Pretražite pitanja i odgovore:

65 thoughts on “Treniranje

 1. Poštovani,

  U drugoj polovini marta i početkom Aprila sam imao kovid 19 sa početkom upale pluća. Oporavak je trajao mesec dana nakon toga…imao sam uvećanu jetru, povišene ALT enzime, tahikardije, povišen krvni pritisak i vrtoglavice sa nekim čudnim osećajem pritiska u glavi. Pošto sam odradio postkovid pregled kardiologa( holter, EKG, ultrazvuk), pulmologa, ultrazvuk abdomena, kontrolu kks i biohemije, i sve je bilo ok osim jetre i blago povišene glukoze i triglicerida, a smanjenog dobrog holesterola, dobio sam zabranu treninga od 3 meseca.

  Inače do oktobra 2020. sam 6 godina unazad intenzivno trenirao triatlon( 2 Ironmana, 5 poluironmna i gomila kraćih trka). Pre mesec dana sam krenuo sa potpuno laganim treninzima ( 2 km trčanja tempom 7.00/km, bajk na trenažeru 20 min na pulsu oko 95-100). Čim sam krenuo da treningom, vrtoglavice su se vratile kao i pištanje u ušima. Odem kod neurologa i na ORL, ustanove poremećaj centra za ravnotežu. Pijem vestibo već 3 nedelje i skoro da se sve sredilo. Odradio sam i MR Glave i kolor dopler vratnih krvnih sudova i vesribulometriju….sve je ok.

  Od kad pijem vestibo, pošto sam već 10 meseci van treninga i ugojio sam se 15 kila, uzeo sam da dižem tegove i radim statičke vežbe.

  Ono što me zbunjuje i zbog čega želim da pitam koji pregled dalje da radim, jeste sledeće: Na poslu i u normalnom životu, kao i kad dižem tegove i radim vežbe snage osećam se sjajno. Kad kažem dižem tegove, mislim na 30 min solidnog intenziteta, posle čega sam znojav i puls je podignut. Ali čim krenem da radim kardio( bajk, trčanje, plivanje ću probati vrlo brzo, jer idem na more:)), ja imam osećaj kao da mi neko pritiska glavu i to, u predelu iznad obrva i u dnu temena, pa obuhvata liniju ispod ušiju sve do vilice.

  O čemu se radi? Baš imam potrebu da treniram ali je zdravlje na 1. mestu.

  Hvala unapred na odgovoru.

  1. Poštovani Mihajlo,

   kao što smo već naveli u nekoliko odgovora, nakon COVID19 infekcije savetujemo da se uradi test optrećenjem, a po potrebi i druga dijagnostika, koju ste Vi već obavili. TOkom napora će se na EKG-u videti da li dolazi do pojave aritmije, a pošto se nosi i maska kojom se vrši dalja analiza potrošnje kiseonika, dobili biste i uvid u to kakav je trenažni status i pragove srčane frekvence za trening.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 2. Poštovani,
  Imam 27 godina i od 14. godine imam ugrađen defibrilator. Pre toga sam se bavila odbojkom 8 godina, kada mi je dijagnostikovana aritmogena displazija desne komore.
  Volela bih da počnem da treniram nešto, ali mi nije jasno šta tačno smem i koliko.
  Kakav tip pregleda je neophodan da bi se to utvrdilo? Inače, idem redovno na kardiološke preglede.

  Pozdrav.

  1. Poštovana Ena,

   Odgovor je malo kompleksniji. Prema najnovijim preporukama Evropskog udruženja za kardiologiju, dozvoljena je umerena rekreativna aktivnost, pod određenim uslovima.

   Trebalo bi pristupiti logu defibrilatora da se vidi da li je i, ako jeste, koliko puta aktiviran, uraditi 24h holter EKG-a, test opterećenjem, pogledati da li je urađena genetska profilizacija, pa na osnovu svega sagledati celokupnu situaciju.

   Možete se javiti na telefon 3058376 radi zakazivanja konsultacije, da pogledamo dokumentaciju pa da vidimo šta bi sve ostalo došlo u obzir.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 3. Postovanje,molio bih Vas da mi kazete smijem li ja kao covjek Koji je ugradio 4.stenda prije godinu I po izlaziti po hladno vremena I trenirati(hodati uzbrdo)iako to cinim svaki dan Kada je lijepo vrijeme.Oprecna su misljenje,pa bih zamolio da mi date vase.pozdrav,

  1. Poštovani,

   trebalo bi da trenirate, ali trening mora da se dozira. Najbolje je da uradite ergospirometriju gde će Vam se odrediti frekvenca za trening i potrebno je da koristite monitor srčane frekvence i poželjnije je da izbegavate hladno vreme. Ovaj pregled možete zakazati na telefon 3058376.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 4. Poštovani, oporavljam se od korone i upale pluća, nisam bas dobro prošao nazalost. Moje pitanje je posle koliko vremena smem nastaviti sa treningom, konkretno teretanom, bio sam redovan 5 godina pa kada je optimalno da nastavim…znam da moram postepeno ali me plaše svi kada kazu od 3 do 6 meseci tek nakon upale pluca. Ukoliko su pluca izlecena i proverim srce i sve ostalo detaljno sto treba i vratim šetnjom kondiciju za koliko bi se mogao vratiti treningu? Prvenstveno radim sa tegovima, manje kardio deo i trčanje. Hvala

  1. Poštovani Božidare,

   neophodno je da obavite test opterećenjem i ultrazvuk srca pre povratka sportu. Ukoliko želite da obavite kod nas, kontakt telefon je 3058376.

   pozdrav,
   dr IVan Nikolić

 5. Postavani,imam 25 godina i od svoje 7 godine sam trenirao fudbal dve godine,pa sam trenirao i u 18oj ili 19oj godini fudbal pa sam se pitao da li je moguce se vratiti treniranju fudbala.Mislim malo sam psihicki nesto u zadnje vreme i mozda bi me to i proslo kada bih trenirao fudbal rekreativno ili kako vec moze posto sam vec odrastao.Mnogo sada jedem od kako sam prestao da se bavim sportom i nemam snage po neki put ni da se krecem.hvala

  1. Poštovani,

   naravno da je moguće. Pre toga savetujem da uradite maksimalni test opterećenjem i proverite svoje zdravlje i trenutne sposobnosti.

   Srdačan pozdrav.

 6. Dobar dan,
  Trenirao sam fudbal od svoje 8. do 13. godine, trenutno sam napunio 15 godina, da li mislite da je kasno vratiti se treniranju i ocekivati da uspem, hvala unapred.

  1. Poštovani,

   ne vidim razlog zašto bi bilo kasno. Bitno je da čovek radi ono što voli, jer samo ukoliko istinski voli nešto i uživa u tome, on daje svoj maksimum, a davanje maksimuma vodi napretku.

   Srdačan pozdrav.

 7. Dobar dan,
  Trenirao sam fudbal od svoje 7 do 11 godine.Tada sam prestao zbog obaveza.Sada sam ponovo poceo da treniram.Da li je kasno da nastavim da se intenzivno bavim fudbalom ili ne i da li ima sanse da postanem profesionalni fudbaler?

  1. Dragi Andrej,

   Nisam siguran da li sam prava osoba koja može da odgovori na ovo pitanje, a takodje nisam siguran ni da li može da se odgovori na njega kratko, u par redova. Ipak, pročitaj.

   Kao što si i sam zapazio, teško je postići i obaveze (školu) i sport. Posebno kada sport postane ozbiljniji, jer tada oduzima još više vremena.

   Prva stvar koju moraš da znaš je da je vrhunskih sportista koji zarađuju puno novca jako malo. To se možda i ne razlikuje od drugih zanimanja.

   Druga stvar koju moraš da znaš je da profesionalni sportisti karijeru počinju rano i, u odnosu na druge ljude, je rano i završavaju. Neki je, zbog povrede ili bolesti, završe i prerano. A kada se završi sportska karijera, šta onda? Malobrojni srećnici postanu treneri ili funkcioneri u klubu. Zbog toga je bitno obrazovanje.

   Treća stvar koju moraš da znaš je da učenici koji se u isto vreme bave i sportom i učenjem, postižu bolje rezultate u učenju. Pod uslovom da im sport nije izgovor za loše ocene.

   Sada bi trebalo da napišem “sve zavisi od tebe”, “daj svoj maksimum”, “iskoristi svaku šansu koja ti se daje” i tome slično. To je delimično tačno. Ostatak zavisi i od toga “kako ti se zalomi”.

   Moje najčvršće životno uverenje je da najviše treba pomoći nekoga ko je prosečan, osrednji. Najbolji će pomoći sami sebi, lošima nema pomoći. Ukoliko misliš da si prosečan i “ništa posebno”, to znači da najviše možeš da napreduješ, pronađi nekog iskusnog da te vodi, a u svemu tome ne zaboravi na obrazovanje.

   1. Imam 25 godina bavio sam se fudbalom od svoje 7 ili 8 godine i trenirao sam fudbal 2 godine i uskoli sam igrao fudbala sa decom i trcao na ulici ovako rekreativno i u svojih 18 ili 19 godina sam isto poceo da trenirao fudbal ali sam zbog skole ostavio fudbal pa bih me zanimalo da li je moguce se vratiti se fudbalu isao sam i u teretanu i trenirao i trcao na traci i ostale neke vezbe jedino je to sto sam niskog rasta i zeleo bih ponovo da zapocnem fudbal u nekom timu ako je moguce.Hvala puno na odgovoru i savetu ako mi mozete dati neki savet.

    1. Poštovani,

     naravno da možete. Ne vidim razlog zašto ne biste pokušali.

     Srdačan pozdrav.

 8. Poštavani, imam 37god desetak godina idem u teretanu, zadnjih tri meseca posle treninga dizanja tegova noću ne mogu da zaspim ili spavam ukupno samo dva sata trening odradim poslepodne oko 16 sati ali to nespavanje mi se dešava samo taj dan kada treniram, molim vas za pomoć!šta je razlog?

  1. Poštovani Branislave,

   Teško je reći bez detaljnije anamneze i pregleda. Generalno se savetuje da se izbegava trening u večernjim/popodnevnim časovima, ako Vam pravi problem sa snom, ali podloga može biti i maskirana depresija ili sleep apnea. Najbolje bi bilo da dođete na pregled da bismo mogli detaljnije da utvrdimo o čemu se radi.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 9. Poštovani imam 18 godina upravo napunjenih trenirao sam fudbal dugi niz godina(10) medjutim prestao sam sa fudbalom pre nekoliko meseci zbog raznih obaveza. Počeo sam ići u teretanu mada nisam toliko ubacio trčanje na traci u trening. Igram folklor dva puta nedeljno kada stižem, medjutim kada igram folklor, bavim se nekom aktivnošću na času fizičkog ili slično osećam kao da mi glava pulsira. To se dešava u posöednjih 4 5 dana samo ne konstanto vreme otkad sam prestao sa fudbalom. Da li imate bilo kakav savet šta i kako bih trebao uraditi. Da li bi trčanje na traci pomoglo kako bih vratio kondiciju i osećao se bolje. Hvala unapred na odgovoru!

  1. Poštovani,

   moguće je da tokom fizičke aktivnosti dođe do malo izraženijeg punjenja krvnih sudova na periferiji (površini) poglavine, pa Vi to osećate kao pulsiranje. Ukoliko se tegobe nastave i/ili intenziviraju, savetujem da dođete kod nas da uradimo maksimalni test fizičkim opterećenjem, proverimo srce, pluća, kondiciju i generalno kompletan odgovor organizma na maksimalno opterećenje i time dobijemo uvid u Vaše zdravstveno i sportsko stanje.

   Srdačan pozdrav.

 10. Postovani,

  Imala sam infektivnu mononukleozu i lezala sam 5,5 nedelja. Bez ikakve temperature i slicnog, imala sam iskljucivo crveno grlo 7 dana. Slezina je bila uvecana ali malo. Prosla su tri meseca od toga nalazi su mi u redu i slezina vise nije uvecana. Smem li da radim neke trbusnjake i malo da treniram?

  1. Poštovana,

   ukoliko nema više organomegalije, tj. uvećanja jetre i slezine, onda možete polako ući u trenažni proces. Bitno je da sa treningom krenete postepeno kako biste dali telu vremena da se adaptira na fizičku aktivnost.

   Srdačan pozdrav.

 11. Poštovani,
  Dijagnostikovali su mi prije par dana infektkvnu mononukleozu, samo jetra je uvecana.. Stanje se poboljsalo, vraca se u normalu, uskoro izlazim iz bolnice. Zanima me da li baš 6 mjeseci moram napraviti pauzu sa treningom (teretana i trčanje isključivo) ili je to čisto prevencije radi pa mogu početi i ranije? Takođe me zanima koliko dugo ne smijem da se ljubim sa partnerom? Imam 19 godina.

  1. Poštovana Tina,

   Potrebno je da se napravi pauza i zbog toga što je simptomi pogoršavaju i što postoji dodatni rizik od komplikacija kada su uvećane jetra ili slezina. Nažalost, ne zna se zasigurno koliko dugo se ostaje infektivan, trebalo bi da sačekate još nekoliko nedelja nakon potpunog oporavka, jer su tada šanse dosta manje.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 12. Godinama treniram i kad god vadim krv radi provere zdravlja često su mi blago povišeni enzimi jetre.Poslednji nalaz pokazuje 54 a dozvoljeno je od 0-41.
  Ostali parametri su u redu.
  Ako može vaše mišljenje da li da idem dalje u pretrage ili je to normalno?

  1. Poštovani Predraže,

   U pitanju je minimalno povećanje vrednost koje nije zabrinjavajuće.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 13. Postovani,
  Bavio sam se raznim sportovima ali sam odlucio da krenem u teretani,trenirao sam od jula do septembra,te sam oktobra zaradio bolest poljubca(mononukleozu),Mirovao sam kako se i leci ova bolest,i eto proslo je oko 3 meseca od bolesti,imam blago kocenje vrata kao da osecam neku zlezdu na vratu,inace se osecam normalno,rezultati su mi okej(Samo je PDW nesto manji od skale)Pa me zanima da li bi mogao da krenem opet u teretani,posto doktori kazu da moram jos da mirujem,da mogu da zlezde ostanu trajne posledice itd…

  1. Poštovani Miloše,

   Ukoliko je postojalo uvećanje jetre i slezine tokom bolesti, potrebno je uraditi kontrolni UZ stomaka i da se sve reaktivne limfne žlezde povuku.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 14. Dobar dan, imam 25 godina. Bavim se fudbalom dug period. Tokom treninga nesto kao da mi se otkacilo ispod zadnjice i na trenutak me je zabolelo. Bol je bila blaga. Posle par minuta me je prestalo. Istezao sam, vozio sam bicikl,trcao sam lagano i plivao nisam osecao nikakav bol. Medjutim, ponekad kada sedim ili kada ustanem sevne mi ispod zadnjice i traje 2,3sekunde bol i prestane. Ne desava se tako cesto, ali 20ak puta u toku dana. Pa me zanima sta to moze da bude? Hvala unapred.

  1. Poštovani,

   moguće je da je tokom treninga došlo ili do istegnuća pripoja/tetive mišića zadnje lože ili parcijalne rupture samog mišića, pa sada imate tegobe koje navodite. Savetujem da dođete na pregled kako bismo utvrdili o čemu se zaista radi, uradili i ultrazvuk kompletne regije, a na osnovu svega dali i dijagnozu i prepisali adekvatnu terapiju. Ukoliko ste zainteresovani pregled možete zakazati na telefon ordinacije: 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

 15. Postovani,

  Imam 22 godine,od svoje 7 godine sam trenirao vise sportova ukljucujuci fudbal,kosarku,itd posle toga sam isao u teretanu i trenirao kik boks,medjutim sa pre 2 godien presta o da se bavim bilo kojom fizickom aktivnostcu.Pre nekih mesec dana sam osetio povremen ubrzan rad srca , hteo sam da se vratim sportu i uradio sam EHO i Test opterecenja.Test opterecenja je bio uredan osim naglasena hiperintezivna reakcija na napor.Sto se tice EHO srca nalaz je sledeci:Svi parametri su u granicama normale sem:Debljina septuma 1.2cm i debiljina donjeg zida 1.2cm i naglasena je Pocetna koncentricna hipetrofija miokarda leve komore.Kardiolog mi je rekao da je to skroz normalno.Mene zanima da li treba ovo uvecanje leve komore da se prati redovno i da li treba da idem kod jos nekog kardiloga da odradim pregled ili mog uda budem miran ?

  1. PoŠtovani Aleksandre,

   trebalo bi pratiti na godišnjem nivou (ultrazvuk srca i test opterećenjem, poželjno je da to bude spiroergometrijski test, koji se razlikuje od običnog testa opterećenjem u tome što se nosi maska i vrši analiza izdahnutih gasova).

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 16. Zdravo
  Imam 27 god.Imam problem sa disanjem ne mogu udahnuti punim plucima,to mi vec traje vise od godine tacnije od Aprila 2015 .Zivim u Becu radio sam ovdje spirometriju,ekg,snimo pluca,rengen citavog tijela,vadio nalaze sve mi je uredu.U Bosni sam radio alergi test i tu su mi rekli da sam alergican na sve u zraku,na hranu nisam rAdio.Fudbal sam igrao od svoje 5 godine i prestao sam zadnju godinu.Ovaj mi problem stvara veliku nervozu jednostavno nisam vise onaj momak koji sam bio.Dobijam ponekad na lijevoj i desnoj strani ziganje kroz prsa.Prije neki dan izasao sam da trcim zelim se vratit nogometu i osjetio sam u sredini prsa bol koja mi je dala jos veci strah.Da li je moguce da Alergija stvara bol i otezano disanje ,nervozu i sl.

  1. Poštovani Nermine,

   U našoj ordinaciji se obavlja tzv. ergospirometrijsko testiranje, koje procenjuje funkciju pluća i srca tokom napora. Ukoliko do sada niste obavili ovaj pregled, on bi bio korisna dopuna.

   Da bismo Vam dali odgovor na pitanje, bilo bi potrebno detaljnije pogledati dosadašnje analize, ali bi najverovatnije trebalo da otpočnete neku vrstu terapije alergijske astme (tzv. bronhodilatatorima, blokatorima leukotriena ili kortikosteroidima, zavisno već od detalja Vaše dijagnoze).

   Polialergijska osetljivost može predstavljati veliki problem, i pored uzimanja lekova bi bilo potrebno promeniti i određene stvari u kući, poput postavljanja antipolenskih mrežica na prozore, uklanjanja cveća, zavesa i tepiha, itd.

   Ukoliko Vas put nanese u Beograd i želite da obavite pregled u našoj ordinaciji, možete se javiti na tel. 011/30-58-376 i zakazati termin.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 17. Mene samo zanima da li gasni sat moze da se koristi za merenje zapremine utrosenog kiseonika? Bio bih veoma zahvalan na odgovoru 🙂

  1. Poštovani Tiodore,

   nažalost, ne može. Ali, ukoliko ste zainteresovani u našoj ordinaciji možete obaviti pregled kojim se određuje VO2 max. Pregled možete zakazati na telefon 3058376.

   pozdrav,
   dr Ivan Nikolić

 18. Postovani, htio bih da usavrsim tehniku bacanja jer sam golman u fudbalu pa sad jel postoje neke vjezbe za noge i za ledja i sve sto je potrebno da se dobije odraz ?

  1. Poštovani,

   vežbe su brojne, ali ih je teško ovim putem objašnjavati. Savetujem da dođete u našu ordinaciju kako bismo Vam prepisali iste.

   Srdačan pozdrav.

 19. Dobar dan, ja imam 14 i po godina i do sad nisam ništa trenirala. Želela bih da počnem ozbiljno da treniram neki sport, kao npr. ritmičku gimnastiku, sinhrono plivanje. Da li mislite da je kasno za to?
  Hvala unapred

  1. Draga Anđela,

   ukoliko nešto želiš ili voliš, onda nema razloga da se u tome i ne oprobaš bez obzira koliko godina imaš.

   Srdačan pozdrav.

 20. Poštovani, imam 16 godina i od 8 godina sam se uvek bavila nekim sportom, poslednji koji sam počela bio je atletika, trčanje na duge staze, međutim počela sam da imam problema sa težinom (znatno sam počela da gubim u težini) i pojavio mi se deficit gvožđa, sada sam prestala sa aktivnim trčanjem međutim dosta vežbam i trčim ponekad ali rekreativno. Da li bih mogla da se vratim atletici? Želja mi je da se bavim nekim sportom a potreban mi je savet kakve napore bih mogla da izdržim. Koje bih testove trebala da uradim kod Vas?

  1. Poštovana,

   na prvom mestu mora se ispitati razlog zašto gubite na težini (endokrinolog, nutricionista…) i koliki je taj gubitak, tj. gde se Vaša telesna visina, telesna masa i BMI (odnos telesne težine i visine) nalaze u odnosu na Vaše vršnjakinje, tj. neke očekivane vrednosti. Ukoliko je gubitak telesne težine bio veliki, tj. ukoliko je telesna kompozicija znatno manja od očekivane, onda veliki intenzitet i obim treninga mogu imati više štete nego koristi.

   Srdačan pozdrav.

 21. Postovani,
  Moj sin ima 9 god.Atletikom se bavi od 5 god.U pocetku je to bilo 2,3 nedeljno a sada je to 4 puta.Redovno ide na sportski pregled u Sremskoj Mitrovici.U poslednje vreme se zali na neke bolove.Nekada u preponi i kolenu.Zanima me gde bi mogli obaviti jos neke dodatne preglede s obzirom da je on jos dete.Trebaju nam i saveti o ishrani.
  Unapred hvala
  Sanja Opacic

  1. Poštovani,

   sve preglede koje ste naveli možete obaviti u našoj ordinaciji. Ukoliko ste zainteresovani možete se javiti na telefon: 305 83 76.

   Srdačan pozdrav.

 22. Postovani,bavim se fudbalom vec 2 godine.Posle fudbala kad dodjem kuci i popijem ladne vode malo me boli u predelu grudi.Svuda po malo.Nije samo na jednom mestu.Neznam da li je moguce da me boli zbog razvijanja zato sto imam 14 ipo godina ili je zbog toga sto vruc pijem ladne vode.Unapred hvala. 🙂

  1. Dragi Radisave,

   savetujem da ne piješ hladnu vodu odmah posle treninga, a ako se i tada tegobe javljaju, savetujem da uradiš EKG srca i eventulano test opterećenja.

   Srdačan pozdrav.

 23. Postovana,
  potreban mi je Vas savet.Majka sam dva deteta, sin ima 6 a cerka 4 godine.Interesuje me koliko deca u tom uzrastu smeju dnevno ili nedeljno da trce na otvorenoj stazi,postoje li ogranicenja i kakva?Sta podrazumeva prilagodjeni trening za njih.Unapred Vam se zahvaljujem a sad cu malo detaljnije.

  U nasem mestu ne postoje nikakve skolice sporta ni nista od bazicnih sportova za decu,osim atletskog kluba zapravo atletske staze na otvorenom gde treniraju svi uzrasti po svim vremenskim uslovima.Podloga je sljaka,duzina 300m.Trening se sastoji od vezbi istezanja i trcanja.Nema prepona,skokova ni bacanja.
  Odlucili smo da sin krene na trcanje zbog viska energije, posebno zimi i da bi ga usmerili na zdrav nacin zivota ,ocekujuci da ce zimi treninzi biti u nekom zatvorenom prostoru ali se ispostavlja da za to nema mogucnosti.Cerka je insistirala da trci i ona iako je mala ali je bas sportski tip ako se to moze reci za dete od 4 godine i tako su oboje krenuli.Treninzi su sa decom 2 dana vikendom i jos jedan dan nedeljno ali posto su oni svako vece na stazi trener nam je rekao da ih dovedemo kad god zele i kad mi mozemo.Moj problem je sto oni zele da idu svako vece ,staza je osvetljena ali je hladno a oni su mali da li ce se razboleti ili ojacati time imunitet,ne znam.Ne mogu da zamislim trcanje u februaru.Drugo cerka neumorno trci,ona obidje 4 ili pet tih krugova ,to je 1-1.5.km,zastane,seta deset metara i nastavlja ,imajete u vidu da je devojcica od 4 godine.Posle treninga je srecna i nije umorna.Ona se inace jako zdravo hrani za razliku od sina koji voli da jede gluposti i slabije jede ali primecujem da im je i apetit bolji.Suprug kaze -sta moze da im bude od trcanja,vise pretrce leti oko kuce i po dvoristu.Mozda ali mene pocinje da brine taj intenzitet i tempo,kako to utice na njihov razvoj?
  Desilo se da uvece nisu isli na trning ,cerka je sutradan trcala u vrticu po sobi dok se nije preznojila pa su je presvlacili. Kad sam je pitala zasto je toliko trcala kaze- trcalo mi se.Uz to imamo odlican vrtic ,gde imaju redovno fizicko,imaju one Pertinijeve komplete pa im u velikim sobama prave poligone razne i rade vezbe.
  Trenera ne dovodim u pitanje,njegov jedini cilj je da deca zavole sport i trcanje,on i sam ceo zivot trci i jedino na cemu insistira su redovni pregledi kod spec.sportske medicine ,sve drugo je stvar volje i dogovora.

  1. Poštovana,

   prema preporukama svestke zdravstvene organizacije savetuje se svakodnevna fizička aktivnost u trajanju od najmanje 1h. Ukoliko radite redovne sportsko-medicinske preglede (obavezno i ekg srca), i ako je to sve u redu, onda nema prepreka za bavljenje sportom. Što se tiče treninga u zimskom periodu, ukoliko temperatura nije isuviše niska (ispod nule), a Vaša deca su adekvatno obučena i na adekvatan način uđu u trening, u smislu dobrog zagrejavanja i ne započinjanja treninga previše naglo, ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema (kada ima snega i kada su temperature niske, sva deca su opet napolju i sankaju se, što je takođe jedan vid fizičke aktivnosti). Bitno je da nemaju tegoba i da im trening prija.

   Srdačan pozdrav.

   1. igrao sam fudbal rekreativno i odjednom se culo krckanje u kolenu, usledio je jak bol a kasnije i otok, otisao sam do ortopeda koji mi je iz kolena izvadio tecnost oko 80 ml(bez krvi) i rekao mi da odem na snimanje kolena, medjutim bol je prestala i ja sam se vratio svakodnevnim sportskim aktivnostima. Desava se to da kad probam da cucnem osecam kao d ce koleno da mi eksplodira, molim vas za savet ako mozete da mi kazete da li je obavezno pri pucanju ligamenata da je prisutan i krvni podliv ili taj podliv moze da bude bez krvi? I koliko je uspesna operacija ligamenata kolena? U nekim situacijama , na primer pri igranju fudbala ili kosarke osecam kao da mi koleno ide u levu i desnu stranu i to je praceno jakim bolom , da li sam pokidao ukrsteni ligament ili bocni ligament ili je pukao meniskus posto osecam i cujem krckanje u kolenu tokom nekih pokreta a citao sam da je krckanje znak da nesto nije u redu sa meniskusom inace hodam normalno i trcim normalno bez bolova i problema jedino sto ne smem da igram kosarku i fudbal jer pri svakoj promeni pravca imam jaku bol i osecaj kao da koleno iskace levo desno

    1. Poštovani,

     savetujem da dođete na pregled kako bismo procenili stabilnost kolena, a možemo uraditi i UZ kolena kako bismo videli stanje bočnih ligamenata i meniskusa, a i same hrskavice kolena i na taj način došli do dijagnoze. Od same dijagnoze i Vaših sportskih aktivnosti zavisiće i način lečenja. Na ovaj način, zaista je teško tvrditi šta se desilo u kolenu, pošto su strukture koje se mogu povrediti brojne, a tegobe nakon povrede istih su u velikoj meri slične.

     Srdačan pozdrav.

 24. Postovana,

  Rekreativno trcim. Posle nekog vremena (nakon svega par pretrcanih km, kada je malo jaci tempo trcanja) pocinje bol ispod desne kljucne kosti (na mestu udubljenja tik ispod kosti), u vidu jako bolnog stezanja i moram da stanem sa trcanjem. Kapiram da je to zbog opterecenja, ali me zanima da li je to normalno i kako eliminisati taj bol?

  Hvala unapred.

  1. Poštovana,

   vrlo je moguće da se bvol javlja zbog nedovoljne kondicije, naročito ukoliko ste skoro počeli da trčite, ili ukoliko previše brzo pojačate intenzitet trčanja, bez prethodnog zagrevanja, ili ukoliko trčite napolju, po hladnijem vremenu. U svakom slučaju, savetujem da uradite ergospirometrijsko testiranje kako bi se procenio rad srca u naporu, odgovor krvnog pritiska na napor, Vaša kondicija, kada se zamarate i kako tolerišete zamor… Ukoliko ste zainteresovani, ovu vrstu pregleda možete obaviti i u našoj ordinaciji.

   Srdačan pozdrav.

 25. Postovana , danas sam krenuo sa tcanjem posle bas duzeg vremena ,staza je bila dugacka oko 4-5 km ,u toku trcanja sve je bilo u potpunom redu kad’ se zamorim ,vrlo brzo mogu nastaviti dalje ,medjutim kad’ sam dosao kuci iz ciste znatizelje sam izmerio puls posle neka 2 sata od trcanja i on je iznosio 100 otkucaja ,a pritisak je bio 120-70 ,nikakve simptome a ni probleme nisam imao pa da mogu reci da sam zbog toga izmerio puls ,ni vrtoglavicu ni lupanje srce ,nista bas .Zamolio bih vas da mi malo ukoliko je moguce razjasnite razlog visokog pulsa posle toliko vremena .Unapred hvala

  1. Poštovani,

   svaki puls od 60 do 100 je normalan puls, a s`obzirom da i sami navodite da niste dugo trčali, moguće je da je puls zbog toga ostalo relativno visok i nakon dva sata od treninga. Takođe, isto tako je bitno i na koji način ste merili puls, jer je moguće da ako ste merili ručno, vrednosti nisu dobre. U svakom slučaju, ukoliko vrednosti pulsa i dalje budu visoke, možete doći na pregled kako bi smo Vas u poptunosti istestirali i videli šta se dešava su pulsem, kakva je kondicija i kako se srce ponaša u naporu.

   Srdačan pozdrav.

 26. Postovana,
  krenula sam pre dva dana u teretanu koja ima sprave zvane Power Plate. One vas drmusaju dok vi radite vezbe na njima ili eventualno imate odredjeni polozaj koji zauzmete na masini. U svakom od tih treninga mi se javilo probadanje u predelu grudi, tacnije kod leve dojke gde se nalazi srce. I kada udahnem osetim ostar bol koji me probada u tom delu. Ali to nije tako za svaku vezbu. Imala sam juce i danas trening i primetila sam da u svakom od treninga taj bol se pojavio samo u odredjenoj vezbi tj.vezbi gde sam ja u sedecem polozaju na toj masini. (srce je blize tom delu koji vas drmusa) Da li mi mozete reci, da li trebam da se zabrinem zbog toga ili je to samo prevelik napor te masine na moj organizam? Mozda da smanjim intenzitet treninga?
  Srdacan pozdrav.

  1. Poštovana,

   sedenje na Power Plate-u ili bilo koji položaj koji pod uglom od 90 stepeni ostavaruje vibraciju na organziam se ne preporučuje i može da dovede do tegoba koje ste imali, odnosno glavobolje, muke i sl. Važno je da u svakom polažaju amortizujete vibracije i da vam telo bude pod uglom u odnosu prostiranje vibracija. Najbolje je da kada god niste sigurni pogledate edukativne filmove na Power plate Internet sajtu – https://powerplate.com/news-and-media/videos/exercises.

   Srdačan pozdrav.

   dr Nenad Dikić
   internista-kardiolog

 27. Hteo bi da vas pitam zašto mi opada VO2 max a trčim pet puta nedeljno i od 27 decembra 2014g kad mi je bio VO2 max 50 do danas mi je pao na VO2 max 45`(postepeno je opadao). Imam 38 godina visok sam 175cm i imam 73 kg. Zanima me u čemu je problem i da li nešto treba da promenim? Imam garminov sat FR620 koji meri VO2max.Samo da napomenem da sam par dana bio nešto prehlađen i tada sam trenirao i da li prehlada može da utiče na smanjenje VO2MAX

  HVALA!!!

  1. Poštovani,

   nažalost, merenje VO2max preko sata ne može se uzeti kao pouzdan parametar, s`obzirom da ova metoda spada u indirektne metode određivanja ove vrednosti. Savetujem da dođete u našu ordinaciju na pregled i odradite ergospirometrijsko testiranje, na osnovu kojeg određujemo direktnu potrošnju kiseonika, i samim tim relevantan rezultat koji možete proveravati dva puta godišnje i na taj način pratiti kako se vrednosti kreću, tj. menjaju.

   Srdačan pozdrav.

 28. sarost 61 godina.
  Uspela sam, zahvaljujuci jogi i koriscenjem lekova, da smanjim osteoporeozu skoro na osteopeniju.

 29. Poštovani,
  Da li možete da mi pomognete. Imam 45 godine i htela bi da počnem sa nekim treningom, kako bih poboljšala svoj telesni status. Nisam se nikad bavila sportom ali bih volela da počnem sad bar rekreativno, ai da bih izgubila koji kilogram. Volela bih da me posavetujete kako da počnem i sa čim.
  Pozdrav Milena

  1. Postovana Milena,

   kao prvo, savetujem Vam da, na prvom mestu, odradite kompletan internisticki pregled sa maksimalnim testom opterecenja. Na taj nacin, dobicete uvid u Vase zdravstveno stanje, kao i uvid u Vasu trenutnu kondiciju, telesnu kompoziciju i sl. Na osnovu ovih parametara i rezultata, lako Vam mogu preporuciti vrstu i intezitet treninga.

   Srdacan pozdrav.
   dr Tamara Stojemenovic

 30. Postovani,
  moje dete ima 7 godina i zeli da trenira fudbal? Da li mislite da je prerano da pocne da se bavi sa ovim sportom?

  1. Postovani Milane,
   ukoliko Vase dete zaista zeli da se bavi fudbalom (ili bilo kojim drugim sportom) nikada nije previse rano da pocne da trenira. Bitno je da treninzi budu prilagodjeni njegovom uzrastu i da se treneri pridrzavaju osnovnih nacela kada su deca, pocetnici u pitanju. Na prvom mestu treba se razvijati opsta fizicka spremnost i gruba motorika (to je baza za sve ostalo), a kasnije se radi na sticanju specificnih vestina. Ukoliko se ovo postuje, onda ce Vasem detetu biti omogucen pravilan rast i razvoj kroz bilo koji sport, u ovom slucaju, fudbal.
   Srdacan pozdrav.

   1. Postovani, imao sam djelimicnu rupturu prednjeg ukrstenog ligamente..koljeno je stabilno evo 4 mjeseca su od povrede..odradio sam fizikalne terapije..interesuje me da li mi mozete reci da li mogu igrati fudbal,jer se bavim profesionalno igrajuci ove nase lige u malom nogometu..jer neki otropedi kazu da mogu neki da ne mogu..i gdje vam mogu poslati mejl magnetne da pomognete u ovom mom pitanju ..hvala

    1. Poštovani,

     vredi probati. Pre toga morate dobro ojačati mišiće buta i sprovesti proprioceptivni trening. Ukoliko se i nakon toga javi nestabilnost kolena, onda je operacija najbolje rešenje.

     Srdačan pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *