu,
    Aorta u korenu je normalne velicine, AoV trolisna, separacija ocuvana, trag Ar.Leva predkomora je nor.velicine.Oba kuspisa blago prolabiraju u LP, prednji kuspis je volum.MR 1-2+.LK je normalne velicine, ocuvane glob.sistolne funk.Desne fupljine izgledaju normalno TR1+, SPDK25mm.Perikard i preuralni prostor b.o.VCIb.o.
    Od terapije pijem PRESOLOL 50mm2×1/2 jer imam aritmiju
    Zelim da mi odfovorite po mojim nalazima da li ja mogu bez problema ostati u drugom stanju jos jednom bez znacajnih posledica i htela bih da napomenem da je radjena sekcija prvi put.
    I jos jedno pitanje, u nalatu mi stoji da je leva predkomora normalne velicina a gore pise da je normalno od 1,5 do 2,6 a meni je 3,9.
    Na kontrole idem na sest meseci.
    Unapred sam Vam mnogo zahvalna.

    1. Poštovana,

      s`obzirom da se mi primarno bavimo sportskom medicinom i u sklopu toga sportskom kardiologijom, moj savet je da se u pogledu ostajanja u drugom stanju sa Vašom dijagnozom konsultujete sa kardiologom i/ili ginekologom koji Vas prate. Suštiniski, mi imamo i sportiste koji sa umerenim prolapsom normalno treniraju, ukoliko nemaju tegoba i ukoliko prolaps ne daje značajnije poremećaje ritma, ali zista nemamo iskustva sa trudnoćom i kako ona može da utiče na osobe koje imaju prolaps.

      Srdačan pozdrav.

  139. Postovani,

    Molila bih vas da mi sto pre odgovorite…. Mog supruga su pre nekoliko dana zadrzali u bolnici radi operacije. Dijagnoza je insufficientia valvulae mitralis, Hipertensio arterialis. On je sportski tip i nikada nije imao nista vise od obicne prehlade. Protekli mesec ga je mucio zeludac imao je ceste dijareje i zbog stomaka je otisao na uzv gde su mu snimali i srce. Dijagnostikovali su mu prolapsus valvulae mitralis,insuffitientio valvulae mitralis,dyspepsio. Da se ima utisak otkinute horde za zadnji kuspis. Leva pretkomora nije uvecana.
    septum 10mm,edd 55,esd34,ef 68%,fs 39%,MR 3-4+, TA 120/80 mm HG

    Izasao je iz bolnice jer nije bio spreman na operaciju i receno mu je da dodje za mesec i po dana .Molim vas da mi kazete da li je neophodno da se operise jer nista nam nije jasno. Sve je se prebrzo izdesavalo,a sad kada sam procitala ovaj tekst uopste mi ne izgleda da mu je neophodna operacija.Hvala unapred.

    1. Poštovana,

      iz nalaza koji ste opisali, Vaš suprug definitvno ima izraženu mitralnu regurgitaciju (MR 3-4+), odnosno, veća količina krvi se vraća iz leve komore u levu pretkomoru tokom kontrakcije leve komore, što se u normalnim uslovima ne dešava, a što u nekom trenutku može opteretiti srce i oslabiti njegov rad. Da li je zalistak za operaciju ili ne, to Vam ne mogu reći. Moj savet je da se u vezi ovog pitanja konsultujete sa bar još jednim kardiologom, koji će uraditi opet UZ srca i videti stanje zalistka, pa će na osnovu svog iskustva, ali i direktnog uvida u stanje valvule i generalno, kompletne kliničke slike, dati svoje mišljenje po pitanju operacije.

      Srdačan pozdrav.

  140. Poštovana,

    molim Vas da mi date tumačenje nalaza UZ srca.
    Dg: Baloniranje PMK sa MR u tragu
    Nalaz: LA 20mm, LK 39/21mm, IVS 8mm, ZZLK 7mm bwz ispada segmentne kinetike, očuvane sistolne funkcije LK EF oko 60%. MV nije stenozirana, baloniranje prednjeg mitralnog kuspisa sa minimalnom MR samo u tragu. Aorta u korenu 19mm. Separacija kuspisa 17mm, acsed 24mm. Aortna vulva trolisna, nije stenozirana, normalne dimenzije. Aorte očuvane, separacije bez AR. DK 22mm. Nema perikardnog izliva.
    Zaključak: Baloniranje PMK, MR u tragu.

    Često mi se javlja tahikardija, i već neko vreme osećam bol u predelu srca (samo jedna tačka, bol se retko širi) koji nije jak i nema pravila kad se javlja, zajedno sa tim bolom se javlja bol u levoj ruci iznad lakta u jednoj tački.
    Doktor specijalista mi je napomenuo da pijem 1/4 Presolola i Brufen za bolove.

    Unapred Vam zahvaljujem na odgovoru.

    Srdačan pozdrav.

    1. Poštovana,

      UZ nalaz srca ide u prilog blagog prolapsa mitralnog zalistka, što znači da se vrlo mala količina krvi vraća iz komore u pretkomoru, ali je ovo vraćanje krvi bezznačajno i ni na koji način ne opterećuje Vaše srce. Tahikardije koje imate ne moraju biti vezane za prolaps mitralne valvule. Savetujem da uradite analize krvi: KKS, Fe, Feritin, TIBC, UIBC, TSH i fT4, kako bi se dodatno ispitali uzroci ubrzanog rada srca (nekada tahikardija može biti vezana za anemiju ili probleme sa radom štitne žlezde). Što se bola tiče, s`obzirom da je lokalizovan i ne širi se, moguće je da je bol koštano-mišićnog porekla. Ukoliko se tahikardije nastave, možda treba uzeti u obzir i nošenje 24h Holter EKG-a, kako bi se ova vrsta aritmije dodatno ispitala.

      Srdačan pozdrav.

  141. Postovana!!
    Pre 2god. radila sam UZ srca i doktor je rekao da je sve uredno i da je moc srca 67%… prosle godine u decembru bila sam opet ali kod drugog dok. i rekao mi je da imam prolaps mitralne valvule… i moc srca(tako se on izrazio) da mi je 71% … pitala sam dali je opasno dali trebam terapiju ali rekao je da nije nista opasno da mogu normalno da funkcionisem.. i da nema potrebe od terapije niti hirurgiju …jedino reko je da cu osecati umor i da osecam probadanje od toga.. Ja se iskreno bojim zato sto osecam bol u levoj ruci , leve strane grudi .. umor ,probadanje … Isto ima i cervikalnu spondilozu pa je on rekao da me ruka bolu od toga a ne od srca.Dao mi je samo Ketonal i B6 nista vise. Dali treba da trazim 3 mislenje ,dali je ovo opasno… i dali je moguce da samo za 2 godine dobijem prolaps .
    Hvala unapred

    1. Poštovana,

      ukoliko prolaps nije veliki, tj. značajan, onda nemate razloga za brigu. Iz Vaše poruke ne vidim kolika je regurgitacija, tj. vraćanje krvi iz komore u pretkomoru, tako da ne mogu da znam o kom stepenu prolapsa je reč, ali ukoliko Vam je kardiolog rekao da nemate razloga za brigu, verovatno se radi o prolapsu koji ni na koji način ne opterećuje srce. Savetujem redovne kontrole na godinu dana, kako bi se pratilo stanje prolapsa, a ukoliko se jave tegobe i ranije.

      Srdačan pozdrav.

  142. Poštovana doktorice

    Sve pohvale za iskren trud uložen u odgovore. Pronalaženje ovog sajta ublažilo je moj trenutni stres 🙂

    Molim za vaše mišljenje u vezi mog stanja i tumačenje ehokardiografskog nalaza.
    Prije 7 tjedana upućena sam na hitnu zbog osjećaja iznenadne slabosti, probadanja oko srca (koja osjećam unatrag 2 god, ali im nikad nisam pridavala pažnju jer su znala doći i proći), boli u lijevom ramenu koja se spuštala niz lijevu ruku, oštre, jake i kratke boli u lijevoj strani potiljka, te otežano disanje. Hitne pretrage su pokazale da je krvna slika skoro savršena, ekg normalan te sam puštena doma.
    Tegobe koje su se nastavile su probadnja oko srca, nešto niže vrijednosti tlaka (105-115, 70-80), imam osjećaj da ne mogu udahnuti zraka koliko mi treba, srce mi brže i jače kuca i osjetim ga u vratu i glavi zbog čega nekad ne mogu spavati, povremeno me boli u lijevoj strani potiljka i čepi mi se lijeva nosnica (bez sekreta).
    Zbog tih tegoba uradila daljnje pretrage. Rtg srca i pluća, pregled otorinolaringologa, oftamologa i pulmologa sa spirometrijom, hormoni štitnjače (T4, TSH), EEg, Doppler karotida i VA – NALAZI UREDNI. MRI mozga uredan uz minimalnu rubnu hipertrofiju sluznice uz medijalni zid lijevog maksilarnog sinusa.

    KARDIOLOŠKI NALAZI:

    Ergometrija : Test opterećenjem prekinut nakon 6min i 40 sek radi umora – pri max opterećenju od 125 W i potrošnji kisika od 8,6 METa (73% teoretski max potrošnje kisika) postigne se frekvencija srca od 170 o/min (93% teoretski max dopuštene frekv srca) bez subjektivnih tegoba u prekordiju, bez signifikantnih promjena ST segmenta i bez poremetnji srčanog ritma uz uredan porast tlaka u opterećenju. Test koronarne rezerve je negativan.

    Holter ekg-a: Tijekom 24h registrirano je ukupno 119 841 srčanih ciklusa. Osnovni ritam je sinusni ritam. Frekvencija ventrikula se kretala između 53 i 162/min, prosječno 89 o/min danju, 73 o/min noću. 10% ukupnog vremena monitoriranja registriran je sinus ritam frekvencije iznad 100 o/min. Od poremetnji srčanog ritma registrira se 1 SVES. Nije registrirano signifikantnih promjena ST Segmenta.

    Ehokardiografija: IVS 9mm, LVIDd 43mm, LPWTd 11mm, EF 63 % prema Simpsonu i Teicholzu. U transmitralnom dijastoličkom protoku bez znakova dijastoličke disfunkcije LV. Blaga MR posteriorno usmjerenog jeta. LA nije dilatiran. Ao u korijenu 26mm, u asc dijelu 31mm, u desc dijelu 18mm. Uredna funkcija AV. Desna klijetka nedilatirana, uredne longitudalne sistoličke funkcije. Nema indirektnih pokazatelja plućne hipertenzije, intrakardijalnih tvorbi nema, kao ni perikardijalnog izljeva.

    Naime, doktor je rekao da nemam razloga za brigu, terapija lijekovima mi nije prepisana, no ja i dalje otežano dišem, srce mi brže kuca (naročito kad se penjem uz stepenice) brzo se umaram i probada me ispod lijeve dojke, pa me zanima da li se tako osjećam zbog mitralne regurgitacije i kako da ublažim te simptome? Da li je u mom slučaju reg. blaga, ili srednja? Također me zanima da li smijem trčati, plivati i ići na aerobik i pilates i postoje li načini kako spriječiti daljnje pogoršanje regurgitacije, npr prehranom, vježbama, tinkturom gloga..?
    Imam 26 godina.

    Unaprijed hvala na odgovoru i srdačan pozdrav

    1. Poštovana,

      s`obzirom da ste uradili sve pretrage (i više nego što je bilo potrebno) zaista smatram da nemate razloga za brigu. Mladi ste, bez izraženih faktora rizika, a što se tiče regurgitacije ona je toliko mala da ni na koji način ne opterećuje Vaše srce. Takođe, tegobe koje imate mogu biti vezane i za anksioznost prouzrokovanu stresom, a osećaj nemogućnosti dubokog udaha vazduha može ići u prilog tzv. sindroma hiperventilacije, što opet može biti posledica anksioznosti. Ukoliko se tegobe nastave, možete pokušati sa lečenjem anksioznosti i videti da li će na taj način simptomi koje osećate biti umanjeni.

      Srdačan pozdrav.

  143. Dobar dan, treba mi pomoc.
    Moj problem je taj sto kada udahnem osetim kao da mi desno plucno krilo nepriima dovoljnu kolicinu kiseonika… Udahnem i levo se lepo rasiri a desno osetim cudan osecaj kao da se nerasiri dovoljno… Sta to moze biti, inace imala sam koksaki, i tumor benigdni janika desnog. Radila sam ultrazvuk stomaka i sve je uredu jer pod rebrima osetim stalno kao da mi je tvrdo desno plucno krilo… cudan osecaj. Molim vas ako mi mozete reci sta bih to moglo biti.. Hvala unapred

    1. Poštovana,

      zaista ne mogu na osnovu simptoma koje ste naveli tvrditi o čemu se radi. Savetujem pregled pulmologa koji će proceniti da li je potrebno uraditi Rtg grudnog koša, ukoliko već imate osećaj da je problem u plućima.

      Srdačan pozdrav.

  144. Zdravo, imam 18. godina, pusim cigarete skoro pa 3god., pre vise od godinu dana mi se javio bol u grudima, bol sa leve strane, dodje neki period kada ne mogu uopste da spavam na levoj strani, osecam bol ispod grudi (samo leva strana) bol u ruci, u ledjima, pa cak i u prstima, kao da me vene bole, ne umem da opisem osecaj. Kada sam se obratila lekaru, rekli su mi da imam astmu, dali su mi da koristim pumpmicu (ventolin i symbicort), imam poteskoce u disanju, u grudima mi zvizdi kada disem, mada se to ne javlja stalno, uglavnom nocu. Duzi period nisam osecala nikakve bolove, bilo mi je dobro. E, onda, od pre nedelju-dve, sam pocela da kasljam (moram da napomenem da konstanto kasljam), ali u poslednje vreme ne prestajem da kasljam, lekari su mi rekli da sam alergicna na polen, pila sam neke lekove, medjutim mene muci bol koji sam gore objasnila. Za 5 dana imam pregled u ATD, pa cemo videti sta ce mi reci. Ako vi mozete da mi date neki savet, bila bih zahvalna. 🙂

    1. Poštovana,

      ukoliko kašljete ili imate problema sa disanjem, moguće je da bol koji osećate ide u prilog zamora respiratorne, tj. disajne muskulature. Ukoliko je to tačno, onda je bol mišićnog porekla, i sem što je neprijatan, nije opasan. Ukoliko se tegobe sa disanjem i kašljanjem smire, a bol i dalje perzistira savetujem pregled od strane specijaliste za bol u cilju postovaljanja tačne dijagnoze.

      Srdačan pozdrav.

  145. Molim vas za misljenje. Volela bi da znam da li i koliko smem da se bavim sportom? I koliko je dijagniza zabrinjavajuca. Hvala unapred na odgovoru.
    EKG: intermedijerni polozaj gl.el. osovine srca, sinusni ritam 70<min, povremeno VES po tipu bloka leve grane Hisovog snopa.
    ehokardiografija: Ao29mm, AoARC24mm, LA31mm, Aov19mm, AR-0, APP-1,04m/s, MaxPG4,37mmHg, IVS7mm, PW8mm, LV48/30m, EF68%, po teichholzu, FS38%, MVE0,80m/s, MVA0,55m/s, MR1+, AAP1,47m/s, PG8,67mmHg, PR0+, TR0/1+,
    voluminozniji pmk sa parcijalnim utiskivanjemnka supljini leve ptetkomore sa MR 1+. Normalna velicina leve pretkomore, ehogeniji miokard l.k difuzno, najvise IVS i lako zadebljan perikard iza zadnjeg zida miokarda l.k. kao i ispred desne komore.
    dg: arhythmia extrasystolica VES, prolapsus vv. mitralis gr.levis I 34.1

    1. Poštovana,

      kako bi procenili da li ste sposobni ili ne za bavljenje sportom, neophodno je da se uradi maksimalni test opterećenjem, kako bi se videlo kako se srce ponaša u naporu, i da li se preskoci koje imate u miru, javljaju i u naporu, ili se gube ili se njihov broj povećava. Takođe, s`obzirom da imate preskakanja, morate nositi i 24h Holter EKG-a kako bi se video ukupan broj i vrsta istih u toku dana, a na osnovu svega toga se daje procena da li ste sposobni za bavljenje sportom, u kojoj meri i kojom vrstom sporta.

      Srdačan pozdrav.

  146. Postovani,molim za odgovor,naime 2010 godine sam imao bolove uz osecaj probadanja i plitnog disanja. Rezultat: LEVA PREDKOMORA JE NORMALNIH DIMENZIJA CISTOG LUMENA. MITRALNI VELUMI SU OBA NORMALNE MORFLOGIJE BEZ NASLAGA I DEFORMITETA SA DOBROM AAMPLITUDOM OTVARANJA SA PLITKOM BALONIZACIJOM PMC PRILIKOM ZATVARANJA ALI BEZ ELEMENTA ZA REGURGITACIJU KRVI. LEVA KOMORA JE NORMALNIH SISTOLNO DIASTOLNIH DIMENZJA I DEBLJINE ZIDOVA SIMETRICNE I SINGERICNE KONTRAKTILNOSTI BEZ AKNIETICKIH ISPADA OCUVANE GLOBALNE SISTOLNE FUNKCIJE, EF PO SIMSONU 65%.
    AORTA JE NORMALNIH DIMENZIJA I DEBLJINE ZIDOVA PRSTENA I SAV TRI VELUMA. SEMILUNARNI VELUMI SU TRIVELARNI BEZ NASLAGA I DEFORMITETA SA DOBROM SEPARACIJOM U SISTOLI OD 20mm,I sa koretnim koapartiranjem u diastoli bez regurgitacije na uscu. DESNO SRCE BEZ DILATACIJE I BEZ TRIKUPIDALSACIJE. ART POLMONASLIJE NORMALNIH DIMENZIJA SVE DO RACAVA NA NIVOU VELUMA NEMA REGURGITACIJE. dg: prolapsus valvulae mitralis gradus I sine regrutaitio. MOJE PITANJE JE: DAL SMEM DA SE BAVIM NEKIM SPORTOM,DAL SMEM ICI NA TRCANJE,DALI SMEM DA SE BAVIM DIZANJEM TEGOVA TJ ICI U TERETANU? hvala vam unapred i molim za odgovor.

    1. Poštovani,

      savetujem prvo da uradite maksimalni test opterećenjem (ergospirometrijsko testiranje), pa da se nakon tog testa donese odluka da li ste sposobni za bavljenje sportom ili ne. Ovim testom se prati rad srca u naporu, procenjuje se funkcionalno stanje čitavog organizma, kakva Vam je kondicija, kada se zamarate, kako tolerište zamor, kakav je oporavak… UZ srca koji je opisan je uredan, a ukoliko i test bude normalan, onda se možete baviti sportom.

      Srdačan pozdrav.

  147. Postovani/postovana, molim Vas za misljenje.
    Rezultati UZ:
    aorta u korenu 32
    separacija veluma 18
    leva pretkomora 42
    desna komora 28
    lv edd 52
    lv esd 33
    ef 60%
    fs 40%
    septum 11
    zadnji zid 11
    perikardni izliv 0
    Zakljucak: Prolapsus valvuae mitralis discreta, sy anxsium, gastroduodenitis chr.

    Potom je radjen EKG pod opterecenjem:
    max mets 13.3 (8.7) mets (153) %
    max heartrate 182 (175) /min (104) %
    max bp 160/85
    max bp x hr 288 dp factor 0.0
    body surface 2.329
    Moja visina je 180 cm, a tezina je 115 kg.
    Zakljucak: Pri opterecenju od 13.3 METs dostignuta SMF 182/min, bez stenokardije, bes ST evolucije, pojedinacne SVES. Niza tolerancija napora.
    Ponekad se javi osecaj preskakanja srca, ali posto popijem lek dat za gore navedenu anksioznost, sve se smiri. Zanima me da li je i kojom merom to do srca, da li je problem u anksioznosti i gojaznosti, da li da se bavim sportom i generalno sve sto mozete reci kao savet i misljenje. Hvala.

    1. Poštovani,

      nalaz UZ i testa opterećenja je uredan. Imate retke pojedinačne preskoke (SVES) koji nisu ozbiljni i ne ugrožavaju Vas. Jedino mogu biti neprijatni kada ih osetite. Nekada se mogu javiti i u sklopu problema sa štitnom žlezdom, pa Vam savetujem da uradite analize krvi (TSH, fT4), za početak, a ukoliko bude potrebno i UZ štitne žlezde. Takođe, tegobe koje imate mogu biti, i vrlo često jesu anksiozne priorde, a na osnovu pregleda koje ste uradili, Vaše srce je dobro. Savetujem aerobni tip treninga (veći obim, manji intenzitet, bar 3 x nedeljno) u opsegu srčane frekvence: 120 – 150 udara/minutu. Takođe, ukoliko ste gojazni, obavezna je i korekcija ishrane, koja umnogome može smanjiti tegobe koje imate.

      Srdačan pozdrav.

  148. Postovana doktorice ,
    Imam 27 godina i tek sam sada saznao da imam urodjen prolaps zadnjeg mitralnog kuspisa , ehokardiografski pregled izgleda :
    EDD 51;ESD 35;VS 11/13;ZZ 57;EF 57; FS 30:Ao 36; Separacija 22; Leva predkomora 30; Desna komora 26;
    Mitralni protok 1.05/0.80 ; Aortni protok 1.23; Trikuspidni protok 0.57;MR2-3+
    Zakljucak :
    Leva komora nporasmalnih dimenzija u sistoli i dijastoli,kontraktilna bez segmentnih ispada,umereno hipertroficnih zidova.
    Mitralni kuspisi izduzeni miksomatozno deformisani sa znacima prolapsa zadnjeg mitralnog kuspisa i MR2do3+ u normalnu levu predkomoru.
    Aortna vavula trolisna kompetentna.
    Desne srcane supljine u granicama nogmale.
    Perikard bez osobitosti.
    Ja se unapred izvinjavam na osirnosti , mene zanima jer je ovo moje stanje za operaciju hitnu ili ne? kardilog koji je radio eho srca rekao mi je da samo dodjem na kontrolu za godinu dana a kardiolog koji je uputio na snimak kaze da je za operaciju pa bih zeleo vase misljenje.
    Unapred puno hvala .

    1. Poštovani,

      s`obzirom da se mi bavimo primarno sportskom medicinom i u sklopu toga sportskom kardiologijom, zaista Vas ne mogu savetovati da li je Vaše stanje za operaciju ili ne. Ovakvu odluku definitivno mora da donese kardiolog koji gleda Vaše srce i koji će na osnovu direktnog uvida u stanje zalistka, a i na osnovu toga da li imate izražene simptome ili ne, proceniti da li je operacija neophodna ili ne. Pošto su Vam dva kardiologa rekla dva različita mišljenja, moj savet je da potržite i mišljenje bar još jednog kardiologa kako bi znali na čemu ste.

      Srdačan pozdrav.

  149. Postovani.
    U poslednje vreme osecam da ne mogu doci do vazduha, kao da imam potrebu da svakih 15 minunta duboko udahnem. Ako to ne radim, obuzda me neki “nemir”. Moram da napomenem, da mi je dijagnostikovana anksioznost (napadi panije zbog prekomerne birge). Poslednjie pregled sam radio u januaru 2015. Radio sam ultrazvuk srca, i nosio sam EKG holter 24 sata gde mi je dijagnotikovana respiratorna aritmija. Poslednji EKG sam radio pre dve nedelje, i takodje je lekar reko da je sve uredu
    Moje pitanje glasi, da li postoji razlog za brigu, da li da opet posetim kardiologa?

    1. Poštovani,

      na osnovu simptoma koje navodite vrlo je moguće da se i dalje radi o anksioznim tegobama, tj. sindromu hiperventilacije. S`obzirom da ste skoro radili detaljne kardiološke pretrage, ne verujem da će novi pregledi pokazati bilo šta drugačije.

      Srdačan pozdrav.

  150. Poštovana doktorice,

    Imam 36 godina, pre nekoliko dana sam osetio povremena preskakanja srca, bez drugih tegoba. Preskoci su trajali 3-4 dana, a zatim se smirili, ne potpuno. U toku noći i prilikom šetnje, hodanja, ili neke aktivnosti ih nije bilo, uglavnom prilikom sjedenja, oko 3-5 preskoka na sat, pa zatim 2-3 sata ništa. Nisam sportista, radim kancelarijski posao. Dole je nalaz dr.

    Ehokardiografski nalaz:

    Levi ventrikul dijastola (45 mm)
    Levi ventrikul sistola (29 mm)
    Desni ventrikul dijastola (25 mm)
    Levi atrij (30 mm)
    Koren aorte (29 mm)
    Interventrikularni septum (8,5 mm)
    Zadnji zid (7,5 mm)
    Ejakciona frakcija (65%)

    Leva pretkomora je normalne dimenzije. Mitralni kuspisi su pokretni. Transmitralni protok ukazuje na poremećaj u relaksaciji. Uočena je regurgitacija 1-2+ u mezosistoli.
    Leva komora je normalne dimenzije, snažnih zidova, dobre kontraktilnosti. Nije uočen segmentni ispad u kinetici.
    Aorta je normalne dimenzije. Velumi su dobre separacije. Nije uočena regurgitacija.
    Desna komora je uredna.
    Perikardni izliv nije uočen.

    EKG: Sinusni ritam, normogram, bez osobitih promena u ST segmentu i T talasu. Nisu registrovane extrasistole.

    OBJEKTIVNO:
    Afebrilan, eupnoičan.
    PULNO: Perkutorno daju sonaran zvuk. Auskultatorno daju normalan disajni šum.
    COR: Akcija je ritmična, tonovi jasni, šumovi se ne registruju.
    Ta=130/90 mmHg
    Jetra i slezena se ne palpiraju. Lumbalne lože nisu osetljive na sukusiju. Extremiteti su bez otoka.

    Dg:-Prolapsus V. mitralis

    Th:-Prevencija infektivnog endokarditisa (Amoksiklav a 875/125 mg 2 tbl 2 sata pred vađenje zuba i još 1 tbl nakon 6 sati)

    -Presolol a 50 mg 2×1/2
    -Bromazepam a 1,5 mg pp

    To je nalaz. Izvinjavam se na malo dužem tekstu, pa ako može komentar. Hvala unapred

    1. Poštovani,

      nalaz je vrlo jasan. Radi se o blagom prolapsu mitralnog zalistka. Ono što je bitno, jeste da ovaj prolaps ne opterećuje Vaše srce, s`obzirom da su sve dimenzije srca uredne. Dobili ste i terapiju koja će ublažiti tegobe u vidu preskakanja (Presolol), a ja Vam savetujem i da jednom godišnje radite kontrolni UZ srca kako bi se pratilo stanje samog prolapsa, tj. da li napreduje ili ne (obično se nalaz ne menja, a ukoliko i to kod Vas bude slučaj, uz redovne kontrole, nemate razloga za brigu).

      Srdačan pozdrav.

  151. postovana doktroka utvrden mi e prolaps na preden mitralen kuspis rezultati od uz pregleda se Ao32mm LVds47mm RV25mm EF72% SSmm regrutacija ne e regestrirana bila sam kod drugog kardiologa za drugo mislnje kardiolog ni mi spomnuo prolaps rezulati od uz se IvSd 0.765 LVDd 3.91 LVPWd 0.394 LVDs 2.29 Lv Vol.d 66.31cm3 LV Vol.s 17.92cm3 (kubni) Stroke Vol.48.39cm3 Ejec Frac 73% Fract.Short 41% LV Mass120g Ao Root Dia2.80 AoV Cusp Sep 1.87 LA Dia 2.80 LA/ Ao1.00 Mitral Valve Dooppler. Peak E 0.44 Peak A 0.16 Ratio E/A 2.74 Peak Gradien 0.77mmHg ACC Time 270ms Dec Time 290 PHT66 MVA3.33cm2 Aortic VlVule Doppler Peak Velocity 31.98 Peak Gradient 0.41mmHg Acceleration 118.44cm/s2 Acc Time 270ms Ejection Time 250ms R-R interval 96bpm pise ureden molim vas doktroka pojasnetemi ovi analize dali imam prolaps ili ne oba kardioloza su mi rekli razlicno molam vas pojasnete mi ponekad osecam bol u predelu srce i jako cukanje ponekad retko mi preskaci izvinite na duzem komenatru

    1. Poštovana,

      iako imate prolaps, on nije hemodinamski značajan, što znači da ni na koji način ne opterećuje Vaše srce, s`obzirom da su dimenzije srca normalne. Preskakanja koja imate mogu biti vezana za prolaps, ali i ne moraju. Savetujem da se u pogledu preskakanja konsultujuete sa Vašim kardiologom u pogledu eventualnog prepisivanja terapije u cilju saniranja tegoba koje imate. Takođe, savetujem da radite UZ jednom godišnje kako bi se stanje prolapsa pratilo.

      Srdačan pozdrav.

      1. Hvala vam postovana doktroka na brzim odgovorom htela bih da znam dali rezulati od oba kardiloga ukazujut na prolaps posto mi jeden kardiolog ne mi e pomenuo prolaps a drugi jeste dali imam potreba da trazim trece mislenje hvalam vam odnapred

        1. Poštovana,

          Vaš prolaps je očigledno mali, tako da jedan od kardiologa vrlo verovatno nije smatrao da je potrebno navesti ga u izveštaju. Savetujem kontrolni UZ za šest meseci ili godinu dana kada će se videti stanje prolapsa.

          Srdačan pozdrav.

  152. Postovana, u poslednje vreme mi se javlja neobican treperavi kratkotrajni bol u sredini grudnog kosa, dok lezim na ledjima.Bol se i ranije javljao, ali kratko, i u duzim vremenskim razmacima..Pre dve godine, kada se bol prvi put pijavila,sam uradila EKG, RTG pluca,Ultrazvuk stitne i abdomena,kao i gastroskopiju, i sve je bilo u redu, ali poslednjih par dana bol mi se javlja svako vece,razlicitog inteziteta i trajanja i to kada lezim na ledjima.Bol se ponavlja u razmacima, i ne oduzima dah niti se osecam lose, samo je jako neprijatno.Interesuje me da li to ima veze sa srcem ili uzrok moze da bude i kicma?Hvala unapred.

    1. Poštovana,

      teško ja na ovaj način reći da li je u pitanju problem sa srcem ili ne. Moguće je da u tom položaju nastane i neki preskok u srčanom ritmu, a oni ukoliko su pojedinačni, sem što su neprijatni, ne predstavljaju bilo kakvu patologiju. Ne verujem da je u pitanju problem sa leđima. Ukoliko se tegobe ne smire savetujem pregled pd strane kardiologa (možda da se uradi UZ srca i eventualno 24h Holter EKG-a, kako bi se uvidelo da li su u pitanju preskakanja i u kom obimu ih ima).

      Srdačan pozdrav.

  153. Kako ziveti sa ugradjenom vestackom mitralnom valvuom, ugradjenoj u 68 god zivota – rok trajanja ugradjene mitralne valvue. Hvala na odgovoru

    1. Poštovani/a,

      na ovo pitanje odgovor morate dobiti od kardiohirurga koji Vam je i ugradio valvulu. Oni su mnogo iskusniji u tome, jer se time i bave, tako da svakodnevno dolaze u kontakt sa pacijentima koji imaju Vašu problematiku.

      Srdačan pozdrav.

  154. Postovani,
    Molim Vas da mi protumacine nalaz i kazete da li smem da se bavim sportom.edd 56, esd35, vs10.5/17.5, zz10,5/17.5, ef68, fs38, ao27, separacija22, lk37,dk26, mitralni protok 1.1/0.8,aortni protok1.6, trikuspidni protok 0.6/0.55, pulmonalni protok 1.1.
    Lp nije dilatirana, lk granicna u dijastoli, normalna u sistoli, ocuvane globalne sistolne funkcije, septum granicne debljine,mestimicno fibrozan.Mitralni kuspisi voluminiozni,PMK duzi, jaceg ehoa, pravi parcijalni prolaps u sistoli, registruje se mr 2-3+ prema zidu lp. Transmitalni protok govoriza ocuvanu relaksaciju lk. Desne supljine izgledaju normalno TR1+PR1SPDK preko TR 36mmHg Aorta bljestavog ehoa, manja aberantna horda u vrhu lk.
    Hvala.

    1. Poštovani,

      pošto imate umerenu regurgitaciju, a EDD je veći od 55, tj.kod Vas je 56, a s`obzirom da je funkcija leve komore još uvek očuvana, tj. normalna, sa ef većom od 50% (kod Vas je 68%), onda su evrposke preporuke za aktivno učestvovanje u sportu sledeće: dozvoljeno je bavljenje nisko i umereno statičkim i dinamičkim sportovima (stoni tenis, tenis-dubl, odbojka, gimnastika, trčanja-sprint, atletika-skokovi). Nije dozvoljeno bavljenje kontakt sportovima, kao ni visoko statičkim i visoko dinamičkim sportovima. Neophodno je uraditi i maksimalni test opterećenjem, a ukoliko je i on uredan, onda važe gore navedene preporuke. Bitno je i da li postoje simptomi (vrtoglavice, gubitak svesti, lupanje i preskakanje srca…) ili ne, da li u bližoj porodici ima srčanih tegoba i iznenadne srčane smrti. Neophodne su godišnje kontrole kako bi se pratilo stanje prolapsa. Ne znam kojim sportom se Vi bavite i koliko dugo već znate za prolaps, kako ste ga otkrili, da li imate tegobe ili ne, ali na osnovu brojki koje ste dali, preporuke su takve.

      Srdačan pozdrav.

      1. Hvala Vam puno na odgovoru.
        Za prolaps sam saznao na sistematskom pregledu jos u osmom razredu osnovne skole i od tad ga pratim. Test opterecenja sam radio pre tri godine i bio je uredan. Preskakanje srca imam ponekad ali imam utisak da mi ide iz glave i kada sam nervozan. U poslednjih godinu dana, i vise, mi se javio problem sa visim krvnim pritiskom a do tada mi je bio normalan i sada uzimam 2.5 mg lodoza ujutru da bih ga normalizovao kada je povisen. Interesuje me da li konkretno smem da trcim kuperov test 12 minuta i radim vezbe poput sklekova, zgibova i trbusnjaka, bez nekih preterivanja. Otac mi je preminuo u 44 godinini zivota, iznenada a nije imao nikakvih srcanih problema.

        1. Da se samo nadovezem, Otac mi je preminuo od infarkta srca ali iznenada, nije imao nikad problema sa srcem,tj, nije imao ni prolaps niti druge anomalije, ali par meseci pre infarkta, osecao je bolove u grudima. Ja imam 25 godina. Hvala.

        2. Poštovani,

          ukoliko nemate simptome tokom napora, ali i u miru, i ukoliko se ne izlažete prevelikom naporu, onda ne bi trebalo da imate problema, ali su OBAVEZNE redovne godišnje kontrole: UZ srca i test opterećenjem, kako bi se pratilo Vaše stanje.

          Srdačan pozdrav.

  155. Pozdrav….. Skoro su devojci otkrili da ima parcialno zadebljaje kuspisa…. ona kaze da nema velike tegobe ali se ja ipak brinem pa vas molim za odgovor….. nemam nalaze kod sebe da napisem sve tacne vrednosti,,…. uglavnom j sve u granicama normale, osim separacije kuspisa koja je 15mm I EF koji je 55%…… I pise da to ne znam sta vec u A2….. znam daje opis nikakav ali ako moze sta da se zakljuci, jer mi neda nalaze na uvid… hvala unapred

    1. Poštovani,

      zaista na osnovu ovako malo informacija ne mogu da Vam kažem o čemu se radi. Koji kuspisi su u pitanju, tj. kojeg zalistka, da li postoji vraćanje krvi kroz taj zalistak i u kojoj meri? Kolike su dimenzije srca? Sve ove informacije su bitne kako bi se procenilo da li je stanje ozbiljno ili ne?

      Srdačan pozdrav.

      1. Hvala na odgovoru…. Sad znam tacnije nalaze…… ima parcilano fibrozno zadebljanje mitralnog kuspisa….. Trivijalnu MR i trivijalnu TR…. takodje pise iza MR da je koaptacija ne potpuna…. i da prolabrira u segmentu A2….. srcani misic je normalne debljine….. ima probadanja ponekad i ziganje srca, ali slabo…. to se poveca kada se iznervira ili bas bas premori, tada ima jace ziganje i ostaje malo bez daha….. nadam se da sam sada bio malo precizniji….. A kao i svaki par planiramo brak, porodicu, da li prolaps moze da zakomplikuje trudnocu? unapred hvala….

        1. Poštovani,

          na osnovu ovog nalaza radi se o blagom prolapsu mitralnog zalistka, koji je hemodinamski bezznačajan i kao takav ni na koji način ne opterećuje srce. Žiganje i probadanje verovatno nemaju bilo kakve veze sa prolapsom, verovatnije je da je u pitanju grč ili grudnih mišića ili međurebarne muskulature. U svakom slučaju, savetujem da radi UZ srca jednom godišnje kako bi se pratilo stanje prolapsa, tj. da li napreduje ili ne (obično ostaje takav kakav je). Ukoliko ne napreduje, onda nemate razloga za brigu, pa ni po pitanju trudnoće.

          Srdačan pozdrav.

          1. A da li je trnjenje leve ruke karakteristican simptom prolapsa? I da li znaci da je prolaps napredovao ako su se simptomi javili tek pre pola godine nakon jedne stresne situacije…… Pre nije bilo simptoma, sem bas retkog probadanja u predelu srca….. sada se to desava dosta cesce, juce i prekuce je tesko disala u kratkim periodima….. ali je takodje bio prisutan stres…… hvala unapred

          2. Poštovani,

            teško je na ovaj način tvrditi da li su tegobe koje ima srčane priorode ili je možda u pitanju samo anksioznost prouzrokovana stresom koja se isto može manifestovati na ovaj način. UZ srca ne ide u prilog izraženijih poremećaja, ali ukoliko se tegobe nastave, u svakom slučaju, može se uraditi kontrolni kardiološki pregled.

            Srdačan pozdrav.

    1. Poštovani,

      ukoliko ste uradili sve preglede i zaista se uverili da je sa srcem sve u redu, onda se verovatnoća srčanog udara svodi na minimum.

      Srdačan pozdrav.

        1. nalaze iz krvi sve sam radio 2011 godine holestelor, secer i ostalo, da li ima potrebe da ih radim opet sada imam 30 godina?

        2. Poštovani,

          ukoliko je sve to u redu, Vi se dobro osećate, nemate simptome tokom treninga, normalno podnosite napor, a pri tome ste mladi, onda ta verovatnoća teži nuli. Nemoguće je pričati o tačnim procentima. Što se tiče analiza krvi, njih možete raditi jednom godišnje, ili bar jednom u dve godine, s`obzirom da ste mladi i prethodne analize su bile uredne.

          Srdačan pozdrav.

  156. dobar dan… potreban mi je vas savet i misljenje… jecesam osetila jak bol u grudima kao da se cepapaju,koji je trajao bas dugo,gusenje kocenje ruku od laktova nadole….i blago gubljenje svesti. Pa me zanima da li je nesto ozbiljno

    1. Poštovana,

      teško je na ovaj način reći da li je nešto ozbiljno u pitanju ili ne. Morate otići na pregled kod Vašeg lekara koji će uraditi neophodnu dijagnostiku i na taj način doći do adekvatnog rešenja. Veći broj mogućnosti dolazi u obzir, od onih ozbiljnijih do onih koje to nisu.

      Srdačan pozdrav.

  157. postovana doktorko
    vec duze vreme oko 10 meseci imam problema sa srcem prvo mi se javile tahikardije u dva navrata,zatim su pocela preskakanja srca radio sam holte registovano mi je 110 ves i 20svessto kazu da nije mnogo,javili su mi se simptomi svaki dan razliciti jedan dan zarenje u predelusrca ,drugi dan pritisak oko grudne kosti sto je znalo da izazove i preskakanje srca to jest osecaj jakog udarca po sred grudi.kada se penjem uz stepenice ponestaje mi vazduha i javlja se pritisak na grudnu kos sa ponekad preskokom u radu srca.doktor mi je rekao da se mozda radi o zeludacnoj kili,mada ja te simtome osecam ne samo posle jela kad legnem nego i dok sam fizicki aktivan.evo mojih poslednjih rezultata ekg,i ultra zvuka te bi vas molio za vase misljenje.
    EKG/SIN.RITFR66/MIN,BEZ st ItISPADA,REDUKOVAN r OD v1-v4
    EHO srcaLK normalnih dimenzija,ocuvane kontraktilnosti,EF66%,Ao trolisna,V max1,5m/s,bez gradijenata,PMK hipermobilan,prolabira A2 segmentom saMR 1+ u m mod EDD 5,1 ESD3,3 S 1,1 AO 3,0 LP3,6 DK2,4.
    RADIO SAM I TEST OPRERECENJA PO BRUSU U TRAJANJU OD 12 MINUTA TEST MI JE PREKINUT U 4 SEPENU PRE DOSTIZANJA SMF ZBOGHIPERTENZIVNE REAKCIJE PRACENE ZAMOROM TO JEST NEDOSTATKOM VAZDUHA.PRE TESTA,ZA VREME KAO I NAKON TESTA BEZ BOLOVA U GRUDIMA I BEZ POREMECAJA U EKG-U.TEST MI JE U TOM SMISLU BIONEDEFINISAN NA SMANJENJE KORONARNE REZERVE.OVO MI JE POTPUNO NEJASNO KAO I DOKTORU KOJI JE TO RADIO
    U STANJU MIROVANJAPRITISAK150/90 PULS67
    PRVI STEPEN 170/100 PULS 98,DRUGI195/110 PULS 105,TRECI200/100PULS 114,CETVRTI210/90 PULS 129,ODMORMINUT POSLE 190/90 PULS98,NAKON TRI MIN.150/80 PULS 81,POSLE 5 MIN.150/85 PULS 81.DAO SAM VAM DETALJNE INFORMACIJE TE BI VAS MOLIO ZA VAS KOMENTAR SVEGA OVOGA .
    S POSTOVANJIM DEJAN JOVANOVIC

    1. Poštovani,

      iz svega što se naveli, kardiološki testovi deluju uredno. Imali ste graničnu hipertenziju na napor, tako da ni to samo po sebi nije strašno. Ne znam koliko imate godina, da li ste gojazni ili ne, da li ste na nekoj terapiji za pritisak? 24h Holter EKG-a je uredan, tj. broj preskoka koji je zabeležen Vas ni na koji način ne ugrožava. Može biti nelagodno kada osetite neki od ovih preskoka, ali pošto ih zaista nemate mnogo, ne trebate paničiti zbog toga. Takođe, tegobe koje imate mogu biti i psihosomatske prirode, ili vezane za probleme sa želudcem. U svakom slučaju, uvek se treba eliminisati srce kao uzrok istih.

      Srdačan pozdrav.

      1. hvala na odgovoru.
        nisam gojazan visok sam 178,tezak 74kg,ne koristim terapiju za pritisak osim beta blokatora nebileta 1/2ujutru zajedno sa jednom tabletom bromazepama,holeserol mi se javlja povremeno ostala krvna slika mi je oslicna inace sam fizicki aktivan svaki dan jer redim kao postar i predjem sto biciklom sto peske dnevno oko 20km.za prolaps znam od ranije al mi nije nikada smetao ove tegobe su me zabrinule stoga sam vam pisao.pozdrav

  158. Postovana doktorko ako mozete da mi malo pojasnite dijagnozu :
    AO 2,5 SEP 18 LP 3,1 LK 4,9/3,2 EF 60 % DK 3,1 .
    Aorta normalne velicine,trolisna ocuvane separacije aortnih volumena.LP normalne velicine .Registruje se prolaps PMK.MR 2+ ,LK normalne velicine ,ocuvane GSF.Desna komora normalne velicine .TR 1+ .Perikard prazan.koja je vasa preporuka ako mozete da mi odgovorite unapred zahvaljujem Danijela Jovanovic

    1. Poštovana,

      prema nalazu koji ste opisali imate prolaps mitralnog zalistka što znači da se odgovarajuća količina krvi vraća iz komore u pretkomoru pri kontrakciji leve komore, a to ne treba da se dešava. U ovom trenutku, ova količina krvi koja se vraća ni na koji način ne opterećuje Vaše srce, jer su dimenzije i komora i pretkomora normalne, kao što piše u zaključku. Bitno je i da Vi nemate simptome. Savetujem da radite jednom godšinje UZ srca kako bi se pratilo stanje prolapsa (da li napreduje ili ne) i da obavezno naglasite stomatologu da imate ovu dijagnozu kako bi Vam preventivno dali antibiotike (kod krvavih intervencija). Vaš kardiolog će na osnovu nalaza UZ srca i uvida u isti proceniti da li je neophodna kardiološka terapija ili ne.

      Srdačan pozdrav.

      1. zahvaljujem na odgovoru i imam jos jedno pitanje kontantno nizak pritisak koji me bas obara oko 90 sa 60 ima li odgovarajuca terapija za to

        1. Poštovana,

          pokušajte sa većim unosom tečnosti, možete jeste i malo slaniju hranu (recimo, čorbe, supe…), piti kafu… i slično. Sve to podiže krvni pritisak. U svakom slučaju, bolje je imati niži, nego viši krvni pritisak.

          Srdačan pozdrav.

  159. postovani,,,,potreban mi je savet i misljenje vas…… danas sam osetila jak bol u grudima kao da mi se cepaju grudi gusenje i kocenje ruku od laktova nadole. sta moze biti uzrok

    1. Poštovana,

      savetujem da se javite Vašem lekaru ili Hitnoj pomoći. Na ovaj način ne mogu tvrditi da li je reč o nečem ozbiljnom ili ne.

      Srdačan pozdrav.

  160. Molim vas savijet,od jutra imam neopisivu bol u prsima,koja prelazi u ledja,tlak mi je bio 130/105. Bol se pojacava kod disanja i kasljanja. Osjecam se totalno munjeno. Otezano disem za sto sam uzela terapiju teotarda,ventolina,atroventa,alavesko,bas mi i nije pomoglo. Popila sam 1,5 g terenstifa za snizavanje tlaka ali bol i dalje ne prestaje. Nisam bila pod nikakvim naporom. Hvala

    1. Poštovana,

      bez pregleda i dodatne dijagnostike teško je tvrditi o čemu se tačno radi. Savetujem da se javite Vašem lekaru kako bi se uradio detaljan pregled, eventualno kardiološki ili neki drugi testovi. Uzročnici bola mogu biti brojni, od onih ozbiljnih do onih koji su u potpunosti bezazleni.

      Srdačan pozdrav.

  161. Postovani,
    Imam 22 godine i skoro sam uradila Ekg i ultrazvuk srca koji su pokazali da je sve u redu. Medjutim, u poslednje vreme mi se desava da me nakon vezbanja zaboli u grudima. Ne radim nikakve naporne vezbe, vec voznja bicikla, kratki kardio i slicno. Prvi i drugi put me je samo malo bolelo, medjutim treci put se bol bas pojacao i imala sam utisak da me pece. Morala sam da masiram taj deo. Inace mesto gde me zaboli je tesko opisati, ali izmedju centra grudi i leve strane leve dojke. Ponekad me zaboli i levo rame. Sta bi moglo da bude? I da li je nesto opasno? Hvala unapred srdacan pozdrav.

    1. Poštovana,

      moguće je da se radi o bolu mišićnog porekla (ili nastane grč grudnih mišića ili međurebarne muskulature) pošto navodite da su EKG i UZ srca uredni, a i Vi ste mladi, tako da sigurno nemate izražene faktore rizika. Savetujem da, ukoliko se bolovi nastave, uradite još i maksimalni test opterećenjem, kako bi se videlo kako se srce ponaša u naporu i da li se u naporu izazivaju neke promene na EKG-u koje bi objasnile Vaše tegobe. Ukoliko ste zainteresovani, ovaj test možete uraditi i u našoj ordinaciji. Ako i ovaj test bude uredan, onda nemate razloga za brigu, jer ste isključili srce kao uzročnika Vaših tegoba.

      Srdačan pozdrav.

  162. Postovani
    Imam prolaps mitralne valvule,ne mogu da nadjem nalaze,uskoro moram opet na kontrolu,htela sam da pitam da li smem da radim kardio program,konkretno inseniti…prvo bih pocela svako vece da povecavam duzinu setnje,kasnije bih uvela brzo hodanje,pa polako da udjem u ozbiljniju pricu sa kardiom.Puls mi jekonstantno u miru od 115 do 140,pritisak nizak najvise do 120/85.uglavnom ispod 100 gornji,a donji do 65.nemam nikakvih tegoba,zamaram se dok se popnem 2.sprata,imam snage,ali srce hoce da iskoci.Naravno videcu sa lekarom kad odem na pregled,ali me zanma i Vase misljenje.Pozdrav

    1. Poštovana,

      pre započinjanja bilo kakve fizičke aktivnosti savetujem da prvo uradite UZ srca, kako bi se videlo stanje prolapsa (da li je napredovao ili ne), ali i da obavezno uradite tzv.ergospirometrijsko testiranje (maksimalni test opterećenjem na pokretnoj traci, uz nošenje maske na licu, kako bi se videlo kako srce radi tokom napora, a preko maske se procenjuje i Vaša kondicija, tj. maksimalna potrošnja kiseonika, ventilacija pluća, kada se zamarate, kako tolerište zamor, maksimalna srčana frekvenca i sl.). Na osnovu svega toga se procenjuje da li ste sposobni za fizičku aktvnost, u kom obimu i intenzitetu, i koja vrsta treninga je najbolja za Vas. Takođe, treba ispitati i zašto Vam je puls u miru toliko visok, tako da pored UZ srca i ergospirometrije, savetujem da uradite i kompletnu analizu krvne slike: KKS, Fe, Feritin, TIBC, UIBC, AST, ALT, Bilirubin, lipidni status krvi, Urea, Kreatinin, TSH i fT4. Ponekad visok puls može biti vezan za postojanje anemije ili neadekvatnog funkcionisanja štitne žlezde.

      Srdačan pozdrav.

  163. Imam 24 god godinama u nazad imao sam. Povremene napade tahikardije… zadnji put sam zavrsio u. Hitnoj sa 250 otkucaja i atrijalnom fibrilacijom, tadjen mi je eho srca i doktori sumljaju na miokarditis, pre toga sam nosio holter i dijagnoza je arotmija ves, ali doktor mi je rekao da nije nista ozbiljno, zanima me vase misljenje da li moze da bude neko srcano oboljenje a ne miokarditis, inace sam i anksiozan,, hvala

    1. Poštovani,

      savetujem pregled od strane kardiologa koji se bavi isključivo poremećajima srčanog ritma. On će tačno utvrditi poreklo Vaših aritmija i da li su one opasne ili ne, da li ima potrebe za nekim vidom terapije ili slično. Suštinski, miokarditis može izazvati poremećaje ritma, ali postoje i brojni drugi uzroci napada tahikardije, tako da se sve to mora detaljnije ispitati.

      Srdačan pozdrav.

  164. Postovana, citam pitanja koja Vam postavljaju, pronalazim se u pojedinim, ali ipak cu konkretno opisati problem koji imam. Tacno izmedju grudi osjecam bol, koji NE varira pri disanju i ne boli na dodir. Nekada se, u vidu fiskanja, prosiri na lijevu ili desnu stranu. To kratko traje, a ostane ovaj bol u sredini grudnog kosa. Kako dodje, tako i nestane. U poslednje vrijeme primjecujem da mi se to desava nakon obroka ( ne znam da li se to moze sa sigurnoscu povezati). Pluca su ok, tako kaze ljekar opste prakse. EKG, holter, ergometrija – sve u redu. Aritmiju imam, dr kaze da to nije zabrinjavajuce. I cvorove na stitnoj – hormoni u redu. Da napomenem da sam imala katastrofalne oscilacije u kilazi, jer mi je prije godinu dijete bilo ozbiljno bolesno. Za mjesec dana -12 kg. Hvala unaprijed.

    1. Poštovana,

      s`obzirom da ste kardiološki ispitani verovatno Vaše tegobe nisu srčane prirode. Tegobe koje osećate mogu biti prouzrokovane i želudačnim problemima, s`obzirom da navodite da se često javljaju nakon jela, mogu biti i psihosomatske prirode (prouzrokovane stresom) ili koštano-mišićnog porekla (costohondritis, Tietzov sindrom, miofascijalni sindrom). Treba ispitati ove mogućnosti, a na osnovu toga doći i do tačne dijagnoze, a na osnovu nje prepisati i adekvatnu terapiju.

      Srdačan pozdrav.

  165. Poštovana,

    Prvo da se zahvalim Vama na strpljivim i redovnim odgovorima “običnim” ljudima koji se nose sa svojim zdravstvenim problemima.

    Voleo bih da mi kažete Vaše mišljenje o našem slučaju. Imam sina (10 god) koji zadnjih 4-5 godina redovno trenira neke sportove. Po prirodi je jako aktivan i stalno u pokretu. Na nekoliko sistematskih pregleda u dosadašnjim klubovima su mu rekli da ne bi bilo loše da ode do kardiologa čisto na proveru (a na nekim pregledima mu to nisu rekli). Mi, kao roditelji smo to uzeli za ozbiljno, jer supruga ima urodjenu srčanu manu. Bikuspidna AV koja je i stenotična i insuficijentna. Uzima Presolol kao terapiju.

    Danas je otpušten iz bolnice, posle provedene noći zbog nošenja holtera. Otkriveno mu je da ima prolaps mitralne valvule sa regrutacijom +1. 24h Holter nije zabeležio nikakve poremećaje ritma. Uputili su nas na test opterećenja pošto se bavi sportom.

    Sin mi se nikad nije žalio na neke nelagodnosti, simptome i sl. Trenutno trenira košarku, imaju jake treninge na kojima se on ne štedi. Uvek mu pratim lice i ponašanje i takodje nikada nisam uočio neki signal da mu nije dobro ili sl.

    EKG: sinusni ritam, SF 74/min, vertikalna osovina srca, PRI 0,17 sec, bez hipertrofije komora, QTc 0,42 sec

    Izveštaj 24h holtera: Dominira sinusni ritam sa max sf od 173, minimalnom 57, prosečnom 94. Nisu zabeleženi poremećaji stvaranja i provodjenja srčanih impulsa, pauze duže od 2 sekunde, niti repolarizacioni poremećaji.

    Ekokardigrafski nalaz: oba mitralna kuspisa pri vrhu voluminozniji (D PMK 6,7 i D ZMK 5,4) u mezotelesistoli vrhom blago prolabiraju u prostor LA (D prol PMK 3,4 i prol ZMK 3,3), a u telesistoli Color Dopplerom se registruje mitralna regurgitacija +1. Ostali EKG nalaz regularan.

    Dg: Sy PVM cusp bil cum reg +1 Tokom pregleda registruju se prevremene kontrakcije.

    Mi imamo mnogo pitanja, ali imamo i razumevanja ka vama, te bi ih sveli samo na par.
    – Da li je regurgitacija +1 velika i značajna vrednost?
    – Da li su ljudi sa ovom dijagnozom u opasnosti od iznenadne smrti?
    – Šta su prevremene kontrakcije, tj. da li su opasne?
    – Da li po vama može da se bavi sportom, mada znam da ćemo u to biti sigurniji nakon testa opterećenja?
    – Da li se ovo može prirodno “srediti” tokom odrastanja ili je ovo srčana mana za ceo život?

    Sa poštovanjem,
    Milan

    1. Poštovani,

      prolaps koji Vaš sin ima nije hemodinamski značajan, tj. ni na koji način ne opterećuje njegovo srce. Bitno je da test opterećenjem bude uredan i da je 24h Holter takođe normalan. Što se preporuka za aktivno bavljenje sportom tiče, osobe sa blagim prolapsom mitralne valvule mogu da se bave sportom bez ograničenja uz redovne godšinje kontrole (EKG, UZ srca i maksimalni test opterećenjem). Ukoliko prolaps ne napreduje, što je uglavnom slučaj, nemate razloga za brigu. Što se prevremenih kontrakcija tiče, one spadaju u poremećaje ritma, kada između dva normalna otkucaja “uskoči“ jedan između, i ukoliko nisu česte, što je i 24h Holter pokazao, ne predstavljaju bilo kakvu patologiju (do 2000 pojedinačnih u toku dana je dozvoljeno za aktivno bavljenje sportom). Prolaps koji ima verovatno će ostati na nivou na kom je sada, a preventivno se radi UZ na godinu dana kako bi se videlo da li napreduje ili ne. U svakom slučaju, ovako blag prolaps obično se pronađe kao uzgredan nalaz, kada se iz nekih drugih razloga radi UZ srca, jer ne daje bilo kakve simptome.

      Srdačan pozdrav.

  166. dijagnosa hipertensio arterialis ,insuff.v.mitralis.gr.levis (ef 65%,..mr 1+)
    ekg sinusni ritam,fr oko 75 min normogram ,r>sod v4 aplatirani t talasiu u d
    kp 145100 posle 10 min 130 /95
    subjektivno bez tegoba objektivno kardijalno kompezovan.

    MOLIM za misljenje i razjasnjavanje ove dijagnoze i dli mogu da se bavim sportom i dalje..plivanje veslanje..
    unapred hvala

    1. Poštovani,

      na osnovu podataka koje ste dali, ultrazvuk srca deluje uredno, premda ne navodite kolike su dimnenzije srca i srčanih zidova. UZ srca ide u prilog blažeg prolapsa mitralnog zalistka koji treba da se prati na godišnjem nivou. Što se tiče krvnog pritiska, savet je da uradite maksimalni test opterećenjem kako bi se videlo koliki je pritisak pri maksmimalnom naporu i da li se tada beleže patološke vrednosti ili ne, a na osnovu toga se procenjuje sposobnost za učestvovanje u sportskim aktivnostima. Ukoliko test opterećenjem bude uredan, onda se možete baviti sportom uz redovne šestomesečne ili godišnje kontrole (UZ srca, test opterećenjem) kako bi se Vaše stanje pratilo. Ukoliko vrednosti pritiska budu konstantno povišene, onda se razmišlja i o uvođenju terapije u cilju regulisanja krvnog pritiska.

      Srdačan pozdrav.

      1. aorta u korenu 39mm,
        separacija aortnih kuspisa 25
        ,leva pretkomora 36mm,
        otklon prednjeg mitralnog kuspisa 30 mm,
        desna komora 30 mm,
        dijastolna debljina septuma 9 mm,
        dijastolna debljina zadnjeg zida 10 mm,
        enddijastolni dijametar leve komore 41mm,
        endsistolni dijametar leve komore 23 mm
        ef oko 65%
        tr 0,ar 0, pr 0, mr 1+
        aomaxv 1,08m/s
        aomaxpg 4,7 mmhg
        pvmaxv 1,03 m/s
        pvmaxpg 4,2 mmhg
        e talas 0,79 m/s
        a talas 0,54 m/s
        perikard bez prisustva slobodne tecnosti uredna globalna i regkionalna kontraktilnost miokarda leve komore uzan i centralni mlaz mitralne regurgitacije

        nadam se da je sad dobro unapred hvala na misljenju i oceni ovog nalaza.

        1. Poštovani,

          ultrazvučni nalaz je uredan. Savetujem redovne godišnje kontrole (UZ srca) i da obavezno uradite maksimalni test opterećenjem u cilju evaluacije krvnog pritiska.

          Srdačan pozdrav.

          1. hvala na brzom odgovoru i samo jos jedno pitanje koje mi se namece zasto mora kontrola (uz) srca jednom godisnje dali je stanje ozbiljno ili je to redovna procedura pri takvim tegobama..
            Jos jednom hvala i srdacan pozdrav..

          2. To je redovna procedura, naročito kod osoba koje se bave sportom.
            Srdačan pozadrv.

  167. Danss je odjednom pocelo da me steze u grudima ledjima i rebrima probada i boli kad disem a kad je sve to pocelo srce mi je lupalo kao ludo… po sredini me probada i siri se na levu i desnu stranu…

    1. Poštovana,

      teško je bez pregleda reći o čemu se radi. Uradite u najamnju ruku ekg kako bi se srce isključilo kao uzrok Vaših tegoba, a ovaj pregled će pokazati da li su neophodne dodatne analize ili ne.

      Srdačan pozdrav.

  168. Postovana, zbog blage migrene neurolog mi je dao da pijem Propranolol, u jednom trenutku (pre terapije) sam imala pritisak 130/95, poslali su me kod interniste, ona mi je preporucila poboljsanje ishrane. Pritisak nije vise bio toliko visok, moguce da je to bilo trenutno, Uradila sam ultra zvuk srca i rekli su mi da imam prolaps mk sa Mr trag do 1+ u levu tretkomoru koja je normalne velicine. Sve ostalo je dobro.
    Rekli su mi da ne treba da se brinem, trebam li?
    Srdacno

    1. Poštovana,

      prolaps koji imate nije hemodinamski značajan, što znači da ni na koji način ne opterećuje srce, tako da nemate razloga za brigu. Savetujem da na svakih godinu dana, ili bar jednom u dve godine, uradite UZ srca, kako bi se stanje prolapsa pratilo (da li napreduje ili ne). Takođe, pri svakoj stomatološkoj intervenciji naglasite da imate prolaps, kako bi Vam preventivno prepisali antibiotike u cilju sprečavanja tzv. bakterijskog endokarditisa.

      Srdačan pozdrav.

  169. Pozdrav! imam jedno pitanje radi se o tome da sam danas bila kod kardiologa,na ultrazvuk srca,stim da sam imala simptome a to je lupanje srca i preskakanje dr je rekao da je srce sasvim u redu ali da je zalizak malo za nijansu prosiren dobila sam da pijem proprenolol po pola leka po potrebi ali ja se i dalje brinem da li moze da mi bude bolje ili moze cak da bude gore koliko je to opasno inace imam i neke jos nalaze: Ao:2,7cm,LP: 2,7cm,L.K.d:3,8cm, D.K.D:2,3CM,IVSD:0,9cm,ZZLKD:0,9cm,EFLK:65% A.V.- trolisna,sepracija zalistaka 1,9cm. M.V.- dobre sepracije.PMK balonira u LP.MR:O u perikardu nema slobodne tecnosti,nema ispada u kontraktilnosti LK.Srcane supljine normalnih dimenzija nema hipertrofije miokarda LK.Ocuvana sitolna i dijastolna funkcija LK. Molim objasnjenje jer jako sam opterecena i bojim se, puno bi mi znacio Vas odgovor… Srdacan pozdrav unapred hvala!

    1. Poštovana,

      nalaz ultrazvuka srca je uredan i što se toga tiče nemate razloga za brigu. Preskakanja koja osećate, ukoliko su pojedinačna i ukoliko nisu učestala, takođe nisu opasna, i ni na koji način Vas ne ugrožavaju. Lek koji ste dobili upravo se i pije kako bi se broj preskakanja umanjio, a i ima funkciju da smanjuje anksioznost, tako da deluje na sve simpotome koje Vi trenutno osećate. Ukoliko se preskakanja nastave savetujem da uradite i 24h Holter EKG-a kako bi se videlo koliki je broj i vrsta ovih preskakanja, a na osnovu toga će se i procenti da li je potrebno korigovati terapiju ili ne.

      Srdačan pozdrav.

  170. Imam 23 godina, imam trivijalnu mitralnu manu. Šta možete da mi kažete o tome, da li mogu da nastavim da se bavim sportom, konkretno bodibildingom? Prisutan je i taj srčani šum, ali kako mi je doktor rekao, nemam razloga za brigu. Šta možete još da mi kažete o tome?

    1. Poštovani,

      s`obzirom da mana koju imate nije hemodinamski značajna (navodite da je trivijalna), tj. ni na koji način ne opterećuje Vaše srce, onda uz redovne godišnje kontrole (UZ srca, maksimalni test opterećenjem) možete se baviti sportom. Bitno je da mana ne napreduje i da Vi nemate tegobe tokom treninga. Ukoliko niste, onda obavezno uradite i maksimalni test opterećenjem kako bi se videlo kako se srce ponaša u naporu, kojem ste izloženi i tokom svakog treninga.

      Srdačan pozdrav.

      1. Nisam radio test opterećenja, ali ću uraditi. Nikad do sada nisam imao problema tokom treninga. Nekad mi se desi da me probode malo leva strana, ali osim toga ništa drugo. Znači, mogu da nastavim sa treniranjem i dalje? Veliko pozdrav, doktorka. Hvala puno na savetima.

        1. Poštovani,

          ukoliko je i test opterećenjem uredan, slobodno možete trenirati uz redovne godišnje kontrole.

          Srdačan pozdrav.

  171. Devet godina bolujem od aritmije apsolute. Svake godine od 2 do 6 puta konvertovan sam u kardiološkoj jedinici. Napadi aritmije su iznenadi sa jakom frehvencom srca od 130 do 200 otkucaja u minuti. Skoro sve poznate antiaritmike sam koristio betablokatore najviše preselol i konkor, propafen najduže, sada su mi prepisali amiodaron 1×1 i farin pola tablete do cele prema kretanju INRa. Konvrtovan sam kombinacijom propafena sa beta blokartorima ili amidarinom u kardiološkoj jedinici. Bio sam u KC Beograd predložena mi je RF ablacija. Aritmija mi je dosta usporila način života, ne mogu da se čak ni rekreativno bavim sportom, kao što je vožnja bicikle. Uz stepenice i jače uzbrdice brzo se zamaram, normalno hodam sa manjim tempom nego pre aritmije. Zanima me vaše mišljenje da li posle RF ablacije mogu se baviti rekreativno sportom, i vratiti se normalnim životnim aktivnostima, brži hod, trčanje, i vaše mišljenje o terapiji. Hvala unapred.

    1. Poštovani,

      u našoj praksi smo imali nekoliko sportista koji su zbog sindrom WPW (Wolf Parkinson White – sindrom koji takođe dovodi do napada tahikardije, kao i u Vašem slučaju) išli na RF ablaciju i svi su se uspešno vratili sportskim aktivnostima, mnogi i na profesionalnom nivou. Čitajuci Vašu istoriju bolesti mislimo da RF ablacija može da Vam pomogne da se vratite normalnom životu, pa samim tim i sportskim aktivnostima. Naravno, jako je važno da se pogodi put koji dovodi do aritmije i na taj način se uspešno odstrani.

      Srdačan pozdrav.

      dr Nenad Dikić
      internista-kardiolog

  172. Molim vas za vase misljenje
    Vec godinama se aktivno bavim trcanjem, planinarenjem, alpinizmom, sportskim penjanjem i bolderom i nisam nikada imao problema sa srcem ili bilo kakvih tegoba iako se puls veoma cesto kretao i oko 180 bpm pa i vise. Imam 43 godine i na stres testu pre dve godine max puls mi je bio 186 a krvni pritisak 140/100 (na kraju testa) i sve je bilo ok. Ove godine sam napravio EHO kardiografiju sa kolor doplerom i rezultati su sledeci: (unapred se izvinjavam zbog prevoda, imeno pisem iz Skoplja)
    2D ehokardiografija sa kolor doplerom
    RR130/80 mmHG
    Kinetika septuma i zid leve komore uredan, nema hipokineticke zone, niti ishemicne sekvele. LVIDd 44mm LVIDS27mm EF70% Dimenzije srcevih kaviteta i struktura:IVS12mm, RV26mm, Ao33mm, LA34mm, Sistolna separacija aortnih kuspisa 19mm. Doppler pulmonalnoh ustia sa Vmax.0.88m/sec i AT135ms, nema znaka pulmonalne hipertenzije. Nema prekida u koninuitetu interatrialnog septuma. Kolor dopler nije registrirao levo desni sant na pretkomornom niti na komornom nivou. Doppler trikuspidnog ustia uredno. Doppler aorte registrirao (1+ aortna regurgitacija intermitentna) bez gradienta. Doppler mitralnog ustia sa urednim odnosom E i A val-a, registrirana je 1+ hemodinamiski neznacajna mitralna regurgitacija. Hiperkinetican prednji mitralni kuspis bez pretkomornim komornim opterecenjem-konstitucija. Epikardum i perikardum je uredan. Sacuvana kruzna i uzduzna forma leve komore. Nema tromba niti intrakaviranih masa.

    Nadam se da sam dobro preveo….Na kraju mi je kardiolog rekao da mogu slobodno da nastavim sa sportskim aktivnostima ali da nemora bas toliko da podizem puls. Stres test ovih zadnjih godina nisam radio ali zbog toga sto nosim pulsmetar (Polar RS300) ustanovio sam da mi je puls u mirovanju oko 50, ali da kad pocnem sa trcanjem relativno brzo skoci na 130/140 na kojem tempu trcim zonu 1, zonu 2 trcim na pulsu 140-160 a zonu 3 na primer kad trcim fartlek drzim izmegu 160 i 175/180 bpm (inace na Kuperov test istrcim oko 2800/12min). Mene interesuje dali ovo brzo “skakanje” pulsa ima bilo kakve veze sa aortnom ili mitralnom regurgitacijom koju je dijagnosticirao doppler i dali stvarno treba da namalim tempo ili mogu da produzim sa intenzivnim treninzima jer se bas sad nalazim u odlicnoj formi. Inace pri svim aktivnostima ne osecam nikakve tegobe.I jos jedno pitanje: dali takozvani Corriganov puls ima veze s ovom mojom dijagnozom…..(jer sam malo istrazivao po net-u)

    hvala unapred
    Blagoj
    p.s. mozda dodjem i na pregled kod vas kad me put navede kroz Beograd pa mi recite koliko dana ranije treba zakazati termin

    1. Poštovani,

      na osnovu svega što ste naveli smatram da nemate razloga za brigu i da možete nastaviti da trenirate istim tempom kao i do sada. Nalaz UZ srca ide u prilog sportskog srca. Regurgitacija koja se kod Vas javlja je bezznačajna i ni na koji način ne opterećuje Vaše srce, tako da vrednosti Vašeg pulsa nemaju veze sa tim, a ni sa Corriganovim pulsem koji se javlja kod ozbiljnijih aortnih regurgitacija koje su obično izazvane insuficijencijom aortnog zalistka (kada se u velikoj meri gubi funkcija zalistka), što kod Vas nije slučaj. Takođe, ne smatram da je skok pulsa na 130 do 140 udara/minuti u nekom kraćem vremenu bilo kakva patologija. Bitno je da se redovno kontrolišete i da redovno radite maksimalni test opterećenjem, jer na taj način se prati i stanje srčanih zalistaka, a samim tim i stepen regurgitacije, ukoliko postoji, a pomoću testa se vidi kako srce toleriše maksimalni napor i kako se kreću vrednosti pulsa (jednom godišnje). Što se tiče ergospiorometrijskog testa u našoj ordinaciji, dovoljno je dan do dva ranije zakazati pregled na telefon: 305 83 76.

      Srdačan pozdrav.

      1. Hvala puno na odgovoru i objasnjenju. Uz put moram da pohvalim sajt i vase iskrene napore da izadjete u susret svima nama. Meni licno su mnoge stvari postale jasnije zahvaljujuci vasim odgovorima na raznim temama. Zelim vam sve najbolje i svako dobro.

        pozdrav

        Blagoj

  173. Postovana doktorka,

    meni je dijagnostikovan prolaps mitralnog zalistka, mada mi je dozvoljeno da se bavim sportom, nikakve lekove ne koristim. Da li je preporucljivo da pijem espreso kafu i koliko?

    Hvala Vam na odgovoru i srdacan pozdrav

    1. Poštovani,

      ukoliko prolaps koji imate ne dovodi do poremećaja ritma, tj. nemate ubrzan rad srca ili učestala preskakanja, onda možete piti kafu. Što se količine tiče, bitno je da ne preterujete, ne samo zbog srca, već i drugih štetnih efekata koje kafa može da izazove ukoliko se prekomerno konzumira. 2-3 kafe dnevno je sasvim dovoljno i ne bi trebalo da Vam pravi bilo kakve probleme.

      Srdačan pozdrav.

  174. Postovani,
    U poslednjih da meseca su mi se javili problem sa nepravilnim radom srca.Ranije su bili periodicni,retki,sada svakodnevni.Uradjen kardioloski pregled,EKG,UZ,Holter EKG,zabelezeno je preskakanje,ali je doktor rekao da je sa srcem sve uredu.Takodje imam problema sa zeludcem,bol i nekad pojacano lucenje kiseline i bolove u ledjima u lopaticnom i vratnom delu.Tu nekada osecam i blago trnjenje desne ruke.Od terapije imam Presolol 50mg jednu denevno i Omeprol 2 puta dnevno.Interesuje me da li je moguce da nepravilan rad dolazi zbog zeludca ili kicme,ili sva tri problema mogu biti povezana. Hvala.

    1. Poštovani,

      ponekad problemi sa želudcem mogu izazvati i povremene preskoke srca. Ukoliko oni nisu česti, nemate razloga za brigu. Što se tiče bolova u leđima i vratu, ovi bolovi mogu biti mišićnog porekla i ne moraju imati bilo kakve veze sa preskakanjima koje osećate. S`obzirom da su sve kardiološke pretrage bile uredne, onda nemate razloga da se brinete.

      Srdačan pozdrav.

  175. imam vec 6mjeseci, mislim od kada sam otkrila atrijalnu fibrilaciju. pila sam pradaxu i jos js pijem i propafen…. srce se vratilo nakon 6mjeseci u normalan ritam…. potpuno sam zdrava i zdravo se hranim, ali sam vrlo impulsivna osoba i energicna… mislim da se to moze smatrati glavnim uzrokom.

    citajuci o tome i gledajuci razne sajtove u stvari mislim da su osobe sve koje burno emotivno reaguju i koje su izlozene stresu, sklone srcanim oboljenjima, i pradaxa dozivotno
    jedino ako se kardinalno promjeni naci zivota i potpuno eliminise stres a mislim da je to nemoguce 🙂

    1. na zalost opet mi se vratila atrijalna fibrilacija….. 🙁 , predlozena mi je ablacija….. ali me nervira sto ne mogu da otkrijm uzrok, jer mi se cini da svaka ablacija nece biti uspjesna ako se ne otkrije uzrok koji opet moze vratiti srce u nepravilan ritam,,.,, i tome nema kraja
      sada sam odlucila da potpuno se oslobodim nezdravih namirinica, i da svedem zivot na najzdraviji moguci, ukljucujuci eliminaciju stresa u najvisoj mogucoj mjeri…i da pokusam sama da otkrijem uzrok uz pracenje problema koje imam,…. ljekari najcesce generalizuju i ne zalaze previse u detalje…

      1. Ja sam bio kod više akrdiologa i akrdiohirurga, izvršio sam ablaciju polse deset godina napada i konverzije aritmije apslute. Izvršena mi je ablacija, pred operaciju urađene su sve provere, eho, skener, test opterećenja, krvna slika i odrađena je operacija-ablacija na plućnim venama koje ulaze u levu predkomoru. Još dve kontrole holtera su mi uradili ali polse četiri mesca ipaoao sam iz sinusnog ritma i vratili su me infuzuzijama propafena osećao sam se dobro i sada se osećam dobro, moraću ponovo na kontrolu radi soptvenog zdravlja i odluke šta će dalje da preduzmu. Verujte mi uvek sam se pitao šta sve utiče na aritmiju, nisam mogao d anađem konkeretan razlog kako koji lekar tvrdi ali lekari koji rade ablaciju jasno objašnjavaju kakava je to operacija i koja je njena uspešnost i sa čime se suočavate. Ako bude potrebana id ruga ablacija prihvatiću. Poštujete terapiju i ne bejte se ablacije jer aritmija usporava i menja život i izaziva velike rizike.

  176. Draga doktorko.
    Isao sam na svakakve preglede , radio ekg 7,8 puta ultra zvuk srca 2 puta i kopletan ultra zvuk od glave do pete sto bi se reklo.
    imam probleme jer sam non stop napet non stop me. Steze u grudima i u predelu srca, zna da me sevne u hrudima i desava mi se da mi skoci pritisak i puls pa da spadnu…..
    non stop mislim o tome i preopterecen sam. Takodje sam i operisao srirnj zlezdu skoro skinuli su je pola ali nisam imao problema sa njom hormoni su bili ok i pre i posle operacije.. nezmam sta da radim sa sobom to stezanje u grudima me izludjuje…

    1. Poštovani,

      s`obzirom da ste radili detaljne kardiološke pretrage više puta, onda su Vaše tegobe vrlo verovatno tzv. psihosomatske prirode. Anksioznost, ukoliko je Vi imate, vrlo često daje iste ili slične simpotome koje ste opisali. Naravno, prvo se uvek otklone uzroci organske prirode, što ste Vi i uradili, pa se tegobe onda prepišu anksioznosti. Savetujem pregled od strane psihologa/psihijatra koji će potvrditi ili odbaciti ovu dijagnozu. Ukoliko se potvrdi dijagnoza anksioznog poremećaja biće Vam prepisana adekvatna terapija koja će Vam umnogome umanjiti simptome koje imate i samim tim će Vas sve ovo manje iscrpljivati.

      Srdačan pozdrav.

  177. Postovana Tamara,molim vas ako mozete da mi pojasnite ovo.
    Radi se o zeni koja ima 48god.Laboratorija:Hgb-99 Erci-4,84 Trci-413.
    EKG-sinusni ritam,levogram, f-oko 75/min.bez drugih znakova za leziju i ishemiju miokarda.Obj.status: Auskultatorno nad plucima i srcem nalaz je uredan.TA=140/100mmHg!!Potrebno uvesti u terapiju: Triapin 1×5/5mg. Hemopres 1 tbl na 3 dan, Ferofolik 2×1.
    Dijagnoze: Anaemija sideropenica secundaria D500
    Hypertensio arterialis essentialis (primaria) I10
    Obesitas E66
    Zanima me da li je sa srcem sve u redu i da li su ti lekovi prepisani za hipertenziju ili ima za anemiju?
    Srdacan pozdrav

    1. Poštovani,

      prva dva leka su prepisana za povišen krvni pritisak, a Ferofolik za anemiju. Na osnovu nalaza EKG-a, sa srcem, u smislu električne sporovdljivosti, nema problema. Ukoliko oseti neke kardijalne tegobe savetujem da se uradi i UZ srca, čime će se proceniti i sama struktura srca (dimenzije, stanje zalistaka, debljina i pokretljivost zidova…).

      Srdačan pozdrav.

      1. Ona takodje boluje od hronicne opstruktivne bolest pluca pije Durofilin.Doktor joj je na osnovu EKG-a rekao da ima oslabljeno srce i oticu joj zglobovi na nogama,ima gusenje,nelagodu i bol u grudima,E sad nezna da li joj je to zbog pluca ili srca.

        1. Poštovani,

          može biti i od jednog i od drugog. Savetujem pregled od strane kardiologa u cilju eventualne dodatne dijagnostike i možda uvođenja i terapije koja će protektivno delovati na srcu. Moguće je da je EKG pokazao promene koje ukazuju na uvećanje leve komore, ali bez uvida u isti, ja to zaista ne mogu da znam.

          Srdačan pozdrav.

          1. Poštovani,

            EKG je suštinski uredan. Postoji nešto što se zove devijacija leve osovine, a koliko ja mogu sa slike da vidim i kriterijumi za hipertrofiju leve komore, ali to je nešto što mora da se proveri pomoću UZ srca.

            Srdačan pozdrav.

  178. Поштована,
    Имам 23 године.Још као детету, доктори су ми открили шум над аортним и митралним ушћем, због чега сам редовнo радила ЕКГ. Налази су били уредни.
    Године 2009. осетила сам гушење и убрзан рад срца,што до тада нисам осећала.
    Урадили су ми ултразвук срца.
    У ехокардиографском извештају из те године пише: Prednji mitralni kuspis izduzen, voluminozan i lako prolabira u levu pretkomoru, a transmitralno se registruje trivijalna mitralna regurgitacija u tankom mlazu od 1 do +2. Ostali ehokardiografski nalaz uredan. Prevencija bakterijskog endokardita. Kontrola za godinu dana. На прегледу су утврдили да имам prolapsus valvulae mitralis. Рекли су ми и то да је срчани залистак продужен због генетске предиспозиције.
    Терапија ми је била 1/2 пропранолола од 40 mg по потреби.
    Од тада нисам осећала никакве тегобе до године 2011, када сам била изложена великом стресу. Требало је да урадим ултразвук срца.
    Коментар је био следећи: Leva komora nije dilatirana i dobre sistolne funkcije. Nad trikuspidnim TR 1, nad plucnim PR 1+, nad mitralnim MR 2+, aortno usce kompetentno. Leva pretkomora nije dilatirana, aorta u korenu nije dilatirana i dobre separacije u sistoli. Prednji mitralni kuspis voluminozniji i prolabira diskretno u LP sa MR oko 2+.
    Терапија је била иста,1/2 пропранолола од 40 mg по потреби.
    У односу на претходни период имала сам већу потребу да пијем пропранолол,јер ми се чешће дешавало лупање срца.
    На контролу сам отишла 2013, тада су ми радили ЕКГ: sin. ritam, F: 75/min, IBDG, ostalo bo. Terapija propranolol 40 mg 2X 1/4. Kontrola po potrebi.
    Последњи пут сам ишла на контролу у јуну 2014. Радила сам ЕКГ и све је било у реду.
    Међутим, у августу 2014. сам услед претрпљеног стреса, осетила први пут како се крв задржи и одједном већа количина крви пројури у срце. Не знам како бих то боље објаснила, подсећа на штуцање, прескакање.Осећај је врло непријатан,али не траје дуго.Чак се ни не узлупам кад се то деси.У последње време ми се то често дешава .Нисам сигурна шта то значи и да ли је то опасно.
    Замолила бих Вас да ми то објасните и да ми кажете шта треба да радим.
    Још нешто, у последње време сам стално нервозна и напета, због различитих обавеза и проблема. Била бих Вам захвална да ми препоручите нешто чиме бих могла да умањим стрес.
    Срдачно Вас поздрављам и захваљујем се на одговору.

    1. Poštovana,

      savetujem da uradite kontrolni UZ srca, s`obzirom da sam iz Vaše poruke shvatila da ste poslednji put radili isti 2011. UZ srca će pokazati da li prolaps koji imate napreduje ili ne, i da li su simptomi koje imate povezani sa tim. Tegobe koje sada imate mogu biti izazvane stresom, tj. mogu biti psihosomatske prirode, ali mogu biti i posledica poremećaja ritma (tzv. ekstrasistole). Ove promene ne moraju biti opasne, naročito ukoliko broj preskoka nije značajan, ali mogu biti neprijatne ukoliko Vi osetite svaki ili skoro svaki preskok. Savetujem da uradite i 24h Holter EKG-a kako bi se videlo da li i koliko u toku dana ima preskakanja, a na osnovu toga se preporučuje odgovarajuća terapija.

      Srdačan pozdrav.

    2. Pozzzz za vas doktorice…jedno kratko pitanje jeli puls 85 otkucaja u minutu u mirovanju ok ili ne….toliko unaprijed hvala…i pozzz jos jednom za vas…

      1. Poštovani,

        normalne vrednosti pulsa u mirovanju kod obične populacije iznose između 60 i 100 udara/minutu, tako da nemate razloga za brigu.

        Srdačan pozdrav.

  179. Postovana,moj komentar je negde zalutao pa vam pisem ponovo.
    Uradio sam i test opterecenja po vasem savetu koji glasi:
    Test fizickim opterecenjem na ergobiciklu prekinut na 13 min 125w zbog postignute s m f
    Bez bola u grudima
    Krvni pritisak uglavnom uredan
    Elektrokardiogram pokazuje VES,u dve forme-vise u odmoru nego u opterecenju
    Bez ST segmenta
    Opisao sam vam samo izvestaj kardiologa jer se u ovo drugo nerazumem.
    Test sam poceo u strahu i panici jer kako sam vam vec rekao upao sam u psihu zbog tih preskakanja pa mi je na pocetku testa puls bio 90 otkucaja,inace mi je u normalnim okolnostima,odnosno kad sam smiren od 55 do 60 min.
    Doktor mi je rekao da je previse sto sam radio sve ove rezultate,jer kad je video zaprepastio se,kaze da sve dolazi iz glave i da mogu da radim sve fizicke poslove,s tim da sam mu napomenuo da radim stvarno tezak fizicki posao.
    Medjutim ja i dalje imam ta preskakanja i dalje mi narusavaju kvalitet zivota,jednom recju me izludjuju…
    Molim vas za misljenje da li na osnovu svih mojih nalaza mogu da budem nacisto da mi je srce zdravo i da zivim normalan zivot i da zanemarim te preskoke jer vise neznam sta da radim.
    Molim vas dajte mi savet jer sve sto je trebalo da se uradi ja sam uradio i kao sto vidite svi rezultati a i doktori kod kojih sam bio me uveravaju da mi je srce zdravo i da sve dolazi iz glave…
    VELIKI POZDRAV I SVAKA CAST NA ZALAGANJU…

    1. Poštovani,

      ukoliko je i test bio uredan, a sam kardilog koji Vas je pregledao rekao da je sve u redu, onda zaista nemate razloga za brigu. Bitno je da se preskoci koji se javljajuj gube u opterećenju, tako da nemate razloga za brigu prilikom Vašeg posla. Nekada možete imati vrlo malo preskoka u toku dana, koji Vas ni na koji način ne ugrožavaju, a da Vi jednostavno osetite svaki, i to Vas dodatno poremeti i uspaniči, a za to zaista nema razloga. S`obzirom da su sve kardiološke pretrage bile uredne, onda se morate opustiti jer nema potrebe da svaki dan živite u strahu bez ikakvog razloga. Takođe, čak do 2000 preskoka u toku dana je dozvoljeno i za profesionalno bavljenje sportom, i mi sami smo imali veliki broj sportista sa sličnim problemom kao i Vi, koji bez ikakvih problema igraju i takmiče se na vrhunskom nivou.

      Srdačan pozdrav.

  180. Postovana,
    Molila bih Vas da mi kazete ukoliko ste u mogucnosti. Da li je u mom slucaju bavljenje sportom,tacnije aerobne vezbe,pilates preporucljivo,jer ponekad imam smetnje u vidu preskakanja srca i pored uvedene terapije.
    Na zadnjem kardioloskom pregledu koji je bio 22.10.2014 god rezultati su bili
    Aorta normalne dimenzije tankih voluma,ocuvane sistolne separacije veluma.Leva pretkomora normalnih dimenzija,bez stranih masa. Mitralni kuspisi VOLUMINOZNIJI sa MR 1+ -2+ SA BLAGIM PROLAPSOM BLAGA PROGRESIJA POSLE 6 GODINA.leva komora normalnih endokavitarnih dimenzija bez hipertrofije miokarda i sa ocuvanom globalnom sistolnom funkcijom.Ejekciona frakcija leve komore je EF 63% mod (teicholtz) a PO SIMPSONU EF je oko 65%. Parametri disjastolne funkcije komplijanse i relaksacije normalni.Nema segmentnih poremecaja u pokretljivosti zidova leve komore.Desna komora i plucna arterija normalnih dimenzija,bez Dopler znakova za plucnu hipertenziju,TRIKUSPIDNA REG 1+.Ne vide se patoloske promene u strukturi miokarda .Listovi perikarda tanki,pokretni.bez adhezija
    .Kolor doplerom se ne registruju patoloski protoci. Tkivni dopler sistolna dijastolne brzine anulusa u referentnim vrednostima E/e odnos 7.4 ias ima povecanu amplitudu pokreta 6mm.
    Dg.Tachyardia per anamnesis
    Arrhytmia sxtrasystolica ventricularis na holteru 30 VES na dan i jedna bigeminija VES
    INTERMITENTNI PROLAPS MITRALNE VALVULE SA MR 1+.
    TH. Darob mire 80 mg 3×1/2 od ranije pijem zoloft 50 mg i bromazepam po potrebi(uvece 1.5mg)
    Molila bih Vas za Vase misljenje,jer su ponekad preskoci i pored terapije ucestali,narocito u mirovanju.
    Srdacan pozdrav i hvala

    1. Poštovana,

      savetujem i da uradite maksimalno ergospirometrijko testiranje, kako bi se videlo kako se srce ponaša u naporu, i da li ima ozbiljnijih poremećaja ritma pri fizičkoj aktivnosti. Ukoliko je ovaj test uredan, onda uz redovne kardiološke kontrole na godinu dana (UZ srca, 24h Holter EKG-a, i test opterećenja/ergospirometrijsko testiranje) možete se baviti aerobnim treningom. Naravno, ukoliko se tegobe jave ranije ili pogoršaju, ove preglede ćete uraditi i pre ovih godinu dana. Bitno je da se prolaps prati i da ne napreduje u toj meri da opterećuje srce.

      Srdačan pozdrav.

  181. Pozdrav.. molim vas odgovor to to znaci nesto mobilniji IAS? Trudnica sam i imam sinus takihardiju i slali su me na uzv di pise to u nalazu. Ostalo je av trolisna.mv,tv,pv-morfoloski b.o. dimenzije srcanih supljina i debljine stjenki su u granicama normale. Nesto mobilniji ias. Nema segmentalnih poremecaja kontraktilnosti.perikard b.o. odrzana je sistolisticka funkcija lijeve klijetke. Doppler b.o. molim vas da mi odg.

    1. Poštovana,

      Vaš UZ je uredan i nemate razloga za brigu. Nešto mobilniji IAS, znači da je zid, tj. pregrada koja deli levu i desnu pretkomoru nešto pokretljivija, ali to ni na koji način ne opterećuje Vaše srce (više je subjektivni doživljaj onog koji je uradio pregled). Ono što je bitno jeste da u zaključku piše: doppler b.o. (što znači da je UZ pregled srca bez osobenosti/oboljenja, tj. u potpunosti je normalan).

      Srdačan pozdrav.

      1. Hvala vam puno na odgovoru. Sada vise nisam trudnica ali sam dojilja. I zanima me dali moze s tim sto sam vam pisala biti problem moji nagli jaki otkucaji srca? Jucer mi je doslo lose. Bljedilo i usne i otkucaji ko da ce iskocit srce. I cesto mi je nizak tlak..

        1. Poštovana,

          zaključak sa UZ srca glasi: doppler b.o., što znači da je nalaz uredan, tako da na osnovu opisa pregleda, ne mogu tvrditi da Vaše tegobe imaju veze sa srcem. Ukoliko se simptomi nastave možete uraditi i kontrolni pregled od strane Vašeg kardiologa kako biste Vi sami bili mirni.

          Srdačan pozdrav.

  182. postovana ..kad plitko se dise i od tog disanje pocne da stezu prsa…sta bi moglo da bude,,molim za savjet…a nalazi uzs,ekg,rendgen pluca,krv sve dobro

    1. Poštovana,

      savetujem da uraditi još i ergospirometrijsko testiranje kako bi i definitvno otklonili srce, a i pluća kao uzroke Vaših tegoba. Možda je u pitanju i tzv. sindrom hiperventiliacije, možda su tegobe psihosomatske prirode (posledica stresa, anksioznosti…). Zaista je teško na ovaj način reći o čemu se radi, bez pregleda i sa informacijama koje ste dali.

      Srdačan pozdrav.

        1. Poštovana,

          to znači da se mala količina krvi (bezznačajna) vraća iz leve komore u pretkomoru, kada to ne bi trebalo da se dešava. S`obzirom da je u tragu, ova količina krvi ni na koji način ne opterećuje Vaše srce.

          Srdačan pozdrav.

          1. Hvala,puno, a jel mozeda boli u predjelu srca ,samo izmedju rebara, i fa se teskood toga dise?…izvinite,

  183. Postovana doktorice,

    Cini mi se da je moj komentar malo zalutao, ukoliko se pojavi dva puta, oprostite, napisacu ponovo.

    Za svoj prolaps sam saznao 2010. godine jer sam na nagovor mojih otisao kod lekara. U mom gradu nisu imali adekvatnu opremu, uputili su me za Beograd gde se prolaps jasno video. Do 2010 godine sam bio veoma aktivan fudbaler, ne profesionalac, ali veoma amaterski aktivan, nikada nista osetio nisam nikakav problem nisam imao, tri utakmice sam mogao da igram. Tek tamo u 20oj godini mi je srce prvi put preskocilo. Napominjem da sam veoma fizicki zdrav, radim, dosta radim zapravo. Moje pitanje vama glasi: ” Da li ja smem da igram fudbal amaterski i dalje, u pitanju je fudbal u selu jednom nedeljno, i da uporedo radim na poslu?”. Dakle ne bih imao treninge samo ta utakmica. Inace, kada istrcim sprint mozda jednom u toku utakmice mi se desi da mi zaigra u grudima. Resio sam da ne mislim na to, pa me interesuje vase strucno misljenje. Evo nalaza kardiologa iz KC- Beograd.

    Aorta 2.8, sep listica 1.9, leva pretkomora 3.2, d.komora 2.1, EDD 4.5, ESD 3.0, septum 0.9, zadnji zid 0.9, EF% 64, FS%35. Mitralno usce 1.0, Aortno usce (VP m/s 1.7, PG mmHg 12), Pulmonalno usce 1.5, trikuspidno usce 0.7. Po ovim tabelama, sve mi je u opsegu bas kako treba da bude.

    Zakljucak: Ehokardiografski pregled pokazuje da postoji bivelrna aortna vavula sa komisurama na 1 i 6h i debljim rafeom na 9h. Velumi se dobro separiraju. Postoji aortna regurgitacija 1-2+ usmerena ka prednjem mitralnom listicu. Aorta je normalne sirine u svim segmentima (luk ao-2.1cm, desc th ao-1.8 cm, abd ao-1.4 cm) Mirtalni listici nisi morfoloski promenjeni. Leva pretkomora je normalne velicine, leva komora je normalnih promera, snaznih zidova, dobre kontraktilnosti. Desne srcane supljine nisu povecane. Postoji mala trikuspidna regurgitacija. U perikardu nema tecnosti. Indikovana je prevencija infektivnog endokarditisa u rizicnim stanjima. Ehokardiografska kontrola za dve godine.

    Eto tako glasi izvestaj. Na kontrolu idem u aprilu ove godine, u medjuvremenu sam radio teske fizicke poslove koje i dan danas radim. Sportski lekar u mom gradu mi je rekao da mogu da igram fudbal amaterski – ne profesionalno. Nisam radio test opterecenja. Nosio sam holter i super su mi rezultati jer ja te preskoke imam recimo 2-3x nedeljno. Pijem propranolol 1/4 dnevno. Molio bih Vas za Vas komentar i odgovor. Izvinite na duzem komentaru.

    Unapred zahvalan

    1. Poštovani,

      Vi imate nešto što se zove aorta bicuspida, tj. bivelarna aorta (ovaj zalistak normalno ima tri lista – trivelarna, a kod Vas urođeno postoje dva). Ovo stanje i izaziva pojavu aortne regurgitacije, tj. vraćanja krvi iz aorte u levu komoru srca (što inače ne sme da se dešava), a ta krv koja se vraća može opteretiti levu komoru, a posledično i celo srce, što kod Vas još uvek nije slučaj. Na osnovu zvaničnih evropskih preporuka za aktivno bavljenje sportom, ukoliko je regurgitacija blaga do umerena, a veličina i funkcija leve komore normalni (što je kod Vas slučaj), ukoliko nema značajnih aritmija (što je kod Vas potvrđeno urađenim 24h Holter EKG-a), i ukoliko je test opterećenja uredan (što znači da morate da ga uradite), onda je dozvoljeno bavljenje svim sportovima, ali uz OBAVEZNE GODIŠNJE KONTROLE (EKG, TEST OPTEREĆENJA, UZ SRCA). Ukoliko se jave simptomi (vrtoglavice, česta preskanja srca…) obavezno se javite kardiologu i ranije. U zaključku, Vaše stanje je za kontinuirano praćenja. Redovne kontrole su obavezne. Dokle god se stanje aortne valvule i dimnezija i funkcije leve komore ne menja, a Vi nemate simptoma, Vi se ponašate kao i do sada. Ukoliko dođe do pogoršanja, sledstveno tome se i reaguje (isključuje se ili se na manji intenzitet i obim obara fizička aktivnost kojom se bavite).

      Srdačan pozdrav.

      1. Hvala vam na odgovoru. Pitao bih Vas jos samo, da li mi je zivot ugrozen ovom urodjenom manom? Radim veoma naporan fizicki posao po smenama. U aprilu imam kontrolu kod kardiologa, ali me interesuje i Vase misljenje, jer uporedo s tim planiram i dva puta nedeljno da igram fudbal. Napominjem, preskoke imam, vrtoglavice nemam.

        Pozdrav

        1. Poštovani,

          dok god mana ne napreduje nemate razloga za brigu. Ukoliko bude napredovala, Vaš kardiolog će Vam savetovati da se više ne bavite fizičkim aktivnostima, a i u tom slučaju su neophodne redovne kontrole. U svakom slučaju, i ukoliko mana bude ozbiljnije napredovala postoje i hirurški načini lečenja iste, tako da, uz redovne kontrole, trebalo bi sve da bude u redu. Bitno je da ne zanemarujete simpotime, ukoliko se jave, i da se redovno kontrolišete.

          Srdačan pozdrav.

  184. Postovana, dr Tamara, radela sam vežbe i uradela sam 55trbusnjaka, 60podizanja nogu i 20 cucnjeva u tom trenutku pripalo mi muka i sela sam malo da odmorim kada sam ustala zavrtelo mi se i onesvestila sam se. Onesvestila sam se i opet sam pala. Sve se desilo u dva min, da li sam se mnogo iscrpela? Ili je nešto drugo u pitanju? Unapred hvala

    1. Poštovana,

      ukoliko ranije niste kontinuirano bili izloženi ovakvoj vrsti treninga, vrlo je moguće da se jeste preforsirali. Možda se i nepravilno disali, pa je prilikom ustajanja mozak ostao bez dovoljno krvi, što je rezultiralo nesvesticom. Takođe, možda Vam je u trenutku pao nivo šećera u krvi. Uzroci mogu biti brojni, od bezazlenih do onih ozbiljnijih. U svakom slučaju, savetujem da uradite analize krvi sa biohemijom: KKS, Glukoza, Fe, Feritin, TSH i fT4, kao i test opterećenjem (ovo naročito ukoliko i dalje želite da se bavite fizičkom aktivnošću), a ako ovaj test pokaže neke promene, može se eventualnio uraditi i UZ srca. Na ovaj način teško je reći o čemu se tačno radi bez bar nekih osnovnih pretraga. Ukoliko se ovo i dalje bude javljalo, onda su analize neophodne.

      Srdačan pozdrav.

  185. imam bol i stezanje u prsima,radila sve nalaze..krv,ekg,uzs,rendgen pluca sve je dobro ja i dalje imam to stezanje i nekad bol…molim za savjet,pomoc…hvala puno

    1. Poštovana,

      savetujem još i da uradite test opterećenjem kako bi se videlo da li se provociraju neke promene na srcu tokom opterećenja, a koje se ne vide u miru, a koje mogu objasniti simptome. Ukoliko i test bude uredan, onda vrlo verovatno srce nije uzročnik tegoba, što je najbitnije. Možda se radi o koštano-mišićnoj etiologiji bola (costohondritis, tietzov sindrom…), ali je bez pregleda teško reći o čemu se tačno radi. Ukoliko ste zainteresovani, u našoj ordinaciji možete zakazati pregled kod specijaliste za bol, kao bi se procenilo da li je bol koštano-mišićnog porekla ili ne.

      Srdačan pozdrav.

      1. dr kardiolog,mi rekao da nema potrebe sa tim,da je srce u redu…izvinite,ja onako vise mi dodje da nemogu lijepo da udahnem,onako plitko, vise vec sto me boli. i onda se sva naonem u grudnom kosu i ledja me pocnu bolit…hvala unaprijed

        1. Poštovana,

          ukoliko je kardiolog procenio da je sve u redu, onda zaista nemate raloga za brigu. Da li ste izloženi stresu, možda su tegobe psihosomatske priorde, jer simpotmi koje osećate mogu biti posledica anksioznosti? Ono što je najbitnije jeste da ste isključili srce kao uzrok Vaših problema. Ako imate problem sa disanjem, možda možete da odrati i pregled od strane pulmologa, a ako i to bude u redu, onda se možete opustiti.

          Srdačan pozdrav.

  186. Postovana dr. Stojmenovic,

    Pre dve godine sam se javila kardiologu zbog tahikardija, preskakanja srca, ustreptalosti…

    Nakon prvog UZ srca, dijagnoza je bila:PVM EF 60%.

    Doktorka je rekla da imam blagi prolaps i prepisala je magnezijum i vitamin B6.
    Od onda se borim sa anksioznoscu i preskakanja srca i tahikardije se i dalje pojavljuju…mada je ucestalost dosta smanjena. Od onda sam srce snimila UZ jos dvaputa.

    Drugi put je nalaz bio sledeci:

    Prolaps dela A2 segmenta prednjeg mitralnog kuspisa. PVM A2 segment PMK-a. Ostali ehokardiografski nalaz uredan.

    Poslednji UZ sam radila danas i nalaz je sledeci:

    Koren aorte(do37mm) 29, Separacija Kuspisa(>15mm) 19, Leva pretkomora(do 40mm) 39, Desna komora(ESD(do 40mm) 33, EF(>50%) 66, FS (28-30%) 36, IV Septum(<11mm) 7, Zadnji zid (<11mm) 7
    HEMODINAMISKI PARAMETRI:
    Mitralni protok Vmax(0.8-1.3 m/s) 0.71, gradijent 2.1 MVA MR1+
    Aortni protok (1.2-1.8m/s) 1.15, gradijent 5.3 AR/
    Trikuspidni protok (0.5-0.8m/s)0.54 gradijent 1.2 SPDV (mmHg) blaga TR
    Izvestaj: Aorta normalnog promera u korenu, trivelarna, uredne separacije kuspisa i protoka.
    Mitralni kuspisi miksomatozno izmenjeni, vise PMK, koji propada u sistoli uz uzani mlaz MR ispod ZMK uz lateralni zid leve pretkomore.
    Leva pretkomora granicne velicine.
    Leva komora normalne velicine, bez segmentnih ispada u kinetici zidova, dobre sistolne funkcije. Desna komora normalne velicine. Blaga TR.
    Perikard ehogeniji, zadebljan, prazan, parcijalne priraslice na lateralnom zidu leve komore.

    Kad sam doktora pitala za misljenje, rekao je da ne treba nista da uzimam, da treba da redovno kontrolisem i da u slucaju nekakve operacije treba da primam dva sata preoperacije antibiotik…rekao je poseban naziv za to ali nisam upamtila…
    A meni svasta tu nije jasno…
    Jel mi mozete pojasniti molim vas sta znace ovi termini: miksomatozno izmenjeni, blaga TR, i to oko perikarda, zadebljen, prazan, parcijalne priraslice u lateralnom zidu leve komore?
    I molila bih za vase mislenje..Jel imam razloga za brigu i sta treba da preduzmem dalje.
    Unapred zahvalna.

    1. Poštovana,

      sem blagog prolapsa mitralnog zalistka, koji je hemodinamski bezznačajan, odnosno ni na koji način ne opterećuje Vaše srce, nalaz UZ je potpuno uredan i zaista nemate razloga za brigu. Tahikardije koje ste imali/imate nisu prouzrokovane ovim prolapsom i najverovatnije su anksiozne prirorde, što nema nikakve veze sa srcem. I moj savet je da na godinu dana radite UZ srca kako bi se pratio prolaps (koji najverovatnije neće ni napredovati), a u slučaju simptoma možete obaviti i kardiološki pregled po potrebi.

      Srdačan pozdrav.

  187. Postovana,
    Na pregled sam otisla zbog tahikardije 120/min.koja je trajala par dana.Uradjen je EKG nakome se registruje samo sinusna tahikardija,EHO koji glasi ovako:Aorta je normalne sirine,izgleda i separacijeveluma,urednog transvalvularnog protoka.Leva komora normalnih dimenzija i debljine zidova,dobre kontraktilnosti.Mitralna valvula normalnog izgleda i pokretljivosti,registruje se dasak MR,leva pretkomora normalnog volumena.Desna komora normalnih dimenzija i kinetike,trikuspidni i plucni protok uredni.Perikard b.o. EF 70% Na svim uscima su brzine protoka vece sto odgovara hiperkinetizmu. Svi rezultati su uredni,hormoni stitaste zlezde,KKS,kompletna biohemija ukljucujuci i elektrolite.Posto imam 23.god. ne pusim,ne pijem a imala sam dosta stresa u poslednje vreme zakljucili su da je sve posledica povecanog tonusa simpatikusa i dobila sam propranolol p.p.Mene jedino zabrinjava ova blaga mitralna regurgitacije,da li je treba pratiti ili je i to u sklopu hiperkinetizma? Hvala unapred!!!

    1. Poštovana,

      ne morate brinuti zbog mitralne regurgitacije pošto je ona zaista bezznačajna i ni na koji način ne opterećuje srce. Drugim rečima, ona je uzgredan nalaz, i kao takva ne može dati ove simptome ubrzanog rada srca koje ste imali. Savetujem da radite UZ srca na godinu dana, ili bar jednom u dve godine, kako bi se pratilo stanje mitralnog zalistka, tj. da se vidi da li dolazi do pogoršanja stahžnja same valvule, ali s`obzirom da je sam zalistak normalnog izgleda i pokretljivosti, ne verujem da će se tu bilo šta menjati. Ukoliko se Vaše tegobe u vidu tahikardije nastave, može se eventualno uraditi i 24h Holter EKG-a, čime bi se tokom jednog dana zabeležili svi poremećaji ritma (ukoliko postoje), a na osnovu toga procenilo da li je pored propranolola potrebna i neka druga vrsta terapije.

      Srdačan pozdrav.

  188. Postovana,zamolio bih vas za jos jedan savet s tim da sam vam vec prethodno opisao moje tegobe i ispisao rezultate holtera i ultrazvuka srca… Juce sam ponovo radio ultrazvuk na zahtev drugog kardiologa zbog navodno nekog cujenog suma. DOPPLER EHOKARDIOGRAFSKI PREGLED: Aorta sir 2,7,
    sep2,1
    lp 2,7
    EDD 4,9
    ESD 3,0
    IVS 0,9 1,2
    PW 0,8 1,3
    EF 69%
    FS 39%
    Aortno usce 1,6
    pulmonalno usce 1,3

    Aorta je glatkih zidova,trolisne kompetentne valvule,dobre sistolne separacije kuspisa,dobrog otklona unapred. Leva komora je normalne velicine i oblika,normalne debljine zidova,nehomogeno punktiformno hiperehogenih,ocuvane globalne sistolne funkcije,bez segmentnih asinergija. Par fibromuskularnih snopova u apikoanteriornom delu komore. Mitralni aparat je normalan,kompetentan. Leva pretkomora je normalna,kontraktilna. Desna komora je bez promena,nesto brzeg protoka,trikuspidno usce je kompetentno. Desna pretkomora je normalna. Perikard je hiperehogen,sa mestimicnim farovima,ne raslojava.
    POSTMIOPERIKARDITISNO STANJE SA OCUVANOM KOMOROM.
    Molim vas kazite mi da li ima neceg opasnog jer od njega nemogu nista da izvucem osim da sam imao neki virus ali da nije imao uticaja na srce i da li mogu da radim jer se bavim tezim fizickim poslovima. Inace nemam nikakve tegobe osim tih preskakanja koja su sad i redja,a i na holteru su u malom broju. Ponovo kazem imam 23 god,dvoje dece i mnogo sam uplasen i upao u psihu i depresiju imam vise nalaza od babe od 80 god. sve zbog tog straha da nesto nije u redu sa srcem,ali svi rezultati uprkos mojim sumnjama ukazuju na to da je moje srce zdravo ili se ja varam… Molim vas za misljenje
    VELIKI POZDRAV

    1. Poštovani,

      bitno je da je UZ srca uredan, i kao što Vam je kardiolog rekao, i ako ste imali mioperikarditis, on nije ostavio bilo kakve posledice na Vaše srce, u smislu strukture ovog organa. Preskoci koje imate, takođe mogu biti posledica mioperikarditisa, a s`obzirom da ih sada imate sve ređe, to može biti znak da, i ukoliko su se pojavili preskoci zbog ove dijagnoze, sada polako prolaze. S`obzirom da navodite da se bavite teškim fizičkim poslovima, ja Vam savetujem da još uradite i maksimalni test opterećenjem kako bi se videlo kako se srce ponaša u naporu. Ukoliko i to bude u redu, onda smatram da zaista nemate razloga za brigu.

      Srdačan pozdrav.

      1. Postovana uradio sam test opterecenja po vasem savetu takodje privatno koji glasi:
        Test fizickim opterecenjem na ergobiciklu prekinut na 13 min 125w zbog postignute s m f
        Bez bola u grudima
        Krvni pritisak uglavnom uredan
        Elektrokardiogram pokazuje VES,u dve forme-vise u odmoru nego u opterecenju
        Bez ST depresije
        Opisao sam vam samo nalaz kardiologa jer se u ovo drugo ne razumem…
        Sve u svemu doktor mi kaze da je previse sto sam radio sve ove rezultate i da sve dolazi iz glave,ali ja i dalje imam preskakanja i neznam kako da ih se otarasim. Takodje za vreme testa sam bio veoma uplasen jer sam imao veliku paniku kako ce srce da reaguje i tim sta vise test sam zapoceo sa 90 otkucaja a kad sam smiren uvek mi je puls od 55 do 60 min. Doktor mi je rekao da ne idem vise na preglede jer sam potpuno zdrava samo previse nervozna osoba pun adrenalina i da slobodno mogu da radim sve fizicke poslove.
        Sta vi mislite na osnovu svih ovih nalaza da li mogu da budem miran i da nastavim da zivim zivot bez sumnje da imam problem sa srcem.
        Bilo kako bilo ja moram da radim nemam drugog izlaza,a vase misljenje mi mnogo znaci.
        VELIKI POZDRAV I SVAKA CAST NA ZALAGANJU…

  189. Postovanje! Potreban mi je vas savet. Pre 2 meseca sam se javio lekaru, imao sam povisen krvni pritisak. Na ultrazvuku srca se ustanovilo da imam hipertrofiju leve komore. Pretpostavlja se da je od teretane. Zanima me da li cu vremenom moci da se vratim treninzima, sa vise kardio vezbama, uz malo tegova? I da li se smem baviti boksom? Hvala unapred! Pozdrav!

    1. Poštovani,

      ne znam kolike su Vam dimenzije leve komore i zidova srca. Kod osoba koje se bave sportom srce je obično uvećano, tako da je do neke granice dozvoljena hipertrofija srca, samo je bitno da znate Vaše brojke. Savetujem da dođete na pregled u našu ordinaciju kako bi se uradio kontrolni ultrazvuk srca, kao i test opterećenjem, a na osnovu svega toga i procenilo da li se radi o normalnoj ili patološkoj hipertrofiji, i koju vrstu fizičke aktivnosti možete upražnjavati. Ukoliko ste zainteresovani preglede možete zakazati na telefon 305 83 76.

      Srdačan pozdrav.

  190. Opet ja!!!htio sam da kazem da mi je dva dana bilo bolje sa preskakanjem.tek danas kada sam usto osjeti sam ko neka preskakanja.i popio sam metropol taj neki beta blokator i stalo mi je.ali opet osjecam neko cudno ponasanje sa lijeve strane pluca.izmjerio sam tlak bio je 120 sa 71 .i otkucaji 71 neznam sta da radim.u svicarskoj sam.jeli moguce da kad izmjerim tlak ako je uredu jeli se moze nesto desiti u protivnom??molim vas osgovorite

    1. Poštovani,

      zaista je teško da Vam na ovaj način pomognem. Možda preskakanja koja imate uopšte nisu česta, pa samim tim ni opasna, ali su jednostavno neprijatna. Takođe, možda senzacije koje imate idu u sklopu anksioznosti i nemaju veze sa srcem. Morate uraditi 24h Holter EKG-a i kardiološki pregled kako bi se videlo o čemu se tačno radi, a i kako biste Vi bili mirni. Ukoliko ste u mogućnosti, odradite ove analize kako se ne biste dodatno stresirali.

      Srdačan pozdrav.

  191. Postovana, radila sam kontrolni pregled eho srca pre malo manje od godinu dana mr mi je bio u tragovima ,a trenutno mi je MR 1.5-2+,pomerena tacka koaptacije,PMK voluminozniji. bavila sam se godinama aktivno aerobikom i teretanom ,doktorka mi je rekla da predjem na nesto slabije pilates i slicno tome da se ne bi i dalje prosirilo. imam od simptoma tahikardije i umor,malaksalost po neki put, javlja mi se i glavobolja pa zanima me da li moze glavobolja da bude jedan od simptoma koji se javljaju zbog toga ili ne, i da li su mi treninzi prouzrokovali povecanje MR.
    Hvala unapred, maja 🙂

    1. Poštovana,

      da li se na UZ srca pominje veličina leve komore, tj. da li postoje vrednosti endsistolnog volumena leve komore i da li negde pomenuto da je došlo do dilatacije leve komore? Ovo su sve bitni parametri kako bi se procenilo da li količina krvi koja se vraća u levu pretkomoru opterećuje, i u kolikoj meri levu komoru, a samim tim se i procenjuje ozbiljnost ove MR (mitralne regurgitacije). Takođe, bilo bi dobro da se uradi i 24h Holter EKG-a, kako bi se videlo da li postoje ozbiljniji poremećaji ritma, i u kojoj meri su ozbiljne tahikardije koje osećate. Takođe, kako bi se procenila sposobnost za bavljenje sportom osoba sa prolapsom, neophodno je uraditi i maksimalni test opterećenjem. Kada se sve ovo uradi, onda se donosi konačna odluka da li je neko sposoban za aktivno treniranje ili ne, koja vrsta, obim i intenzitet aktivnosti su dozvoljeni i bezbedni. Suštinski, prolaps može da napreduje i bez obzira na to da li je neko fizički aktivan ili ne. Imali smo veliki broj profesionalnih sportista sa prolapsom koji je bio hemodinamski bezznačajan, i koji je kao takav i ostao, tako da sport ne mora da bude razlog napredovanja istog.

      Srdačan pozdrav.

  192. Zdravo..htio sam da pitam sinoc sam osjetio ko neka preskakanja kod srca.to kad se desi ko da zraka nemogu da uhvatim..i odjednom prodje.danas mi se puno manje to desava ali kako noc ide osjecam nesto cudno u sredini malkice ispod grudnog kosa.kao kada se bojite neceg to mi se samo pokrene..i obuzme me neka strah u vezi srca i ono ko da ritam promjeni.ko da se promjenim citav neke vibracije u rukama osjetim.onda otkucaji me znaju da probude nemogu da spavam.kad preskoci odma se probudim.danas sam .popio pola tablete beta blokator metoprolol..to mi je dr,prepiso ovdje prije mjesec jer mi se to isto desavalo sa mantanjem i ubrzani rad.bicu iskren vikendom sam znao kokain da probam.zadnji put sam ga uzeo prije dva dana.24 godine imam

    1. Poštovani,

      prestanite sa uzimanjem kokaina, jer simptomi koje osećate definitivno su povezani sa time. Samo uzimanje kokaina može prouzrokovati kardiološke tegobe koje Vi imate, a može Vas uvesti i u napad panike ili anksioznosti, što se i najverovatnije desilo Vama. Kako dodatno ne biste ugrožavali svoje zdravlje i plašili se za isto, opet savetujem da prestanete sa uzimanjem kokaina i sličnih supstanci.

      Srdačan pozdrav.

      1. Hvala puno.nebi ga vise pipno ni alkohol kamol to.ko izluda sjedim sav izpripadan ovdje.na trosjedu.znatel otprilike kada to popusta evo treci dan je danas nisam imo preskakanja samo malo je ubrzano kucalo ali i dalje osjecam ponekad neki strah da me uhvati

        1. Poštovani,

          teško je reći kada će proći simpotmi. Ukoliko se ne smire u narednim danima, savetujem pregled od strane kardiologa.

          Srdačan pozdrav.

  193. Postovana,
    Imam 20 godina i evo skoro 3 meseca imam neki cudan pritisak ili “ziganje” na levom delu grudnog kosa(iznad leve bradavice). Pocelo je kao neko peckanje ispod leve bradavice pa je preraslo u neki osecaj pritiska..to se dogodilo dan posle treninga u teretani (isao sam rekreativno, nista posebno)..na pocetku je bilo dosta izrazenije, bilo je neprijatno, a danas se pritiskanje i “ziganje” svelo na minimum jedino mozda kada legnem da spavam..sve u svemu,uradio sam nalaz krvi i mokrace(sve je bilo ok) bio sam kod kardiloga koji mi je uradio EKG (sve uredno, malo mi je puls bio ubrzan 95,pritisak 130/80), na UZ je sve bilo ok, samo mi je receno da mitralni kuspisi imaju minimalni hemodinamski neznacajan prolaps, sa MR u tragu i kratak sistolni šum nad iktusom 1/6..nemam drugih simptoma npr zadihanost, umor,preskakanje srca ili slicno..odlicno podnosim napor…nisam pusac, ne konzumiram alkohol, nisam gojazan..interesuje me zasto imam ta pritiskanja i “ziganje”,i da li to moze da bude zbog tog minimalnog prolapsa.?..da zaboravio sam da kazem da me je na pocetku svega 1 dan bolelo rebro na sredini grudnog kosa gde se spaja sa sredinom i ostalim rebrima (veoma ostar bol, kao da me je neko nozem ubo..na dodir se jos vise pojacavao)..
    Unapred Hvala

    1. Poštovani,

      žiganje koje osećate teško da može bude srčanog porekla, a naročito što su svi kardiološki pregledi bili uredni. Zbog prolapsa ne morate da se brinete, jer je on u potpunosti bezznačajan, i praktično je slučajno otkriven. Tegobe mogu biti mišićnog porekla, a nekada i psihosomatskog, kao posledica akumuliranog stresa. Ukoliko su bolovi izraženi, savetujem da dođete na pregled kod specijaliste za bol, kako bi se postavila tačna dijagnoza i samim tim primenilo adekvatno lečenje. Ukoliko ste zainteresovani, pregled možete zakazati na telefon: 305 83 76.

      Srdačan pozdrav.

  194. Poštovana,
    zbog tegoba u vidu preskakanja srca (nekada i dupli otkucaji), pogotovo nakon sportskih aktivnosti (borilački sport i kardio treninzi), urađen ultrazvuk srca sa slijedeći nalazom:
    LVIDd 4.8 cm IVS 0.8 cm
    LAD 2.1 cm
    AOD val. 1.8 cm
    AOD bul. 2.8 cm
    Valvularni aparat:
    Mitralna: prednji mitralni velum blago redundantan, u proksimlanoj trećini se lomi na kraju pasive dijastole (“free fly leaflet” bez znakova regurgitacije),
    Aortna: trikuspidna, uredne separacije. Dopplerom se registruje neznatna regurgitacija. Vmax 1.25 m/s PG 6.25 mmHg
    Trikuspidna: uredne separacije. Dopplerom se registruje neznatna regurgitacija. Rv/RA 18mmHg + CVP.

    Sistolna funkcija:
    EF 63% FS 38% SV 68ml ESV 40 ml EDV 107 ml. Kinetika u svim segmentima uredna.
    Dijastolna funkcija: E 0.85 m/s A 0.96m/s E/A 0.5 m/s DT 190 ms.

    Normalan plućni tlak.

    Kardiolog je pojasnio da se ove aritmije u suštini dešavaju, jer zalistak povremeno udara u gornji dio prejako što izaziva da srce duplo otkuca (laički pojašnjavam), te da je ovo najvjerojatnije uzrokovano upalama krajnika koje sam kao dijete imala.

    Molim Vaše mišljenje o nalazu. Da li je potrebno uraditi još neke pretrage?

    Unaprijed se zahvaljujem,

    1. Poštovana,

      nalaz UZ srca je uredan. Možete uraditi još i 24h Holter EKG-a kako bi se videlo koliko preskoka u toku dana imate, kakva je vrsta tih preskoka, i da li imate razloga za brigu ili ne. U principu, ukoliko su preskoci dominantno pojedinačni, ukoliko nisu česti (do 2000 u toku dana je dozvoljeno i za profesionalno bavljenje sportom), onda sem neprijatnog osećaja koji imate kada se dese, nemate razloga za brigu. Ukoliko su i češći, postoje jednostavni vidovi terapije koji regulišu ove poremećaje ritma.

      Srdačan pozdrav.

  195. Postovana Tamara,hteo bi da cujem vase misljenje,sa 15 godina sam isao u teretanu tada sam dizao teg od 25kg iz benca 100 ponavljanja u seriji na svoju ruku.E sad me zanima da li je moglo doci do nekog ostecenja srca zbog toga?proslo je 7 godina od toga.Od pre godinu dana mi se javlja neko stezanje u grudima pritisak blagi bol neznam ponajbolje da objasnim ponekad osetim kao neki preskok srca i otezano disanje s vremena na vreme.E sad me zanima da li je to moguce da je srce u pitanju?a i da napomenem da sam prosle godine bio izlozen velikom stresu a i dosta sam napet,takodje imam problem s gornjim delom kicme izmedju lopatica pa sam zbog toga cuo iskustva da zbog tog problema mose doci do nekih ukljestenja i losijeg protoka krvi do srca i da zbog toga imam ove probleme.Ja bi zeleo da cujem vase misljenje

    Srdacan pozdrav

    1. Poštovani,

      teško da je došlo do oštećenja srca pre 7 godina. Ukoliko ste izloženi stresu, vrlo je moguće da je u pitanju anksiozni poremećaj. Savetujem da dođete na pregled da uradimo test opterećenja i vidimo kako se ponaša srce u miru i u naporu, a na osnovu toga možemo i definitivno otklniti srce kao uzrok Vaših tegoba, tako da Vi možete da se opustite. Na osnovu rezultata testa dalje se možemo dogovoriti u pogledu tretiranja simptoma koje imate.

      Srdačan pozdrav.

  196. Postovani imam 18 godina, imam upalu srcane maramice. Za koliko se to leci, inace sam sportista. Za koliko bih mogao opet da se vratim treninzima?

    1. Poštovani,

      vreme smirivanja upale je individulano, i zavisi od same težine kliničke slike, ozbiljnosti upale i sl. Najbitnije je da mirujete, kako bi se upala što pre smirila. Povratak na teren je moguć onda kada se svi parametri upale smire, kada UZ srca opet bude normalan, bez perikardnog izliva i sl., a odluku o tome donosi kardiolog. Pred započinjanje fizičke aktivnosti, pored urednog UZ srca, neophodno je uraditi i test opterećenja, koji takođe mora biti normalan, a nakon toga ide i postepen ulazak u trenažni proces. Obično je potrebno nekoliko meseci do smirivanja upale i povratka na teren, tako da morate biti strpljivi. Nakon započinjanja treninga neophodne će biti detaljne kardiološke kontrole na svakih šest meseci (UZ srca, pregled, test opterećenja), bar tokom prve godine nakon povratka na teren.

      Srdačan pozdrav.

  197. Postovana dr. Tamara, imam jedno pitanje. Utvrdjeno mi je da se na mitralnoj valvuli registruje mlaz regurgitacije koji se semikvantifikuje sa 1/4. Sportista sam, radio sam ekg i test opterecenja i sve je boli ok. Mesec dana od poslednjeg pregleda poceo je da se javlja bol u predelu levog grudnog kosa, kao da imam ogranicenje pri udisaju i izdisaju. Takodje ceste su i vrtoglavice i otezano disanje. Zanimame vase misljenje, unapred hvala.

    1. Takodje osecam preskakanje srca i ubrzan rad pri lezanju. Zakljucak je obavezna prevencija infektivnog endokarditisa. Sposoban za normalan zivot i aktivnosti.

    2. Poštovani,

      s`obzirom da je mitralna regurgitacija blagog stepena, vrlo je verovatno da tegobe koje imate nisu uzrokovane prolapsom, naročito što je i poslednji test opterećenjem bio uredan. Moj savet je da, ukoliko niste u skorije vreme radili UZ srca, da ga ponovite još jednom, kako bi se videlo da li prolaps napreduje ili ne. Možete i uraditi 24h Holter EKG-a kako bi se videlo o kakvoj vrsti i broju preskakanja je reč. Takođe, tegobe koje osećate mogu biti i anksiozne prirode, tj. mogu biti provocirane nakupljenim stresom (ne znam da li ste izloženi istom u poslednje vreme). U svakom slučaju, možete još jednom ponoviti kardiološke pretrage kako bi isključila mogućnost da je srce uzrok Vaših problema.

      Srdačan pozdrav.

  198. postovana

    hteo bi da vas pitam za vase misljenje pre dva meseca moj otac je ugradio dva stenta i potreso sam se jako odma sam ja poceo da osecam kao da me nesto boli u grudima na levoj starni u svakom slucaju sve se smirili i nisam imao problema do pre 5 ili 6 dana kada sam osetio jako bol u predelu kod srca al nije trajao dugo mozda svega 5 sekundi kada sam ustao u udahnuo tad me je zaboleo i porestalo ubrzo od tada sam dosta uplasen iskreno tokom dana kada pricam sa ludima i ne obracam paznju nemam nikakvih problema ali tokom nocipogotovo kada legnem pocinjem da razmislajjm o tome i ne osecam bol nego kao neku nelagodnost u grudima i to je to danas sam opet osetio snazan bol kada sam promenio polozaj lezanja ali na svega 2 sekunde i imam osecaj kao da mi al jako malo trne leva ruka imam 20 godina bavio sam se sportom ali ne u poslednjih 3 ili 4 god pre toga imao sam redovne preglede i nije bilo pro0blema nikakvi mozete li mi reci vase misljenje o ovome jer sam stvano jako uplasen???

    1. Poštovani,

      bol koji ste osetili ide u prilog mišićnog bola, koji ne predstavlja apsolutno bilo šta strašno. Takođe, bolovi koje osećate mogu biti psihosomatske prirode, tj. mogu biti u sklopu anksioznosti i straha koje Vi osećate zbog slučaja Vašeg oca. Mladi ste, nemate faktore rizika, a samim tim ni razloga za strah. Opustite se i ne razmišljajte puno o tome.

      Srdačan pozdrav.

  199. Moj suprug ima 35god i javlja mu se bol ugrudima na sredini grudnog kosa ipod levom pleckom sirise prema grudima i prema vratu i donjoj vilici bol jeza neizdrzati i boli po par minuta iu sekundi prodje kao da ga nikd nije ni bilo . Bio je kod lekara posle mog nagovora kardiolog mu je rekaoda sad nevidinista davje ekg u redu i da dodje sledeciput kadga zaboli. Napominjem da mu se to desilo vec 5,6 puta i svaki put traje sve duze zadnji put preko 10 min. Molim vasda mi odgovorite sta bi to moglo biti, javlja mu se i novu dok spava i danju dok sedi,lezi nema pravila. Veoma sam zabrinuta pa mi odgovorite sto pre.

    1. Poštovana,

      kako bi se isključio problem srca kao uzrok bolova kod Vašeg supruga savetujem detaljniji kardiološki pregled: UZ srca, test opterećenjem ili možda stres eho (ukoliko kardiolog proceni da treba). Možda će se u opterećenju javiti odgovarajuće promene na ekg-u, a koje se ne vide u miru, koje objašnjavaju ove bolove, a ukoliko ovi pregledi budu u redu, onda problem najverovatnije nije srčane prirode. Može biti porekla mišića, nerava i slično. Ukoliko ste zainteresovani, ove vrste pregleda možete uraditi i u našoj ordinaciji.

      Srdačan pozdrav.

  200. Postovana, imao sam aritmiju apsoluta u nekoliko navrata u protekloj godini. Nisam gubio svijest i samostalno sam odlayio ljekaru i relativno brzo mi je uspostavljen ritam. Uocio sam da mi se to desava prilikom jakih uzbudjenja ili premora. Trenutno sam na terapiji, 2 puta po 1,5 mg bromazepama, 1 ;etvrtina biola ujutro, 2 puta po 2mg corvatona i amiodaron 5 dana pa dva dana pauze. I pored ove terapije imao sam dva kraca iskakanja /treperenja koja sam smirio setnjom i dodatnom dozom biola od 1 cetvrtine. Da li mogu koristiti kapi gloga. Inace prilikom pregleda nije ustanovljeno nikakvo srcano oboljenje. Imam 59 godina i bivsi sam sportista. S postovanjem

    1. Poštovani,

      što se tiče kapi gloga moj savet je da se u vezi korišćenja istih posavetujete sa Vašim kardiologom koji Vam je i prepisao kardiološku terapiju. Što se same apsolute tiče, savetujem redovno uzimanje terapije, uz redovne kontrole od strane kardiloga.

  201. Postovana, molim Vas za misljenje.
    Pre godinu dana(zbog sresnih situacija na poslu), prvi put mi se desio ,,napad panike,, klasican, ubrzan rad srca, gumene noge, znojenje ruku, strah da cu umreti. Isao sam kod lekara opsteg prakse, uradio EKG (nalaz uredan), analiza krvi odlicna, posle toga sam isao svaku drugu noc u hitnu i merio pritisak, i uvek je bio u normali, ili blago povisen, lekari kazu da sam izazivam taj blago povisen pritisak.Posle toga sam radio EKG jos 5-6puta, nikada mi nisu dali nikakvu terapiju, uvek su govorili da je EKG u redu. Meni to nije bilo dovoljno, otisao sam kod interniste, zakazao holter srca, 24h, rezultati su: A120/80, Holter EKG:
    Min.fr.39, max fr,151, 1235 SVES, TH:Simptomatska. U toku 24h Holter EKG
    monitoringa, registrovano je 100909 QRS kompleksa, pri cemu je prosecna
    frekvencija iznosila 71 i to minimalna 39(u toku noci)a maksimalna 151(u
    toku napora) zabelezeno je 1264 nepravilnih otkucaja i to 29VEs i 1235
    SVE(25 putapo dve spojene SVES i 85 takikardija SVES). Nije bilo promena na
    ST segmentu i nije bilo pauza u radu duzih od dve sekune. nije mi prepisana nikakva terapija, mislio sam da sam se smirio, ali su napadi opet bili prisutni, onda sam otisao u zavod za sportsku medicinu i uradio test opterecenja srca i UZ srca, i ponovo analizu krvi. Rezultati su: Analiza krvi: leukociti- 6,9; limfociti-44, mociti 4.7; leritrociti-5.51; hemoglobin-153; hematokrit-0.468, mcv-85; mch-27.8 mchc-328; trombociti-156;glukoza-5.6;holesterol-4.37;trigliceridi-0.83;urea-4.6;kreatinin-85;mokracna kiselina-306;proteini-70;bilirubin ukupni-9.3, gvozdje-19.5. ANALIZA MISICI/MASTI telesna masa-72kg, misicna masa-35.5, masa telesne masti 8.9. BMI 22. Ergometrija: bicikl, max opterecenje 200w, hr na pocetku testa76 1/min; TA na pocetku testa 120/60; ostvarena HRmax 196 TA max-180/60, ZAKLJUCAK: Subjektivno, bez tegoba, tokom testa opterecenja i u toku oporavka, EKG, Ta i puls su se kretali u fizioloskim granicama. ostvarena je srcana fr 196/min, sto predstvalja 100% MSF. Kardiovasularni sistem: periferni pulsevi: simetricni, palpabilni, dobro punjeni Vene: bez prosirenja i drugih pratecih pojava Kom: sinusni ritam, blago skretanje u desno, 1 VES, elementi P,qrs, ST i T bez osobitosti. UZ srca: komentar: LP normalnih dimenzija, na IAS se vidi mali interatrijalni protok bez hemodinamskog znacaja. MV izgleda normalno, transmitralni protok je normalan. LK normalnih dimenzija i oblika, bez regionalnih proremecaja kinetike, ocuvane globalne sistolne i dijastolne funkcije. Aorta normalnih dimenzija u korenu, valvula trolisna, protoci u sistoli normalnih brzina. DP i DK normalnih dimenzija, protoci preko TV i PV normalnih brzina, trag TR. Perikard b.o Zakljucak: Mali ASD po tipu FOA bez hemodinamskog znacaja. Ostali nalaz u fizioloskim granicama, i jos su za srce napisali: srce: ritam pravilan, tonovi jasni, sistolni sum 2/6 na vrhu. Izvinite na duzem tekstu. Imam 24 godine, bavim se sportom od 6-te godine,(10 god, aktivno kosarkom) poslednje dve godine rekreativno u teretani. U porodici niko ne boluje od srcanih mana. pusac sam, imam dobru kondiciju. treniram 2h dnevno 6 dana u nedelji. Svakog dana prepesacim 10-15km, alkohol ne konzumiram. U Zavodu su mi rekli da mogu da treniram sta hocu i koliko hocu ali ono sto mene interesuje jeste, da li su ovi nalazi u redu, da li je ovolika razlika izmedju pritiska normalna, da li srce moze da mi stane, i da li treba jos neke analize da obavim. Najvise me plasi ovaj sistolni sum, i ovo mali ASD po tipu FOA bez hemodinamskog znacaja. Da li to znaci da imam neko srcano oboljenje ili manu? i da li mogu da nastavim da se bavim sportom, da li ce do u kasnijem dobu imati uticaj na moje srce? Izvinite na duzem tekstu, i unapred Vam hvala na odgovoru!

    1. Poštovani,

      iz svega što ste napisali zaista smatram da nemate razloga za brigu, s`obzirom da ste odradili sve preglede vezane se Vaš srčani mišić i da su svi pregledi bili uredni, a i Vi sami podnosite dobro napor, niste nikada gubili svest tokom treninga i slično. Što se tiče ASD koji je primećen na UZ srca, pošto je bez hemodinamskog značaja, onda zaista nemate razloga za brigu. S`obzirom da je otvor koji postoji između dve pretkomore mali, to znači da količina krvi koja se meša kroz taj otvor ni na koji način ne opterećuje srce, a šum koji se kod Vas čuje verovatno ide u prilog postojanja ASD-a. Imali smo sportiste i sa mnogo ozbiljnijim i ASD i VSD poremećajima koji se uspešno bave sportom uz redovne kardiološke kontrole. Savetujem da na godinu dana uradite UZ srca radi kontrole i praćenja samog otvora između pretkomora i da se ponašate normalno, kao i do sada, s`obzirom da su svi kardiološki pregledi uvek bili uredni.

      Srdačan pozdrav.

  202. Zde vec 2 meseca osecam kako odjednom srce kao da udri i malo zabrza , osecam i nekako kao da me gusi kao da hoce nesto da izadje preku usta a nekad i srce zacuka toliko brzo mislim deka ce a izleta kroz bluzi sta to moze da bude jel opasno bila sam doktorom rekao je da je sve dobro molim vas pomozite

    1. Poštovana,

      ne znam šta ste radili od analiza kod doktora, ali savetujem da uradite 24h Holter EKG-a, kao i UZ srca (ukoliko već niste). Na samom zapisu 24h Holter EKG-a videće se svaki poremećaj ritma koji imate, i ako imate, pa će se na osnovu toga i videti o čemu se radi. U svakom slučaju, neko može imati i svega nekoliko preskoka dnevno (što je u potpunosti bezopasno), a da svaki od njih oseti i to ga uvede u paniku, tako da nema razloga da se plašite unapred. Prvo detaljne analize, a nakon toga postavljanje dijagnoze.

      Srdačan pozdrav.

  203. Postovana,
    cesto imam intenzivan bol u grudnom kosu,koji traje nekada i duze od 24 sata. Leva strana grudnog kosa mi je izbacenija u odnosu na drugu stranu. Ultrazvuk srca je pokazao samo prolaps zaliska,ali receno mi je da to nije nista strasno,i da mi to ne pravi problem,tako da je iskljuceno da su bolovi srcane prirode.
    Hvala unapred !!!

    1. Poštovana,

      savetujem još i test opterećenjem kako bi se videlo da li se u naporu provociraju odgovarajuće promene na srcu koje bi objasnile Vaše simpotome. Takođe, bolovi mogu biti i koštano-mišićne prirode (grč međurebarnih mišića, grč grudnog mišića, Tietzov sindrom i sl.), a u obzir dolazi i bol u mišićima leđa koji se može projektovati i na grudni koš. Bez detaljnijeg pregleda zaista je teško reći o čemu se tačno radi.

      Srdačan pozdrav.

  204. Imam vec 3 godine labilnu hipertenziju i desava mi se da jednom u mesecu osetim jako probadanje u predelu srca i u pokusaju disanja bol postaje jaci. I nakon par minuta prestane. O cemu se zapravo radi?

    1. Poštovana,

      moguće je da se radi o mišićnom bolu, tj. grču grudnog ili međurebarnog mišića, ali bez detaljnijeg pregleda i više informacija zaista je teško o čemu se tačno radi.

      Srdačan pozdrav.

  205. Postovana doktorka,
    Imam 24 godine,jos kad sam imala 12 godina radjeni su mi detaljni pregledi srca kod sportskog kardiologa u Tirsovoj(EKG,UZ,HEKG,test opterecenja i hormoni nadbubrezne zlezde) jer mi je na kontrolnom sportskom pregledu uocen sum,a bavila sam se kosarkom tada,nalazi su bili odlicni jedino sto je postojao taj sum koji je okarakterisan kao sum rasta,ja sam normalno nastavila da se bavim sportom.Pre 3 godine sam imala nekih stresova u vrlo kratkom periodu i pocelo je da mi se javlja lupanje srca,bila sam opet na svim pregledima ,opet je sve bilo u redu jedino sto sum i dalje postoji ali kako ovde pise sistolni sum cini se bez karakteristika patoloskog,posebno izrazen u lezecem polozaju,i tada mi je na UZ uocen nesto duzi zalistak ali bez kriterijuma za prolaps i nalazi su odgovarali godinama zivota (to je komentar),sve u svemu nakon svih detaljnih pregleda zakljucak je bio da je lupanje na psihickoj bazi sto je sasvim moguce s obzirom na stres. Predlozena je kontrola za godinu dana koju sam ja odradila nakon 3 godine,jer vec godinama imam te povremene preskoke bez tegoba kad se dese,dakle najcesce kad mirujem srce kao da stane preskoci i nastavi normalno da radi,a procestile su se nakon sto sam prestala sa redovnim sportskim aktivnostima pre 3 god,a trenirala sam aktivno atletiku i bili su prilicno naporni treninzi,nisam nikad imala problema pri aktivnostima.
    Juce sam radila ultrazvuk i zakljucak je sledeci:Hiperkinetizam srcanih struktura.Dysplasio valvule mitralis sine insuff.Chorda aberans. Kontrola za godinu dana.
    Doktorka mi je rekla samo da pijem magnezijum jer imam nizak pritisak oko 110 – 70 pa bi mi ga propranolol dodatno oborio,takodje rekla mi je da takav nalaz odgovara mojoj figuri,visoka sam 175cm ,60kg,i takodje mi je rekla da izbegavam mnogo eksplozivne sportove vec da se bavim necim sto podrazumeva kontinuitet kao plivanje,ples,lagano trcanje,aerobik npr nikako,i da smirim svoj temperament,jer sam prilicno temperamentna i kad god se iznerviram oteza mi se disanje i srce kao da dodje u grlo ..Mene zanima koje je vase misljenje s obzirom da ste sportski kardiolog a ja bih ipak zelela da nastavim da se bavim aktivno sportom a takodje i da odlazim u teretanu,a ona mi ipak deluje malo eksplozivnije.
    Hvala unapred.

    1. I da zaboravih da napisem da mi je na HEKGu pre 3 god uocen AV blok gradus II mobitz I,tokom noci a sve ostalo bilo normalno.

      1. evo ako je lakse i ceo nalaz ultrazvuka:Koren aorte 2.7,separacija kusp. 1.6,leva pretkom.2.9,LP/Ao 1.07 ,VD 1.9 ,EDD 4.4 , ESD 2.6 ,EF% 71 ,FS % 40 ,IVS 0.7 ,PW 0.7
        Hemodinamski parametri -Vmax M/sec: Mitralni protok E 0.82 A 0.44 Aortni protok 0.93 Trikuspidni protok 0.5 Pulmonalni protok 0.97
        **u koloni regurgitacija nema nista pa pretp da ne postoji tj da je nemam
        komentar: Leva pretkomora normalnih dimenzija.MV elongiranih kuspisa,pokretljivija,povremeno PMK pravi pokret u nazad u normalnu LPK . MR se ne registruje. IAS ocuvanog kontinuiteta.
        Leva komora normalnih dimenzija i debljine zidova,ocuvane globale sistolne funkcije bez uocenih regionalnih ispada u kontraktilnosti.Skoro paralelno sa hordom za PMK ,aberantna chorda od koje potice auskultacijski nalaz.
        Aorta normalnih dimenzija u korenu i dostupni deo ascedentne ,normalne brzine protoka.u luku nessto uza,1.9cm.normalne brzine protoka-radjeno bez CW opcije.Aortna valvula trolisna,ocuvane separacije u sistoli.
        DK,TV,PV b.o.
        Perikard bez patoloskog prikupljanja tecnosti
        Zakljucak:Hiperkinetizam srcanih struktura.Dysplasio valvule mitralis sine insuff.chorda aberans
        Predlog: kontrola za godinu dana i HEKG, uzimati MG 250 mg 1*1
        hormoni stitne zlezde u redu,kompletan nalaz krvi u redu,u ref.granicama
        Ja bih vam beskrajno bila zahvalna ako biste mi ovo vi prokomentarisali tj objasnili na nekiom meni primerenom recniku s obzirom da nisam student medicine i nemam dodirnih tacaka sa kardiologijom a doktorka me malo uplasila jer kad sam je pitala jel to Ok rekla je da ne moze reci da je ok al da odg mojoj konstituciji,a sto vise citam po netu to se vise isprepadah 🙁 hvala vam puno i izvinite sto sam ovoliko oduzila ali sta cu kad mi nista skoro nije jasno ,Pozdrav

    2. Poštovana,

      ukoliko imate samo blaži prolaps mitralne valvule (čak nema ni dijagnostičkih kriterijuma za pravi prolaps) onda, prema evropskim preporukama za aktivno učestvovanje u sportskim aktivnostima, možete slobodno da se bavite sportom (bilo kojim) uz redovne godišnje kontrole (UZ srca, maksimalni test opterećenjem i 24h Holter EKG-a). Ne znam da li ste na poslednjim kontrolama osim UZ srca radili i 24h Holter EKG i test opterećenjem, a ukoliko jeste, a to je sve bilo u redu (bez značajnih poremećaja ritma), onda nemate razloga za brigu. Ukoliko niste, savetujem da uradite i ove dve analize, a ukoliko ste zainteresovani, ove preglede možete uraditi i u našoj ordinaciji. Takođe, Vaše tegobe mogu biti i vezane za stres, mogu biti posledica anksioznosti i slično, ali u svakom slučaju, uvek prvo treba isključiti organski uzrok ovakvih problema. Preskoci koje povremeno osećate, ukoliko su retki (a to se može utvrditi nošenjem 24h Holter EKG-a), potpuno su bezopasni, a jedino mogu biti neprijatni, što osobe dodatno uvodi u još veću paniku, koja je u tom slučaju nepotrebna. Što se tiče AV bloka, s`obzirom da se javlja samo tokom spavanja, takođe nemate razloga za brigu, naročito što i AV blok II stepena, Mobitz I, iako je stalno prisutan kod sportiste nije kontraindikovan za aktivno bavljenje sportom.

      Srdačan pozdrav.

  206. vec mjesec dana osjecam malaksalost, i bol iznad lijeve dojke, inace imam prolas mitralne valvue, pijem sotalol i kardiopirin al ovaj bol vec danima je konstantan, nije neizdrziv al me opterecuje. odem kod dr, daju mi samo nesto za bolove i na tome se zavrsi. sta vi mislite. hvala

    1. Poštovana,

      ukoliko osećate malaksalost savetujem da uradite analize krvne slike sa biohemijom (KKS, Fe, Feritin, CRP, SE, TSH, fT4). Malakasalost može biti povezana i sa anemijom, problemima sa štitnom žlezdom, nekim zapaljenskim procesom u organizmu… Teško je bez pregleda i eventualne dodatne dijagnostike reći o čemu se radi. Bol u predelu grudnog koša može biti i mišićnog porekla, tj. može doći do grča grudnog ili međurebarnog mišića koji može prouzrokovati ovakve simpotime, što znači da bolovi koje osećate ne moraju biti srčane prirode. U najmanju ruku, savetujem da uradite bar EKG pregled srca, kako bi Vi bili mirniji da srce nije uzrok Vaših tegoba.

      Srdačan pozdrav.

  207. Pozdrav

    Aritmiju apsolutu imam već 10 godina i stalno se pogoršava.. Bio sam na Dedinju na zakazanu ablaciju ali nisu mi odradili obzirom da sam se razboleo čekajući..a i aparat se pokvario ( nova metoda – ne spaljivanje nego zaledjivanje .. Preziveo sam i nstemi samo me je okrznuo i ugradili me dva stenta – druga godina .. Na ekg- e nema st promena ni Q zupca.. … Sada nikako da se otkačim od svakodnevnih ispada od 5 min do 2 sata dnevno sa frekvencom do 80 otkucaja i minimumom od 55 otkucaja sa preskocima… u navratima.. Pijem proprafenm 150 mg 3 puta i verapamil 40 mg dva puta dnevno ali sve to sa mojih 48 godina ne pomaze i pokusavam da zakazem ablaciju .. konacno.. Pregledali su me na Dedinju i Angelkov i Tomovic ali zbog velike guzve nikako da me ubace u raspored.. .. Njihova izjava je da imam benignu aritmiju apsolutu i da sa tim mogu da zivim bez problema ..samo da pijem lekove za razredjivanjne krvi .. Meni se sve to smučilo .. i ako ja ne osaćem simptome problematične ( vrtoglavica , zamor i td ) ali ko ima ovu aritmiju zna da kada odsečete koki glavu kako kokoska leti po dvoristu… osecaj je jeziv .. i stalno razmisljanje o smrti.. Pitanje za vas .. koliko po vama ( uz iskustvo koje posedujete ) moze da se slika promeni posle ablacije .. imate li neke primere da je neko imao perzistentnu ( skoro trajnu ) aritmiju apsolutu kao moju i da je uspeo malo da se otkači od nje ovom metodom…
    Hvala vam na odgovoru ..
    Nenad

    1. Poštovani,

      ablacija se i radi kako bi se problem trajno rešio, ukoliko se lekovima dijagnoza koju Vi imate ne može držati pod kontrolom. S`obzirom da se mi bavimo sportskom medicinom i u okviru toga sportskom kardilogijom zaista Vam ne mogu reći kolika je uspešnost trajnog izlečenja nakon ove intervencije. Ono što Vam mogu savetovati jeste da strpljivo sačekate termin za ablaciju (ukoliko su doktori procenili da je to najbolje rešenje za Vas), a naročito što su Vam rekli da nemate razloga za brigu ukoliko se pridržavate terapije.

      Srdačan pozdrav.

  208. Postovana doktorko Tamara
    Imam 46 g.i u Engleskoj mi je zamjenje lijevi srcani zalisak ,stavi li su mi metalni koji je dugorocniji od onih prirodnih.Interesuje me cega treba da se cuvam u buducnosti,koliko je on dugorocan,koliko mogu da se izlazem suncu i koje fizicke aktivnosti mogu da obavljm a koje ne.Pijem lijekove za pritisak i za razredjivanje krvi.worforin, a imam i nepravilan rad srca,preskakanje,koje je hronicno pa ne pijem nikakvu terapiju za to jer su mi doktori ovde rekli fa se to samo popravlja uz ove lijekove za razredjivanje krvi.
    Sa postovanjem Zoran

    1. Poštovani,

      naša ordinacija se primarno bavi sportskom medicinom i u tom pogledu sportskom kardiologijom, tako da na pitanje u vezi veštačkog zalistka odgovor mora da Vam da kardiolog, a najbolje bi bilo da odgovor potražite upravo od kardiologa koji ugrađuju zalistke, tj. od kardiohirurga.

      Srdačan pozdrav.

    2. Postovanje doktorice….zanima me jedno pitanje prije par mjeseci moj UZ srca je glasio..neznatni prolaps prednjeg kuspisa mitralne valvule uz neznatnu funkcionalnu regurgitaciju….doktor mi je rekao da to u biti nije nista da je sa srcem sve ok….e mene sada zanima od prilike znam sta znaci neznatna regurgitacije da je to nesto neprimijetno i sl….ali sam htio da vas pitam sta znaci ovo funkcionalna regurgitacija…i uz to bavim se sportom nogomet kosarka trcanje pomalo i sl….i interesuje me vase misljenje o ovome nalazu…mada od prilike svi mi govore da je to ok nalaz….mnogo hvala….pozz….

      1. Poštovani,

        nemate razloga za brigu. Funkcionalna regurgitacija znači da je vraćanje krvi iz leve komore u pretkomoru bezznačajno i da ni u kom slučaju ne opterećeuje Vaše srce. Slobodno se možete baviti sportom. Savetujem redovne kontrole na godišnjem nivou, ili bar na dvogodišnjem, kako bi se pratio prolaps (da li napreduje ili ne, ali u velikom broju slučajeva nalaz uvek ostaje nepromenjen). Bilo bi dobro da uradite i maksimalni test opterećenjem, s`obzirom da se bavite sportom.

        Srdačan pozdrav.

    3. Postovanje doktorice….zanima me jedno pitanje prije par mjeseci moj UZ srca je glasio..neznatni prolaps prednjeg kuspisa mitralne valvule uz neznatnu funkcionalnu regurgitaciju….doktor mi je rekao da to u biti nije nista da je sa srcem sve ok….e mene sada zanima od prilike znam sta znaci neznatna regurgitacije da je to nesto neprimijetno i sl….ali sam htio da vas pitam sta znaci ovo funkcionalna regurgitacija…i uz to bavim se sportom nogomet kosarka trcanje pomalo i sl….i interesuje me vase misljenje o ovome nalazu…mada od prilike svi mi govore da je to ok nalaz….mnogo hvala….pozz….

    4. Postovanje dktorice…..zanima me jedno pitanje moj UZ srca prije par mjeseci je glasio neznatni prolaps prednjeg kuspisa mitralne valvule uz neznatnu funkcionalnu regurgitaciju……..doktor mi je rekao da je to ok nalza da je sa srcem sve ok nemam potrebe za brigu uz to se bavim jos i sportom kosarka nogomet trcanje i sl…..e sada mene zanima u biti znam sta znaci neznatna regurgitacija to je nesto neznatno ili bez znacajno…..e zanima me sta znaci ovo funkcionalna regurgitacija neznatna funkcionalna regurgitacija….i po vasem misljenju kakavje ovo nalaz….mnog hvala i pozzzz…..

      1. Poštovani,

        nemate razloga za brigu. Funkcionalna regurgitacija znači da je vraćanje krvi iz leve komore u pretkomoru bezznačajno i da ni u kom slučaju ne opterećeuje Vaše srce. Slobodno se možete baviti sportom. Savetujem redovne kontrole na godišnjem nivou, ili bar na dvogodišnjem, kako bi se pratio prolaps (da li napreduje ili ne, ali u velikom broju slučajeva nalaz uvek ostaje nepromenjen). Bilo bi dobro da uradite i maksimalni test opterećenjem, s`obzirom da se bavite sportom.

        Srdačan pozdrav.

  209. Postovana Tamara imam 23 godine i bavio sam se teretanom od 2007 god. pa do septembra 2013 dok nisam poceo da radim…posle toga sam povremeno odem ali u maju ove godine kada sam resio da se opet vratim negde posle 3 dana blagih treninga osetio sam uvece bolove u grudima i posle 2 dana to je bilo bas neprijatono javio sam se doktoru i ustanovio da imam sportsko srce i evo rezultata ultra zvuka pa me zanima vase misljenje da li je to nesto ozbiljno:
    EDD-50
    ESD-32
    EF-65
    SEPTUM-9
    ZADNJI ZID-9
    DESNA KOMORA-22
    KOREN AORTE-31
    SEPARACIJA KUSPISA-20
    LEVA PRETKOMORA-31

    Zakljucak:Aorta u korenu normalnih dimenzija,AV trolisna,separacija ocuvana,niormalne brzine oprotoka preko aortnog usca.MV normalnog izgleda i koaptacije,Leva pretkomora normalnih dimenzija.Leva komora normalnih dimenzija,ocuvane globalne i segmentne kontraktilnosti.Desne srcane supljine izgledaju normalno.Trivijalna TR,SPDK normalan.Perikard bo

    TA 120/8o mmHg EKG sin.ritam,frenk 90/min,1 VES,ST-T bez spec.promena.na plucima normalan disajni sum,srcana akcija ritmicna tonovi jasni bez sumova i prepisao mi Propanol 1/4 na dan,i kontrola posle 15 dana,ali sam pio propanol samo 2-3 dana nekako mi nije odogvarao uspavljivao me i malo mucninu sam imao…i dao je savet da odmorim sa teretanom da se vise baziram na plivanje trcanje sto i cinim ne dem u teretanu…

    na kontroli posle 15 dana TA 110/70 mmHg EKG sin.ritam,frenk 70/min,1 VES,ST-T bez spec.promena.na plucima normalan disajni sum,srcana akcija ritmicna tonovi jasni bez sumova…i kao jos jedna da se javim za 3 meseca…

    i na toj zadnjoj kontroli 15.oktobra TA 125/80mmHg sin.ritam 70/min,retke VES,ST-T bez spec.promena.Na plucima normalni disajni sum.Srcana akcija ritmicna,onovi jasni,bez sumova…Dijagnoza:Arrhythmia VES…terapija:Propranolol 1/2+0/1/4 i moja doktorka uz to jos Xanax 1/4 na dan…

    To je to ako mozete da mi vi kazete neku vase misljenje i dijagnozu ne osecam se lose ali povremeno kao neka mucnina se stvori da li je to nesto sad na psihickoj bazi ne znam,kardiolog me je pitao da li pijem guarane i tako to rekao sam da ne posto cak poslednje 2 god ni kafu ne pijem samo caj,dok sam tenirao koristio sam suplemetaciju Amino kiseline,Wey protein Creatin vitaminske komplekse ali nikad nisam imao nekih problema u teretani ili da sam ranije bolovao od necega…i koji bi pregled trebalo da odradim kod vas na klinici i telefon na koji mogu da zakazem pregled…Hvala vam sto ste izdvojili vreme za mene

    1. Poštovani,

      nalaz uz srca je uredan. Ono što se očigledno beleži na svakom pregledu jesu srčani preskoci, tj. VES (koji, ukoliko nisu česti, ne predstavljaju bilo šta opasno), kako piše u opisu EKG-a. S`obzirom da se bavite sportom, savetujem da uradite ergospirometrijsko testiranje (to je test opterećenjem na pokretnoj traci, tokom testa sve vreme se prati rad srca u naporu, a istovremeno se procenjuje i maksimalna potrošnja kiseonika, tj. Vaša kondicija, kada se zamarate, kako podnosite zamor, kako se oporavljate…). Ovaj pregled u našoj ordinaciji košta 3000 dinara, a ukoliko ste zainteresovani možete ga zakazati na telefon: 305 83 76. Takođe, moj savet je i da uradite 24h Holter EKG-a (takođe se može uraditi u našoj ordinaciji, naročito ukoliko se nakon testa opterećenjem pojave indikacije za tako nešto), aparat koji se nosi ceo jedan dan i samim tim beleži rad srca, a na osnovu toga se može videti da li i koliko, a i o kojoj vrsti preskoka srca se radi, da li su ozbiljni ili ne, i da li je terapija koju pijete primerena tome ili se treba korigovati. Na osnovu svega toga od nas možete dobiti savet i o vrsti treninga, učestalosti, trajanju i intenzitetu fizičke aktivnosti koju možete primenjivati, a koja je tačno prepisana prema stanju Vašeg organizma i samim tim potpuno bezbedna za Vas.

      Srdačan pozdrav.

      1. Opet ja 🙂 odradio sam pre mesec dana kod vas pregled (test opterecenja )….
        -Lokalni status : Normalni disajni sum,srcana radnja ritmicna,tonovi jasni,sumove ne cujem,cujne povremene ekstrasistole.
        Ta mir DR 130/80 LR120/80
        HR mir 67
        -EKG Sinusni ritam,rS u D3,bez poremecaja provodjenja,promena ST segmenata i t talasa,beleze se dve VES..
        -Ergospirometrija
        HR max(udara min) 185 VE max(L/min) 128.3
        %HR max 93.9 VO2 max(Ml/min) 3983.37
        HR oporavak 1 172 VO2 max(Ml/kg/min) 52.9
        HR oporavak 2 150 Ocek.Pros.Vred.(Ml/kg/min) 37.5
        HR oporavak 3 147 Ocek.Pros.Vred.(%) 141.1
        Ta max (mmhg) 100/60 Nivo ar. sposb. vrlo visoka
        HR na R-1 (u/min) 180 V na r-1 11,V max 12
        Test prekinut zbog subjektivnog osecaja iscrpljenosti….

        Zakljucak:
        BMI i procenat telesne masti u okviru optimalnih vrednosti za pol, uzrast i sportsku disciplinu.Fleksibilnost trupa u okviru prosecnih vrednosti za pol i uzrast.Misicna snaga u okviru prosecnih vrednosti za pol i uzrast.Aerobna sposobnost daleko iznad proseka za pol i uzrast.
        Tokom testa opterecenja pri minimalnom i submax naporu belezi se po jedna,monomorfna VES.Tokom max napora i oporavka bez poremecaja provodjenja,ritma,ST segmenta i T talasa.Sve vreme bez subjektivnih tegoba.Belezi se slabiji oporavak pulsa tokom sva tri minuta i hipotenzivna reakcija na napor(to je rekao zbg pauze koje sam pravio od godinu dana).
        Savetuje se da uradi hormone stitaste zlezde(TSH,T3,T4),24 holter EKG i pregled gastroentereologa(u cilju iskljucivanja hiatus herniae).

        Pre dva dana sam uradio hormone st. zlezde bili su normalni..
        FT4-16.96 pmol/L
        TSH-2.282mlU/l

        Javio sam se posle kod kardiologa rekao je da nema potrebe da radim Holter da ce to vremenom da prodje te VES i da nastavim da pijem Propanolol 2×1/4 i Xanax 1/4,da je to vise na psihickoj bazi i da treba da se opustim,da je srce uredu,jel je test pokazao sve